dylas 09.08.2018 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 To może tylko dla mnie jest cena dla wybranych, bo ja na PGG od zeszłego roku mam cenę 890zł/t i nic się nie zmienia. Bo kupujesz najdroższy, a tam nie ma co podnieść, bo nikt nic nie kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 10.08.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Bo kupujesz najdroższy, a tam nie ma co podnieść, bo nikt nic nie kupi. Ale post był o cenie ekogroszku z PGG który od zeszłego roku nie zdrożał, a nie o jakiś przepakowanych podobnych ekogroszkach może nawet z tej samej kopalni tylko od innych dostawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micro-jr 13.08.2018 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) ja w tym roku kupiłem na wiosnę diablo, i byłem na tyle pozytywnie zaskoczony, że dokupiłem na zimę:http://wegielzagorski.pl/ekogroszek-diablo-1t.html jedyne co mnie denerwuje, to strasznie słabe worki mają, pękają przy układaniu. węgiel w środku suchy, wiem bo mi kilka worków pękło. co do kaloryczności węgla. u mnie na mazowszu, temperatury zimowe < -10* to są kilka dni. pozostały czas piec chodzi na małej mocy, lub nawet podtrzymaniu. po co go męczyć jakimś mega mocnym węglem? testowałem Czarną Perłę i jeseiń/wiosna daje radę tylko drażni mnie ilość syfu i sprzątania po niej. ze 100kg jest ponad wiadro popiołu. z pgg mam ~ 3/4 a z Diablo 1/2 nie wiem z czego oni go robią, ale popiół jest sypki i szary. bardzo łatwo się czyści piec. Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez micro-jr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 20.08.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Ja tez na stronie PGG nie zauważyłem podwyżki ceny jest taka jaka była czyli 890 zł tona, jedyna co się zmieniło to dostępność czyli brak węgla Ostatnio testowałem CzP ile wytrzyma bez podawania i przedmuchu doszedłem do wyniku prawie 8 godzin jak na ruska nieźle trzyma żar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 20.08.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 pozostały czas piec chodzi na małej mocy, lub nawet podtrzymaniu. po co go męczyć jakimś mega mocnym węglem? Chyba się pomyliłeś i chciałeś napisać: po co go męczyć jakimś tanim/słabym węglem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 20.08.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 A nie jest tak, ze te słabsze idą w większych ilościach niż te mocniejsze? i finalnie wyjdzie, ze przy słabszych jeszcze się dopłaca? dochodzi do tego jeszcze zabrudzenie kotła oraz większa ilość popiołu? Oczywiście, że tak. To chyba logiczne, że wegiel bardziej kaloryczny odda więcej ciepła, więc jego zużycie będzie mniejsze niż tych tanich węgli. Dodatkowo zwykle masz mniej popiołu przy mocniejszym węglu i mniej syfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.08.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Chyba się pomyliłeś i chciałeś napisać: po co go męczyć jakimś tanim/słabym węglem? Oczywiście, że tak. To chyba logiczne, że wegiel bardziej kaloryczny odda więcej ciepła, więc jego zużycie będzie mniejsze niż tych tanich węgli. Dodatkowo zwykle masz mniej popiołu przy mocniejszym węglu i mniej syfu. Im słabszy węgiel tym większą sprawność osiągniesz tym mniej kocioł będzie stał w podtrzymaniu i mniej będziesz kisił. Z popiołem masz rację ale kocioł jest czyściutki. Oczywiście jest granica zejściem mocą w dół. 3-4,5kW to takie optimum u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 20.08.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Ja tez na stronie PGG nie zauważyłem podwyżki ceny jest taka jaka była czyli 890 zł tona, jedyna co się zmieniło to dostępność czyli brak węgla Ostatnio testowałem CzP ile wytrzyma bez podawania i przedmuchu doszedłem do wyniku prawie 8 godzin jak na ruska nieźle trzyma żar Była podwyżka greenpala i retopala w big bagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 21.08.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Oczywiście, że tak. To chyba logiczne, że wegiel bardziej kaloryczny odda więcej ciepła, więc jego zużycie będzie mniejsze niż tych tanich węgli. Dodatkowo zwykle masz mniej popiołu przy mocniejszym węglu i mniej syfu. Do kalorycznego węgla trzeba jeszcze umieć dobrać odpowiednie ustawienia na piecu tak aby np się nie spiekał z mała kalorycznoscia nie ma większego problemu jedziesz na malej mocy i wszystko ładnie się dopala jest więcej popiołu ale czy syfu nad tym bym polemizował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 21.08.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Była podwyżka greenpala i retopala w big bagu Na to chyba mało kto zwrócił uwagę większość raczej obserwuje groszek pakowany w workach po 25 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 21.08.2018 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Kupiłem ostatnio na lokalnym składzie ekogroszek nazywany przez tego sprzedawcę premium, jak sam sprzedawca mówi jest to węgiel kolumbijski o mocy około 26 i 4% popiołu, wartości raczej się zgadzają zwłaszcza co do popiołu z pół worka popiołu mam ledwie na dnie popielnika. Jednak niepokoi mnie coś innego a mianowicie zapach tego węgla, szkoda, że nie można odać tego na forum ale śmierdzi jakąś chemią w całej kotłowni, żaden węgiel który do tej pory spalałem nie miał takiego zapachu, myślicie że coś dodają. Węgiel jest dostępny na allegro, sprzedawca z Gorzowa Wlkp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.08.2018 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Mieszają węgiel z roztworem wapna magnezowego, którego cena to 10-20 zł tona. Po zmieszaniu każdą tonę wapna można sprzedać po 800zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nylonbojtel 23.08.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Na to chyba mało kto zwrócił uwagę większość raczej obserwuje groszek pakowany w workach po 25 kg. Dokładnie, ciekawe kto im teraz zamówi big baga z Retopalem, jeśli workowany jest tylko 12 zł droższy na tonie. Chyba tylko ktoś, kto nie może trafić na dostępny workowany, a koniecznie chce właśnie ten groszek. A jeśli dźwigną przed sezonem cenę workowanego, to raczej mało kto się już na niego skusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 23.08.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Im słabszy węgiel tym większą sprawność osiągniesz tym mniej kocioł będzie stał w podtrzymaniu i mniej będziesz kisił. Z popiołem masz rację ale kocioł jest czyściutki. Oczywiście jest granica zejściem mocą w dół. 3-4,5kW to takie optimum u mnie. Większą sprawność osiągniesz i....... ? I co ci to da? Więcej prądu na dmuchawę zużyjesz Mniej będzie w podtrzymaniu.... i co z tego? Mniej będziesz kisił? Tutaj w ogóle nie wiem o co chodzi Pytam zupełnie niezłośliwie. Bo nie wiem co ma wynikać z tego co napisałeś... Z mojego doświadczenia wynika, że piec dużo bardziej był usyfiony gdy używałem tańszego (mniej kalorycznego) ekogroszku. Mój piec od mocno kalorycznego ekogroszku nigdy się nie męczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 23.08.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Jakie sklepu internetowe polecacie w tym sezonie z dobrym grochem? Coś poza Bartexem i Kareną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.08.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Przy ciągłej jeździe mniej spalasz mniej. Mniej ciepła leci kominem a komin jest ciągle wygrzany. Kocioł jest czystszy i paliwo lepiej dopalone.Na dmuchawę nie koniecznie więcej zużyjesz kocioł ma wiatrak EC z płynną regulacją. Poza tym prąd jest sprawą marginalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 23.08.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Zdecydowałem się kupić tone golda z bartexu i dwie tony Zagórskiego, będę to mieszał do zasobnika zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 23.08.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 https://purefuels.eu/pl/produkt/eko-groszek/ Miał ktoś do czynienia z tym grochem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 24.08.2018 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Przy ciągłej jeździe mniej spalasz mniej. Mniej ciepła leci kominem a komin jest ciągle wygrzany. Kocioł jest czystszy i paliwo lepiej dopalone.Na dmuchawę nie koniecznie więcej zużyjesz kocioł ma wiatrak EC z płynną regulacją. Poza tym prąd jest sprawą marginalną. Nie zgadzam się. Specjalistą nie jestem, ale budzi to moją wątpliwość. Z tego co napisałeś wynikałoby, że nie opłaca się kupować bardziej kalorycznego grochu... bo spalisz go więcej... czy to nie jest trochę wbrew logice? Ja po 1 sezonie palenia czarną perłą czy czymś takim, musiałem na koniec dokupić około 0,5 tony bo mi zabrakło (po raz pierwszy w życiu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nylonbojtel 24.08.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 To prawdopodobnie bardzo indywidualna kwestia, zależna od wielu czynników - mocy i typu kotła, budynku, rozległości instalacji, a tym samym ilości wody w obiegu.U mnie na przykład groszki wysokokaloryczne bardzo szybko nagrzewały kocioł do zadanej temperatury, jednak bardzo duża ilość wody w układzie potrzebuje czasu do nagrzania. Tym samym kocioł często dociągał sprawnie do temp zadanej, następnie przechodził w podtrzymanie, ale zawór 4D nadal był otwarty. Napływająca woda wychładzała kocioł, który po minucie czy dwóch przestoju znowu się załączał i wypychał zwiększoną ilość grochu na start. Tak kilka razy pod rząd.Prawdopodobnie kocioł jest trochę za duży i w moim przypadku będę w tym roku próbował z groszkiem o niższej kaloryczności, aby utrzymać stałe grzanie i uzyskać wyłączenie kotła w momencie, kiedy zamknie się zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts