Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Nie zgadzam się. Specjalistą nie jestem, ale budzi to moją wątpliwość.

Z tego co napisałeś wynikałoby, że nie opłaca się kupować bardziej kalorycznego grochu... bo spalisz go więcej... czy to nie jest trochę wbrew logice?

Ja po 1 sezonie palenia czarną perłą czy czymś takim, musiałem na koniec dokupić około 0,5 tony bo mi zabrakło (po raz pierwszy w życiu).

Wszystko w granicach rozsądku i ceny ekogroszków, robiłem kiedyś testy i czecha spalałem w podobnych warunkach około 18kg/24h znowu wysokokalorycznego szło mi 12kg/24h i po przeliczeniu kosztów wysokokaloryczny wychodził taniej. Osobna kwestia to sposób palenia, mam 100% podłogówki i mogę nagrzać podłogę w ciągu około 12 godzin i kolejne 12 godzin piec może chodzić w podtrzymaniu, i takie rozwiązanie jest mniej ekonomiczne niż grzanie 24h z połowę mniejszą mocą (tylko uzupełnianie strat ciepła).

Kupowanie tak samo wysokokalorycznego ekogroszka do grzania CWU też nie jest dobrym rozwiązaniem, bo wysokokaloryczny ma mało popiołu i trzeba mu ustawiać krótkie przerwy bo wygaśnie i na lato wychodzi mniej ekonomicznie niż słabszy ekogroszek.

Ja jakbym w podobnej cenie miał ekogroszek wysokokaloryczny to bym go kupował, ale jak są większe różnice to taniej wyjdzie kupić trochę mniej kaloryczny, pójdzie go trochę więcej ale ostatecznie wyjdzie taniej.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciągła jazda w nowym budownictwie jest praktycznie niemożliwa przez 90% czasu. Mam kocioł 10kW a przy -20*C potrzebuję 4,3kW czyli ok 1kg/h perły po uwzględnieniu sprawności. mam 100% podłogówki.U mnie pali on kilka-kilkanaśie godzin zależy jaki mróz. zmierzam do tego aby nie dochodzić do zadanej a przy mocnym grochu jest to trudniejsze. Taką stosuję metodę palenia.

Zdecydowałem się kupić tone golda z bartexu i dwie tony Zagórskiego, będę to mieszał do zasobnika zobaczymy co wyjdzie.

Pomyliłem się przy zamówieniu i zamówiłem silver, jest już w kotłowni, w porównaniu do silver z OBI, różnica jest znacząca, lepsza granulacja, eko suche jak pieprz, pali się bez spieków. Cieżko itrafić za sprzedawcami, zarzekałem się, że silvera już nie wezmę, przez przypadek jednak kupiłem i jest równie dobry jak sprzed 3 lat.

Ja też w tym roku od Zagórskiego zakupię. Ekogroszek nie jest zbyt mocny, cena też nie powala, ale.. super się dopala, żadnych spieków, sypki popiół - mogę za to trochę dopłacić.

W tym roku dociepliłem dom - na ściany i dach po 20cm styro i zobaczymy jak to będzie ze spalaniem.

Chyba się pomyliłeś i chciałeś napisać: po co go męczyć jakimś tanim/słabym węglem?

u mnie słaby/tani węgiel się sprawdzał na jesieni (1t) /wiosnę (1t).

piec ma 12kW ale w zimie to moze 8kW osiąga. a jesień/wiosna chodzi na podtrzymaniu.

zakładając, ze na podtrzymaniu większość ciepła idzie w komin im słabszy/tańszy węgiel tym mniej strat.

wniosek: najkorzystniej używać syfu.

na 3 miesiące: 01-03 potrzebuję 1,5t średniego węgla, wtedy piec może równo pracować, a nie ma gwałtownych skoków.

tani węgiel < 22MJ

średni od 22MJ - 26MJ

mocny > 26MJ

dlaczego więc nie kupuję taniego węgla? bo doświadczenia -> czyszczenie pieca i wybieranie popiołu "pomiędzy zasypami" mnie zniechęciły. Różnica między Perłą a Diablo to 90pln na tonie. Za ~30 pln/msc mam się użerać z syfem? nie warto.

Ja też w tym roku od Zagórskiego zakupię. Ekogroszek nie jest zbyt mocny, cena też nie powala, ale.. super się dopala, żadnych spieków, sypki popiół - mogę za to trochę dopłacić.

W tym roku dociepliłem dom - na ściany i dach po 20cm styro i zobaczymy jak to będzie ze spalaniem.

