kobra64 26.01.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Pietruch, z Janki mam tylko Jaret i miały. Orzechy i kostki Piekary, Chwałowice i Bobrek. Nie handluję grubymi sortami z Janiny ani Sobieskiego, bo to badziew jest. Jedyna zaleta to dokładne wypalanie i ładny popiół bez względu na umiejętności palacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 26.01.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Masz racje kobra64 , ale osobie pokroju mojej tesciowej nie idzie tego wytlumaczyc. ( Dla niej tak jak piszesz masie wypalac na popiol i basta!!!)Reszta jest nie wazna tzn : slaba kalorycznosc itp..Co sadzisz o czyns takim jak EKO-MIAL " ROKITA" z BOBRKA ? Na wtorek mam zamowiona tone tego opalu w workach Przetestujemy ze znajomymi w czterech roznych kotlach.- kociol tlokowy 20kw- kociol z podajnikiem slimakowym 15kw 25kwi 38kw- kociol zasypowy.Worki 20kg. Cena za tone workowanego 660zl . Tona luz 584zl.Parametry:Wartosc opalowa - 27Mj/kgUziarnienie - 0,0 - 31,5Popiol - 10%Siarka - 0,60%Spiekalnosc - 0-20Ri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 26.01.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 już sejmik w krakowie ma się zabrać za palących węglem co ma doprowadzić do zakazu palenia węglem. dopiero co mówili o tym w wydarzeniach w polsacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 26.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) to są efekty jak rządzą nami debile co nie mają pojęcia o co chodzi w temacie palenia węglem przecież to nie problem jest w węglu a w ludziach co nie mają pojęcia jak powinno się palić!!!!! k...wa na produkowali psudonaukowcy śmieciuchów ( lipne produkty) bez edukacji prawidłowego palenia a teraz mają pretensje że wegiel jest zagrożeniem dla ludzi. i najwięcej mają ci do powiedzenia co opalają gazem ,a wegiel to jedynie przypadkowo na składzie widzieli sam posiadam GS i jak zobaczyłem co wylatuję z komina to się przeraziłem i od razu się zainteresowałem bo przecież tak nie może być i dlatego między innymi trafiłem na te forum i dzięki wątkowi LAST RICO teraz pali się jak powinno i jak wszyscy posiadacze GS tak też tak palili to żadnego smogu by nie było. Edytowane 26 Stycznia 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 26.01.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Myślę, że taki debilny zakaz jest do obalenia, a kretyna który go propaguje wysłać do szkoły. Najłatwiej zakazać - nie wymaga myślenia, a to niektórym politykom sprawia ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 26.01.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Myślę, że taki debilny zakaz jest do obalenia, a kretyna który go propaguje wysłać do szkoły. Najłatwiej zakazać - nie wymaga myślenia, a to niektórym politykom sprawia ból. mała poprawka. Nie niektórym, a WSZYSTKIM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.01.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 jest dokładnie tak jak piszesz...niestety.... Jeżeli będziesz palił bezdymowo to nikt nie zauważy że palisz węglem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 26.01.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 mała poprawka. Nie niektórym, a WSZYSTKIM!!! Tu się nie zgodzę. Jak chodzi o swoje lub dla siebie/rodziny, to myślenie szybko im wraca. Kuźwa najpierw ktos zezwla na górniaki z ekstra nadmuchem, takim że głowe potrafi urwać, a poterm zakazac wszystkiego, co na węgiel. A kominki z płaszczem cacy, bo na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 26.01.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Jeżeli będziesz palił bezdymowo to nikt nie zauważy że palisz węglem . Ludzie są życzliwi, chętnie pomogą sąsiadowi dla jego dobra żeby nie musiał sie męczyc z tym ekosyfem i nosic węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 26.01.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Takie pierdo lamento i inne pomysly prezydenta Miasta Krakowa J.M . oraz jego przydupasow z sejmiku raczej nie przejda bo: - Ten zakaz ma podobno dotyczyc glownie Miasta Krakowa , czyli zamykamy elektrocieplownie Leg (cieplo produkuje z wegla ) i polowa Krakowa ma syberie!!! (elektrocieplownia jest w granicach administracyjnych Miasta Krakowa ) ale niestety Debile najpierw mowia potem mysla. - Urzad Miasta robi kontrole w domach wraz ze Straza Miejska () wszedzie tylko nie na dzielnicy zamieszkalej przez J.M. Ktos sie wkozyl i zaczal "pukac " z tym faktem do odpowiednich instytucji ( a na tej dzielnicy w niektorych miejscach az gryzie po gardle i siwo od dymu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.01.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Pietruch, w ślimakach z fajkową retortą to bym tym nie palił. W tym i 40 - 50% miału potrafi być. No i o tej porze roku woda się z tego może lać. Poza tym po 660 PLN w worach to raczej tego nie widzę, Rokita workowany coś ponad 680 PLN na kopalni kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.01.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Może ktoś zamiast narzekać przedstawił by dla Burmistrza Krakowa bezkrwawe rozwiązanie problemu czyli bezdymne spalanie "wungla ". http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennegoMoże uda się na szerszą skalę wylansować nasz sposób spalania tego opału ,jeżeli Burmistrz wydałby takie zarządzenie i ono ograniczy emisję to wypłyniemy na szerokie wody .Juzef niedługo wydrukuje ulotki . Edytowane 26 Stycznia 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 26.01.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Pietruch, w ślimakach z fajkową retortą to bym tym nie palił. W tym i 40 - 50% miału potrafi być. No i o tej porze roku woda się z tego może lać. Poza tym po 660 PLN w worach to raczej tego nie widzę, Rokita workowany coś ponad 680 PLN na kopalni kosztuje. Co do ceny to taka podali znajomemu wiec zamowienie poszlo ( roznica 20zl moze to jakas promocja ? ) W sumie troche towaru u nich sie bierze ( Glownie PIEKLORZ ) wiec nie posadzam ich o jakies numery. Do tej pory bylo ok. Zobaczymy. Masz moze jak to sie spala , jaka z kalorycznoscia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 26.01.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 jak sterować nadmuchem i przesłoną na wentylatorze żeby spieki się nie robiły ? Trochę się spieka i chcę jakoś temu zaradzić. Do popielnika spada też dużo niedopalonych kawałków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 26.01.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 wydłuż przerwę w podawaniu i zmniejsz nadmuch. Powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 26.01.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 tak podejrzewałem ale wolałem się upewnić, w tej chwili mam nadmuch 19 % i przesłonę otwartą na 1cm. Jeszcze mniejszy nadmuch zrobić napewno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.01.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Pietruch, Rokita to jest dobry towar do tłoków i retort II generacji. Pewnie sami workują, to i taniej będzie niż w kopalni. Kaloryczność 27 MJ, popiół do10%, spiekalność do 20 RI. Tak czy tak zanim sypniesz do retorciaka, oceń ile w tym jest miału. Jak dużo, to ja bym nie palił, bo może zawleczkę zerwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.01.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 0,9kg/h dobry wynik w sezonie grzewczym wyjdzie 3500-4000kg ekogroszku u mnie 1,54kg/h przy 170m2 nie ocieplonym W zeszłym roku na CO i CWU wystarczyło mi 3 tony, w tym zobaczymy bo mam w domu wyższą temperaturę [dom 22-23, łazienka 26 st]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.01.2013 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Wynik testu Carbon R z Castoramy - SVER = 16,4 MJ/kg - nieźle i się nie spieka w automacie, ale jest pioruńsko drogi. Teraz pali się Ekogrosz z LM - ciężko było dziada rozpalić [kocioł wygasł zanim go wsypałem] - męczyłem się aż podrzuciłem garść "Pieklorza" z Żernickiej i dopiero to pomogło - jutro będzie SVER. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 27.01.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Wynik testu Carbon R z Castoramy - SVER = 16,4 MJ/kg - nieźle i się nie spieka w automacie, ale jest pioruńsko drogi. Teraz pali się Ekogrosz z LM - ciężko było dziada rozpalić [kocioł wygasł zanim go wsypałem] - męczyłem się aż podrzuciłem garść "Pieklorza" z Żernickiej i dopiero to pomogło - jutro będzie SVER. A mógłbyś kiedyś spróbować Carbonu RN? Jest tańszy do R-ki chociaż teraz podrożał ale jeszcze niedawno kosztował poniżej 800 zł za tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts