Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Od wczoraj od 7 rano do dzisiaj do 10 dokładnie 24,3 kg "Pieklorza" z Żernickiej - temperatury wewnątrz i na zewnątrz możesz prześledzić na wykresach mojego sterownika - link w stopce.

0,9kg/h dobry wynik

w sezonie grzewczym wyjdzie 3500-4000kg ekogroszku

u mnie 1,54kg/h przy 170m2 nie ocieplonym

Edytowane przez ZUG

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W ostatniej dobie spalanie trochę spadło do 23-24 kg /dobę. Jutro potwierdze to na 100%. Zmieniłem też histerezę kotła i bardziej załoniłem przesłonę za wentylatorze. Nie wiem czy dalej kombinować z ustawieniami dla polepszenia spalania ? Czas podawania 17 s przerwa 105 s.

Kupiłem też trochę grochu do testowania:

1. Pieklorz - na pierwszy rzut oka najbardziej suchy z tych co do tej pory kupowałem

2. W białym worku, mokry - nieznanego pochodzenia :)

3. Kazimierz Juliusz - ktoś palił tym ?

2013-01-25 16.20.54.jpg

2013-01-25 16.21.07.jpg

2013-01-25 16.21.22.jpg

Hm... już wiem dlaczego sie robią spieki chciałem zamówić ekogroszek ten co Suspenser testował i bardzo pozytywnie go zaopiniował :

http://allegro.pl/nowosc-ekogroszek-24mj-spiekalnosc-0-2-wroclaw-i2973871978.html

a w pośpiechu zamówiłem z bobrka centrum:

http://allegro.pl/promocja-ekogroszek-pieklorz-bobrek-olesnica-28mj-i2965876171.html

A ten się u mnie spieka

ale wtopa, jutro zadzwonię i zapytam czy idzie wymienić:o

Edytowane przez Michal1507

A to żadna rewelacją, tutaj można też za 200zl zbadać węgiel i chyba nawet wystawią kwit http://www.sklep.pancerpol.com.pl/

No to kolego teodor2424 jeżeli dla Ciebie nie jest problemem wyrzucić 200 złoty to proszę rób sobie te testy.

Ja tylko chciałem po koleżeńsku zaoferować za darmo test... no ale cóż

. Powiedzcie mi czy jest sens pogadać z Paniami z laboratorium i poprosić by wykonały takie jedno badanie na jakiejś próbce? (Z tego co się dowiedziałem badanie trwa ok. 12 godzin i kosztuje ok. 200 złotych) Jeżeli chcecie by sprawdzić jakiś węgiel to pogadam i poproszę.

No kurcze sugerowalem się tym postem a z niego wyczytalem że kosztuje to 200zl. Następnym razem pisz wyraźniej :)

Zadzwoniłem do Bykowa tam gdzie brałem ekogroszek http://www.ekogroszek-sklad.pl/kontakt.html i wymienią mi Panowie na ten nie spiekalny !!tzn ten co miałem na myśli ( po tym jak Suspenser zaopiniował pozytywnie ) a zamówiłem inny, lekko się zamotałem :p .Wstępnie po rozmowie z chłopakami z tego składu muszę powiedzieć że się starają o dobrą opinię na rynku i na pewno nie olewają klienta. Zgłosiłem że chce wymienić eko bo w moim kotle się spieka i bezproblemowo mają wymienić tylko czekają na dostawę bo poszedł na pniu: http://allegro.pl/nowosc-ekogroszek-24mj-spiekalnosc-0-2-wroclaw-i2973871978.html ) we wtorek ma być na placu a w środę u mnie w kotłowni.:p Edytowane przez Michal1507

kolejny zasyp ledvic skończył się dzisiaj. zasobnik 150kg wystarczył od 18.01 ok 8.00 rano do 26.01 ok. 8.00 rano, czyli 8 dni. Jak na obecne temp. zewnętrzne wynik wydaje mi sie całkiem niezly jak na tym opale. W domu teraz, z racji nieobecności żony, 22-23 stopnie. Dzisiaj zasypałem Ekogroszem z Leroya 4 worki i 2 worki Ledvic. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Zakupiłem ostatnio nowy węgiel z KWK Chwałowice (przynajmniej tak mi powiedziano), poniżej deklarowane parametry:

Sortyment: 0325 Pieklorz-EKOGROSZEK

Klasa węgla: 27/070/08

Wartość opałowa Qir: 27481 kJ/kg

Popiół Ar: 6.10%

Wilgoć Wtr: 6.69%

Siarka Str: 0.65%

Granulacja: 0,05-0,25

Generalnie palę nim dopiero od 2 dni i dobieram ustawienia i tu bym prosił a jakieś sugestie bo popiół wygląda jakoś dziwnie - poniżej kilka fotek:

DSCF5077.jpgDSCF5081.jpgDSCF5082.jpg

Co mogą oznaczać te ciemne bryłki (nie jest to węgiel) a co te brązowawe?

Witam.

Pasiu&Monis te czarne to niedopalony wegiel, a to drugie to spieki.

Nie znam twoich nastawow ale wydaje mi sie ze masz za duze podanie do czasu i przez to niedopala ( to czarne ).

spieki to eferkt za duzebo nadmuchu ( albo przeslona na wentylatorze za bardzo otwarta albo za duzy nadmuch w parametrach)

Ja dla Bobrka z Bytomia mam tak:

Czas podania - 90

ilosc podania - 25

nadmuch - 26

Przeslona wentylatora otwarta 1cm od gory.

Koledzy jakieś opinie na temat palenia Ekortem??? Zakupiłem 100kg na próbę po 950zł za tonę, Zapakowany orginalnie. Jeszcze nie wsypałem go poczekam na wasze opinie

Czy to bedzie to samo co Ekoret?? http://www.eko-groszek.org/index.php/zamowienie/2-artykuly/8-ekogroszek-ii

Górna półka ekogroszku... ale w przezroczystych workach z zielonym nadrukiem nie- to co na fotce...

tak wyglada worek z orginalnie pakowanym ekoretem http://allegro.pl/ekogroszek-workowany-ekoret-z-g-i2977722161.html

Edytowane przez Piotrek42

Witam. Ja w poniedziałek wracałem z nart i w Czeskim Cieszynie kupiłem 90 kg ( 3 worki ) Ledvic. Dniówkę schły rozsypane w piwnicy. Starczyły na 70 godzin, czyli zużycie 31kg/doba. Około 50% więcej niż Mysłowic. Mile zaskoczył mnie popiół - wyszło 5,8 kg, raczej sypki i kilka grudek. Frakcja raczej gruba, trafiały się węgielki ok. 4 cm, no ale to jest orechII 5 - 25, zawartość nadziarna ( nadsitne) do 10%. Węgiel miękki i ślimak zmielił nadziarno bez nikakich. Jeszcze nigdy mój kocioł nie chodził z tak niskim nadmuchem, był problem z pełnym otwarciem klapki wentylatora i w końcu ją podparłem, bo nie chciało mi się kombinować z podginaniem przeciwwagi dla tych 90 kg. Kopiec praktycznie na cały talerz, ale daje się utrzymać jego wielkość bez przesypywania niedopałków. Porównując cenę po jakiej mógłbym to sprzedać u siebie i cenę po jakiej sprzedaję Mysłowice, dniówka palenia Ledvicami wyszłaby mnie taniej o około 80 groszy. W skali sezonu oszczędność 150 PLN. Jednak zamiast 4 zasypów i czyszczeń kotła miesięcznie wyszłoby 6, a popiołu z kilograma jest dwukrotnie więcej czyli w skali miesiąca przy zużyciu 50% wyższym trzeba by wynieść trzykrotnie więcej. Leń jestem i zostaję przy swoim. Ale zagrzać się tym rzeczywiście da - w nocy było u mnie -14 i poradził sobie bez problemów. NIe wiem, jakby było gdybym zasypał taki jak przywiozłem, tzn. dość mocno wilgotny, bo sugerując się zdaniem Suspensera i mając na względzie dobro mojego kociołka wysuszyłem przed zasypem. Pozdrawiam - Jacek

Jacek, po ile płaciłeś, jeśli mogę zapytać? 31kg - sporo. Jaki dom, w sensie powierzchnia, ściany? Bo u mnie teraz około 16kg/doba 120m2 po podłogach, ściana Ytong 400 36cm, dach i skosy 25cm wełny, podłoga 10cm styro - wszędzie podłogówka. Temp. wewnątrz 22-23 stopnie. Lokalizacja Przedgórze Izerskie.

No u mnie 235 m2 na 22 - 23stC, + 25 m2 garaż na 14 - 15stC + ok.60 m2 piwnic na ok. 18 stC. Płaciłem 115 koron za worek 30 kg, jutowy ładowany na składzie w Stonavie między Czeskim Cieszynem a Havirovem. Tak płacony wyszedł mnie po zużyciu sporo drożej niż Mysłowice, ale u siebie mógłbym to sprzedawać luzem po jakieś 520 PLN i do takiej ceny zrobiłem porównanie.

kolejny zasyp ledvic skończył się dzisiaj. zasobnik 150kg wystarczył od 18.01 ok 8.00 rano do 26.01 ok. 8.00 rano, czyli 8 dni. Jak na obecne temp. zewnętrzne wynik wydaje mi sie całkiem niezly jak na tym opale. W domu teraz, z racji nieobecności żony, 22-23 stopnie. Dzisiaj zasypałem Ekogroszem z Leroya 4 worki i 2 worki Ledvic. Zobaczymy co z tego wyniknie.

to jest rewelacja

wychodzi 8zł z dobę ,także kładziesz wszystkich na łopatki.

jak ktoś pali poniżej 8zł za dobę niech sie wychyli (oczywiście przy mrozach jakie teraz panują)

jak dobrze pamietam to kupuje za 430zł workowany ekogroszek

w sezonie mamy 5400godz palenia według jego wyliczeń to 0,78kg/h

co daje nam 4212kg węgla co wychodzi 1806zł

przy czym te wyliczenie jest jak przy tych w/w godzinach były takie mrozy co teraz panują.

pionan potwierdzasz

Edytowane przez ZUG

ZUG, kupuję coś koło tej kwoty którą podajesz. Oczywiście w zależnosci od kursu. Koszt transportu odpada, ponieważ wożę sobie słuzbowym autkiem, zakup w czasie godzin pracy.

5400 godzin palenia, to daje 225 dni. czyli jakieś 7,5 m-ca. Bez przesady. U mnie sezon rozpoczął się 10 listopada. Wcześniej kilka razy przepalane kominkiem. No ale jesień była cieplutka. Zobaczymy ile będzie trwała zima, ale zakładam zakończyć sezon grzewczy w połowie kwietnia. To daje mniej więcej 5 m-cy, czyli 150 dni. Zakładając zuzycie godzinowe, które podałeś, wychodzi 2800kg. Licząc nawet po 430/tona, wychodzi jakieś 1200 złotych za sezon. Czyli 1200kg dobrego polskiego eko w workach. Luzem nie biorę nawet pod uwagę, nie mam gdzie trzymać większych ilości.

Poza ty, jak sam wiesz, opał jest suchy, wiec z korzyścią dla pieca :)

Zacząłem spalać Ekogrosz. Pierwsze obserwacje - ładnie się spala, daje ciepło, opał w workach dość suchy, choć stał 3 dni otwarty przed zasypem w kotłowni. Musiałem trochę skorygować ustawienia na jakich był spalany czeski, bo przesypywał. Robią się spieki, ale niewielkie. jak narazie pierwsze wrazenia pozytywne, no ale zobaczymy ile pociągnie na zasobniku i wtedy porównam sobie z Ledvicami.

Edytowane przez pionan

Witam .

Kobra64 mam pytanko?

Czy u siebie posiadasz gruby sort ( JANINA , SOBIESKI , itp...) chodzi o kostke lub gruby w przypadku Janiny.

Jezeli tak to jakie masz ceny ?.

pytam bo potrzebuje do rodzinki ( GRABOWKI kolo Wieliczki) .

Od ciebie byloby blizej niz z innych skladow.

Niestety Tesciowa jest kobieta wymagajaca jesli chodzi o opal i ciezko je dopasowac cokolwiek. ( Predzej pozbede sie spiekow w najgorszym eko niz

ona powie " to czarne to zloto " czyli ok ):rolleyes: