pawelo_pl 23.10.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Lublin, Castorama, ekogroszek Carbon RN , 25 kg, 19,98 zl. Kupiłem tego gów... 4 worki - on jakby oblany był olejem - cały piec mi się w środku świeci jak psu jajka i doskrobać tego nie idzie, nie wspomnę o zużyciu które z 5~6 kg podskoczyło do 11 kg a piec długo nie mógł się rozpalić . Mieszam to teraz z lepszym groszkiem byleby tylko wypalić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian88 23.10.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Witammoże troszkę nie w temacie, ale liczę że ktoś coś pomożeMam piec defro duo 15kw z 2010r i sterwonik defro ag.Domek mały około 120metrów , dobrze ocieplony , ekogroszki próbowałem już chyba wszystkich:)ale problem z ustawieniami mam non stop. nadmuch 40% ( przy niższym mi się dusi, retorta była uszczelniana, nie wiem co może być przyczyną)mam problem z wentylatorem, nie wiem jak ustawić ten dzyndzel z nakrętką, co powinien się podnosić przy pracy wentyaltora jak 100% to na maksa w górę a u mnie stoi ciągle w miejscu nie ważne jaka siła ndamuchu jest myślę że tu jest problem i za mało powietrza daje. Nie wiem jak to ustawić.Zaden wegiel nie spalił mi się na popiół, zawsze żużel.podawałenie mam 7s/50spodtrzymanie 10s/8minwentylator w podtrzymaniu 30s/8minpiec długo dochodzi do wymaganej temp, i krótko utrzymuje się w stanie podtrzymania, niezależnie jaki ekogroszek jest palonyw lato do grzania wody jest ok ale ustawienia muszę zmienić bo przesypuje mam 5s podawamie przerwa 90sa podtrzymanie 20s na 20minutprosze o jakoś pomoc z ustawieniami, info na priv, a może ktoś jest z okolic Wyszkowa i potrafi pomóc ( oczywiście nie za darmo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 23.10.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 mam problem z wentylatorem, nie wiem jak ustawić ten dzyndzel z nakrętką, co powinien się podnosić przy pracy wentyaltora jak 100% to na maksa w górę a u mnie stoi ciągle w miejscu nie ważne jaka siła ndamuchu jest myślę że tu jest problem i za mało powietrza daje. Nie wiem Bo to ma stać w miejscu - to rodzaj przesłony dla wentylatora jak dużo ma wciągać powietrza - a ustawia się to eksperymentalnie tak by płomień był wysoki , koloru żółtego i spokojnie się palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian88 23.10.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Bo to ma stać w miejscu - to rodzaj przesłony dla wentylatora jak dużo ma wciągać powietrza - a ustawia się to eksperymentalnie tak by płomień był wysoki , koloru żółtego i spokojnie się palił. A to tego nie wiedzialem. Jak dzwonilem do defro to kazali ta sruba regulowac podnoszenie i opuszczanie. Czyli co zostawic to w spokoju? Ale jesli jest teraz zasloniete tam w srodku to nawet jak nadmuch 60 % to sie nie podniesie i co wtedy nie ma doplywu powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 23.10.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 A to tego nie wiedzialem. Jak dzwonilem do defro to kazali ta sruba regulowac podnoszenie i opuszczanie. Czyli co zostawic to w spokoju? Ale jesli jest teraz zasloniete tam w srodku to nawet jak nadmuch 60 % to sie nie podniesie i co wtedy nie ma doplywu powietrza Ta klapka od wentylatora nie zacięła się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian88 23.10.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Ta klapka od wentylatora nie zacięła się? Nie, nie zacięła rozkręcałem i wszytsko działa manulanie jak podnoszę, pytanie tylko czy ta sruba z dzyndzelkiem ma zmieniać swoje położenie przy wiekszym lub mneijszym nadmuchu w defro mówią że tak, jeden tu kolega że nie, ale jeśli nie zmieni położenia to nie otworzy tej małej przesłony w środku wentylatora moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 23.10.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Kupiłem tego gów... 4 worki - on jakby oblany był olejem - cały piec mi się w środku świeci jak psu jajka i doskrobać tego nie idzie, nie wspomnę o zużyciu które z 5~6 kg podskoczyło do 11 kg a piec długo nie mógł się rozpalić . Mieszam to teraz z lepszym groszkiem byleby tylko wypalić ... Wypaliłem tego kilka worków pod koniec tamtego sezonu, mokry miał z ekogroszkiem ale palił się nieźle. Widać, że teraz mieszają to z jakimś badziewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 23.10.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Nie, nie zacięła rozkręcałem i wszytsko działa manulanie jak podnoszę, pytanie tylko czy ta sruba z dzyndzelkiem ma zmieniać swoje położenie przy wiekszym lub mneijszym nadmuchu w defro mówią że tak, jeden tu kolega że nie, ale jeśli nie zmieni położenia to nie otworzy tej małej przesłony w środku wentylatora moim zdaniem Bo tamten kolega ma przesłonę, gdzie reguluje się na sztywno. A tu wątek o innych przesłonach na wentylatorach, może bedzie pomocny. https://forum.budujemydom.pl/topic/25251-jakie-ustawienia-ecomax800-z-lazar-hks/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 23.10.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Witam nadmuch 40% ( przy niższym mi się dusi, retorta była uszczelniana, nie wiem co może być przyczyną) mam problem z wentylatorem, nie wiem jak ustawić ten dzyndzel z nakrętką, co powinien się podnosić przy pracy wentyaltora jak 100% to na maksa w górę a u mnie stoi ciągle w miejscu nie ważne jaka siła ndamuchu jest myślę że tu jest problem i za mało powietrza daje. Nie wiem jak to ustawić. A może wentylator słabuje? Kolega "śruba" pisał ostatnio o wymianie kondensatora rozruchowego. Do tego dobrze by było wyczyścic wentylator, kanał powietrzny i sprawdzić drożność otworów nadmuchowych. Uszczelnienie korony palnika też nie jest wieczne i trzeba to wg mnie ze 2x w sezonie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 23.10.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Przesłoną machasz wtedy jak ciąg kominowy daje w d...e. Ja też mam mocny problem z ustawieniami - zawdzięczam to dużej zmienności ciągu.Patrz jak węgiel na retorcie siedzi w podtrzymaniu. Jeśli nie dmuchasz w podtrzymaniu wcale a żar jest mocny i kopiec się zapada dookoła to znaczy że za mocny ciąg powoduje nadmierne palenie węgla w podtrzymaniu - wtedy przesłonę trzeba przymknąć i spalanie regulować mocą dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ireneusz50 24.10.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Zgadzam się najważniejsze brać ze sprawdzonego źródła. W zeszłym sezonie na próbę zamówiłem 1 t Ekogroszku kolumbijskiego Sztygar Ultra. Pierwszy raz zdecydowałem się zamówić przez internet. Z transportem nie było problemów towar dojechał tak jak zapewniali na stronie. Mogę śmiało polecić tą stronkę świat opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 24.10.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Nie ma takiej mozliwości. Komin nie czyszczony 3 lata i zadnej smoły nie zaobserwowałem. Ostatnio ciepło wiec musiałem wyłaczyć w sobote ogrzewanie jak wróciłem bo za ciepło się zrobiło i bez sensu trzymać piec głównie w podtrzymaniu. Narazie cały czas przepalam popołudniamina ruszcie wodnym drewnem bo chę się go pozbyć. Nie wiem jaki wpływ ma węgiel a na ile sposób palenia a na ile konstrukcja pieca i wylot spalin (u mnie góry i jeszcze 1m rury metalowej w kotłowni bo wejscie pod samym sufitem) ale z komina po 3 latach wyciągnąłem 2/3 10 litrowego wiadra sadzy w tym sporo było z samej rury 160. A paliłem od Ekoreta, przez miał i węgiel z zamknietych za oszustwa składów węgla, coś z Węglopexu , czarna perła i Gold z bartexu. O paletach deskach z budowy, krokwach i innym drewnie nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 24.10.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Ekogroszku kolumbijskiego Sztygar Ultra.. Reklama....... no nie Nie wiedziałem ze Sztygar Ultra to kolumbijski...... własnie mam go 2.5t z Mrówki po 800zł ale kupine jeszcze w maju:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 24.10.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Akrimka.To ja po 3 miesiacach palenia wyciągnałem z czopucha duże wiadro drobnego pyłu. W sezonie minimum 2x muszę otwierać czopuch zaraz za kotłem. Ale mój ekogroszek te 7- 8% popiołu ma. Do tego konstrukcja kotła ma też znaczenie jak słusznie mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.10.2017 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Uszczelnienie korony palnika też nie jest wieczne i trzeba to wg mnie ze 2x w sezonie zrobić. 2 razy w sezonie U mnie po 5 latach od uszczelnienia było nadal w porządku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 25.10.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 U mnie silikon ceramiczny bodajże firmy Tytan się wykruszył i korona palnika sie ruszała. Kupiłem lepszy Soudala, uszczelniłem nim czopuch tzw. kozy ale widzę, że już się wykruszył. Lepszy byłby elastyczny ale one są do dużo niższych temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.10.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 U mnie korona spoczywa na sznurze i wszystko śmiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 26.10.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Szczelność to jedno, ale trzeba pamiętać o czyszczeniu retorty. Część drobnego popiołu dostaje się do środka i przepływ powietrza się zmienia. U mnie objawia się to tym, że po stronie przytkanej nie dopala groszku. Najczęściej od strony przeciwnej podajnika. Nie wiem - wada konstrukcyjna - jakaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 26.10.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Ja chyba od 3 może 4 lat mam nakładkę na palnik od @minertu i też ani razu się do palnika nie dotykałem. A co do czyszczenia - raz na rok wyciągam jakieś pół wiaderka popiołu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 26.10.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Szczelność to jedno, ale trzeba pamiętać o czyszczeniu retorty. Część drobnego popiołu dostaje się do środka i przepływ powietrza się zmienia. U mnie objawia się to tym, że po stronie przytkanej nie dopala groszku. Najczęściej od strony przeciwnej podajnika. Nie wiem - wada konstrukcyjna - jakaś? Z niedopalaniem to standard, stąd cegły na palniku i podobne wynalazki. Można kombinować z częsciowym zalepianiem otworów i nacięć od strony podajnika ale u mnie skutkowalo to powstawaniem sporych żużlowych kalafiorów. Wrociłem do fabrycznych otworów i nacięć i jest prawie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts