Tyson 09.01.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Kupilem dziś na próbę eko na stacji orlenu. Jakiś biocoal 26KJ/KG popiół 5,22%, 0,22 % siarka i najlepsze na koniec spiekalnośc 0. Sądzę że są to pobożne życzenia chandlujących tym węglem. Po otwarciu worka kawałki większe niż 25 mm i strasznie mokry. Na stronie producenta pisze że to węgiel z kopalni głębinowej (raczej mu nas się odkrywkowo węgla kamiennego nie wydobywa). Już chyba bardziej nie da się ludzi w jajo robic. Jak zasypię napiszę jak się pali. Taka siarka niska to pewnie z Rosji będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 09.01.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Taka siarka niska to pewnie z Rosji będzie ? a czasami właśnie w ruskim jest dużo siarki? ja po nim mam aż popiół beżowy a po kwk wesoła jasny popiel Edytowane 9 Stycznia 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 09.01.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 a czasami właśnie w ruskim jest dużo siarki? ja po nim mam aż popiół beżowy a po kwk wesoła jasny popiel Rosja ogromna to pewnie też ogromne różnice w zawartości siarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.01.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 mam jeszcze pytanie: - co się lepiej sprawdza: termostaty montowane na grzejnikach czy regulator pokojowy?Nie ma chyba jednoznacznej odpowiedzi. Każde rozwiązanie ma swoje pewnie wady i zalety. Póki użytkowałem CO z pieca tylko szedłem na pokojowym umieszczonym w centralnym miejscu domu. Teraz, gdy zacząłem palić kominkiem również, zaczynam się rozglądać za termostatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrzefir 09.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ja używam i pokojówki i termostatów uważam że to dobre rozwiązanie w większym domu z pięterkiem lub poddaszem użytkowym daje większe możliwości regulacji. Poustawiałem w całym domu różne wartości na termostatach a temp mam wszędzie taką samą trochę zabawy było na początku z termometrami ale to się sprawdza w starszym nie dobrze ocieplonym budownictwie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.01.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 przesłona wentylatora jest zasłonięta na około 100% Eko-groszek mamy: Energa z firmy z Bielska Podlaskiego, zakupiliśmy na próbę inny- polski z Katowic i na tych samych ustawieniach spalił się tak samo i w tym samym czasie, różnica była tylko w ilości popiołu- było go mniej Czyli przesłona wentylatora zasłonięta jest całkowicie to może lepiej obniżyć bieg dmuchawy i uchylić bardziej przesłonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 10.01.2013 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ja dzisiaj zrobiłem modyfikacje brucera. Wyjety cały palnik z kotła. Obciolem ranty paleniska o ok 1,5cm z każdej strony, żeby popiół szybciej spadał. Do tego uszczelnilem cały palnik, i zaslepilem pionowe nacięcia na palniku do połowy wysokości. I teraz mam mały problem, bo widzę że dmuchawa na 100%, słabo sobie radzi z dostsczeniem powietrza. Jak przy ustawieniach 10/65 s przy otwarciu drzwiczek widzę sporo dymu, żaru a mało płomienia. Gdy otworze popielnik sytlacja się normuje. No ale o to nie chodzi żeby mieć popielnik otwarty. Chyba mam za malo otworów ztad nawet dmuchawa na full nic nie daje. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 10.01.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 pojawił sie u mnie na składzie ekogroszek pieklorz za 750luz/tona i jak się otworzyła konkurencja to nawet workowany sprzedają po 760zł.czy za te kasę to może być faktycznie ten wegiel? obszar zachodniopomorski.możecie podać jakie powinien mieć parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 10.01.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam. Zug - cena loco kopalnia Pieklorza luzem 696PLN z groszami. Albo ktoś skład likwiduje i wyprzedaje poniżej ceny zakupu + transport, albo instytucję dobroczynną tam macie. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 10.01.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam. Zug - cena loco kopalnia Pieklorza luzem 696PLN z groszami. Albo ktoś skład likwiduje i wyprzedaje poniżej ceny zakupu + transport, albo instytucję dobroczynną tam macie. Pozdrawiam - Jacek no właśnie tak czułem ,dlatego się zapytałem. to ciekawe co to jest:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 10.01.