kobra64 03.02.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Pomidor, tym sposobem tylko obniżasz ciąg kominowy z pieca i dodatkowo chłodzisz komin, dopuszczając do niego powietrza o temperaturze równej temperaturze kotłowni ( jak sądzę niższej niż temp. spalin). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomidor32 03.02.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Innego sposobu nie było gdy paliłem w śmieciucu , natomiast ciąg to mam za duży (komin 16m i 30 na 30 cm) a spaliny i tak mam niskie 80-110 stopni , które pewnie i tak się "rozchodzą" w takim batorym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 03.02.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 No właśnie o to mi chodzi, że ty spaliny w kominie dodatkowo chłodzisz i jeżeli na czopuchu mają 80 stC to wyżej w kominie po dopuszczeniu powietrza z kotłowni zapewne ze 30stC mniej. Ale kominisko masz extra - nawet od mojego większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 03.02.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Innego sposobu nie było gdy paliłem w śmieciucu , natomiast ciąg to mam za duży (komin 16m i 30 na 30 cm) a spaliny i tak mam niskie 80-110 stopni , które pewnie i tak się "rozchodzą" w takim batorym. nie zły ,bałbym się żeby mnie nie w ciągnęło:lol2: a nie lepiej zainstalować RCK aby automatycznie regulowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.02.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Testowałem sterowniki z PID-em i na dwustanie miałem mniejsze spalanie, dopiero Bruli ze spalaniem grupowym osiąga te same wyniki w automacie co w dwustanowym po mojej regulacji.{QUOTE] Może podzielisz się swoimi przemyśleniami, bo to jest dość zaskakujące. nic w tym zaskakującego już dawno zostało powiedziane że palacz mający wiedzę i doświadczenie o procesie spalania jest w stanie wysterować dwustanowo kocioł tak że będzie spalał mniej niż automat. automatyczna praca oparta na różnego rodzaju założeniach ma na celu ułatwienie życia osobom które o paleniu wiedzy nie posiadają i np nie czują potrzeby by ją posiąść, lub dla tych którym się zwyczajnie nie chce dłubać przy sterowaniu. dla takiego użytkownika automat to samo dobro. ustawia temperatury jakie chce i ogranicza się do czynności obsługowych. SUSPENSER pisał już o tym jakie różnice w spalaniu mu wychodziły i z tego co pamiętam to w okolicy 10% pozostaje postawić sobie zatem pytanie czy dla tych 10% róznicy jestem w stanie poświęcic dodatkowy czas na "dopieszczanie" ustawień? jeden uzna że warto drugi wciśnie guzik i sterownik zrobi wszystko sam pozwalając mu zająć się innymi sprawami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.02.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 odpowiadam hurtem Komin z pełnej cegły od początku do końca. Na osiedlu tam gdzie mieszkam wszystkie domy które buduje firma takie kominy mają i tylko mój miał wykwity. Mam 2 kanały spalinowe. Tylko na kanale spalinowym od kotła pojawiły się wykwity. Na kanale spalionowym od kominka nie pojawily się. Poddasze miałem nieocieplone (nieużytkowe) , tak jak większość innych domów na osiedlu. Tylko chyba z 2 mają wykonane adaptację poddasza. Wykwity odkryłem przypadkowo , bo na poddasze nie chodziłem zbyt często. Najpierw pojawiła się jednak mała plamka , potem pojawiła się następna. Kupiłem wełnę i otuliłem nią komin. To wszystko co mogłem zrobić i .... modliłem się aby skończył się sezon. Poza sezonem piec wyłączony i używam bojlera na prąd (2 taryfy). Udaje mi się wykorzystywać II taryfę i nie opłaca mi się włączać pieca. Obecnie nic się nie dzieje , ale pozostał uraz i sprawdzam niemalze codziennie komin na poddaszu i na zewnatrz czy się coś nie dzieje. Na poddaszu mieszkają moje córeczki więc tym bardziej jestem