jar87 26.01.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Ja póki co zwracam uwagę tak czy siak po nocy mogę stwierdzić, że przy ustawieniach 7/31/36 odpadu praktycznie nie ma. Jak wprowadziłem ustawienia wczoraj około 18, dziś o 7 rano sprawdziłem, efekt widoczny na zdjęciu. O do tego kiszenia opału itp nie znalazłem tematu, może za słabo szukałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 27.01.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, posiadam około 1,5T mocno koksującego ekogroszku ze starych zapasów, w zasadzie 60/70% zawartości popielnika to bryłki koksu, żadnym nastawami nie można tego ograniczyć więc wsypałem parę razy bezpośrednio na palenisko tego koksu i spalałem na samym nadmuchu bez podawania opału i ma to dużą moc (kocioł szybko dochodzi) oraz bardzo niski płomień - taki gazowy i zastanawiam się czy można to by dosypywać do zasobnika żeby szło razem z ekogroszkiem, robił ktoś tak? Edytowane 27 Stycznia 2017 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.01.2017 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Można. Ale lepiej spróbować pomieszać na połowę z innym ekogroszkiem o liczbie Rogi bliskiej zera. Powinno się wtedy wypalić bez koksu. Nie będziesz się musiał babrać w popiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 27.01.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 no właśnie trochę szkoda to wyrzucać bo ten odpad ma konkretną moc, jak będę miał z czym pomieszać ten koksujący ekogroszek to tak zrobię (obecnie nie mam), a jak nie to zasypie to z powrotem do zasobnika, paliwo samoodnawialne hehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 27.01.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Z Kareny chcieli zabrać tą swoją Wesołą po 3 tygodniach. Powiedziałem im, że nie muszą się fatygować bo zostało z 200kg, a resztę k...c i ch...c "spaliłem". Zaproponowali 100zł rekompensaty. Śmieszne, mniej niż ich kosztowałby odbiór, a takie to g...o nie węgiel. Odpisałem, że mogliby obniżyć do 620zł, bo na lokalnym składzie czeski po tyle jest a pali się trochę lepiej niż ta wesoła ich. Nic już nie odpisali, czyżbym pokrzyżował ich plany i mi chcieli stówką zapchać usta a sami mieli zamiar komuś to znowu wcisnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafcioa4 28.01.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Ja od nich kupiłem ekomiał siany. Wiem, że teraz suchego opału się nie kupi ale gość z Kareny zapewniał mnie, że opał jest wilgotny a do mokrego to mu dużo brakuje. No cóż, jak się okazało po otwarciu worka zamiast miału znalazłem czarne błoto. Opał jest tak mokry, że po wysypaniu, z worków leci woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawid_NT 28.01.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Drodzy,wiedziony informacjami sprzed kilkudziesięciu stron kupiłem w Karenie Iskrę Wesołą oraz Ekomiał Siany.Skończyłem właśnie miesiąc palenia ekomiałem - większych uwag nie mam, za te pieniądze chyba spalał się dobrze. Przeszedłem teraz na Iskrę Wesołą (zakup 2 miesiące temu) i nie dość, że nie jestem w stanie jej spalić to jeszcze zasyfia mi piec sadzą niemiłosiernie - ani ich Ekomiał ani Ekoret wcześniej nie robił mi takiego syfu. O ilości popiołu nie ma co mówić. Próbuję spalać ją w tłokowcu KaroDuo Protech 25kW na ustawieniach 8/170/30 (nadmuch 30 na 100). Może macie swoją sugestię jak to spalić? W workach na szczęście miałem sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar87 28.01.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Drodzy, wiedziony informacjami sprzed kilkudziesięciu stron kupiłem w Karenie Iskrę Wesołą oraz Ekomiał Siany. Skończyłem właśnie miesiąc palenia ekomiałem - większych uwag nie mam, za te pieniądze chyba spalał się dobrze. Przeszedłem teraz na Iskrę Wesołą (zakup 2 miesiące temu) i nie dość, że nie jestem w stanie jej spalić to jeszcze zasyfia mi piec sadzą niemiłosiernie - ani ich Ekomiał ani Ekoret wcześniej nie robił mi takiego syfu. O ilości popiołu nie ma co mówić. Próbuję spalać ją w tłokowcu KaroDuo Protech 25kW na ustawieniach 8/170/30 (nadmuch 30 na 100). Może macie swoją sugestię jak to spalić? W workach na szczęście miałem sucho. Ja mam z wesołej groszek i jestem bardzo z niego zadowolony. Obecnie mam ustawienia 10/50/40 i ilości "odpadu" są znikome. U Ciebie to ciekawa sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawid_NT 28.01.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Ja mam z wesołej groszek i jestem bardzo z niego zadowolony. Obecnie mam ustawienia 10/50/40 i ilości "odpadu" są znikome. U Ciebie to ciekawa sprawa Jestem nowym "palaczem", staram się rozmyślnie wszystko ustawiać i obserwować. Przy ustawieniach sugerowanych przez producenta kotła, tj. 8/120/30 żarzący się groszek wpada do popielnika. jeśli miałbym porównywać z miałem - lepiej mi było na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar87 28.01.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Ja też jestem początkujący. Skoro na takich ustawieniach groszek się nie dopala, wydłuż przerwę podawania o 2 s, lub zmniejsz paliwo o sekundę i obserwuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 28.01.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Jestem nowym "palaczem", staram się rozmyślnie wszystko ustawiać i obserwować. Przy ustawieniach sugerowanych przez producenta kotła, tj. 8/120/30 żarzący się groszek wpada do popielnika. jeśli miałbym porównywać z miałem - lepiej mi było na nim. to co wpada to raczej koks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 29.01.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Ja póki co zwracam uwagę tak czy siak po nocy mogę stwierdzić, że przy ustawieniach 7/31/36 odpadu praktycznie nie ma. Jak wprowadziłem ustawienia wczoraj około 18, dziś o 7 rano sprawdziłem, efekt widoczny na zdjęciu. O do tego kiszenia opału itp nie znalazłem tematu, może za słabo szukałem [ATTACH=CONFIG]379747[/ATTACH] Powinno się dążyć do tego aby kocioł nie odstawiał się, lub też odstawiał się sporadycznie. Im stabilniejsza praca kotła tym lepiej i dla kotła, i dla komfortu w mieszkaniu. Ze zdjęcia które przedstawiłeś dalej widać niedopały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawid_NT 29.01.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 to co wpada to raczej koks Ok, w takim razie ja się poddaję... nie umiem spalić tego węgla. Na zdjęciu prezentuję stan pieca (górne drzwiczki) po niecałej dobie od gruntownego czyszczenia. Co w takim razie robię źle? Byłbyś uprzejmy (lub ktokolwiek inny) naprowadzić mnie jak ustawić kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.01.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Zwiększ nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawid_NT 29.01.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Zwiększ nadmuch. 30na100 to ciągle za mało? Wyczytałem gdzieś, że większy = wychładzanie kotła i ciepło w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.01.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Wesoła wymaga dużej ilości powietrza - u siebie spalam ją na płaskim poziomie żaru na palniku retortowym, czyli ze znacznie większym nadmiarem powietrza niż inne węgle. Wymiennik masz ewidentnie okopcony, a ta sadza to straty, więc z dwojga złego lepszy duży nadmiar powietrza i czystszy wymiennik niż mniej powietrza i brudny przy podobnej sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 29.01.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Dziadostwo z tej Kareny się robi i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 29.01.2017 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Drodzy, wiedziony informacjami sprzed kilkudziesięciu stron kupiłem w Karenie Iskrę Wesołą oraz Ekomiał Siany. Skończyłem właśnie miesiąc palenia ekomiałem - większych uwag nie mam, za te pieniądze chyba spalał się dobrze. Przeszedłem teraz na Iskrę Wesołą (zakup 2 miesiące temu) i nie dość, że nie jestem w stanie jej spalić to jeszcze zasyfia mi piec sadzą niemiłosiernie - ani ich Ekomiał ani Ekoret wcześniej nie robił mi takiego syfu. O ilości popiołu nie ma co mówić. Próbuję spalać ją w tłokowcu KaroDuo Protech 25kW na ustawieniach 8/170/30 (nadmuch 30 na 100). Może macie swoją sugestię jak to spalić? W workach na szczęście miałem sucho. Pytanie czy aby na pewno masz ekogroszek z Wesołej? Akurat palę Wesołą i jak do tej pory muszę przyznać, że to najlepszy groszek jeśli chodzi o kaloryczność i małą ilość popiołu. Jadę na ustawieniach 2s podawanie, 20s przerwa, węgiel wypalony dość fajnie, czasem zostają nieduże brązowe spieki, które łatwo rozpadają się w ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawid_NT 30.01.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Pytanie czy aby na pewno masz ekogroszek z Wesołej? Akurat palę Wesołą i jak do tej pory muszę przyznać, że to najlepszy groszek jeśli chodzi o kaloryczność i małą ilość popiołu. Jadę na ustawieniach 2s podawanie, 20s przerwa, węgiel wypalony dość fajnie, czasem zostają nieduże brązowe spieki, które łatwo rozpadają się w ręce. Tak, Iskra Wesoła kupiona bezpośrednio w Karenie. Foto które dałem powyżej to efekt palenia tymże groszkiem (czyściłem dokładnie krócej niż dobę wcześniej). Dzisiaj, za radą Suspensera, spróbuję zwiększyć nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 31.01.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Brakło mi groszku i musiałem coś zamówić. Miał być bezproblemowy i w miarę suchy o co w zimie nie łatwo. Trochę popytałem w miejscach gdzie już kiedyś zamawiałem - wszędzie mokry opał. Wybór padł na podobno suchy Ekobran - rusek, którym kiedyś już paliłem i nie miałem problemów. Przyszedł wczoraj i pierwsze miłe zaskoczenie - jest faktycznie w miarę suchy - przy mrozie był w postaci sypkiej a nie zmrożonych brył, nawet się kurzyło jak wsypywałem do zasobnika Pod folią z palety żadnego lodu itp. Zasypałem i jak wrócę do domu pod koniec tygodnia to dam znać jak się to pali. Aha, cena niecałe 800 z transportem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts