karoka65 27.01.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 No na razie, trzeba iść spać powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 27.01.2013 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Zug, zapytaj Piotrka dlaczego już Kazimierzem nie pali. Napisał zresztą - na okresy przejściowe.. To jest łatwy towar, to niewątpliwie zaleta. Szczególnie dla początkującego palacza. Bezproblemowo spali, chałupę zagrzeje, popiołu niewiele wyprodukuje. Nasłucha się, że inni mają problemy, spieki, przesypywania i myśli, że szczęściarzem jest bo ma taki fajny towar. Dlaczego w swoim kotle palisz orzech z Wesołej a nie z Kazimierza? Bo różnica w cenie jest 8%, a w wartości opałowej przeszło 20%, prawda? jestem laikiem w tym temacie ja przy was jeszcze tornister noszę. a dlaczego palę wesołą a mianowicie czytałem bardzo dużo na temat węgli i po tej całej lekturze a nie pisze o opinii ludzi tylko budowy węgla to jedynym faworytem dla mnie wyszedł własnie wesoła i jak tu trafiłem i tez na twoje posty to mnie to utwierdziło dlatego trafiłem do B&E i zakupiłem na początek dwa worki i faktycznie węgiel jeśli chodzi o wesoła jest numer1. jedyną barierą jest cena i tu właśnie się zastanawiam jak zrobić aby ona była niższa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 28.01.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 u mnie aktualnie pali sie na próbę pieklorz i ładnie się spala, trochę się spiekał ale po korekcie ustawień jest nieźle. kazimierzem paliłem wcześniej i o spiekach nie było mowy. wracając do histerez, to jakie macie u siebie poustawiane na kotłach i na pokojówkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 28.01.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Zug, zapytaj Piotrka dlaczego już Kazimierzem nie pali. Napisał zresztą - na okresy przejściowe. Nie pali, nie pali -bo jest leniwy co mam sypać eko co 10 dni do zasobnika jak mogę co 14-16 (dlatego tez wymieniłem sobie zasobnik na 200kg) każdy jeden załadunek to kurz ,który trzeba pozniej pozamiatać,posprzątać,pozmywać, a ustawienia na kotle- dopasuje się ) a jeżeli chodzi o tą reklamę pamietacie na forum 2-3 lata temu był tylko pieklorz chwałowicki a teraz nic,cisza- nawet nie wiadomo czy jeszcze produkują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.01.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 No Piotrek i oto właśnie chodzi - Kazimierz pali się fajnie, ale zużywa się go sporo. A Chwałowice w 2010 roku tak dały ciała, że jeszcze długo ich towaru za eko nie zaoferuję. Q.wa 3 patelnie chwałowickiego ekogroszku w lipcu 2010 na ekomiał do tłoków przerobiłem. Musiałem z miałem 20MJ z Janki pomieszać i nawet swojej kasy nie odebrałem. Ale wcześniej towar był miodzio. Teraz mają w ofercie groszek 5 - 25, 3 dyszki taniej od Piekar wychodzi i daje się nawet palić, ale sporo więcej od Piekar popiołu i jednak spieka. Tak mi się zdaje po wpisach niektórych kolegów, że z połowa kupowanego przez nich Pieklorza to właśnie będą Chwałowice po zabiegu obniżania spiekalności, czyli zamieszaniu z Retopalem albo ruskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 28.01.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Koledzy jak myślicie czy może cos ciekawego powstać z mieszanki Ekoretu z Pieklorzem z Bobrka?? Dysponuje tymi węglami i tak chciałbym to wypróbować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 28.01.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 wracając do histerez, to jakie macie u siebie poustawiane na kotłach i na pokojówkach ? Ja mam ustawione minimalne wartości czyli 1st na piecu i 0,25 na termostacie pokojowym. Im wieksza histereza tym piec bardziej się wystudza i musi nadrabiać więcej stopni do zadanej temperatury. Pewnie to zależy od konkretnego przypadku ale akurat u mnie stosunek podtrzymania do grzania niewiele przekracza 1 więc większa histereza powoduje u mnie większe spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 28.01.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A Chwałowice w 2010 roku tak dały ciała, że jeszcze długo ich towaru za eko nie zaoferuję.... Teraz mają w ofercie groszek 5 - 25, 3 dyszki taniej od Piekar wychodzi i daje się nawet palić, ale sporo więcej od Piekar popiołu i jednak spieka. Tak mi się zdaje po wpisach niektórych kolegów, że z połowa kupowanego przez nich Pieklorza to właśnie będą Chwałowice po zabiegu obniżania spiekalności, czyli zamieszaniu z Retopalem albo ruskiem. Kupiłem ostatnio groszek z KWK Chwałowice - przynejmniej takie mam info od dostawcy bo pakuje w worki u siebie na składzie i jestem bardzo zadowolony. Przez ostatnie kilka dni (największe mrozy w tym roku) spaliłem tyle co innego przy temperaturach w okolicy 0, co prawda trochę się może i spieka (wrzuciłem fotki chyba ze 2 strony wcześniej w tym temacie) ale i tak uważam że jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.01.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Balzak, jak Ekoret Ci spieka to zmieszany z Bobrkiem będzie spiekał bardziej. Jak masz więcej tego Bobrka, to zrób jak Ci wcześniej pisałem - znajdź sobie miał o zerowej spiekalności i kaloryczności rzędu 20 - 21MJ. Koło 5 stówek kupisz, zamieszasz na połowę i będzie fajny opał do Twojej rynny. Miał z Janki ma popiół około 10%, jak z Bobrkiem pomieszasz finalnie wyjdzie koło 7 - 8% popiołu. O spiekach zapomnisz, a jak kocioł dobrze ustawisz to zużycie Ci wyjdzie takie samo albo nawet niższe jak samego Bobrka. Masz palnik do miału, korzystaj z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.01.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 hehe:) Ty dalej swoje, mam ustwioną elektronikę 22,5 st w domu spada do 22,4 elektronika włancza pomę i grzeje do 22,6st - zamyka dopływ ciepłej wody, a co się dzieje w kotle to juz mnie raczej średni obchodzi. przeważnie przeciąga temp. albo inna sprawa w domu świeci słonce, nagrzewa pomieszczenie,temp wzrasta np o 1 st, wiec po co kocioł ma dostarczac ciągle tą samą temp wody na dom jak mamy zyski bytowe? inna sytuacja, gotowanie posiłków, pieczenie ciasta, znowu w domu jest cieplej a kocioł dalej pcha wodę o stałej temperaturze...i przegrzewa dom=strata ,przykładów można mnożyć ale po co? Czy ty rozumiesz w ogóle co piszesz ,co mają wspólnego zyski bytowe do ciągłej pracy pompy jeżeli grzejnik czy podłogówka ma sterowanie i steruje temperaturą w pomieszczeniu.Co Ci tam przegrzewa dom jaka strata?co się dzieje w kotle to już Ciebie raczej średni obchodzi?a to że są skoki temperaturowe i kocioł najpierw musi podnieś się o kilkanaście stopni ,a potem tak się rozbuja że aż przeciąga temperaturę to jest właśnie strata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.01.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 mam podłogówkę i grzejniki.... i regulator pokojowy. Na cóż mi zadana temperatura jak pompka co by cały czas chodziła. Bez sensu mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 28.01.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witam. Przedstawiam kilka fotek ze spalania BOBRKA- BYTOM ( Zakupiony 23 marca 2012 luzem na kopalni ). Popiol jest ze spalania od Soboty godz 8 rano. Przeslona jak na fotce. Podarz wegla - 25 ( u mnie parametr "d" ) czas postoju - 90 ( parametr "b" ) dmuchawa - 26 ( parametr " U ") Kociol dochodzi do temp zadanej ( n-65 ) nastepnie w podtrzymaniu podbija 68-69. Po przejsciu z czuwania w tryb praca temp spada do 60 i z powrotem idzie do gory. Podczas jednego cyklu podania temperatura podbija o 1 stopien . Jest to gdzies w srodku cyklu podania. Kociol ELEKTROMET kwp 25 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.01.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 u mnie tak dokładnie tak to chodzi przy ciągłej pracy pompki miałem większe spalanie natomiast jak mam pracę za pomocą regulatora pokojowego to mam stałą temp. w domu i mniejsze spalanie. nawet 25% Jeżeli przy ciągłej pracy pompki miałeś większe spalanie to znaczy że albo przegrzewałeś chałupę albo teraz nie dogrzewasz Dom pobiera tyle samo energii z pompą i bez niej tylko komfort grzania się zmienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 28.01.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Tak z ciekawości, po co oprócz siły dmuchawy ustawiacie jakieś mechaniczne przesłony? Czemu ma to słuzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 28.01.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Tak z ciekawości, po co oprócz siły dmuchawy ustawiacie jakieś mechaniczne przesłony? Czemu ma to słuzyć? zwiększeniu/zmniejszeniu siły nadmuchu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 28.01.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 wiem jak to działa jak od nich coś takiego dostał to się reklamuję ,ja by najmniej tak bym zrobił. dostać w miarę suchy miał i w mrozy sypki to chyba ciężki temat ,ale każda sroka swój ogon chwali jeszcze trochę to wyjdzie że jestem ich wtyką także wielki brat patrzy;) Nie mam czasu się z nimi wachlować, mam możliwość dosuszenia go w kotłowni więc jakoś się przemęcze. Normalnie nie liczyłbym na suchy opał o tej porze roku ale jak dostaje próbkę suchą jak pieprz i na allegro wypisują, że towar jest suchy to mogę jednak zakładać, że przyjedzie w miare suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.01.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 czyli słuszne jest twierdzenie że histereza 5 st przyniesie większe korzyści niż histereza 1 st ? czy tak samo wygląda sytuacja z histerezą temperatury pokojowej ? Kocioł powinien pracować a nie stać w podtrzymaniu , w podtrzymaniu kocioł nie spala opału lub spala nieekonomicznie . Spalanie ekonomiczne odbywa się na nastawach na niższych mocach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.01.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Niekoniecznie... pozniej kocioł bedzie musiał nadrobić to co stracił (pracować z większa mocą ) żeby oddać ciepło, A tu wydaje się ze znasz zagadnienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.01.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ja mam ustawione minimalne wartości czyli 1st na piecu i 0,25 na termostacie pokojowym. Im wieksza histereza tym piec bardziej się wystudza i musi nadrabiać więcej stopni do zadanej temperatury. Pewnie to zależy od konkretnego przypadku ale akurat u mnie stosunek podtrzymania do grzania niewiele przekracza 1 więc większa histereza powoduje u mnie większe spalanie. Jest znalazłem ! prawidłowo wyciągnięte wnioski .Brawo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 28.01.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 zwiększeniu/zmniejszeniu siły nadmuchu?? To jest oczywiste, ale po co robić to mechanicznie jakimiś przesłonami jak do tego służy regulacja siły dmuchawy na sterowniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts