teodor2424 01.01.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Mógłby sie ktoś wypowiedzieć na ten temat http://systemyogrzewania.pl/Forum/Re-podajnik-brucer-17197.html ja chyba muszę kupić i włożyć nowy palnik. Tylko jaki by u mnie pasował? Motoreduktor może zostać ten sam i zbiornik chyba co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 01.01.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Mógłby sie ktoś wypowiedzieć na ten temat http://systemyogrzewania.pl/Forum/Re-podajnik-brucer-17197.html ja chyba muszę kupić i włożyć nowy palnik. Tylko jaki by u mnie pasował? Motoreduktor może zostać ten sam i zbiornik chyba co ?Nie wiem jak to rozumieć i co można z tego kupić podajnik brucer jest dobry a w szczegulności ślimak oprucz niego reszta nadaje się do chuty na przetop.a potem napisał natomiast mogę się pochwalić ślimak wykorzystałem do nowego podajnika ze starym typem retorty To albo jest ten ślimak albo go nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 01.01.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Ja zrozumiałem to tak że jedynym dobrym elementem brucera jest jego zmijka, bo jest zeliwna. A sam palnik nadaje sie na złom. Mam takie same odczucia. Przyznam szczerze że kupowałem piec z tym brucerem tylko dlatego że sprzedawca mówił że jest zeliwna zmijka która dłużej wytrzyma. Ale teraz wiem że nawet jak miałbym wymieniać zmijke co 3-4 sezony to i tak już ja przeplacilem w spalonym w tym sezonie groszku w takich ilościach jakie pożera brucer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 01.01.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Troche odbiegnę od tematu i zapytam o taką sprawę Jak można ograniczyć dymienie paleniska kiedy kociołek jest w podtrzymaniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 01.01.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Troche odbiegnę od tematu i zapytam o taką sprawę Jak można ograniczyć dymienie paleniska kiedy kociołek jest w podtrzymaniu??Twoje pytanie może pociągnąć za sobą pytanie. Czy chodzi o samo podtrzymanie czy o przejście z trybu grzania w podtrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 01.01.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Generalnie o całą normalną pracę kotła, dochodzi do zadanej przechodzi w podtrzymanie i jak powiedzmy zaglądam przez dolne drzwiczki do palnika to sporo tam dymu jest nawet po długim podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.01.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Generalnie o całą normalną pracę kotła, dochodzi do zadanej przechodzi w podtrzymanie i jak powiedzmy zaglądam przez dolne drzwiczki do palnika to sporo tam dymu jest nawet po długim podtrzymaniu. Wyczyść komin i otwórz albo zdejmij klapkę na dmuchawie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 01.01.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Ja zrozumiałem to tak że jedynym dobrym elementem brucera jest jego zmijka, bo jest zeliwna. A sam palnik nadaje sie na złom. Mam takie same odczucia. Przyznam szczerze że kupowałem piec z tym brucerem tylko dlatego że sprzedawca mówił że jest zeliwna zmijka która dłużej wytrzyma. Ale teraz wiem że nawet jak miałbym wymieniać zmijke co 3-4 sezony to i tak już ja przeplacilem w spalonym w tym sezonie groszku w takich ilościach jakie pożera brucer. A co Brucer robi z tym węglem, wypluwa na zewnątrz? Może to nie jest wina bracera? W każdym razie wypowiedz tego pana z pod linku to po prostu stek bzdur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 01.01.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Wyczyść komin i otwórz albo zdejmij klapkę na dmuchawie . Ale tak komin nowy rok temu postawiony wysoki na ok 9m średnica fi200mm, koniec nad kalenicą dachu, wiec ciąg ma raczej dobry. Co do klapki to sam nie wiem czy to coś da bo mam też klapke zamykającą jak nie pracuje wentylator. Podczas pracy kotła nie ma tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.01.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Ale tak komin nowy rok temu postawiony wysoki na ok 9m średnica fi200mm, koniec nad kalenicą dachu, wiec ciąg ma raczej dobry. Co do klapki to sam nie wiem czy to coś da bo mam też klapke zamykającą jak nie pracuje wentylator. Podczas pracy kotła nie ma tego problemu. Komin nowy rok temu postawiony ale czyścić trzeba 2 razy w sezonie grzewczym albo wymiennik w kotle i czopuch sprawdź i wyczyść czy nie zarósł . Właśnie o tą klapkę chodzi ,masz albo słaby ciąg albo za szczelny kocioł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 01.01.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Ale tak komin nowy rok temu postawiony wysoki na ok 9m średnica fi200mm, koniec nad kalenicą dachu, wiec ciąg ma raczej dobry. Co do klapki to sam nie wiem czy to coś da bo mam też klapke zamykającą jak nie pracuje wentylator. Podczas pracy kotła nie ma tego problemu. Witam. Zbieranie się dymu w podtrzymaniu jest normalne, jeżeli masz dmuchawę z klapką. Można temu zaradzić, nie pozwalając się jej do końca domykać, np. podeprzeć czymś przeciwwagę tak, żeby zostawało 1 - 2 mm. otwarcia, można - ale to już wymaga precyzji - przegiąć klapkę na ośce tak, żeby nie domykała się do końca, można delikatnie rozszczelnić popielnik. Część kotłów posiada w drzwiach popielnikowych drugie, małe drzwiczki regulowane śrubką - można tam ustawić minimalną nieszczelność. Można próbować tak dobrać przedmuchy, żeby zminimalizować ilość dymu. A najlepiej zostawić jak jest, chyba że tego dymu jest naprawdę dużo i powoduje np. zarastanie kotła wilgotną sadzą. Jak zaglądasz przez dół i dymu tamtędy nie wywala, tylko go widzisz a kocioł nie obrasta w jakimś nadmiernym stopniu - olej to. Każde rozszczelnienie kotła spowoduje wzrost zużycia. Pozdrawiam w Nowym Roku - Jacek Edytowane 1 Stycznia 2013 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 01.01.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 A co Brucer robi z tym węglem, wypluwa na zewnątrz? Może to nie jest wina bracera? W każdym razie wypowiedz tego pana z pod linku to po prostu stek bzdur. Spieka każdy możliwy i przez wielu forumowiczow polecany jako niespiekajacy ekogroszek. A jeżeli są spieki to nie spala paliwa w sposób optymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.01.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Spieka każdy możliwy i przez wielu forumowiczow polecany jako niespiekajacy ekogroszek. A jeżeli są spieki to nie spala paliwa w sposób optymalny. Wilgotność też ma wpływ na spiekanie . Czy żużel to też spiek ?bo robią mi się takie delikatne bryłki ,które w palcach można rozgnieść nawet się rozlatują po złapaniu i podniesieniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauer111 01.01.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Przetestowałem Carbon r z casto i nie polecam pomimo zapewnień producenta ze nie spieka robią się piękne kalafiory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 01.01.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Kobra64 wysłałem tobie priva możesz zajrzeć w niego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 01.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Spieka każdy możliwy i przez wielu forumowiczów polecany jako niespiekajacy ekogroszek. A jeżeli są spieki to nie spala paliwa w sposób optymalny. Ale brucer to palnik miałowy, który ekogroszek spala poprawnie. Ktora retorta nie spieka,jest taka? Pomijając już fakt ze nie ma praktycznie już nie spiekającego eko na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.01.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Komin nowy rok temu postawiony ale czyścić trzeba 2 razy w sezonie grzewczym albo wymiennik w kotle i czopuch sprawdź i wyczyść czy nie zarósł . Właśnie o tą klapkę chodzi ,masz albo słaby ciąg albo za szczelny kocioł . Czyścisz 2 razy w roku - qrcze to może ja też w końcu wyczyszczę u siebie bo od ponad 4 lat nie czyściłem W TV mówili, że trzeba nawet 4 razy w roku - może przy kopciuchach, które produkują sadzę. Co ile czyścicie kominy u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.01.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Co ile czyścicie kominy u siebie ? hmm jak oddałem dom do użylku 3 lata nie czysciłem.... byłem latem na dachu looknełem do komina i nie widziałem takiej potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 01.01.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Czyścisz 2 razy w roku - qrcze to może ja też w końcu wyczyszczę u siebie bo od ponad 4 lat nie czyściłem W TV mówili, że trzeba nawet 4 razy w roku - może przy kopciuchach, które produkują sadzę. Co ile czyścicie kominy u siebie ? Witam. Raz w roku - inaczej ubezpieczyciel w razie np. pożaru może Ci odmówić wypłaty odszkodowania, a w każdym razie robić problemy. Swoją drogą to faktycznie chore - u mnie kominiarz luka w komin i schodzi na kawę. Ale papier zostaje - tak w razie W. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Ja komin od pieca czyszczę raz w roku. Ale wycior przelatuje bez problemów z góry na dół. Sadzy w rewizji jest sporawo, ale myślę, że to się zbiera w czasie sezonu a nie podczas czyszczenia. Może na wiosnę jak będę pamiętał, to najpierw wyczyszczę z rewizji a potem wdrapię się na komin. Za to komin od kominka, to inna bajka. Mi po 3 miesiącach się przytkał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.