ostrożny , tym bardziej że w jednym pokoju jeszcze trochę czuć zapach z komina i nawet skucie plam i załatanie ich klejem do płytek nie usunęło do końca zapachu. Mam nadzieję że komin się wygrzeje i zapach też zniknie , tym bardziej że później te wykwity powysychały. Na chwilę obecną od kilku dni piec jedzie na pracy dwustanowej , ustawienia 50/6. Piec dochodzi do żądanej temperatury w około 10minut i później wypoczywa 40-50minut ... Dochodzi do temperatury przy temperaturze na czopuchu 120-160 stopni. Po dojściu temperatura jeszcze rośnie o okolo 4-5 stopni. I tak sukces bo przy "pseud PID" czas dochodzenia był krótszy a czas podtrzymania dużo dłuższy i temepratura była przebita nawet o 10-15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.02.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Mam kolejny wynik Ekogrosz - a z LM - SVER=16,33 MJ/kg - całkiem dobrze jak na jego cenę 720 zł/tonę [obecnie 3 miejsce w moim rankingu]. Edytowane 4 Lutego 2013 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmilin 03.02.2013 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam. Temat śledzę już od jakiegoś czasu ponieważ od mniej więcej 1,5 roku mam założone ogrzewanie na ekogroszek. Z tego miejsca w sumie czerpię jedyną wiedzę na temat paliw itp. Do tej pory nie miałem powodu by coś pisać w temacie, ale zdarzyła się taka rzecz toteż się zarejestrowałem, także witam wszystkich . Teraz mniej przyjemna kwestia..sprawa wygląda tak: zaczął mi się kończyć zapas ekogroszku, więc musiałem zamówić kolejną dostawę, niestety okazało się, że firma (Ekobran) , z której sprowadzam i z której jakości węgla jestem zadowolony, miała problemy z możliwością szybkiej dostawy...(muszę czekać jeszcze około 2 tyg.). Zamówiłem więc, po krótkich poszukiwaniach co do jakości, tonę ekogorszku z firmy Zgoda ponieważ zapewnili mnie, że dojdzie w ciągu kilku dni. W sumie tylko z tego się wywiązali...węgiel miał być suchy...to co przyszło to jakaś kpina, przenosząc worki do składu, zaczęło się z nich lać pełno wody, a węgiel oczywiście jest cały wilgotny i pokryty dziwnym szlamem...zdecydowanie przestrzegam przed tą firmą... Ekobran pod tym względem mnie nigdy nie zawiódł i mam nadzieję, że szybko uporają się z moim zamówieniem bo nie chcę być znowu narażony na takie coś jak w przypadku firmy Zgoda... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.02.2013 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Spaliłem kolejny wynik Ekogrosz - a z LM - SVER=16,33 MJ/kg - całkiem dobrze jak na jego cenę 720 zł/tonę [obecnie 3 miejsce w moim rankingu]. A testowałeś może miał odsiewany (ten niby 26MJ) z Kareny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.02.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Kolega ma klasyczną retortę o zmniejszonym talerzu, bo normalny wymiar paleniska nie mieścił się u niego w komorze spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.02.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Kolega ma klasyczną retortę o zmniejszonym talerzu, bo normalny wymiar paleniska nie mieścił się u niego w komorze spalania Mieścić się mieścił, ale popiół nie bardzo miał którędy spadać Kaszpir - miału nie testuję i nie zamierzam testować, bo mój palnik to by on co najwyżej zapchał i tyle by z tego było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauer111 04.02.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 W zeszłym tygodniu kupiłem na próbę Eko ze Słowacji. Od ledvickiego różni się tym że prawie nie ma popiołu. Co do kaloryczności to na workach ciepło spalania 25mj a wartość opałowa 22mj. Oczywiście parametry mocno naciągane bo od razu widać ze jest trochę słabszy od ledvic ale popiołu mam z całego dnia garstkę wielkości pięści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 04.02.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 mauer, gdzie w J.G. kupiłeś ten opał? Bo chętnie podjadę, wezmę i przetestuje u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauer111 04.02.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 mauer, gdzie w J.G. kupiłeś ten opał? Bo chętnie podjadę, wezmę i przetestuje u siebie. zamówiłem z aledrogo ale zapraszam po woreczek na testy do siebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 04.02.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Mam kolejny wynik Ekogrosz - a z LM - SVER=16,33 MJ/kg - całkiem dobrze jak na jego cenę 720 zł/tonę [obecnie 3 miejsce w moim rankingu]. Wrzuciłem ten z Bykowa, powiem Ci że naprawde fajnie sie pali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.02.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wrzuciłem ten z Bykowa, powiem Ci że naprawde fajnie sie pali:) Bo nie ma innego wyjścia - tylko który wrzuciłeś - Wesołą ? Jeśli tak to zwróć uwagę na ilość popiołu bo tak mało to jeszcze żaden węgiel u mnie go nie zostawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 04.02.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Suspenser, będę w tygodniu koło Bykowa i wpadłbym wziąć sobie coś na próbę z twojego ulubionego składu, co polecasz? Czy nadal planujesz założyć jakąś spółdzielnie i w parę osób zamówić po dobrej cenie coś na następny sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotre42_bis 04.02.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Ale motyw!! wszedłem sobie na stronkę pewnej firmy ( jak zwykle daleko jestem od reklamy więc nazwy nie wymieniam)co sprzedaje eko, znalazłem tam protokoły pokontrolne - nie byłbym sobą jakbym tego nie sprawdził dowaliłem się o takie zwroty sprawdzenie ilości powietrza - trochę za mało sprawdzenie i analiza nastaw sterownika - nastawy nieprawidłowe do jakości węgla no i przysłano mi dziś odpowiedz:) kurcze nawet w obcej firmie poznali się że jestem złośliwy Witam Pana Pańska dociekliwość jest godna uwagi, choć widzę w Pana pytaniach również trochę złośliwości. Ale nic nie szkodzi, ważne że uważnie czyta Pan naszego bloga. Raport dotyczy zawsze konkretnego przypadku, i dlatego nie ma sensu podawać jakichkolwiek nastaw (nie nastawów) jako prawidłowe. Nigdy nie można stwierdzić, że jakieś konkretne nastawy są prawidłowe dla danego sterownika. W każdym domu, w każdym kotle i dla każdego węgla prawidłowe będą inne nastawy. Niekiedy bardzo się od siebie różniące. Dlatego właśnie jedziemy do Klienta, aby na miejscu, na podstawie oceny Jego przypadku, podjąć takie działania, które pomogą Klientowi w prowadzeniu i obsłudze jego kotłowni. Co do pomiarów i oceny procesu spalania - również w każdym przypadku jest inaczej. Niekiedy, choć rzadko zachodzi taka potrzeba, robimy analizę spalin analizatorem. Najczęściej jednak wystarcza wizualna ocena płomienia na palenisku. Przy pewnym doświadczeniu nie jest to trudne, choć każdemu użytkownikowi konkretnego kotła może to sprawiać kłopot. powiem szczerze ze nawet mi się spodobała taka odpowiedz:) ale ciekawe co będzie jak eko będzie złe?? a nie widziałem protokołu ze złym eko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 04.02.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 ... powiem szczerze ze nawet mi się spodobała taka odpowiedz:) ale ciekawe co będzie jak eko będzie złe?? a nie widziałem protokołu ze złym eko Widocznie sprzedają tylko dobre bo wiedzą że ich opiszesz :D:lol:http://emotikona.pl/emotikony/pic/0suicide.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotre42_bis 04.02.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 eee nie ja tak z lekka po nich pojechałem przecież wiadomo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts