Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Kobra64 nie twierdze ze nie masz racji.

Ja rowniez ostatnio palilem bez problemu GROSZKIEM z JANKOWIC przez dwa tygodnie w tym samym kotle co BOBREK robil numery. ( u znajomego Elektromet 15kw zrywal zawleczki , klimowal slimaka) .

U mnie na 25kw Elektromet jest ok nawet z mialem.

To chyba swiadczy o tym ze z roku na rok z polskim eko wysokokalorycznym jest coraz gorzej ( Ja pale od 2003 r PIeklorzem z Bobrka na zmiane z KAZIMIERZ - JULIUSZ ktory to ostatnio zeszedl na psy. )

Wystarczy porownac Bobrka z Chwalowicami ( podobno znowu eko ) a wynik porownania da duzo do myslenia.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z calym szacunkiem Tyson ( nie chce nikogo Bron Boze urazic)

Jakie jest oryginalne uziarnienie PIEKLORZA ?

Bo wydaje mi sie ze kazden ma inne.

A co do lokalizacji to u mnie w okolicy sa dwie firmy przy rampie kolejowej i zazwyczaj jest tam cisza , choc powstaly one rowniez w latach 90.

Jeden z nich barwil eko z brunatnego na kamienny, a drugi mieszal z mialem i efekt jest taki ze jeden i drugi oficjalnie istnieja a towaru nie ubywa:p.

Takze nie wiadomo czy to zwykly blad , czy myk "nieopatrznie mylacy klientow dla zysku.

we wtorek rozpaliłem piec kiedy w domu (nie zamieszkałym) było 10 st. W 27 godzin wygrzało się do 20 st. Od tego momentu wygrzania wychodzi spalanie ok 25 - 30 kg na dobę. Czy możliwe że spalanie jest jeszcze wysokie bo mury są wyziębione i dom zwyczajnie nie zamieszkały ? No i palę mokrym ekogroszkiem bo suchego nie mam :/

Nie wiem czy zmieniać ustawinia pieca czy czekać aż sie trochę mury wygrzeją ?

dodam że mam regulator pokojowy ustawiony na 20 st

Witam. Czy ktoś z Was palił może tym paliwem i może potwierdzić jego wartość:

http://allegro.pl/ekogroszek-eko-groszek-worki-kopalnia-ledvice-i2948266579.html

lub

http://allegro.pl/ekogroszek-czeski-ledvice-workowany-suchy-i2965024494.html

Z góry dziękuję

Poczytaj zanim zapytasz a dowiesz się, że testowałem jeden z nich - link do wątku z wynikami masz w stopce.

we wtorek rozpaliłem piec kiedy w domu (nie zamieszkałym) było 10 st. W 27 godzin wygrzało się do 20 st. Od tego momentu wygrzania wychodzi spalanie ok 25 - 30 kg na dobę. Czy możliwe że spalanie jest jeszcze wysokie bo mury są wyziębione i dom zwyczajnie nie zamieszkały ? No i palę mokrym ekogroszkiem bo suchego nie mam :/

Nie wiem czy zmieniać ustawinia pieca czy czekać aż sie trochę mury wygrzeją ?

dodam że mam regulator pokojowy ustawiony na 20 st

Tak to możliwie - dopisz jakiego węgla schodzi 25-30 kg/dobę ...

Jak to w necie. W sumie po to jest właśnie to forum, żeby nie kierować się niezweryfikowanymi opiniami. Co naprawdę warty jest ekogrosz z LM dowiemy się pewnie wkrótce od pionana. Może by zrobić jakiś ranking groszków marketowych :), ja np. byłem zadowolony z Carbomu RN z Casto, chociaż cenowo to żadna rewelacja. ;)

Po moim teście także się dowiemy ;) - kupiłem dzisiaj [jak obiecałem] Ekogrosz w LM i Carbon R w Casto - tego Carbona ludzie łykali jak młode pelikany - niewiele zostało a przecież drogi jak diabli [1040 zł/tonę].

Jutro zasyp i niebawem wyniki ...

ile zużywasz węgla przy obecnych mrozach?

skoro pablomoc w mokrym domu 25kg na dobę (i z tego co piszesz to kaloryczność bzdura) to wysuszonym domku wyjdzie 15kg?

dom suchy tylko nie był ogrzewany, przepalałem tylko żeby utrzymać temp powyżej zera (8 - 10 st) rozpalone we wtorek na dzień dzisiejszy spalanie nadal utrzymuje się na poziomie 25 - 30 kg (bardziej 30 kg). Dokładnie napisze dzis wieczorem ile.

nie wiem czy kombinować z ustawieniami czy czekać aż dom złapie ciepło w mury

na dworze temp. -6 do -9 w nocy

Edytowane przez pablomoc

Z calym szacunkiem Tyson ( nie chce nikogo Bron Boze urazic)

Jakie jest oryginalne uziarnienie PIEKLORZA ?

Bo wydaje mi sie ze kazden ma inne.

