Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Ja dostałem próbkę Iskra Niebieska z Kareny. Jeżeli nic innego nie dostanę do badań to wrzucę ten eko i zobaczę jak to wygląda.

Mam nadzieję że firma Karena S.A. nie będzie miała do mnie pretensji :no:

Michal_Kamilka istnieje możliwość abyś sprawdził mi próbkę?

sprzedają u nas jako Polski chwałowice i jestem nie mal pewien że to ruskie dziadostwo.

ale by mu szczęka opadła jak bym mu pokazał badanie.:no:

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki, ale KWSA nie podaje spiekalności, a KHW nie podaje kiedy były wyznaczone te wartości ... czy to znaczy, że są na bieżąco ?

KWSA spiekalność podaje w cenniku - zakładka jak i gdzie kupić węgiel, kupuję w kopalni, wybierasz kopalnię i masz cennik z podstawowymi parametrami, także z liczbą Rogi. KHW bada węgiel na bieżąco

Pietruch78 - a co sądzisz o eko z mysłowic Q ponoć 27 w składzie u Kaczmarczyka w Sierczy (luzem po 780)

Tego skladu nie znam ( moze kobra 64 ma jakies info o tym skladzie).

Czyz by to bylo slynne eko WESOLA w tej cenie?

Nie chce nikogo oceniac ale wiedzac jakie sa trunosci aby dostac oryginalna , i wziawszy pod uwage to co wyprawiaja sklady w okolicy to kaze mi to zachowac ostrozny optymizm.

Jednak tak jak mowie nie znam tego skladu ( nic u nich nie bralem ).

Na Sierczy znam skład Kowalczyka, może kolega pomylił nazwiska. To by była cena, po jakiej można by sprzedać luzem groszek II z Wesołej w uziarnieniu 8 - 31,5 z naprawdę minimalnym, rzędu 30 PLN / tona zyskiem ( po doliczeniu kosztów transportu). Tyle że on ma wartość opałową min. 28 MJ. Nie wypowiadam się publicznie o mojej bezpośredniej konkurencji ( w zasadzie działamy na zbliżonym terenie).

Na Sierczy znam skład Kowalczyka, może kolega pomylił nazwiska. To by była cena, po jakiej można by sprzedać luzem groszek II z Wesołej w uziarnieniu 8 - 31,5 z naprawdę minimalnym, rzędu 30 PLN / tona zyskiem ( po doliczeniu kosztów transportu). Tyle że on ma wartość opałową min. 28 MJ. Nie wypowiadam się publicznie o mojej bezpośredniej konkurencji ( w zasadzie działamy na zbliżonym terenie).

Oczywiście że pomyliłem nazwiska (Kowalczyk a nie Kaczmarczyk) - powiedzcie coś o towarze a nie o właścicielu .

Miał mają kiepski bo Piast 19 i jeszcze jakąś odsiewke z grubego sortu - nie wiem co to !

Lins do składu http://www.sklad-budowlany.com.pl/index.php

Jutro jade, kupie pare woreczków i podziele się wrażeniami jak spale.

Pozdrawiam !

Ja miałem dokładnie to samo zaraz po ostatnim moim wpisie na temat niebieskiej iskry. Pisałem o północy a rano ok 10 już był telefon. dzwoniła do mnie pani z kareny i powiedziała że uruchamia procedurę reklamacyjną. dlatego też mówiła że wyśle eksperta żeby zobaczył i ocenił jak się pali u mnie w kotłowni ich ekogroszek dzisiaj dzwonił do mnie miły pan i umówił się na we wtorek.

Ja miałem dokładnie to samo zaraz po ostatnim moim wpisie na temat niebieskiej iskry. Pisałem o północy a rano ok 10 już był telefon. dzwoniła do mnie pani z kareny i powiedziała że uruchamia procedurę reklamacyjną. dlatego też mówiła że wyśle eksperta żeby zobaczył i ocenił jak się pali u mnie w kotłowni ich ekogroszek dzisiaj dzwonił do mnie miły pan i umówił się na we wtorek.

to jakiś fenomen że taką firmę mamy w Polsce w końcu jakaś cywilizacja

to jakiś fenomen że taką firmę mamy w Polsce w końcu jakaś cywilizacja

Wiesz co Zug.... ja to sprawdze ...nie teraz i nie dziś, bo trochę mi się przesadziło w tym roku :) zostało mi z sezonu 2011-2012 1,5T no to sobie latem zamowiłem jeszcze 2 T... no i te 1500kg spaliłem dopiero 28-01-2013 :) więc jeszcze mam całe dwie tony... pewnie do grudnia albo stycznia:) wiec centralnie zimą mi się skończy groszek...

Ja z mojej strony potwierdzam. Z worków, które otrzymałem w grudniu nie lała się i nie leje się woda itp. .

A ja z mojej strony potwierdzam, że z worków które dostałem lała się woda a w środku był śnieg zmieszany z miałem . Też mam pretensje głownie o to, że próbka była sucha a cała dostawa już mokra. Gdyby nie ta próbka nie przyszłoby mi do głowy kupować o tej porze roku miału!! Zwłaszcza, że o wiele trudniej go wysuszyć niż węgiel. Wolałbym zapłacić więcej za groszek niż teraz wachlować się z rozsypywaniem miału po kotłowni. Wystarczyło poinformować przed zakupem, że próbki są suche ale resztę towaru trzymamy normalnie na placu i sprawa załatwiona, a nie udawać teraz zdziwionych, że ludzie psioczą. W środę ma do mnie przyjechać pracownik z Kareny, zobaczymy co z tego wyniknie.

Odnośnie Kareny tam musi być mądry właściciel i tyle. Zdający sobie sprawę z konkurencji oraz z siły tego forum. Robi bardzo mądrze a że przy okazji przekonuje do siebie klientów to jego praca. Podnosi poprzeczkę "lokalnym" składom i z mojego punktu widzenia bardzo dobrze! Mam tu u siebie "starych wyjadaczy którzy przyzwyczaili się do dobrobytu na hasło ruski węgiel albo ledvice lub jak mówię że mam np z ekobranu pakowany, suchy i to w zimie za tą samą cenę, śmieją się ze mnie i mówią że to badziewie że tylko jego to czarne złoto! To tylko kwestia czasu jak ich takie solidniejsze firmy zmiotą z rynku - jak dla mnie dość lokalnych baronów węglowych. Ostatnio byłem po worek do testów na lokalnym składzie to właściciel pokazał mi łopatę i powiedział żebym sobie nałożył bo on w deszcz nie będzie wychodził z biura. Powodzenia! P.S. Nie jestem wysłannikiem kareny kupowałem u nich miał oraz groch po tonie, wszystko zgodnie z ustaleniami po prostu życzliwie, Polecam, ale i tak będę palił albo owsem (mam pole) albo ledvicami. Pozdrawiam szanownych forumowiczów!

Wczoraj odwiedził mnie prezes KARENY. Był akurat w ich wrocławskim oddziale i poprosił mnie o spotkanie. Chciał zobaczyć jak wygląda węgiel i poznać powody mojego niezadowolenia, które wyrażałem tu na forum oraz w rozmowach z Panią, która dzwoniła do mnie z Kareny. Pan okazał się miłym i rzeczowym gościem. Opowiedział mi jak to u nich wygląda z próbkami, dostawami itp. Pooglądaliśmy węgiel. Pan wziął sobie małą próbkę.

Dowiedziałem się, że moc tego forum jest duża i wielu klientów sugeruje się opiniami tutaj zawartymi. I o ile Pan Prezes nie neguje mojeg

Także pierwsze „koty za płoty”. I tak jak powiedziałem wczoraj jeśli oferta będzie ciekawa to chętnie zamówię jeszcze raz. Ale raczej w sezonie letnim.

Mnie zastanawia co ma to na celu ? Te przyjazdy i ten kontakt. Po to aby zrobić dobre wrażenie ?

Szczerze mówiąc kończy się na "dobrym słowie" i to wszystko ...

Dalej zostałeś z mokrym opałem , no chyba że coś zaoferowano , jakąś rekompensatę lub coś podobnego ...

Dobre słowo nie wysuszy opału a w tych workach on sam nigdy się nie wysuszy. W takim przypadku po co opał workowany jak przez włożeniem go do kotła trzeba najpierw go wysuszyć i wysypać ...

Jak dla mnie zamiast "dobrego słowa" powinni coś z tym zrobić , na przykład zacząć pakować opał z worki z mikroperformacją i dzięki temu opał by miał szansę się wysuszyć a Tobie przysłać opał zapakowany już w takie worki ...

Niektóre firmy po "zachwycie" nad workami foliowymi zauważyły ich już wady i stosują worki z mikroperformacją na całości worka (worek ma taki bardzo małe dziurki na całej powierzchni i oddycha).

Tyle że zrobiły i robią firmy którym zalezy na klientach i wiedzą że piece na ekogroszek wymagają suchego opału.

Inni pakują w szczelne grube worki i dodatkowo leją wodę do worka , bo wiadomo woda tania a węgiel drogi ...

Bardziej bym był zadowolony jakby Karena obiecała oficjalnie że cały sprzedawany opał od ... będzie pakowany w worki z mikroperformacją (oddychające)

Tyle czy firmie na tym zależy ?

Bo pogłaskanie klienta po główce nic nie kosztuje a daje "medialny" rozglos ...

przecież oni by musieli mieć jakieś suszarnie ponieważ oni sami dostają mokry.

a workach pakowany to tylko jakiś procent problemu załatwi i zaraz ceny zaczną rosnąć.

chyba najlepszym sposobem to zakupować latem.

ja zakupiłem latem a teraz mam suchy jak pieprz

Edytowane przez ZUG