hubi27 15.12.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Ja mam u siebie od reki ale zielony Corbo stal. on sie strasznie spieka ale jak nie bedzie wyjscia... Gdzie masz dostepny ten zielony Carbo Stal? Na zwykłej retorcie sie nie spieka i spala bardzo fajnie, no chyba ze to zasługa PUMY.Ja miałem z zeszłego roku. Teraz te dostawy od jakiegoś czasu uszlachetniaja węglem z" Kazimierz Juliusz" zeby utrzymac niska spiekalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.12.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 jack18 Możesz opisać jakie masz te spieki na Brucerze?Generalnie chciałem do tego palnika dojść przy okazji rankingu i wymienic jego "bóle" Powiedz mi, czy masz nowa wersje paleniska Brucer (wąskie palenisko) czy jeszcze starszą z szerszym rantem paleniska i otworkami na około.Napisz w którym miejscu na tym palniku tworzą Ci sie spieki. Czekam na fotki mojego klienta z okolic Torunia, on ma 2letniego Brucera, ale w tym roku wszędzie ten sam problem- spieki. Jutro jak dostane fotki od klienta- postaram się je wrzucić. Myślę,że przy wcześniejszym rozwiązaniu Brucera wiem jak to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieniek 15.12.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 UwagaPrzestrzegam przed firmą RESOVER . Kupiłem u nich na próbę tonę ekoresu . ( dobrze że tonę bo miałem kupić od razu 4 tony ). Węgiel kupiłem pod koniec pażdziernika . Miał być za 3 tygodnie- do tej pory go nie ma . Telefonów nie odbierają , na meile nie odpisują . Obawiam się żeby ta transakcja nie okazała się stratą pieniędzy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RESOVER 15.12.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Do Resower. Jak długo trzeba by było czekać gdybym złożył u Państwa zamówienie na 2 palety miału 27d paletę Pielorza i paletę Kazimierz Juliusz? No i jak z wilgotnością tego miału? Dodam ze zamówić chciałbym do 10dni od dzisiaj... Ewentualnie prosił bym o jakieś sugestie dotyczące tego zamówienia i węgla. Pozdrawiam. Odebrać osobiście możesz w każdej chwili 24 h/doba - wystarczy email o rezerwacje towaru i przygotowanie papierów. Jak mieszkasz w naszych okolicach to pół biedy - damy radę ale jeżeli jesteś z daleka to masakra - w tym roku nie ma szans - musimy rozładować kolejkę wcześniejszych zamówień. Idzie nam to całkiem sprawnie ale nie tak jak by się chciało. Terminy dostaw do nasza najgorsza strona. Co do węgla to zarówno KJ jak i Pieklorz są doskonałymi węglami. Czasem lepsze czasem gorsze ale generalnie nie ma z nimi problemów w paleniu. Odnośnie miału 27D to sugeruję 25 D - ja tam różnicy w paleniu nimi nie widzę. W ubiegłym tygodniu zakupiłem 2 tonki tylko luzu. Mimo, że na zwale przykryty folią jest wilgotny. Akurat mam dużą kotłownie, w której jest cieplutko i miał jest momentalnie suchutki. Pali mi się fajnie, popiołu więcej niż z ekogroszku, nie zmieniałem nawet żadnych nastaw na swoim tłoku. W nocy fajnie idzie bo cichutko - miał jest drobniutki. Co do workowanego to był on konfekcjonowany jeszcze jesienią przed deszczami i śniegiem lecz mimo to jest wilgotny. Naprawdę suchutki miał jest jedynie w lecie jak jest solidna lampa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RESOVER 15.12.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Uwaga Przestrzegam przed firmą RESOVER . Kupiłem u nich na próbę tonę ekoresu . ( dobrze że tonę bo miałem kupić od razu 4 tony ). Węgiel kupiłem pod koniec pażdziernika . Miał być za 3 tygodnie- do tej pory go nie ma . Telefonów nie odbierają , na meile nie odpisują . Obawiam się żeby ta transakcja nie okazała się stratą pieniędzy !!! Tak się złożyło, że od kontaktów z klientem jestem generalnie ja. Ale jak każdy człowiek mam prawo do jakiegoś urlopu co jakiś czas i wtedy fon idzie do konta. Informacja w tym zakresie jest na stronie - każdy może email do mnie wysłać - raz dziennie robię pocztę i z tego co pamiętam każdemu udzielę wszelkiej informacji jaką posiadam. Pech chciał iż dziewczyny poszły na L4 i nie ma kto na telefonie siedzieć. Co prawda w miarę możliwości kierownicy zmian winni siedzieć na biurze ale do nich należy cała przeróbka, pakownia, dyslokacja naszych środków transportu, spedycja i cała masa drobnych spraw jak to w każdej robocie. Jak będzie siedział na telefonie będzie musiał odłożyć ważniejsze sprawy a nie o to chyba chodzi. Faktem jest jak pisałem w poprzednim poście terminy dostaw są naszą najgorszą stroną w tym sezonie. Wysyłamy tego masę ale chciało by się więcej i szybciej. Jak nie dostałeś jeszcze a nie mieszkasz zbyt daleko podjedź jakimś dostawczakiem osobiście - dostaniesz bonus za swój odbiór i po sprawie. Jeżeli jesteś z daleka napisz mi na priv co i jak i popchniemy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 15.12.2010 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 jack18 Możesz opisać jakie masz te spieki na Brucerze? Generalnie chciałem do tego palnika dojść przy okazji rankingu i wymienic jego "bóle" Powiedz mi, czy masz nowa wersje paleniska Brucer (wąskie palenisko) czy jeszcze starszą z szerszym rantem paleniska i otworkami na około. Napisz w którym miejscu na tym palniku tworzą Ci sie spieki. Czekam na fotki mojego klienta z okolic Torunia, on ma 2letniego Brucera, ale w tym roku wszędzie ten sam problem- spieki. Jutro jak dostane fotki od klienta- postaram się je wrzucić. Myślę,że przy wcześniejszym rozwiązaniu Brucera wiem jak to poprawić. Powiem tak: może nie tyle spieki co szlaka bo jak rozdrabniałem to cos to nie ma niedopalonych kawałków. Ale tworzy sie to najczęściej w rogu jak zasobnik masz z lewej to prawy róg paleniska od strony czopucha. Jest to dziwne bo miałem nawet wrażenie ze to węgiel jest źle pomieszany bo ten węgiel to mieszanka Chwałowickiego z czymś tam. Na wcześniejszych węglach cos tam tez było ale nie Az tyle i samoczynnie palnik dawał sobie rade z usunięciem tego. Na tym węglu ja musze mu pomagać tak raz na 2 doby niekiedy raz na dobę. Palnik jest starsza wersja brucka tyle ze bez naciec na tej krótkiej bocznej ściance. Rant korony tego palnika z racji malej ilości miejsca miedzy płaszczem wodnym a ta korona usunąłem własnoręcznie. Kiedyś pytałem Cie o ta gore palnika i dzwoniłem do tej firmy ale jest to drogie i co zrobić ze starym? Wpadłem na ten pomysł i bez problemu sie udało go zmniejszyć. Jeśli masz jakiś pomysł to chętnie skorzystam z rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 16.12.2010 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam, Ponieważ tematem forum jest o rankingu ekogroszku to ja trochę o tym.Obecnie palę ekogroszkiem Ekoret pali się ładnie, z osiągnięciemtemperatury nie mam problemów, mam tylko problem z popiołemtzn. spiekami. Chociaż gdy zacząłem palić (jest to mój pierwszy sezon),nie miałem problemu z popiołem, druga dostawa opału jakby inna ?Teraz czekam na ekogroszek KWK Wesoła, zobaczymy co jest wart.Czy ktoś testował ekogroszek o nazwie EKOELMA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.12.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Hejka Jak to jest u Was z ilością popiołu / szlaki po paleniu. U mnie ostatnio wychodzi wiadro 20l na 100kg eko-groszku. Palę Ekoresem VIP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.12.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Hejka Jak to jest u Was z ilością popiołu / szlaki po paleniu. U mnie ostatnio wychodzi wiadro 20l na 100kg eko-groszku. Palę Ekoresem VIP. Po spaleniu wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.12.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Powiem tak: może nie tyle spieki co szlaka bo jak rozdrabniałem to cos to nie ma niedopalonych kawałków. Ale tworzy sie to najczęściej w rogu jak zasobnik masz z lewej to prawy róg paleniska od strony czopucha. Jest to dziwne bo miałem nawet wrażenie ze to węgiel jest źle pomieszany bo ten węgiel to mieszanka Chwałowickiego z czymś tam. Na wcześniejszych węglach cos tam tez było ale nie Az tyle i samoczynnie palnik dawał sobie rade z usunięciem tego. Na tym węglu ja musze mu pomagać tak raz na 2 doby niekiedy raz na dobę. Palnik jest starsza wersja brucka tyle ze bez naciec na tej krótkiej bocznej ściance. Rant korony tego palnika z racji malej ilości miejsca miedzy płaszczem wodnym a ta korona usunąłem własnoręcznie. Kiedyś pytałem Cie o ta gore palnika i dzwoniłem do tej firmy ale jest to drogie i co zrobić ze starym? Wpadłem na ten pomysł i bez problemu sie udało go zmniejszyć. Jeśli masz jakiś pomysł to chętnie skorzystam z rozwiązania. Możesz wkleić zdjęcie palącego się palnika? Trochę nie do końca zrozumiałem ten opis. Generalnie jest to kwestia dystrybucji powietrza. Któryś z otworków trzeba zakleić, aby powietrze rozeszło się w inne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 16.12.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Za rada użytkownilka Bobka przeklejam posta z mojego tematu Problem dotyczy nie pochodzenia ekogroszku a składu opału Chciałbym ostrzec przed zakupem ekogroszku w firmie Angeles z Oleśnicy (ul Moniuszki 1-2) Kilkanaście dni temu w ramach próby zamówiłem tonę ekogroszku o wysokiej kaloryczności...... Jeśli ktoś chciałby zobaczyć ten felerny opał - zapraszam Tak wungiel polewają notorycznie wodą, chyba żeby samozapłonu nie było Najlepiej kupić w workach i to papierowych a w okolicy taki sprzedają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pachol83 16.12.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Po spaleniu wygląda to tak: dokladnie tak jak na pierwszym zdjeciu, mam wiaderko chyba podobne i wychodza ok 2 na jeden zasyp ca. 110 kg czasami bylo tak ze palil sie na popiol caly tak jak na Twoim ostatnim zdjeciu - ale to byly wakacje inny opal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.12.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 pachol83 w tym roku jest zwyczajnie kłopot z dostaniem dobrze spalającego sie groszku, większość produkuje spieki. Jak w Sas-ie masz retortę Pancerpola o mocy 25kW, to idzie ja przerobić na wersje obrotową i wówczas spalisz zarówno gorsze groszki jak tez miały węglowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawy 16.12.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 witam tofus mam podobny problem z Resover od kilku dni dzwonię na stacjonarny -nikt nie odbiera kom.właściciela wyłączona na maile nikt nie odpowiada na razie utopiłem prawie 4 tysie i cisza jeśli ktoś ma info czy to jeszcze funkcjonuje to proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pachol83 16.12.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 pachol83 w tym roku jest zwyczajnie kłopot z dostaniem dobrze spalającego sie groszku, większość produkuje spieki. Jak w Sas-ie masz retortę Pancerpola o mocy 25kW, to idzie ja przerobić na wersje obrotową i wówczas spalisz zarówno gorsze groszki jak tez miały węglowe. mam pancerpola z retorta obrotowa, dzis przy -20C jakie bylo u mnie w nocy i dzisiaj caly dzien prawie -10/-15C (teraz spadlo juz do -18 wiec w nocy bedzie jak nic -25) wyszlo ze zasobnik pożre w ok 2,5 dnia, ze spiekami sie juz pogodzilem, przesiewam i cos z koksu sie odzyskuje - ogolnie takie zuzycie mialem bez ocieplenia rok temu, ale za to wegiel byl o niebo lepszy.... pytanie z innej beczki - mam wiadomo pompke do CO taka z mozliwoscia regulacji w 4 stopniach - czy na zime powinno sie ja ustawiac na wieksza moc ? (obecnie mam II z IV (52W mocy, max jest 90W) i zauwazam ze kaloryfery na pietrze sa w dolnej czesci o wiele chlodniejsze niz w gornej czesci - moze pompka nie wydala ? dodam ze zapowietrzone nie sa bo sprawdzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 16.12.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 mam pancerpola z retorta obrotowa, dzis przy -20C jakie bylo u mnie w nocy i dzisiaj caly dzien prawie -10/-15C (teraz spadlo juz do -18 wiec w nocy bedzie jak nic -25) wyszlo ze zasobnik pożre w ok 2,5 dnia, ze spiekami sie juz pogodzilem, przesiewam i cos z koksu sie odzyskuje - ogolnie takie zuzycie mialem bez ocieplenia rok temu, ale za to wegiel byl o niebo lepszy.... pytanie z innej beczki - mam wiadomo pompke do CO taka z mozliwoscia regulacji w 4 stopniach - czy na zime powinno sie ja ustawiac na wieksza moc ? (obecnie mam II z IV (52W mocy, max jest 90W) i zauwazam ze kaloryfery na pietrze sa w dolnej czesci o wiele chlodniejsze niz w gornej czesci - moze pompka nie wydala ? dodam ze zapowietrzone nie sa bo sprawdzalem w sumie tez jestem ciekaw ustawien pompki CO. NIgdzie jasnej odpowiedzi nie znalazlem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pachol83 16.12.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 w sumie tez jestem ciekaw ustawien pompki CO. NIgdzie jasnej odpowiedzi nie znalazlem... no i mam cos nowego - po pol godziny od dzwigniecia pompki z II na III kaloryfery bardzo cieple w calosci :) czyli jednak moge polecic zwiekszenie mocy pompki (w sumie roznica 18W a moze okazac sie kolosalna dla ogrzewania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieniek 16.12.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 W ramach sprostowania mojego postu co do firmy resover. Mianowicie telefonów nie odbierali. Ale po wysłaniu do nich meila odezwał się do mnie prezes .Wyjaśnił powody opóżnień i braku możliwości dodzwonienia się. Ustaliliśmy że nie będę dłużej czekał i chcę zwrotu gotówki. Za 5 minut miałem pieniądze na koncie. Pomimo braku węgla transakcję mogę uznać za zadowalającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RESOVER 16.12.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 witam tofus mam podobny problem z Resover od kilku dni dzwonię na stacjonarny -nikt nie odbiera kom.właściciela wyłączona na maile nikt nie odpowiada na razie utopiłem prawie 4 tysie i cisza jeśli ktoś ma info czy to jeszcze funkcjonuje to proszę o info Właściciel też człowiek i czasem na urlop idzie a wtedy fona wyłącza. Wejdź sobie na stronę to będziesz widział dlaczego się nie możesz dodzwonić. No i jak masz jakiś problem to napisz do mnie email i daj mi szansę odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RESOVER 16.12.2010 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 RESOVER napisał: "Nie będzie żadnego problemu z tłokowcami (osobiście jestem użytkownikiem i fanem tego typu rozwiązania) - te piece doskonale palą wszystko." Zgadzam się, też jestem fanem tłoka. Trzeba jednak otwarcie przyznać,że ciężej go zaprogramować, są kłopoty z trybem lato, spala sinusoidalnie. Dobrze skonstruowany mechanizm podający w tłoku nie ma problemu z żadnymi zawleczkami, blokada pilnowana jest elektroniką. Tłok jest mocniejszy. Palniki retortowe takie jak Pancerpol PPSM (duo) czy nowszy TRIO mają głowice obrotowe i radzą sobie z miałami, podobnie żeliwne typu BRUCER czy EKOENERGIA spalają miały i groszki 0-31,5mm, przy większej bryle czy kamieniu zerwie jednak zawleczkę, tego problemu nie ma w tłoku. Dawno dawno temu kupiłem na zimę stara miału klasy 18 z Sobieskiego. Pamiętam, że na początku wynosiłem popiół z kotłowni, póżniej się poddałem i sypałem do drugiej piwnicy. Efekt był taki, że przepaliłem stara miału (chyba z 8 ton) i stara popiołu wywiozłem. Masa łupka - ogólnie dramat. Ale co istotne tłok dał radę i przepalił to wszystko mimo, że zalecane paliwo to klasa 25. Tłoki są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts