grzech25 25.09.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 (edytowane) Luna 900pln - powystawowy - nawet filtry były czyste. Regulator ARW 3 udało się zdobyć po kosztach przesyłki. Reszta to kanały skrzynki itp. Z tym, że mam mały 120m2 parterowy domek - to i kanałów nie potrzebowałem kilometra Edytowane 25 Września 2017 przez grzech25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 26.09.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 W OBI Silver z Bartexu tańszy niż Rubin i nawet w dobrej cenie jest ten Silver chyba pojadę dokupić, pewnie będzie mokry bo w marketach to pod chmurka stoi ale wyschnie w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 26.09.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 W obi Silver wychodzi po 840 za tonę. Tylko trzeba transport łatwić... Ja zamówiłem dziś paletę Retopala z PGG. Ciekawe jak się spali. Jak będzie OK, to domówię więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 26.09.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Pali się b. dobrze, dziś zasypałem zasobnik bo zszedł mi cały z poprzedniego zasypu. Węgiel szybko zagrzewa kocioł i daje więcej ciepła niż czeski z Bartexu, którym ostatnio paliłem. Na razie będę jechał na Perle, gdy się zaczną większe mrozy polecę z retopalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 26.09.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Panowie tak średnio ile teraz opału wciągają Wam kotły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 26.09.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Około 3 - 3, 5 kg/24h - tylko CWU. Jeszcze nie grzeję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 26.09.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Panowie tak średnio ile teraz opału wciągają Wam kotły? Ja zacząłem palić na początku września bo sie zimno u mnie zrobiło w nocy 9 stopni i brak słonca. Paliłem w kratkę raz samo CWU i na noc CO. od 1 wrzesnia do 22 wrzesnia poszło mi 105kg Jareta zwykłego >21 Teraz wrzuciłem kolejną porcję ale cieplo sie zrobiło i grzeje samo CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 26.09.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Ja aktualnie grzeję CWU. Raz przepaliłem paletą na której Silver dojechał na wiosnę, żeby podgrzać w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 27.09.2017 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 U mnie podobnie, samo CWU około 3kg/24h. Paliłem Czechem z Bartexu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 27.09.2017 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Pani z Bartexu dzwoniła, że niestety ekogroszek komorany będzie wilgotny przez warunki atmosferyczne. Fajnie z ich strony. Zmieniłem więc zamówienie i wzięłem RUBINa zobaczymy jak będzie się palił. Rubin dotarł - suchutki. Dawno nie widziałem suchego opału bo paliłem głównie czechem a on zawsze wilgotny był Wczoraj zasypałem 100kg. Zobaczymy jak będzie się paliło. Co do ilości spalanego węgla. Przepalałem we wrześniu Czechem i czy bym grzał grzejniki czy samą wodę na c.o to piec poniżej 20kg nie schodził. W zimę jak temperatury poniżej zera i wilgotno to piec zjadal ok. 40kg. Fakt, że mam starą instalację, tylko grzejniki nowe. Ogrzewane ok. 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 27.09.2017 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Co do ilości spalanego węgla. Przepalałem we wrześniu Czechem i czy bym grzał grzejniki czy samą wodę na c.o to piec poniżej 20kg nie schodził. W zimę jak temperatury poniżej zera i wilgotno to piec zjadal ok. 40kg. Przy takim spalaniu pomyślałbym że coś nie tak jest z piecem lub instalacją - a jaki masz sterownik ? może wystarczyłoby go zmienić na coś nowszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 27.09.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Wystarczy, że to lichy Czech, do tego bt9 jest chyba przed dociepleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 27.09.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Przy takim spalaniu pomyślałbym że coś nie tak jest z piecem lub instalacją - a jaki masz sterownik ? może wystarczyłoby go zmienić na coś nowszego? Instalacja jest stara stalowa - wszystko śmiga na grawitacji ale wstawiłem też pompkę. Grzejniki nowe. Teraz ogrzewam wodę 120l + 3 grzejniki 100x60, dwie drabinki i jeden grzejnik 40x60. Schodzi 20 kg czecha przy tym. Temperatura ustawiona na 40 stopni. Jak pozakręcamy grzejniki to i tak coś koło tego spala piec - tak zaobserwowałem, ale przyjrzę się temu dokładniej. Kocioł to Heitz Mini 12kw i wstawiony do niego podajnik Ardeo o mocy 15kw. Sterownik Ognik Plus pid. Film jak chodzi na Czeskim Bartexie: Edytowane 27 Września 2017 przez bt9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 27.09.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 palił ktoś z Was możne ekogroszkiem kolumbijskim, ponieważ u mnie na lokalnym składzie mają po 700zł za tonę - luz , niby ma ok 26-27 MJ oraz popiół 5 % oraz bardzo mało spiekalność. Kupiłem dzisiaj na testy worek ale jak grzeje tylko wodę to wyniki będą trochę nie realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.09.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Nie wiem czy to jest to samo, ale jakis czas temu w labo w Łodzi słyszałem dobre słowa bodajże o kolumbijskim ekogroszkupytanie czy to zawsze z tego samego źródełka przypływa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 28.09.2017 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 palił ktoś z Was możne ekogroszkiem kolumbijskim, ponieważ u mnie na lokalnym składzie mają po 700zł za tonę - luz , niby ma ok 26-27 MJ oraz popiół 5 % oraz bardzo mało spiekalność. Kupiłem dzisiaj na testy worek ale jak grzeje tylko wodę to wyniki będą trochę nie realne. Polityka to ścierwo - przez nią głównie bardziej opłaca się sprowadzać ekogroszek z dalekiej Kolumbii i taki ekogroszek jest tańszy niż ten na miejscu. Gdyby działał barter... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.09.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Nie tylko polityka lecz całe górnictwo 13,14-17 barburki i deputaty. Najgorzej jak ta cała trzoda wyjdzie na ulicę strajkować, petardy i wielki syf. To nie waż skąd jest groch byle jakość do przyjęcie, mala ilość siarki i tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 28.09.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 palił ktoś z Was możne ekogroszkiem kolumbijskim, ponieważ u mnie na lokalnym składzie mają po 700zł za tonę - luz , niby ma ok 26-27 MJ oraz popiół 5 % oraz bardzo mało spiekalność. Kupiłem dzisiaj na testy worek ale jak grzeje tylko wodę to wyniki będą trochę nie realne. Spaliłem tego kolumbijskiego eko w zeszłym roku ok. 300 kg. Tu opisywałem testy : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek&p=7429022&viewfull=1#post7429022 Powiem szczerze, że gdybym mógł go dostać w workach to paliłbym tylko takim. Polecam. Najlepszy jaki do tej pory miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 28.09.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Instalacja jest stara stalowa - wszystko śmiga na grawitacji ale wstawiłem też pompkę. Grzejniki nowe. Teraz ogrzewam wodę 120l + 3 grzejniki 100x60, dwie drabinki i jeden grzejnik 40x60. Schodzi 20 kg czecha przy tym. Temperatura ustawiona na 40 stopni. Jak pozakręcamy grzejniki to i tak coś koło tego spala piec - tak zaobserwowałem, ale przyjrzę się temu dokładniej. Kocioł to Heitz Mini 12kw i wstawiony do niego podajnik Ardeo o mocy 15kw. Sterownik Ognik Plus pid. Film jak chodzi na Czeskim Bartexie: Coś jest nie tak z ustawieniami, nie powinenien tyle palić chyba że takie są straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.09.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Polityka to ścierwo - przez nią głównie bardziej opłaca się sprowadzać ekogroszek z dalekiej Kolumbii i taki ekogroszek jest tańszy niż ten na miejscu. Gdyby działał barter... A ja głupi myślałem że na cenę polskiego węgla znaczący wpływ ma to że polskie kopalnie są głębokie. Że jesteśmy już w miarę cywilizowanym krajem i BHP obowiązuje w kopalniach, a w niebezpiecznych, metanowych i głębokich kopalniach instalacja, wdrożenie i utrzymanie systemów bezpieczeństwa kosztuje. Że polscy górnicy podobnie jak Ty chcą pracować za godziwe wynagrodzenie. Tak myślałem. No ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts