adkwapniewski 13.01.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 adkwapniewski widzę że masz ładnie ocieplony domek. ile na tym rbr11kw wypalasz wungla. Kocioł jeszcze nie odpalony ... czekam na urlop, początek roku i się nie da na razie Wungiel kupiony, instalacja skończona , muszę jeszcze net podciągnąć na budowę co by kociołek kontrolować Kociołek będzię wystawiony online, każdy będzie mógł wejść i zobaczyć ile zjada wungla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.01.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) 8,5kg na dobę ... no to policzmy : zakładając optymistycznie 19MJ z kg "wungla" to ~5,3kWh *8,5 *31dni*6miesięcy ~8400kWh na sezon - tak na oko czyli na chaupę 190m2 to 44,2kWh/m2 na sezon Może kuzyn kolegi ma dobrze docieplony domek (tak prawie energooszczędny, do pasywnego mu "trochę" brakuje...) Tu chodziło że teraz przy tych temperaturach tyle spala a w przejściówce jeszcze mniej.Sezon grzewczy 6 m-cy? Edytowane 13 Stycznia 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 13.01.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 październik - marzec ? kwiecień i wrzesień to tak nie pamiętam regularnego palenia w kociołku , ja się nie upieram , obliczenia bardzo na oko, chciałem raczej pokazać że jest to możliwe do osiągnięcia , nie wiem tylko czy na kotle się uda ... z racji sprawności kociołków dlatego te 19MJ z kg. w obecnym domku to na 25kW i 10cm styro na plackach i oknach plastikowych ... ciepło w domu (23-24*C)jest nie moge powiedzieć ale wungla tez idzie na ~220m2 ogrzewanych z 6ton na "sezon" (nie wiem ile miesięcy bierzecie pod uwagę) z CWU + "auto" drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.01.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 październik - marzec ? kwiecień i wrzesień to tak nie pamiętam regularnego palenia w kociołku , ja się nie upieram , obliczenia bardzo na oko, chciałem raczej pokazać że jest to możliwe do osiągnięcia , nie wiem tylko czy na kotle się uda ... z racji sprawności kociołków dlatego te 19MJ z kg. w obecnym domku to na 25kW i 10cm styro na plackach i oknach plastikowych ... ciepło w domu (23-24*C)jest nie moge powiedzieć ale wungla tez idzie na ~220m2 ogrzewanych z 6ton na "sezon" (nie wiem ile miesięcy bierzecie pod uwagę) z CWU + "auto" drewna To powiedz to mojej żonie u mnie październik-maj bez 10-15 dni za nieregularne palenie można odjąć ,przy paleniu podajnikiem to drewna na rozpałkę na sezon grzewczy w torbę zmieścisz,dlatego porównując palenie tradycyjne samego węgla z podajnikiem to małe oszustwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 13.01.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Pewnie że dobre ocieplenie domku to podstawa a potem dobranie kociołka. ale jak musi być ocieplony dom około 200m2 w którym jest 23stC i pali około 9kg węgla przecież to nie jest nawet węglarka. 9x31= 279x6+1674kg węgla rzuci do zasobnika węgiel zimą i ma 15-17dni spokój:lol2: Edytowane 13 Stycznia 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 13.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Teoretycznie jest to możliwe ... kol kbab ma kalkulator online możesz zasymulować zgrubnie lub przy użyciu np purmo ozc bardziej dokładnie ile domek przy takiej powierzchni zje wungla ... teoretycznie oczywiście , w praktyce węgiel który kupujesz wcale nie ma 26-28MJ ... albo kocioł nie ma sprawności 80% albo jedno i drugie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.01.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Z wpisów większości użytkowników tak średnio wychodzi 1 kg na 10 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 13.01.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Z wpisów większości użytkowników tak średnio wychodzi 1 kg na 10 m2. Oj chciałbym utrzymywać średnią u mnie wynosi ona 1,5kg na 10m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 14.01.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 oj chyba nie mam tak źle 0,85kg na 10m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.01.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 ... A co do żółtego koloru i smrodu z rosyjskiego ekogroszku jaki stosuje kuzyn, też nie ma. To jest ekogroszek z kopalni kobylin. Witam. Kobylin to chyba taka odkrywka w Polsce jest. Była też firma BM Kobylin ruskim węglem handlująca i myślę że to o nią chodzi.W ubiegłym roku przejął ją Barter. W Twoim wypadku montaż 4d jest sensowny, skoro nie masz głowic to możesz sporo zaoszczędzić, uniezależnić temp. CWU od temp. CO i uniknąć przegrzewania chaty, szczególnie w okresach przejściowych. Jak dasz 4D z siłownikiem to Twój ster ma możliwość sterowania zaworem 4D. Przeróbki za wiele nie będzie, ogarnięty instalator Ci to w dniówce zrobi. Jak zamontujesz głowice i niczego do podgrzania powrotu, to okresowo znacznie będzie Ci się obniżać temp. powrotu, chyba że bojler na stałe grzejesz ( w co wątpię). Zug - z tym zużyciem na CWU to chyba jednak urwałeś co nieco. Co prawda mam tylko 4 - ro osobową rodzinę, ale kosz 160 kg latem starcza na 6 - 7 tygodni, a mój kocioł spory jest. Myślę, że koledzy z kotłami 12 czy 15 kW lepsze niż ja osiągi latem na CWU mają. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauer111 16.01.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 W jeleniej na składzie czeski workowany jest po 650zl. Chyba trochę za drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.01.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 blaste podał link do strony kopalni. Kuzynki mąż póznym latem ściągnął sobie "lufę" z Ledvicami. Wyszło mu z transportem 280 złociszy za tonę. No ale fakt, że od nas to sto kilkadziesiąt km, więc i koszt transportu nieduży Witam. Pozytywne opinie użytkowników węgla Ledvickiego skłoniły mnie do zainteresowania się tematem. Jednak nie jest aż tak kolorowo, jak piszesz kolego. Na kopalni cena luzem 1700 koron plus obligatoryjnie 95 koron / tona za załadunek przy transporcie drogowym. Plus 20% DPH ( czeski VAT). Razem loco kopalnia 2154 korony/ tona. Czyli przy optymistycznym kursie 0,16 PLN/korona 344,64 PLN/tona węgla luzem loco kopalnia. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 16.01.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. Pozytywne opinie użytkowników węgla Ledvickiego skłoniły mnie do zainteresowania się tematem. Jednak nie jest aż tak kolorowo, jak piszesz kolego. Na kopalni cena luzem 1700 koron plus obligatoryjnie 95 koron / tona za załadunek przy transporcie drogowym. Plus 20% DPH ( czeski VAT). Razem loco kopalnia 2154 korony/ tona. Czyli przy optymistycznym kursie 0,16 PLN/korona 344,64 PLN/tona węgla luzem loco kopalnia. Pozdrawiam - Jacek kobra64, możliwe że masz racje, ale skąd na allegro ceny poniżej 300zł za tonę ???? przecież sprzedawcy na allegro doliczają swoją prowizję od sprzedaży. No chyba że tylko piszą ze to Ledvice, a to Bogatynia Edytowane 16 Stycznia 2013 przez blaste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.01.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Witam. Nie umiem zalinkować, to napiszę: adres http://www.sdas.cz zakładka prodej uhli, zakładka cenik, cena za oreh II. Wszystkie ceny netto, bez DPH ( VAT ). Pod cennikiem węgla cennik załadunku. Od 01. 08 2012 roku podniosą cenę na 1900 koron netto, to wtedy wyjdzie z załadunkiem 2394 korony/tona luzu loco kopalnia ( przy 0,16 PLN/ korona 383,04 PLN/ tona). O, samo się zalinkowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 16.01.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 znam tą stronę, sam wklejałem link do niej, ten adres był podany na worku węgla który kupowałem w czechach.Zastanawia mnie to trochę, czy może to nie jest czasami też jakis czeski pośrednik sprzedaży, dlatego taka różnica w cenie między nimi a sprzedawcami na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 16.01.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 kobra64 a słyszałeś o jakimś dużym składzie w szczecinie co sprzedaje jaret?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.01.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Piotrek - nie słyszałem, aż tak daleko nie sięgam. Chociaż jak czytam, ile tam trzeba za byle szajs zapłacić, to czasem nachodzi mnie ochota na zorganizowanie punktu sprzedaży. Blaste - zauważ, że te ceny to ceny za ilości całopojazdowe netto loco kopalnia. Nieaktualne zresztą - dziś dzwoniłem do 2 oferentów i cena hurtowa za Ledvice netto 265 na kopalni,jednak Vat już po polsku, czyli 23%. Wierzę, że naprawdę duże firmy mają na kopalni upust dilerski rzędu 10 do 20%. Wierzę tez, że pracują na 10 - 20PLN zysku na tonie, licząc przy tym na dodatkowe zyski z transportu. Czyli mogą hurtowo sprzedawać nawet o parę groszy taniej niż kopalnia ( tak np, jest z polskim węglem - hurtem przez dilera odbiór na kopalni wychodzi nieco taniej niż bezpośrednio z kopalni). Jednak przy aktualnej cenie nie wierze, żeby ktoś uczciwy towar z Ledwic np. w okolicach Wrocławia sprzedawał w detalu taniej niż około 450 -500 PLN/tona luzem. Do mnie 2 razy dalej, więc nie widzę u siebie niżej niż 550 - 600 PLN. O pół stówki drożej mógłbym sprzedawać Jaret z wartością opałową 21-22 MJ. Ledvice 17,5 MJ. Nie widzę sensu. A tak na marginesie - ile płaciłeś za 25 kg.worek ledvickiego węgla w Czechach ?Pozdrawiam - Jacek Edytowane 16 Stycznia 2013 przez kobra64 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 16.01.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 http://allegro.pl/eko-groszek-ekogroszek-eco-power-woj-mazowieckie-i2938511818.html Witam czy ktoś miał doczynienia z tym groszkiem dziś rozmawiałem ze znajomym i nawet go polecał, cena ok 800zł za tonę, nie widziałem jak sie u niego spala, ale był zadowolony. Co o tym sadzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 16.01.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 kobra64 a słyszałeś o jakimś dużym składzie w szczecinie co sprzedaje jaret?? Może o tą firmę chodzi mają w ofercie Janinę i Sobieskiego, no i oczywiście Rosja http://www.wegiel-lachowicz.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 16.01.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Tyson chyba tak koleś mi coś wciskał że wozi eko ze szczecina... i widzę że dokładnie te kopalnie wyminiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts