Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

No to przestaję się dziwić, że u nas w pomorskim jeszcze się na niego nie natknąłem :). Szkoda bo myślałem, że kryzys jest i nikt węgla nie kupuje ;)

Tyson a jakiej części pomorskiego jesteś? Na samej północy jest wesoła 1050 zł/t jest i bobrek 1100zł/t (worki 25kg). Dopisujesz się do listy aby wziąć od kogoś z południa cały transport na spółkę?

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zużycie zależy od zapotrzebowania na ciepło i jak masz prawidłowo dobrany i dobrze ustawiony kocioł to spala tyle co ma spalać i nie ma sensu porównywać się z innymi bo mamy różne budynki i temperatury wewn. i zewn.

Obniżam na noc temperaturę o 0,3 st

PS przesłonę dmuchawy mam całkowicie otwartą, to czy może tak być zależy od możliwości regulacji sterownika.

Na 125 m2 domu z 60m2 podłogówki ( + grzejniki) i cwu 150 l to dobrze dobrany piec ? (Sas multi 17 kw)

Tyson a jakiej części pomorskiego jesteś? Na samej północy jest wesoła 1050 zł/t jest i bobrek 1100zł/t (worki 25kg). Dopisujesz się do listy aby wziąć od kogoś z południa cały transport na spółkę?

Oryginalny bobrek jest w workach 20kg.

No ciekaw jestem jak wam to wyjdzie na gotowo.

Żeby cena wyszła jako taka to trzeba kupić prosto na kopalni a co za tym idzie:

znaleźć jakąś firmę która postawi tam auto chociaż na tydzień przy pomyślnych wiatrach

nikt za darmo stał tam nie będzie

trzeba to przetransportować z 500 czy 600km, czyli ze względu na kolejkę auto prawdopodobnie trzeba będzie opłacić za km w dwie strony bo raczej przy okazji odchodzi.

Obecnie nikt nie chce taniej jechać jak jakieś 5pln/km

Trzeba to gdzieś wysypać

Znaleźć kogoś kto czymś to załaduje i porozwozi

na kilka osób trzeba załatwić gdzieś ważenie

U mnie za jedno ważenie liczą sobie od 20 do 40pln, zależy gdzie.

Nie znaczy to że wam chcę to wyperswadować ale żebyście byli tego świadomi, a nóż się uda po taniości.

dzisiaj podjechałem do Leroya i kupiłem 4 worki "Ekogrosz-a" od Bartera. Cena wyższa niż ktoś pisał wcześniej, 18,04 zł za 25kg, czyli 720/tona. Można również kupić luzem w tzw. bigbagu - 650zł/tona.

Do czech nie jechałem, bo w Izerach śniegu naje...ło i czesi wymagają łańcuchów na koła. jak nie masz, mantad 2500 kC.

Jakże się zdziwiłem w Leroyu. Stoi przede mną gość w kolejce do kasy i płaci za 30 worków kupowanego przeze mnie opału. Zapytałem, czy już palił tym węglem i jak wrażenia, a koleś mówi, ze kupuje na próbę. 750kg - niezła próbka :)

dzisiaj podjechałem do Leroya i kupiłem 4 worki "Ekogrosz-a" od Bartera. Cena wyższa niż ktoś pisał wcześniej, 18,04 zł za 25kg, czyli 720/tona. Można również kupić luzem w tzw. bigbagu - 650zł/tona.

Do czech nie jechałem, bo w Izerach śniegu naje...ło i czesi wymagają łańcuchów na koła. jak nie masz, mantad 2500 kC.

Jakże się zdziwiłem w Leroyu. Stoi przede mną gość w kolejce do kasy i płaci za 30 worków kupowanego przeze mnie opału. Zapytałem, czy już palił tym węglem i jak wrażenia, a koleś mówi, ze kupuje na próbę. 750kg - niezła próbka :)

tutaj jest parę opini na temat "ekogrosza"

http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/akcesoria-do-piecow/paliwo-do-kotlow-c-o/opinie-paliwo-do-kotlow-ekogroszek-barter,p178863,l1019.html

Wiesz co , problem z tymi "opiniami" jest taki że każdy może wystawić ...

Nawet ktoś kto nigdy tego ekogroszku nie kupił ...

Albo bardzo czesto konkurencja ...

Nie ma co ukrywać że dla składów ekogroszek pakowany w worki , które mają naprawdę 25kg za 700zł to bardzo zła wiadomość ..

Wiesz co , problem z tymi "opiniami" jest taki że każdy może wystawić ....

Jak to w necie. W sumie po to jest właśnie to forum, żeby nie kierować się niezweryfikowanymi opiniami. Co naprawdę warty jest ekogrosz z LM dowiemy się pewnie wkrótce od pionana. Może by zrobić jakiś ranking groszków marketowych :), ja np. byłem zadowolony z Carbomu RN z Casto, chociaż cenowo to żadna rewelacja. ;)

Wiesz co , problem z tymi "opiniami" jest taki że każdy może wystawić ...

Nawet ktoś kto nigdy tego ekogroszku nie kupił ...

Albo bardzo czesto konkurencja ...

Nie ma co ukrywać że dla składów ekogroszek pakowany w worki , które mają naprawdę 25kg za 700zł to bardzo zła wiadomość ..

Kaszpir, u mnie na placu Jaret w worach po 700 PLN tona. I wiesz co? Leży... Dobrze, że tylko patelnię przerobiłem, żeby mieć tańszy w ofercie.

Edytowane przez kobra64

Kaszpir, u mnie na placu Jaret w worach po 700 PLN tona. I wiesz co? Leży... Dobrze, że tylko patelnię przerobiłem, żeby mieć tańszy w ofercie.

Ok.

Nie wszyscy mieszkają koło kopalń i na Śląsku. Tam gdzie mieszkam tam dostęp do pewnego ekogroszku jest delikatnie mówiąc utrudniony. Jest trochę składów ale chyba niemalże wszystkie trzymają ekogroszek luzem na placu (nie zadaszony). Oczywiście mają też w workach jutowych , ale sam "załadunek" jest łopatą a nie żmijką więc można znaleźć zapewne w opale "skarby" ...

Jakbym mógł kupić za 700zł Jareta lub jakiś lepszy to nawet bym o rusku nie myślał ...

Zależy jak ocieplony ten dom. Bo jeśli dobrze to kocioł dwa razy za duży.

Co do ocieplenia to styropian 15cm, dach 25 cm wełna, podłoga 8 cm styro, wentylacja grawitacyjna. Według producenta ten kociał jest na dom do 160 m2 czyli wybrałem według zaleceń producenta. czyli ? co myślicie ?

A jaki ma wpływ na spalanie większy kocioł niż tego dom wymaga ?

Witam.

Zgadzam sie z Kaszpir007 co do wagi ekogrosza z lm ( worki maja te 25kg:rolleyes: ), i to jest jak dla mnie jedyny plus.

Umnie po spaleniu 10 workow na roznych ustawieniach to efekt jest mizerny :

- maly nadmuch przeslona otwarta na powyzej 3cm az do max - efekt taki ze twozyly sie duze czapy ( cos w stylu purchawki ) ktora zatykala nawet 75% retorty.

co skutkowalo slabym plomieniem, ikociol nie podbijal temperatury .

- duzy nadmuch przeslona na 1-3cm tworzyly sie spieki wieksze niz przy Bobrk\u.

Tak zachowuje sie to eko u mnie w elektromecie.

Jak dla mnie " kaszana":no:

kobra64 ty z samej Wieliczki czy okolice?

Ja mieszkam w Borku Faleckim.

Co do Jareta to w Krzeszowicach jest po 650zl ( Mialem tone Jaret Plus i byl ok zwlaszcza uziarnienie ) ale dla mnie jest troche za malo kaloryczny jak na moje warunki ( domek slabo ocieplony )

i ile przepłacił za te mega próbkę;)

Oryginalny bobrek jest w workach 20kg.

No ciekaw jestem jak wam to wyjdzie na gotowo.

Żeby cena wyszła jako taka to trzeba kupić prosto na kopalni a co za tym idzie:

znaleźć jakąś firmę która postawi tam auto chociaż na tydzień przy pomyślnych wiatrach

nikt za darmo stał tam nie będzie

trzeba to przetransportować z 500 czy 600km, czyli ze względu na kolejkę auto prawdopodobnie trzeba będzie opłacić za km w dwie strony bo raczej przy okazji odchodzi.

Obecnie nikt nie chce taniej jechać jak jakieś 5pln/km

Trzeba to gdzieś wysypać

Znaleźć kogoś kto czymś to załaduje i porozwozi

na kilka osób trzeba załatwić gdzieś ważenie

U mnie za jedno ważenie liczą sobie od 20 do 40pln, zależy gdzie.

Nie znaczy to że wam chcę to wyperswadować ale żebyście byli tego świadomi, a nóż się uda po taniości.

Specjalnie napisałem o tych workach z bobrkiem że są 25 kg, z tego co wiem od Ciebie m.in to piekary są w 25kg.

Co do transportu całego auta to może weźmiemy z Braniewa zamiast ze śląska :confused: i to już poworkowany...

A jak tam Panowie ceny, słyszeliście że mają spadać?