Ja nie polecam Zagórskiego. Takie spieki mi produkował. Jakieś wynalazki z obi nie produkowały takich spieków.

sopel.jpg

u mnie słaby/tani węgiel się sprawdzał na jesieni (1t) /wiosnę (1t).

piec ma 12kW ale w zimie to moze 8kW osiąga. a jesień/wiosna chodzi na podtrzymaniu.

zakładając, ze na podtrzymaniu większość ciepła idzie w komin im słabszy/tańszy węgiel tym mniej strat.

wniosek: najkorzystniej używać syfu.

na 3 miesiące: 01-03 potrzebuję 1,5t średniego węgla, wtedy piec może równo pracować, a nie ma gwałtownych skoków.

tani węgiel < 22MJ

średni od 22MJ - 26MJ

mocny > 26MJ

dlaczego więc nie kupuję taniego węgla? bo doświadczenia -> czyszczenie pieca i wybieranie popiołu "pomiędzy zasypami" mnie zniechęciły. Różnica między Perłą a Diablo to 90pln na tonie. Za ~30 pln/msc mam się użerać z syfem? nie warto.

3,5 tony?? jesień tona, zima 1,5 wiosna 1? Przy takich parametrach domu najgorszy parchaty węgiel zimą i tak powinien być za mocny.

Mam116 użytkowej (bez garażu) 150 powierzchni ogrzewanej (bez garażu). A Ty 145 użytkowej(bez garażu)

Dziwi mnie takie ogromne zużycie u Ciebie fakt masz większy dom ok 30m2 użytkowej jednak nieco lepsze ocieplenie.

Skąd taka różnica?

3,5 tony?? jesień tona, zima 1,5 wiosna 1? Przy takich parametrach domu najgorszy parchaty węgiel zimą i tak powinien być za mocny.

Mam116 użytkowej (bez garażu) 150 powierzchni ogrzewanej (bez garażu). A Ty 145 użytkowej(bez garażu)

Dziwi mnie takie ogromne zużycie u Ciebie fakt masz większy dom ok 30m2 użytkowej jednak nieco lepsze ocieplenie.

Skąd taka różnica?

Mi też poszło ok 3,5 tony, ale bez solarów i rekuperatora. W tym roku z dotacji założyli mi solary i ponoć zużycie roczne dzięki temu może spaść nawet o tonę rocznie. Ciekawe, czy u mnie tak będzie :)

Diablo, kupiony w lutym, lekko wilgotny, po 2-ch dniach w otwartych workach suchy i takie gluty robił.

Zwróciłem uwage na faktury i okazuje się, że ja tez zakupiłem Diablo w Lutym, dziwna sytuacja, może jakiś błąd podczas pakowania węgla i wsypali inny. Lub miałeś jakąś pozostałość w podajniku?

Podajnik był pusty, cała paleta tak się paliła na różnych ustawieniach, mało i dużo wiatru, różny przesyp. Widocznie mój piec tego nie trawi.

A czy mógłbyś napisać jakie masz ocieplenie domu, metraż i jakiej mocy kocioł?

Ja ociepliłem dom i tak się zastanawiam, czy czasem nie będę miał z powodu zmniejszonego zapotrzebowania na ciepło też takich problemów.

Zagórski w kotłowni, nigdy nie byłem tak upierdzielony węglem przy noszeniu worków do kotłowni, każdy jeden worek uszkodzony. Maja jakiś problem ze zgrzewaniem worków na spodzie worka na białych liniach albo są powypalane dziurki albo worki są za słabo pozgrzewane i puszczają na klejeniu. Zamiast widząc to poobracać worki i załadować zgrzewami do góry to pakują je uszkodzeniami do dołu, efekt jest taki, że poniżej pierwszej warstwy wszystko jest upieprzone węglem, podnosząc worek sypie sie na nogi do butów, trzeba za kazym razem worek obracać i potem przenosić. Efekt jest taki, że cała podłoga w garazu i kotłowni jest w węglu, ja sam byłem cały upierdzielony.

04ded6ba5729f130med.jpg

56619e38f93981b6med.jpg

c2355355a25db418med.jpg

Edytowane przez Beata&Slawek

Witam

Czy ekogroszek RÓŻOWY z tauronu za 550 zł paleta 800kg (czyli 687 zł za tonę) opłaca się??

MIałem go ostatnim sezonem, spalanie mialem na poziomie 12 kg przy temperaturze -2, około 18-20kg przy -27. Podaje wyniki z CWU. Niestety faktycznie syfi, dużo popiołu i spieków. Ale przy obecnych cenach węgla to się zastanawiam czy brać czy brać z PGG?