A co do lokalizacji to u mnie w okolicy sa dwie firmy przy rampie kolejowej i zazwyczaj jest tam cisza , choc powstaly one rowniez w latach 90.

Jeden z nich barwil eko z brunatnego na kamienny, a drugi mieszal z mialem i efekt jest taki ze jeden i drugi oficjalnie istnieja a towaru nie ubywa:p.

Takze nie wiadomo czy to zwykly blad , czy myk "nieopatrznie mylacy klientow dla zysku.

Witaj pietruch78

Mieszkam w Swoszowicach i od trzech zim kupuje eko w lokalnych składach. Napisz coś więcej o twoich doświadczeniach ze składami w okolicy , ci z ul.Kolejowej przy rampie to faktycznie coś kręcą , wożą mokry i mało. A co myślisz o takim niewielkim składzie firma chyba ALEX z Mogilan - brałem od nich eko pali się średnio ...tylko nie jestem pewny pochodzenia. Co polecasz - gdzie i za ile.... sasiedzie ?

Mój piec to Ogniwo eko 15 KW

Witam

Panowie właśnie się dowiedziałem że u mnie w firmie jest laboratorium, w którym jest możliwość sprawdzenia kaloryczności węgla. Oczywiście taki wynik był by bez żadnego protokołu z badań. Powiedzcie mi czy jest sens pogadać z Paniami z laboratorium i poprosić by wykonały takie jedno badanie na jakiejś próbce? (Z tego co się dowiedziałem badanie trwa ok. 12 godzin i kosztuje ok. 200 złotych) Jeżeli chcecie by sprawdzić jakiś węgiel to pogadam i poproszę.

Witam

Panowie właśnie się dowiedziałem że u mnie w firmie jest laboratorium, w którym jest możliwość sprawdzenia kaloryczności węgla. Oczywiście taki wynik był by bez żadnego protokołu z badań. Powiedzcie mi czy jest sens pogadać z Paniami z laboratorium i poprosić by wykonały takie jedno badanie na jakiejś próbce? (Z tego co się dowiedziałem badanie trwa ok. 12 godzin i kosztuje ok. 200 złotych) Jeżeli chcecie by sprawdzić jakiś węgiel to pogadam i poproszę.

pewnie że tak.

kiedyś dzwoniłem do takiej firmy i koszt to od 250zł i wysyła sie 3kg węgla.

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu obserwuję ten temat, w tym sezonie paliłem głównie Ekobranem.

Wczoraj mi się skończył i na próbę wziąłem kilka worków tego:

http://allegro.pl/pieklorz-eko-groszek-i2931567804.html

Przy okazji, pewnie wielu z Was ma spore doświadczenia w ustawieniach pieców, sterowników itp.

Mam małą prośbę - walczę ze swoim piecem i opisuje to tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190001-Kocioł-Witkowski-KMB-RB-Plus-25kW-ze-sterownikiem-Titanic-ustawienia-opinie/page4

Gdyby ktoś zerknął i podzielił się uwagami to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Witam sasiada:bye:

Tej firmy z mogilan nie znam. ( w ktorym miejscu sie ona znajduje, co maja w ofercie? ).

Ja zaopatruje sie w BOSTARZE . Maja fajny JARET PLUS ( worek 20kg - 15zl , luz 645 ). Fajnie sie dopala , ma super uziarnienie .

Maja tez PIEKLORZA , ale tak jak sami pisza trzeba najpierw przeczytac specyfikacje swojego kotla badz zadzwonic do producenta.

Przywoz w oklice petli autobusowej w Borku to - 80zl ( Dla przykladu " Rampowiec" z Tichnera bierze 50zl. A to co wozi to szkoda slow ).

Ale to juz norma na skladach w Krakowie: wszystko co maja to " KAZIMIERZ _-JULIUSZ" a to co dostajesz to niema w polowie nic wspolnego z eko - groszkiem!!

Cos mi sie wydaje ze pomalu to samo bedzie z PIEKLORZAMI.

Sa to wylacznie moje opinie po latach prob i testow.

Dlatego ze znajomym rapolecam BOSTAR bo:

- wagowo - ok

- sortyment ekstra ( jak na polskie warunki)

- cenowo super

- rzetelna informacja.

Na marzec bede zamawial 25 ton JARETA dla znajomych bo juz sprawdzili.

W innych skladach nie biore bo szkoda zdrowia i nerwow .

Ja jade na BOBRKU BYTOMSKIM .

Mam ELEKTROMETA 25kw.

Podaj namiary na mogilany lub oferte zobaczymy z ciekawosci.

ile zużywasz węgla przy obecnych mrozach?

skoro pablomoc w mokrym domu 25kg na dobę (i z tego co piszesz to kaloryczność bzdura) to wysuszonym domku wyjdzie 15kg?

Od wczoraj od 7 rano do dzisiaj do 10 dokładnie 24,3 kg "Pieklorza" z Żernickiej - temperatury wewnątrz i na zewnątrz możesz prześledzić na wykresach mojego sterownika - link w stopce.