Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gaz płynny LPG to nadal drogi gips.

Sąsiad zrobił błąd, lepszy zestaw to pompa ciepła powietrzna i grzałki w mrozy.

Jakby mi na taki zestaw 50% zwrócili kasy, zaraz zakładam.

Pompka ciepła powietrze woda jest porównywalna z ogrzewaniem na pellety.

Czyli koszty oscylują pomiędzy grzaniem gazem i ekogroszkiem, a roboty przy obsłudze niema.

http://naszaenergia.blog.pl/files/2016/08/Ogrzewanie-domu.jpg

Te dane są nie prawdziwie i pewnie dotyczą gazu kupowanego od firm które dzierżawią zbiorniki z 1 zł i kroją za gaz. Przy własnym zbiorniku propanem można grzać taniej niż ziemnym. Przy cenie ok 1,3 zł/litr propanu koszty ogrzewania zrównują się z gazem ziemnym. Latem tego roku można było kupić propan po 1,2 -1,3 zł/l

A w OBI Kielce Silver tańszy niż Rubin o 1 zł a z Goldem to w ogóle polecieli z cena po bandzie 26 zł za worek, czecha już nie ma nawet na sklep nie wyjechał a wszyscy tak narzekają na ten czeski groszek a rozchodzi się jak ciepłe bułeczki :)

niech biorą to brązowe g... nawet pod korek , więcej normalnego zostanie dla innych

Rozchodzi się jak bułeczki bo jest tani co nie zmienia faktu że to g... w zasadzie to mnie dziwi dlaczego teraz ludzie żucają się na zakupy a nie mają już dawno zrobionych zapasów.

Bo ludzie podchodzą do tematu na zasadzie że jeszcze będzie czas i zwlekają do samego końca ja na szczęście kupiłem groch po jeszcze w miare normalnych cenach a tak było z moim szwagrem mówiłem mu żeby kupował bo to ostatni dzwonek z niską ceną że za kilka dni będzie drożał i jak zawsze brał węgiel kostkę luzem po 650-750 zł za tone tak teraz wydał 970 zł i zdziwiony że tak drogo :)

Czecha biorą bo tani. Wielu użytkowników kotłów nie odróżnia węgla brunatnego od kamiennego, później jest zdziwienie i wieszanie psów na sprzedawcy.

Czecha to nawet ślepy odróżni od kamiennego po zapachu a co niektóry co ma więcej siły w palcach to nawet rozłupać by dał rade i wiedziałby że to czech :)

Czecha to nawet ślepy odróżni od kamiennego po zapachu a co niektóry co ma więcej siły w palcach to nawet rozłupać by dał rade i wiedziałby że to czech :)

ludzie to chyba myślą że jak kupili czecha za 500zł to jest niezwykła okazja i złapali pana boga za nogi albo lubią płacić za dużą zawartość wody, zapach siary, syf w kotle i kominie, bardzo niską kaloryczność - to dla nich ten opał będzie idealny

Edytowane przez robertokot25

Animus, a te koszty które załączyłeś to dla ocieplonego budynku? Bo dość spore jak na taką powierzchnię się mi zdaje.

Przeciętnie ocieplony dom jednorodzinny zbudowany w latach 90-tych, o powierzchni 160 m2, z zapotrzebowaniem na energię wynoszącym do 130 kWh/m2 rocznie.

Koszty rzeczywiście trochę przesadzone, patrząc na siebie, chyba, że spalam ekogroch ze sprawnościa pod 100 %, -:)

Koszty prawidłowo policzone ale ceny poszczególnych paliw wahają się jedne mocniej inne prawie nie rosną.

Te dane są nie prawdziwie i pewnie dotyczą gazu kupowanego od firm które dzierżawią zbiorniki z 1 zł i kroją za gaz. Przy własnym zbiorniku propanem można grzać taniej niż ziemnym. Przy cenie ok 1,3 zł/litr propanu koszty ogrzewania zrównują się z gazem ziemnym. Latem tego roku można było kupić propan po 1,2 -1,3 zł/l

To kup teraz latem był dołek i cena zbliżyła się do ziemnego, ceny ziemnego tak nie latają.

Edytowane przez animuss

..... w zasadzie to mnie dziwi dlaczego teraz ludzie żucają się na zakupy a nie mają już dawno zrobionych zapasów.

ja mam w kotłowni jakieś 200 kg ekogroszku. Trzeba będzie zacząć grzać to kupię i mi przywiozą.

Nie widzę sensu "zamrażania" kasy w groszku, skoro mogę go kupić w około 12 składach (w tym np. w Obi Silvera) w promieniu 15 km od mojego miejsca zamieszkania :)