Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj dużo, lentilky, czekolada studencka, syr smażeny....a i blanta legalnie można spalić :)

Jak widać nie poddają się i skoro alkohol już mało aktualny [na Słowacji mają smaczniejsze nalewki], czekolady z Niemiec też lepsze [np. gorzka z orzechami kupowana na targu lub rumowa - producent Chateau - polecam], ser do smażenia dostępny w markecie w Polsce to postawili na nowości- ileż ja tam już wyrobów z Cannabis widziałem :)

U mnie od 4 dni pali w piecu ekogroszek zakupiony w Leroy Merlin. Kupiony w promocji pakowany za niecałe 700zł za tonę. Jest to ekogroszek z węgla kamiennego. Pochodzenie zapewne Rosja albo Kazachstan ...

Pali się dobrze. Szczerze mówiąc nie mam do niego zastrzeżeń.

No może był trochę mokry , ale tragedii nie było.

Zobaczę na ile starczy podajnik , choć teraz może nie być różowo bo jednak od kilku dni mamy naprawdę zimę , więc i spalanie wyższe.

Może okazać się że jest to "killer" dla składów węgla ;)

W tej cenie na składzie węgla nie kupi się węgla a jak już to luzem , bez żadnych danych i dodatkowo kupując luzem nie wiadomo ile faktycznie się kupiło ...

Jedyna alternatywą dla mnie jest miał z Kareny. Niby 26MJ i z PL węgla (odsiewka) , ale za to o bardzo małej gramaturze ...

Z transportem wychodzi tyle samo co ekogroch z leroya , a niestety z leroya trzeba płacić za transport i do tego nie mają paletowca , więc cały opał trzeba by od razu rozładowac ręcznie ...

Witam

Jeśli ktoś ma ochotę pobawić się antracytem to bardzo proszę Skład Węgla w Sławkowie Ul. Groniec 1 Tel. 609-579-462. Jak ktoś jest z zagłębia lub śląska to nie ma problemu, ale z tego co wiem to kiedyś wysyłali próbki. Ja ze swojej strony paliłem miałem, groszkiem i 8-13 mm. Miał i groszek robiony jest u Nas (PL) a ostatnia granulacja przyjeżdża ze wschodu, i jest wyraźnie innej jakości, dla mnie gorszej. Miał z atracytu pali się tak sobie, lubi się stopić i zaczynają się kłopoty. Groszek fajnie się pali, ale jak to z antracytem bywa i z nim są problemy. Ogólnie jeśli do testów to polecam kupić minimum 100 kg każdego rodzaju, bo całkiem inaczej pali się niż nasz węgiel, a nauka kosztuje. Jak ktos posiada kociłek dolnego spalania to satysfakcja gwarantowana z dużą oszczędnością na opale. Antarcyt idealnie sprawuje się w kotłach ds i bufor.

Podrawiam