Piotrek42 28.01.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ja się nie kłóciłem chciałem to przedyskutować i tyle . Też w to nie mogłem uwierzyć ,ale nie mogę tej teorii też obalić ,muszę posiedzieć jeszcze nad tym ,przydał by się teraz bruli , w zimie udało mi się pięknie spalać w wymienniku tylko puder ,schody zaczną się w cieplejszych miesiącach ,mam tylko nadzieję że w fajkowym uda mi się obniżyć mocno moc palnika . uda....tu akurat nie chodzi o palnik a o ster..... bruli znakomicie w tym pomaga bo masz wykresy i widzisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.01.2013 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 oj... nie ryzykuj w ramach testów,jechałem kiedyś ze stała mocą to jest diabelnie trudne- musisz praktycznie wszystkie dane notować, musisz brać nawet pod uwagę takie rzeczy jak ustawianie pogodówki np z możliwością dużego wiatru ( niby temp taka sama a wiatr jednak studzi dom) ale zgadzam się z kol animuss-em że wykonalne, ale właśnie ze wzgledu na problemowość tego zagadnienia i uwzglednianiu wielu czynników przerwałem testy ( wiesz człowiek leniwy jest z natury... I jeszcze dodam że ogrz. -podłogowe trzeba ustawiać z wyprzedzeniem. Też poszedłem na tzw. łatwiznę bo temperatura zadana na kotle jest delikatnie wyższa niż jest mi potrzebna ,więc kocioł pracując z mniejszą mocą osiąga ją zanim dobije do zadanej, bo nie wie ,a pnie się pod koniec z temperaturą w górę ślamazarnie i jak dobije do zadanej to za chwilę musi dalej ruszać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 29.01.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Nie koniecznie bo z Czech można ściągać tańszy a cła na niego nie mogą dołożyć - no chyba, że dopierniczą opłaty "ekologiczne" lub za emisję CO2 - sic! tak suspenser trzeba się z tym liczyć i wtedy to już tak kolorowo nie będzie od 2012 roku prowadzą rejestr do czegoś im jest to potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 29.01.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 tak suspenser trzeba się z tym liczyć i wtedy to już tak kolorowo nie będzie od 2012 roku prowadzą rejestr do czegoś im jest to potrzebne. Teoria spiskowa głosi że "łunia kchce ino gazem i prundem" ... owiec, pestki, szyszunie -> przydomowa peleciarka i damy radę A w pogotowiu przemycony wyungiel z czech (mrówki bedą miały znowu zajęcie tylko trochę cięższe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Teoria spiskowa głosi że "łunia kchce ino gazem i prundem" ... A "prund" w większości z czego? http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/cena-wegla-energetycznego-spadnie-o-19-procent,1887680 Ciekawe czy ma to jakieś przełożenie na ceny dla odbiorców detalicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 29.01.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Teoria spiskowa głosi że "łunia kchce ino gazem i prundem" ... owiec, pestki, szyszunie -> przydomowa peleciarka i damy radę A w pogotowiu przemycony wyungiel z czech (mrówki bedą miały znowu zajęcie tylko trochę cięższe ) z tym peletem to masz rację jak mówiłem swojej żonie aby takie coś zakupić odnośnie peleciarki i kotła na pelet to mówiła że przesadzam. ale widzę że ten scenariusz jest prawdopodobny. pasiu&moniś jeszcze trochę i elektrownie będą kończyć z weglem już jest to powoli realizowane. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grs 29.01.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Witam czy ktoś z was miał doczynienia z ekomiałem lub ekogroszkiem z firmy Rastarhttp://sklep.rastar.pl/11-ekomial-produkowany-i-workowany-przez-rastar-sp-z-oo.htmlKończy mi sie obecny miał i szukam jakiejś alternatywy gdyż z tego co mam jest pełno popiołu i spieków i idzie go bardzo dużo, kupiłem też na próbę 2 worki ekogroszku Biocoal z orlenu spalał się bardzo ładnie na drobny popiołek ale miał problem z osiągnieciem zadanej temperatury i 50kg starczyło ledno na dobę a posiadam kocioł tłokowy Stefaniak 20KW Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 29.01.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Witam czy ktoś z was miał doczynienia z ekomiałem lub ekogroszkiem z firmy Rastar http://sklep.rastar.pl/11-ekomial-produkowany-i-workowany-przez-rastar-sp-z-oo.html Kończy mi sie obecny miał i szukam jakiejś alternatywy gdyż z tego co mam jest pełno popiołu i spieków i idzie go bardzo dużo, kupiłem też na próbę 2 worki ekogroszku Biocoal z orlenu spalał się bardzo ładnie na drobny popiołek ale miał problem z osiągnieciem zadanej temperatury i 50kg starczyło ledno na dobę a posiadam kocioł tłokowy Stefaniak 20KW Pozdrawiam polecam ekogroszek z firmy B&E Energy zrobiłem u nich zakup i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grs 29.01.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 polecam ekogroszek z firmy B&E Energy zrobiłem u nich zakup i jest ok. A jak się spala ten węgiel nie robią się spieki i szlaka? jak z jego ekonomicznością? Bo ten miał co mam teraz to jest tragedia robią się straszne spieki i szlaka, bardzo długo dochodzi do temperatury zadanej idzie go bardzo dużo a w domu zbyt ciepło nie jest a co najgorsze jak przez kilka godzin nie zajrze do pieca to potrafi sie usypać w palenisku spora kupka węgla która się tylko tli a nie pali i to powoduje, że temparatura na piecu spada. Nie wiem czy to ten węgiel jest taki zły czy kocioł czy ja poprostu nie umiem w nim palić tak jak się należy. Znowu ten biocoal z orlenu spalał się bardzo ładnie ale 50kg starczyło tylko na dobę a to troche drogo bo tona tego węgla kosztuje 900zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Pasiu & Moniś. pooglądałem Twoje fotki. To brązowe ale gładkie, nie strzępiaste to jest bardzo twarde? Daje się przełamac? Co ma w środku jak przełamiesz? No i niedopału masz całkiem sporo, koks Ci wywala. Kasa w popielniku się poniewiera. kobra64 - Te brązowe gładkie jest twarde, palcami nie złamie. Strzępiaste się w palcach kruszy. Zobaczę jeszcze dzisiaj jak wygląda popiół po ostatnich zmianach ustawień (opis poniżej) Pasiu& Moniś, dość ostro dmuchasz. Ja bym zszedł z dmuchawą na początek do 4 biegu, potem 3 bym spróbował. Jaki możesz ustawić minimalny czas podawania? Te wykresy masz bardzo ładne, ale bezwartościowe. Z jednego cyklu grzania i w dodatku obserwowanego zaraz po wprowadzeniu nowych nastaw nic nie wynika, a najczęściej tylko w błąd taka obserwacja wprowadza. Wczoraj przed wprowadzeniem sugerowanych przez Ciebie zmian zanotowałem 3 kolejne cykle, były zbliżone ale dodatkowo wyciągnąłem średnią. Potem zmieniłem ustawienia, odczekałem 3 godziny (powinno chyba wystarczyć) i też zanotowałem 3 kolejne cykle i też średnią. Ustawienia stare: 60st, czas podawania - 12s, przerwa - 55s, dmuchawa 6 bieg Ustawienia nowe: 60st, czas podawania - 10s, przerwa - 55s, dmuchawa 4 bieg Warunki (temp. zewn, temp. wew., histereza, zawór) przy obu pomiarach takie same, poniżej uśrednione wykresy: Na pierwszy rzut oka różnice nie są duże ale zagłebiłem sie nieco w temat, policzyłem to i owo i oto co mi wyszło. Przy ustawieniach starych w jakiejś jednostce czasu piec przez 51,3% czasu pracuje w fazie grzania a 48,7% w podtrzymaniu. Przy nowych ustawieniach jest to odpowiednio 55,95% czasu w grzaniu i 44,05% czasu w podtrzymaniu. W nowych ustawieniach czas podawania zmniejszyłem z 12 do 10s więc , więc przy tym samym czasie przerwy piec w jednostce czasu otrzymał o 16,66% mniej paliwa. W przybliżeniu mogę w takim razie stwierdzić, że do uzyskania takiej samej ilości ciepła zużyłem mnie paliwa 16,66-(55,95-51,3)=12,01% - tyle teoretycznie paliwa zyskałem na ostatniej zmianie ustawień. Zobaczę jak wygląda popiół, jak będą spieki to jeszcze dam mniej powietrza. Na weekendzie pewnie uszczelnie palnik jak koledzy z forum mi poradzili i zobaczymy co wtedy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.01.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Panowie teraz mrozy odpuściły ,więc wszystko znowu będzie się bardzo ładnie palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 29.01.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Wiesz tyle ile ci wmówią hehe. Dostałeś super próbkę bo wyczaili że na forum ktoś polecił i zrobił się ruch nagle. Tak jak pisałem kilku tu pisze a wiesz ile osób tylko czyta ? Pisałem z kolegą ARCHER, przypadkiem znaleźliśmy się na forum a mieszka niedaleko mnie. Też przeczytał, zamówił i zamiast miału dostał breję miałopodobną z lodem w workach. Pisaliśmy sobie trochę na priva po południu, zresztą sam tu w którymś wątku opisał. Czytają to pewnie wszystkie firmy handlujące opałem w necie. Po kliku moich postach odnośnie opału z Kareny, nagle dzisiaj dzwoni do mnie Pani z Kareny (chociaż ja się z nimi nie kontaktowałem)i pyta czemu jestem niezadowolony i wypisuje negatywne komentarze na forum muratora . Ma teraz do mnie przyjechać jakiś Pan i ocenić czy miał jest faktycznie mokry . Zobaczymy jak sprawa się rozwinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 29.01.