ZUG 27.01.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 ZUG widze że jestes z ostrowca. Gdzie kupujesz ekogroszek i jaki ? ze składów w swoim obrębie ale trafić na dobry to jak trafić 6 w totka. w tej chwili sprowadzam ze B&E Energy i puki co jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 pytam bo znalazłem wątek na innym forum o moim piecu i gość twierdzi że po zwiększeniu histerezy zmniejszyło mu się spalanie. to jest link do wątku : http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11211-piec-sas-multi-pytanie/page__st__20 Jak macie u siebie ustawioną histerezę na pokojowym regulatorze i jaką histerezę na kotle ? Na histerezie 5 st na kotle dłużej pompuje wodę przez instalacje. Wydaje się że ma to sens ale mam ustawioną inną histerezę od doby więc jeszcze niewiele mogę powiedzieć Pompa C.O. powinna pracować cały czas na niższym biegu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 27.01.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Podeślij worek to sprawdzę Ja już sporo zainwestowałem w testy i dużo węgla, który miał być na tą zimę mi zostało [zajmując miejsce pod wiatą], więc póki co planuję jeszcze przy okazji test Ekogrosz-a i Wesołej. jak będe brał coś od nich to powiem aby dorzucili kilka worków czerwonego i podeślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 27.01.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Pompa C.O. powinna pracować cały czas na niższym biegu . a to ciekawostka, tzn. jak to ustawić, bieg to wiem ale na kotle jak ? z kąd taka teoria ? i dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.01.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Naprawdę byłem nie miło zaskoczony tym jego spalaniem ale może to też jeszcze brak moich umięjętności palacza. Musiałoby być nas dwóch bo ja także miałem z nim problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.01.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 jak będe brał coś od nich to powiem aby dorzucili kilka worków czerwonego i podeślę Ok super bo do Lublina póki co się jednak nie wybieram - tylko bez przesady - 1 worek wystarczy w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 pablomoc, większa histereza, kocioł dłużej dochodzi do zadanej. Na sterowniku pokojowym, nie wiem, bo nie posiadam, ale na chłopski rozum, podobnie jak na piecu. Im większa histereza, to kocioł póżniej wiecej musi gnać, zeby dobić do zadanej. najlepiej to chyba utrzymywać ciagle stałą temp. To chyba podobnie jak z jazdą autem po autostradzie. Im płynniejsza i jednolita jazda, tym mniejsze spalanie Nie koniecznie bo kocioł "gna" z większą mocą [i sprawnością] niż pracując na niższej mocy ze stałą niższą mocą. Oszczędności są na pewno w mniejszej ilości ciepła traconej w czasie gdy w domu jest obniżona temperatura [nocą]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.01.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) a to ciekawostka, tzn. jak to ustawić, bieg to wiem ale na kotle jak ? z kąd taka teoria ? i dlaczego ? Przy przerywanej pracy pompy C.O. są większe wahania temperatury w instalacji . Edytowane 27 Stycznia 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.01.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Przy przerywanej pracy pompy C.O. są większe wahania temperatury . No i co z tego??? kocioł się przeziebi?? w domu ma być komfortowo a w kotłowni niekoniecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.01.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 No i co z tego??? kocioł się przeziebi?? w domu ma być komfortowo a w kotłowni niekoniecznie... Użyłeś słowa "komfortowo" czy jak będę tobie zatykał przewód oddechowy na 2-3 minuty a potem pozwalał oddychać kilka minut będziesz czuł się komfortowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.01.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Użyłeś słowa "komfortowo" czy jak będę tobie zatykał przewód oddechowy na 2-3 minuty a potem pozwalał oddychać kilka minut będziesz czuł się komfortowo . Juz Ci tyle razy mówiłem... Piec jest dla mnie...nie ja dla pieca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 27.01.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Użyłeś słowa "komfortowo" czy jak będę tobie zatykał przewód oddechowy na 2-3 minuty a potem pozwalał oddychać kilka minut będziesz czuł się komfortowo . napewno, pod warunkiem, ze założysz mu na głowę worek foliowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Juz Ci tyle razy mówiłem... Piec jest dla mnie...nie ja dla pieca... Więc jeżeli kocioł jest dla Ciebie i chcesz grzać komfortowo to po co ciągle zakręcać zawór przy kotle czyli zatrzymywać "pompę od podawania ciepła ,które płynie tą rurą do Ciebie" i odkręcać ? napewno, pod warunkiem, ze założysz mu na głowę worek foliowy Masz ciekawą teorię Edytowane 27 Stycznia 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.01.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Więc jeżeli kocioł jest dla Ciebie i chcesz grzać komfortowo to po co ciągle zakręcać zawór przy kotle czyli zatrzymywać "pompę od podawania ciepła ,które płynie tą rurą do Ciebie" i odkręcać ? Bo od tego- jest coś takiego jak elektronika która mysli za kocioł!! kocioł produkuje a elektronika myśli jak to mądrze wykorzystać !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 27.01.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 w nawiązaniu do czeskiego eko, obecnie palę takim http://allegro.pl/eko-groszek-wegiel-dostawa-gratis-i2922260983.html mieszając 1:1 z eko kamiennym w sumie to jestem zadowolony, bo spalanie wychodzi prawie takie samo a kosztował mnie o 300zł mniej niż dotychczasowy groszek. Nie ma smrodu, żółtego dymu, troszkę bardziej syfi piec i jest też całkiem sporo popiołu (w postaci przypominającej popcorn ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 27.01.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Panowie, ale nie wiemy jaki odbiornik ciepła ma pablomoc (przynajmniej ja nie wiem ). Jestem laikiem w temacie, ale wydaje mi się, że w moim przypadku, gdzie po całości jest ogrzewanie podłogowe, cykliczna praca pompy raczej nie byłaby lepsza od pracy ciągłej. U mnie pompka działa non stop, na najniższym biegu. Pompa to LFP Experia 25-60. Wskazanie zużycia prądu pokazuje 5W. Być może przy grzejnikach, gdzie sterowalność temp. wewnętrzną jest możliwe, cykliczna praca pompy ma sens. U mnie takiego sensu nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Bo od tego- jest coś takiego jak elektronika która mysli za kocioł!! kocioł produkuje a elektronika myśli jak to mądrze wykorzystać !! Elektronika ma sterować temperaturą w twoim domu ,jak są przerywane dostawy ciepła to elektronika zrobi to lepiej czy jak będzie to ciepło otrzymywać płynnie ,ciągle ? Przy ciągłym przepływie -dostarczaniu ciepła są większe możliwości można np. obniżyć temperaturę zasilania ,a jak obniżymy temp. zasilania to ,kocioł szybciej osiąga temperaturę zadaną i temperatura spalin jest niższa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.01.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Balzak, ja bym na początek dał 10s podanie, 60s przerwa i nadmuch na 20% przy całkiem otwartej przesłonie dmuchawy. Jak masz ustawione te "rogi" od powietrza wtórnego? One powinny być ruchome, patrz żeby poza rynnę Ci nie dmuchały. Jak przesypie, to dokładaj do przerwy po max. 2 sekundy. Jak strefa żaru się cofnie w stronę kosza, to jednorazowo przepchnij w trybie ręcznym trochę paliwa i po sekundzie do podawania dokładaj. A tak w ogóle to kup sobie porządnego miału, po co wywalasz kasę na eko jak masz palnik miałowy. Teraz trudno Ci będzie raczej o suchy, to na połowę z eko zapodaj ( żeby się w koszu nie wieszał ) i będzie dobrze. Miał 19 lub 20 MJ z Janiny na pół z Bobrkiem Ci całkiem wystarczy do ogrzania chaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 27.01.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 mam podłogówkę i grzejniki.... i regulator pokojowy. Na cóż mi zadana temperatura jak pompka co by cały czas chodziła. Bez sensu mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.01.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Elektronika ma sterować temperaturą w twoim domu ,jak są przerywane dostawy ciepła to elektronika zrobi to lepiej czy jak będzie to ciepło otrzymywać płynnie ,ciągle ? Przy ciągłym przepływie -dostarczaniu ciepła są większe możliwości można np. obniżyć temperaturę zasilania ,a jak obniżymy temp. zasilania to ,kocioł szybciej osiąga temperaturę zadaną i temperatura spalin jest niższa . hehe:) Ty dalej swoje, mam ustwioną elektronikę 22,5 st w domu spada do 22,4 elektronika włancza pomę i grzeje do 22,6st - zamyka dopływ ciepłej wody, a co się dzieje w kotle to juz mnie raczej średni obchodzi. przeważnie przeciąga temp. albo inna sprawa w domu świeci słonce, nagrzewa pomieszczenie,temp wzrasta np o 1 st, wiec po co kocioł ma dostarczac ciągle tą samą temp wody na dom jak mamy zyski bytowe? inna sytuacja, gotowanie posiłków, pieczenie ciasta, znowu w domu jest cieplej a kocioł dalej pcha wodę o stałej temperaturze...i przegrzewa dom=strata ,przykładów można mnożyć ale po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts