Robertxxx 25.01.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 https://pw-d.pl/ Dawno o tym sklepie nikt nie pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 25.01.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Poniżej podsumowanie co udało mi się ustalić: TAURON to tragedia (mam i potwierdzam, mieszanka pół na pół siana i koksu. By dopalić koks popiół się mocno żużluje). Są 2 rodzaje - mieszanka 50/50 i 60/40 - obie do d**y. Jakby były po 500 zł może by i człek nie narzekał... WESOŁA - na ten sezon może spiekać bo wydobycie z różnych miejsc i trzeba go z czymś mieszać i czar węgla pryska... Ekogroszek PIEKLORZ - tutaj też może być już mieszanka węgla. Nie wiadomo też co się pod tą nazwą kryje, bo odmian tego bez liku. Ekogroszek SIBUGOLPL - rusek, ale trochę inny niż czarna perła - trochę mniej mocy, ale dużo lepsze spalanie i popiół - ogólnie polecany. Teraz jakieś problemy (nie dało się zamówić) - nawet strona dziś nie działa. Podobno kontakt też OK. Może być mokry. Oryginalny SKARBEK (zielono czarne worki) - opał bardzo dobry, polecany, drogi jak fix. Ale tutaj są chyba 2 rodzaje - Piekary i BOBREK RETOPAL z PGG - opał i dostawca OK. Żużluje przy nadmiarze powietrza, może dojechać mokry. CZARNA PERŁA / STABEK - Ruski, stabek suchy, przebrany, czarna perła też OK ale może być mokra zimą (nawet bardzo). Jako opał - lubi żużlować podobnie jak retopal, ale ogólnie OK. VARMO pellet - polecają do spalania na SV200 - na retorcie u mnie było gorzej. Podejrzewam, że trzeba palić to na PIDzie, z dobrym deflektorem i małym nadmuchem. Suche jak pieprz. Ale lepiej wziąć najpierw ze 3-4 worki i próbować jak mówię. Z większą ilością powietrza wychodzi żużel i pyli się to po całym kotle niemiłosiernie. BARTEXy - GOLD / SILVER - są OK tylko woda w worku. Brunatny to raczej tylko do ciepłej wody na lato, RUBIN - nieopłacalny. ZAGÓRSKI / DIABLO - ruski - chyba odpowiedniki sibugola, nie perły - do potwierdzenia. Czyli w miarę OK - nie wiadomo jak ze suchością. SOWY / WILKI / BOCIANY / LISY / ŁOSIE / KUNY i NIEDZWIEDZIE - ze sklepu tani opał to porażka, markietowe też tyłka nie urywają - lepiej odpuścić za tą cenę. Często mieszanka nie wiadomo czego, woda się leje strumieniami. DRAGONy z markietów podobnie. EKOBRAN - kolejny rusek - nie wiadomo jak z suchością i spalaniem - chyba podobny do perły SZTYGARY i inne z KUP PAN WYNGIEL - węgiel ogólnie OK, ale mokry, ostatnio jakieś kamienie - ale kontakt OK i w razie czego jakąś reklamacje też uwzględnią. EKORET - węgiel OK, cena zabójcza Jak coś jest nie tak - piszcie https://pw-d.pl/ https://rowex-sklep.pl/produkty http://sklep.rastar.pl/ Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Robertxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 26.01.2018 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Natrafiłem na 2 produkty z rosyjskiego węgla : http://sibugolpl.com/ekogroszek-8-25http://wegielzagorski.pl/ekogroszek-diablo-1t.html Strasznie chwalą za małą ilość*popiołu. Węgle 24 MJ/kg a popiołu 2 - 3 % jak z Wesołej. Palił ktoś tym? Na jednej stronie są filmiki i pokazany jest popiół. Na youtube też są*filmiki. Jakby się tak spalał jak jest reklamowany to dla mnie bomba. Wszystkie groszki ok 24MJ/kg mają popiół w granicach 10% a tam jak z papierosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.01.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 To ciekawe bo przecież im niższa kaloryczność tym mniej parafrazując klasyka "węgla w węglu", a konkretnie pierwiastkowego C i co za tym idzie więcej innych składników, które albo muszą odparować, albo się spalić, albo pozostać jako popiół. Dlatego tak mało popiołu po spaleniu mają wysokokaloryczne [kiedyś Wesoła], Bobrek czy nawet Varmo a te słabsze więcej [obecna Wesoła lub raczej to co pod jej nazwą jest sprzedawane przez kopalnię], Retopal itd. a nawet brunatne czeskie które mają do 30% wody w składzie to i tak popiołu jest z nich dużo. Co ciekawe podaje się wagę popiołu, a tak naprawdę dla użytkownika ważniejsza jest objętość i np. z worka obecnej Wesołej mam pełny popielnik a z Varmo 1/3 popielnika pomimo to, że wagowo Varmo ma więcej popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mif 28.01.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Palił już ktoś z was w obecnym sezonie grzewczym Chwałowicami ? Jakieś opinie , sugestie co do ustawień ? Zakupione tutaj https://www.mocwegla.pl/ narazie 1 tona o dziwo w miarę sucha Przedtem paliłem Wesołą i potwierdzam opinie - w tym roku dużo gorzej to wygląda niż w poprzednich latach , masakryczne jak na wesołą ilości popiołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 28.01.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Ja palę od września. Nie ma problemu, bardzo mało spieku, który kruszy się w palcach. Jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 28.01.2018 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Poniżej podsumowanie co udało mi się ustalić: SZTYGARY i inne z KUP PAN WYNGIEL - węgiel ogólnie OK, ale mokry, ostatnio jakieś kamienie - ale kontakt OK i w razie czego jakąś reklamacje też uwzględnią. Jak coś jest nie tak - piszcie Prawda. Kupiony w czerwcu Sztygar ultra jest wilgotny. Dosuszam otwarte worki w kotłowni. I prawda ze trafiają sie jakieś kamienie lub cos czego się spalić nie da. Popiołu w miare mało i u mnie zużluje... jak prawiie każdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
856218 29.01.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Natrafiłem na 2 produkty z rosyjskiego węgla : http://sibugolpl.com/ekogroszek-8-25 http://wegielzagorski.pl/ekogroszek-diablo-1t.html Strasznie chwalą za małą ilość*popiołu. Węgle 24 MJ/kg a popiołu 2 - 3 % jak z Wesołej. Palił ktoś tym? Na jednej stronie są filmiki i pokazany jest popiół. Na youtube też są*filmiki. Jakby się tak spalał jak jest reklamowany to dla mnie bomba. Wszystkie groszki ok 24MJ/kg mają popiół w granicach 10% a tam jak z papierosa. Próbowałem w tym roku dwóch Rusków i pomijając inne spostrzeżenia to popiołu było zawsze co najmniej trzy razy więcej niż że Skarbka czy Ekoreta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Zamówiłem na próbę tonę tego Diablo, co prawda nie spodziewam się tego jak go reklamują ale jeśli to rusek to w cenie 799 z dostawą (niby jakaś promocyjna tylko do końca stycznia) można zaryzykować, jakoś się spali. Do tego zamówiłem jeszcze tonę Czarnej Perły z KTK i spokojnie do końca zimy wystarczy a myślę, że i na jesień coś zostanie.Obecnie palę Retopalem z PGG ale w obecnej cenie tego badziewia nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 29.01.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Daj znać jak to diablo. Wychodzi na to, że zagórski / sibugol i pewnie to diablo są mniej kaloryczne od Perły ale się lepiej spalało. Jak to faktycznie fajnie się pali to pewnie też kupię coś na przyszłą zimę, resztę myśleć dobrać jakiegoś tęższego materiału - silvera z bartexu, bobrka czy coś dokupię w maju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 29.01.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Dlaczego mniej kaloryczne ? CZP ma zadeklarowane 24 MJ/kg tak jak tamte. Ciekawe jak w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Podejrzewam, że to zbliżony parametrami towar. Zobaczymy jak przyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 29.01.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Kaloryczność raczej bedzie taka jak deklarowana, bardziej interesuje mnie ilość popiołu. CZP ma go sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Okazało się, że ten Zagórski od Diablo ma sieć sprzedaży i jeden skład 30km ode mnie, chcieli nawet dzisiaj towar przywieźć... To by był rekord czasu dostawy, 2 godziny od zamówienia :) Niestety nie przewidziałem tego i nie zostawiłem klucza od bramy hehe Będzie jutro. Niepotrzebnie w sobotę zasobnik zasypałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 29.01.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Ktoś na YT czy gdzieś pisał, że Sibugol jest mniej kaloryczny od Perły (większe zużycie) - potwierdzają to też komentarze na stronie sibugol. Jeśli ten zagórski / diablo to faktycznie jak sibugol to będzie mniej kaloryczny - jak perłowaty - to ten sam. Ale jakby cena spadła i faktycznie dobrze się spalał to myślę, że można brać... Myślę, że kolega nam potwierdzi te gdybania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rider99 29.01.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witam. Gdzie zakupie online oraz z dostawą pewny/oryginalny EKOGROSZEK SKARBEK(workowany)? ps.Który lepszy/mniej spiekający/'lepszy popiół'? BOBREK CZY SKARBEK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soplica2 29.01.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Palę Skarbkiem z Piekar w oryginalnych workach ale zakupiony na lokalnym składzie popiołu mało 125kg spalam w około 6-7dni z czego mam jedną szufladę popiołu jak troche mocniej dmuchne to troche skleja popiół z jednaje strony ale raczej na pojedyńcze małe kalafiory od strony podajnika znów jak z papierosa ale myslę że duży wpływ ma też to że dopiero pierwszy sezon mam do czynienia z kotłem na ekogroszek.Bobrek mocniejszy i ponoć bardziej spiekalny ale chwalony w tym sezonie między innymi na innych forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 31.01.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Witam. Gdzie zakupie online oraz z dostawą pewny/oryginalny EKOGROSZEK SKARBEK(workowany)? ps.Który lepszy/mniej spiekający/'lepszy popiół'? BOBREK CZY SKARBEK? A sprawdzałeś tutaj: https://www.olx.pl/krakow/q-skarbek/ U mnie w ubiegłym tygodniu wylądowała druga tona tego groszku. Spala się świetnie, bezproblemowo. Bez kalafiorów, bez zrywania zawleczek itp. Płaciłem 1030 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DK1990 02.02.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Ja palę teraz eko z Chwałowic. Bardzo dobry, ładnie się spala, spieków bardzo malutko. Tylko mokry często, trzeba wysuszyć (taki okres). Kupuję lokalnie u gościa co sprowadza prosto z kopalni. 870/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 03.02.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 http://anlen.pl/produkty/ Może jakiś komentarz? Na YouTube są nawet filmy o tym cudzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts