Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To musialaby byc zmiana z kamiennego na brunatny.

Pewne odmiany węgla wyglądają jak w. kamienny to młody węgiel, w miale to schowasz wszystko wodę, ziemię, asfalt, flot i muł.Potem wiadro popiołu z tego zostaje.

Ale jest tańszy, ludki rwą go jak boczek.:(

Edytowane przez animuss

Widać już pierwsze obniżki cen np. CzP na allegro z 799 zł na 765 zł stabek na razie bez zmian. Pieklorz z węlobudu z Żarow którego tez kupowałem tez w dół był po 1080 zl teraz jest po 1000 zł myślę że aura za oknem odbija się na sprzedawcach pewnie sporo ludzi sezon grzewczy już zakończyło ja wole dmuchać na zimne i ogrzewanie wyłączę 1 maja do tej pory spale 3 worki groszku.

Patrząc na to co działo się w tym sezonie grzewczym z cenami to ostatni gwizdek na zakup węgla w rozsądnych cenach będzie koniec czerwca w zeszłym roku pamiętam jak kupowałem Retopala z PGG pod koniec lipca a za tydzień już ceny poszybowały w górę.

Myślicie że cena jeszcze spadnie? Czy już utrzyma się do czerwca? Kupować czy jeszcze poczekać?

Ciężko powiedzieć, nie pamiętam jak było z CzP rok temu bo zakupiłem pierwsza tone w tym roku jak bałem się że mi braknie węgla a okazuje się że zostanie mi i to sporo :)Możesz się wstrzymać cena może jeszcze spadnie ale nie musi a podskoczyć może najwcześniej w lipcu. Ja z zakupami wstrzymam się do polowy czerwca i wtedy się na coś będę decydował.

Jak na razie ceną kusi CzP.

W zeszłym roku CP kupiłem 24 maja chyba po 730 i taniej już nie było. Przez alegro. Teraz kupię od KTK bezpośrednio zawsze 20zł na tonie mniej. Poczekam do połowy maja i wtedy kupię. Te 750 zł jak dla mnie jeszcze drogo

Raczej nic taniej niż CzP się nie kupi prócz czeskich śmierdziuchów :) ciekawe po ile będzie Retopal z PGG :)

A czy ktoś miał palił tym : ekogroszekprestige.** ?

Paliłem kilka lat temu i z tego najtańszego nie byłem zadowolony bo przyjeżdżał mokry i dużo było w nim miału, droższy nawet zamówiony w tym samym czasie był suchy i dobrze odsiany i palił się OK, to była wesoła i przy mocnym dmuchaniu lubiała się spiekać, ale kaloryczność była dobra, ten najdroższy był też dobry ale nie widziałem jakiś większej różnicy do środkowego to zamawiałem później tylko ten ze środka, tylko z 2 lata temu tak podnieśli ceny że przestał być konkurencyjny i wolałem kupować tańszy u konkurencji i nie żałuje.

• 2 weeks później...

w zeszłym tygodniu dojechała do mnie dostawa Ekogroszku Extra z Energo, paliłem nim wcześniej oprócz ostatniego sezonu - kupiłem z PGG.

Węgiel suchy, worki całe, szkoda tylko, że nie pakują już w jutowe, bo nowe foliowe są trochę słabe i kilka przy zwożeniu do kotłowni uszkodziłem.

PGG jakoś się palił, ale bardziej byłem zadowolony z Energo - mniej popiołu, kaloryczność lepsza - -polecam szczególnie że teraz jest tańszy o 30zł od grochu z PGG

Mam możliwość zakupu ekogroszku energo

standard za 720zł

extra za 750zł

to dobra cena? taniej chyba nie znajde

czy te ekogroszki są lepsze niż czarna perła i retopal? czy bardzo podbne w spalaniu

To podobne paliwa, w takiej cenie bym pewnie kupił, na stronie energo extra kosztuje 860.

Myślę, że z wymienionych masz wybór tylko pomiędzy energo a CP bo 890 za tonę PGG to przegięcie na maksa.

To podobne paliwa, w takiej cenie bym pewnie kupił, na stronie energo extra kosztuje 860.

Myślę, że z wymienionych masz wybór tylko pomiędzy energo a CP bo 890 za tonę PGG to przegięcie na maksa.

Na razie mamy początek maja i może w PGG jeszcze się nie obudzili że jest wiosna i należałoby wypchnąć trochę towaru z niższą ceną. Jak nadal się utrzyma 890 zł za tone to życzę im powodzenia w sprzedaży dla porównania jest CzP za 750 zł za tonę a jakość węgli porównywalna :)