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Zug, a ten Twój kumpel co chce kocioł kupić to należy do Waszego klubu pozytywnie zakręconych optymalizatorów procesu spalania? Czy raczej lewus bez pojęcia i chęci do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 10.01.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Zug, a ten Twój kumpel co chce kocioł kupić to należy do Waszego klubu pozytywnie zakręconych optymalizatorów procesu spalania? Czy raczej lewus bez pojęcia i chęci do roboty. on niema pojęcia i nie wnika tak jak my. dla niego to ma palić dobrze,mało i bezproblemowo (ale tak to tylko w erze;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 10.01.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Zug - to poradź mu żeby czegoś z dobrym automatycznym sterownikiem szukał i zawsze dobry węgiel kupował, bo inaczej będziesz miał dodatkowe ćwiczenia jak mocno asertywny nie jesteś I niech po cenie nie szuka - lepiej te 2 tysie więcej zapłacić za porządny kocioł nawet jak się ma pojecie, a nie dopiero w przypadku lewusa. Dla marketów producenci robią nieraz specjalne serie kotłów. Sprzedawcy mówią o nich czasem budget. Myślę,że Jarecki czy Karoka mogliby Ci pokazać "zalety" takich rozwiązań. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez kobra64 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 10.01.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Zug - to poradź mu żeby czegoś z dobrym automatycznym sterownikiem szukał i zawsze dobry węgiel kupował, bo inaczej będziesz miał dodatkowe ćwiczenia jak mocno asertywny nie jesteś ja będe miał ćwiczenia? ,przecież to już jego problem jak g..no kupi. jarecki już zna temat ,reszta to już do nich nalezy Edytowane 10 Stycznia 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 10.01.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 B&E energy wprowadziła nowy asortyment http://eko-groszek.org/index.php/zamowienie/2-artykuly/24-orzech-ii-kwk-kazimierz jakaś wysoka kaloryczność czyżby nowa lepsza ściana w kopalni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 10.01.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 B&E energy wprowadziła nowy asortyment http://eko-groszek.org/index.php/zamowienie/2-artykuly/24-orzech-ii-kwk-kazimierz jakaś wysoka kaloryczność czyżby nowa lepsza ściana w kopalni ? Trochę sarkazmem pojechało. ja określam coś jak poznam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 11.01.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Trochę sarkazmem pojechało. ja określam coś jak poznam;) o już spadła wartość opałowa wczoraj 28 dzisiaj 25-26 KJ/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 11.01.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 o już spadła wartość opałowa wczoraj 28 dzisiaj 25-26 KJ/kg i pracownik ma po premii za czeski błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 11.01.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Dzisiaj przejechałem się do Czech do Broumov. Koledzy na tym forum pisali, że jeżdzą do Czech do Frydlant po czecha z Ledvic, więc i ja się wybrałem do Czech. Kupiłem 4 woreczki, pierwsze wrażenie super. Worki solidne, grube z perforacją. Niestety jak przyjechałem do domu i otworzyłem worki nie było już tak fajnie. Węgiel mokry i to nawet bardzo, ale na szczęście "ropa" się z niego nie leje Najważniejsza kwestia cena - tu nie jest ciekawie 95 koron za 25 kg, przy dzisiejszym średnim kursie 0,16zł, koszt jednego worka 15,2 zł. Tona za 608zł. W moich okolicach czecha z komorzan kupuję za 460 zł/tona, a jak się bierze 5ton to 430zł/tona, także w moim przypadku mało opłacalne Przy okazji zapytam, może się kotoś już spotkał z tym węglem tak pakowanym??? jeśli tak to za jakie pieniądze ??? jeszcze tak na marginesie, jakby kogoś interesowało adres strony producenta (kopalni) http://www.sdas.cz , nawet cennik jest 1700 koron/tona Edytowane 11 Stycznia 2013 przez blaste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.01.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 blaste, ale ładne woreczki . ja kupuję u Pepików w zwykłych, czarnych, foliowych, ale też bardzo mocnych. I jeszcze ten opis po polsku - miodzio. Tylko cena trochę wygórowana. No ale potestuj, to ocenisz czy warto. najgorsze jest to, ze mokry. W kopalni wychodzi około 240-250 zł za tonę. Z transportem można się zmieścić spokojnie w 3 stówkach. czyli 3 razy taniej niż polski groch. Tylko gdzie zmagazynować 24 tony węgla w domu o powierzchni 100m2 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts