Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie i Panie jak wasz Retopal z PGG (oczywiście kto zakupił)? U mnie już leży z 1,5 miesiąca w ciepłej kotłowni a dziś po otwarciu 3 worków nadal jest wilgotny. Worki są kiepsko wentylowane niestety. W moim przypadku będę musiał na tydzień/lub 2 przed zasypem rozcinać worki i dać odparować wilgoci. Tu znalazłem film jednego z kupujących ten groszek. https://www.youtube.com/watch?v=7c-ucND0szU

@sruba014 to mnie zmartwiłeś i dałeś do myślenia. Miałem kupować 3 tony na dniach.

Obserwuję, że z 90 ton niewiele schodzi, więc z bieżącymi opiniami może być ciężko, ale mi Twoja i użytkownika YT w zupełności wystarczy.

Tylko teraz się zastanawiam co kupić. Lokalnie odpada, a padało wszędzie i każdy może się tak tłumaczyć.

Informacyjnie:

Wczoraj na Orlenie widziałem pomarańczowy Sztygar Ultra. Worek za 28,99 zł.

@sruba014 to mnie zmartwiłeś i dałeś do myślenia. Miałem kupować 3 tony na dniach.

Obserwuję, że z 90 ton niewiele schodzi, więc z bieżącymi opiniami może być ciężko, ale mi Twoja i użytkownika YT w zupełności wystarczy.

Tylko teraz się zastanawiam co kupić. Lokalnie odpada, a padało wszędzie i każdy może się tak tłumaczyć.

Informacyjnie:

Wczoraj na Orlenie widziałem pomarańczowy Sztygar Ultra. Worek za 28,99 zł.

Ten węgiel spala się generalnie b dobrze na 6% popiołu bo tyle mi wyszło tylko niestety jest wilgotny. Jednak nie ma tragedii gdy się otworzy i wysuszy węgiel na tydzień lub 2 przed zasypem. Groch daje sporo ciepła i szybciej dobija temp niż Czarna Perła, którą też mam

Panowie i Panie jak wasz Retopal z PGG (oczywiście kto zakupił)? U mnie już leży z 1,5 miesiąca w ciepłej kotłowni a dziś po otwarciu 3 worków nadal jest wilgotny. Worki są kiepsko wentylowane niestety. W moim przypadku będę musiał na tydzień/lub 2 przed zasypem rozcinać worki i dać odparować wilgoci. Tu znalazłem film jednego z kupujących ten groszek. https://www.youtube.com/watch?v=7c-ucND0szU

U mnie lekko wilgotny, ale nie mokry. Ogólnie jest OK.

Spala się nieźle, ale po paleniu Silverem to Retopal w moim odczuciu zostawia dużo popiołu.

Dziś dojechała do mnie 1 T. ekogroszku Skarbek.

Zobaczymy co to będzie. Kosztowała mnie 1030 pln. Retopal aktualnie po 890, więc jeśli te 140 pln różnicy przełoży się na lepszą kaloryczność i mniej popiołu to jestem gotów inwestować te pieniądze w Skarbka ;)

Edytowane przez Coobah

U mnie lekko wilgotny, ale nie mokry. Ogólnie jest OK.

Spala się nieźle, ale po paleniu Silverem to Retopal w moim odczuciu zostawia dużo popiołu.

Dziś dojechała do mnie 1 T. ekogroszku Skarbek.

Zobaczymy co to będzie. Kosztowała mnie 1030 pln. Retopal aktualnie po 890, więc jeśli te 140 pln różnicy przełoży się na lepszą kaloryczność i mniej popiołu to jestem gotów inwestować te pieniądze w Skarbka ;)

U mnie retopal stoi od lipca więc jest suchy jak pieprz :) po spaleniu wszystkiego badziewia jakie miałem czyli czeski i black power z Batrexu zacząłem palenie retopalem i po spaleniu kilku worków jest bezproblemowy dla laika na zaczęcie przygody z paleniem ekogroszkiem jest w sam raz :) kaloryczność średnia ale daje rade :)