Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Czyli sugerujesz że woda w wysokiej temperaturze się rozkłada i przybywa tlenu. To by tłumaczyło dlaczego nasze babcie kropiły węgiel wodą przed podaniem do pieca. Zawsze mnie to ciekawiło dlaczego tak robiły, ale na FM tylko ciągle słyszę "suchy opał". Może SUSPENSER przy swoich badaniach rozpatrywał to zjawisko i się podzieli wiedzą.

Coś w tym musi być bo do silników spalinowych też stosuje się wtrysk pary wodnej [Google - "wtrysk wody"].

Na razie węgle, które testowałem po doschnięciu przez kilka dni w kotłowni "robiły się" bardziej kaloryczne, ale mam ten doschnięty sprzed roku i mogę porównać wynik na nim uzyskany z wynikiem polanego wodą - rozetnę worek od góry i poleję wodą - tylko pytanie ile polać, żeby nie przedobrzyć ?

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś w tym musi być bo do silników spalinowych też stosuje się wtrysk pary wodnej [Google - "wtrysk wody"].

Na razie węgle, które testowałem po doschnięciu przez kilka dni w kotłowni "robiły się" bardziej kaloryczne, ale mam ten doschnięty sprzed roku i mogę porównać wynik na nim uzyskany z wynikiem polanego wodą - rozetnę worek od góry i poleję wodą - tylko pytanie ile polać, żeby nie przedobrzyć ?

Lej procentowo w stosunku do wagi.

Największym problemem od 2011 jest czas podtrzymania. Sięgał on w 2011r. nawet kilka godzin i to zniszczyło mi komin.

Qrde ale masz akcje z kominem :(

Wydaje mi się, że skoro problemem jest u Ciebie kondensat to masz po prostu za niską temperaturę spalin podczas pracy kotła.

Co do podtrzymania to u mnie latem kocioł przez większość doby jest w podtrzymaniu bo podgrzewa tylko CWU [do tego są strefy czasowe w których jest ustawione 50 st - godz. 16-23 a przez resztę czasu tylko 40 st] i nie ma problemu z kondensatem, inni grzejący tylko CWU latem też nie mają problemów, więc wg mnie długi czas podtrzymania nie jest źródłem kłopotów.

Wydaje mi się, że skoro problemem jest u Ciebie kondensat to masz po prostu za niską temperaturę spalin podczas pracy kotła.

Co do podtrzymania to u mnie latem kocioł przez większość doby jest w podtrzymaniu bo podgrzewa tylko CWU [do tego są strefy czasowe w których jest ustawione 50 st - godz. 16-23 a przez resztę czasu tylko 40 st] i nie ma problemu z kondensatem, inni grzejący tylko CWU latem też nie mają problemów, więc wg mnie długi czas podtrzymania nie jest źródłem kłopotów.

Duży kocioł z dużym palnikiem podgrzeje wodę bardzo szybko a spaliny tak szybko komina nie podgrzeją i wtedy kondensat.

To wiem, ale ile % - 4, 12 a może od razu 40% ;)

Czekam na sugestie ile mu polać ...

Jak jest bardzo suchy to ja bym zaczął od podwójnej dawki średniej :)

W tym sezonie dom ma większe obciążenie i krócej działa w podtrzymaniu niż rok wcześniej. Dodatkowo poddasze jest zamieszkałe więc ocieplił się tez komin. Dodatkowo na kominie jest skrzynka rozdzielcza grzejników i też dogrzewa komin.

Na razie dokładnie obserwuje komin i nic się nie dzieje albo nie widzę.

Dla tego staram się wyeliminować do minimum czas podtrzymania.

dlatego tez chciałem sterownik PID aby piec pracował cały czas bo podobno to najlepsze dla pieca , komina i dla kieszeni (bo piec działa z większą sprawnością).

W tym sezonie dom ma większe obciążenie i krócej działa w podtrzymaniu niż rok wcześniej. Dodatkowo poddasze jest zamieszkałe więc ocieplił się tez komin. Dodatkowo na kominie jest skrzynka rozdzielcza grzejników i też dogrzewa komin.

Na razie dokładnie obserwuje komin i nic się nie dzieje albo nie widzę.

dlatego tez chciałem sterownik PID aby piec pracował cały czas bo podobno to najlepsze dla pieca , komina i dla kieszeni (bo piec działa z większą sprawnością).

Kaszpir:

A powiedz proszę (bo nie znalazłam na forum):

- czy masz wkład kominowy?

- z czego jest wymurowany komin?

- czym paliles? takze w lecie i wogole?

Edytowane przez Han*33

witam

W sobotę 9 lutego 2013 będę jechał trasą Gliwice - Wrocław - Świdnica. W odległości do ok.20 km od tej trasy, mogę ''podrzucić'' od 0,5 - 1 t, węgla paczkowanego z KARENY. Mieszkam niedaleko od ich składu więc TYLKO z tej firmy może być ten opał. Po więcej szczegółów i chętnych zapraszam na priv lub gg-9806221.

ryszard

Teoretycznie tak tylko czemu inni mający przewymiarowane kotły [często 3 krotnie] nie mają tego problemu ?
Tego to ja nie wiem. Można się pokusić o spekulacje że używają słabszego opału przez co kocioł dłużej pracuje przez co i spaliny będą bardziej gorące lub i tak ustawiają instalację aby piec jak najmniej przechodził w podtrzymanie? Ja tylko tak sobie wymyślam :)

Ale czytam i się uczę :)

Tego to ja nie wiem. Można się pokusić o spekulacje że używają słabszego opału przez co kocioł dłużej pracuje przez co i spaliny będą bardziej gorące lub i tak ustawiają instalację aby piec jak najmniej przechodził w podtrzymanie? Ja tylko tak sobie wymyślam :)

Ale czytam i się uczę :)

Nie zgodzę się. Też grzeję CWU latem i kocioł stoi po parę godzin. 3 - 4 razy na dobę jest w trybie pracy. W okresach przejściowych mam podtrzymania i 20 - 30 minut ( na dwustanowym sterowniku jadę), zimą 15 - 20 minut i komin żyje. A komin mam z cegły murowany, 24x24. Palę bardzo dobrym towarem - wcześniej Chwałowicami, potem Bobrkiem a teraz Wesołą.

Edytowane przez kobra64
dopisek

Testowałem sterowniki z PID-em i na dwustanie miałem mniejsze spalanie, dopiero Bruli ze spalaniem grupowym osiąga te same wyniki w automacie co w dwustanowym po mojej regulacji.

Jak masz PID to ustaw go na dużą moc, żeby jak już działa dawał wysoką temp. spalin bo najwidoczniej masz wymiennik o wysokiej sprawności, no i temp. na kotle też powinieneś utrzymywać dość wysoką np. 60 st z progiem załączenia pomp >50 st.

Bardzo ważne jest zmierzenie temp. spalin jaką masz obecnie - sprawdź do ilu st masz czujniki powrotu i CWU - a potem możesz jeden z nich wsunąć do czopucha podczas pracy kotła i zobaczyć ile st pokazuje [jak zacznie zbliżać się do dopuszczalnej to go wyjmij, żeby się nie przegrzał], a najlepiej było by wrzucić zewnętrzną sondę temperatury [od zwykłego termometru samochodowego z sondą] do komina tak, żeby był z 0,5 m od wylotu i sprawdzić jaka tam jest temperatura [sam tak kiedyś zrobiłem].

Uzyskany wynik podaj tu a okaże się czy przekracza ona punkt rosy.

Nie zgodzę się. Też grzeję CWU latem i kocioł stoi po parę godzin. 3 - 4 razy na dobę jest w trybie pracy. W okresach przejściowych mam podtrzymania i 20 - 30 minut ( na dwustanowym sterowniku jadę), zimą 15 - 20 minut i komin żyje. A komin mam z cegły murowany, 24x24. Palę bardzo dobrym towarem - wcześniej Chwałowicami, potem Bobrkiem a teraz Wesołą.
To co może być przyczyną?

Pytam żeby się nauczyć na przyszłość jak nie popełnić błędów.

podstawą jest aby komin był ocieplony i nic mu nie będzie.

na forum o kotłach i sposobie palenia co uczestniczę chłopaki już palą latami i nic im nie jest.

suche mają jak pieprz gdzie podczas zgazowania temp. na czopuchu oscyluję między 50-80stC

i także obserwuje wasze kociołki i też macie niskie temp. na czopuchu jedynie w większe mrozy to już gwizdki macie gorące.

Ja myślę, że już nie powinien mieć problemów, komin przebiegał przez nieużytkowane i niegrzane poddasze a teraz się to zmieniło. Tyle, że długo jeszcze mu w pamięci zostanie, bo i stres był i kasa poszła. Komin pewnie 2 razy dziennie ogląda i nie jest to w jego przypadku dziwne. Ale moim zdaniem trzeba by jeszcze jedno wiedzieć: Kaszpir, a w stopie komina wtedy, jak wyszły te wykwity miałeś wilgoć? Kondensat najczęściej się leje aż do dna, potrafi i czopuchem przecieknąć.