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 ,,,, W przybliżeniu mogę w takim razie stwierdzić, że do uzyskania takiej samej ilości ciepła zużyłem mnie paliwa 16,66-(55,95-51,3)=12,01% - tyle teoretycznie paliwa zyskałem na ostatniej zmianie ustawień. Pytanie, a skąd wiesz ile uzyskałeś energii w jednym i drugim przypadku. Wyliczyłeś tylko ile spaliłeś opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 29.01.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 A jak się spala ten węgiel nie robią się spieki i szlaka? jak z jego ekonomicznością? Bo ten miał co mam teraz to jest tragedia robią się straszne spieki i szlaka, bardzo długo dochodzi do temperatury zadanej idzie go bardzo dużo a w domu zbyt ciepło nie jest a co najgorsze jak przez kilka godzin nie zajrze do pieca to potrafi sie usypać w palenisku spora kupka węgla która się tylko tli a nie pali i to powoduje, że temparatura na piecu spada. Nie wiem czy to ten węgiel jest taki zły czy kocioł czy ja poprostu nie umiem w nim palić tak jak się należy. Znowu ten biocoal z orlenu spalał się bardzo ładnie ale 50kg starczyło tylko na dobę a to troche drogo bo tona tego węgla kosztuje 900zł weź od nich na próbę worek zółtego i czerwonego. powiedz że jesteś z forum od zug-a nie powinno być problemu aby wysłali takie próbki pamiętaj że ustawienie odpowiednio sterownika to podstawa bo każdy węgiel może być lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 29.01.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 A w pogotowiu przemycony wyungiel z czech (mrówki bedą miały znowu zajęcie tylko trochę cięższe ) spoko, dla kolegów z FM będę woził przez "zieloną granicę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 spoko, dla kolegów z FM będę woził przez "zieloną granicę" To podrzuć z 5 ciężarówek hehe. Żartuję, dziwne bo w tym roku ani razu nikt nawet nie zapytał mnie o czecha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 29.01.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Witam czy ktoś z was miał doczynienia z ekomiałem lub ekogroszkiem z firmy Rastar http://sklep.rastar.pl/11-ekomial-produkowany-i-workowany-przez-rastar-sp-z-oo.html Kończy mi sie obecny miał i szukam jakiejś alternatywy gdyż z tego co mam jest pełno popiołu i spieków i idzie go bardzo dużo, kupiłem też na próbę 2 worki ekogroszku Biocoal z orlenu spalał się bardzo ładnie na drobny popiołek ale miał problem z osiągnieciem zadanej temperatury i 50kg starczyło ledno na dobę a posiadam kocioł tłokowy Stefaniak 20KW Pozdrawiam Witam kupowałem go w zeszłym roku po 560 zł tona, jest ok wg mnie to miks odsiewka + jakiś groszek, pali się dobrze popiołu mało 8%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 29.01.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 pionanno powiem tobie szczerzę że groszek ciekawy.ja bym go lansował moc jaret a co do popiołu to juliusz za te kasę to rewelacja to teraz będe miał problem jak sprowadzić 3tony tego grochu:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 29.01.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 e tam problem. Bierz jakiego busa z plandeką i ciśnij do mnie. Przekimasz, jaka flaszkę zrobimy, skoczymy do Pepików, dokonasz zakupu i śmigniesz na chatę Jutro będę w Arnolticach to podpytam za ile groch przy zakupie większej ilości - oczywiscie workowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 29.01.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 e tam problem. Bierz jakiego busa z plandeką i ciśnij do mnie. Przekimasz, jaka flaszkę zrobimy, skoczymy do Pepików, dokonasz zakupu i śmigniesz na chatę Jutro będę w Arnolticach to podpytam za ile groch przy zakupie większej ilości - oczywiscie workowany popytaj,popytaj a to nie głupie ,busa mam tylko caravelle ale przyczepkę podczepię i po temacie. ale resztę to na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts