Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Zug, już za 7 - 10 tysi można kupić małą kruszarkę, która z groszka zrobi ekogroszek. Tak z 700 kg na godzinę przerobi. Taka, która da radę wyższym sortom i przerób ma na poziomie przemysłowym niestety kosztuje odpowiednio więcej. Ale już za 25 tysi można mieć całkiem przyzwoitą maszynkę. Do tego ze 3 taśmociągi, jakaś ładowarka ( trzeba jakoś do maszyny nadawę podać i wyrób odebrać), przesiewacz i fabryczka gotowa.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zug, już za 7 - 10 tysi można kupić małą kruszarkę, która z groszka zrobi ekogroszek. Tak z 700 kg na godzinę przerobi. Taka, która da radę wyższym sortom i przerób ma na poziomie przemysłowym niestety kosztuje odpowiednio więcej. Ale już za 25 tysi można mieć całkiem przyzwoitą maszynkę. Do tego ze 3 taśmociągi, jakaś ładowarka ( trzeba jakoś do maszyny nadawę podać i wyrób odebrać), przesiewacz i fabryczka gotowa.

ale mi bardziej chodziło o taką gdzie każdy kowalski będzie mógł sobie zainstalować.

a to co piszesz tak wiem że takie już od dawna można zakupić niestety ale to już przerzedza klientele

Nie chciałbym mieszkać w sąsiedztwie takiego Kowalskiego. To jest hałas, kurz i syf. A co ten Kowalski zrobi z odpadem? Jak ma klasyczną retortę, to skruszony wyrób trzeba przesiać. Tak 10 - 12% odpadnie ( to, co zniszczy maszyna + to, co zawsze jest w węglu, nawet jak nie widać że jest w nim miał ).

Nie chciałbym mieszkać w sąsiedztwie takiego Kowalskiego. To jest hałas, kurz i syf. A co ten Kowalski zrobi z odpadem? Jak ma klasyczną retortę, to skruszony wyrób trzeba przesiać. Tak 10 - 12% odpadnie ( to, co zniszczy maszyna + to, co zawsze jest w węglu, nawet jak nie widać że jest w nim miał ).

kobra wiem że twoja wiedza jest potężna;) ale jak animuss pokazuje takie ciekawostki to czemu nie mogli by kiedyś wymyślić coś takiego jak kruszarki co mógłby sobie kazdy kowalski zainstalować.

wiele rzeczy kiedyś było głośne a teraz .....

Taką kruszarkę ma mój znajomy.Trochę hałasuje ale robi sobie granulat jaki mu się podoba.

domyślam się że musi to hałasować.

I już zależność od sortu ma z głowy a różnica z jaką kupuję węgiel po pewnym czasie się wraca kruszarka tylko wiadomo trzeba mieć na to wszystko miejsce ale jak ktoś posiada to czemu nie.

W kilku sąsiadów kupić taki mały młynek albo wynajmować.

http://allegro.pl/solidny-mlynek-wegiel-kruszarka-eko-groszek-opal-i3027810851.html

A jak kto mieszka w Mysłowicach to i węgla w ogródku sobie nakopie... Żyć nie umierać. :-)

A tak na poważnie to przydałby mi się taki młynek. Z przeszłości mam jeszcze pod dachem około tony węgla. Na awaryjnym ruszcie trochę nie chcę mi się tego palić, a młotkiem kruszyć to nie na moją cierpliwość. :-)

Tam będzie jeden walec kruszący o stałą ścianę. Nie wierzę, żeby dało radę ziarnu grubszemu niż 40mm. No chyba, że na dwa razy - raz zgrubnie i potem na wymiar. Nie ma opcji, żeby zrobiło więcej, niż ze 200 kg. na godzinę, Nie ma sita - a jednym walcem napsuje o połowę więcej niż przy dwóch. Wywali eko razem z miałem i flotem i co z tym zrobisz? Piszą, żeby sobie orzech kruszyć. Orzech II z Wesołej kupisz po ok. 750 - 780 luzem. Ja sprzedaję eko 6 - 25 po 860 luzem. Dolicz stratę z wyprodukowanego miału, prąd, wyceń swoją robotę i donosy sąsiadów, którym narobisz huku i syfu do Straży Miejskiej. W 3 pokoleniu ma szanse się odrobić. Tyle, że nie posłuży dłużej jak ze 2 lata - całość nie waży nawet 100 kg. To jaka jest grubość materiału, z którego wykonano mechanizm?

Tam będzie jeden walec kruszący o stałą ścianę. Nie wierzę, żeby dało radę ziarnu grubszemu niż 40mm. No chyba, że na dwa razy - raz zgrubnie i potem na wymiar. Nie ma opcji, żeby zrobiło więcej, niż ze 200 kg. na godzinę, Nie ma sita - a jednym walcem napsuje o połowę więcej niż przy dwóch. Wywali eko razem z miałem i flotem i co z tym zrobisz? Piszą, żeby sobie orzech kruszyć. Orzech II z Wesołej kupisz po ok. 750 - 780 luzem. Ja sprzedaję eko 6 - 25 po 860 luzem. Dolicz stratę z wyprodukowanego miału, prąd, wyceń swoją robotę i donosy sąsiadów, którym narobisz huku i syfu do Straży Miejskiej. W 3 pokoleniu ma szanse się odrobić. Tyle, że nie posłuży dłużej jak ze 2 lata - całość nie waży nawet 100 kg. To jaka jest grubość materiału, z którego wykonano mechanizm?

Może masz rację nie widać co tam jest wewnątrz .

Wszytko jeszcze zależy jaką techniką kruszy ,pomysłowość ludzka jest potęgą .

Na przykładzie rębaka do drewna .

Tu rębak bardzo energooszczędny i łatwy do zastosowania w każdym domu:

a tu rębak dużo większy 4kW silnik tez domowy ale inna zasada łupania :

tu też żona rąbie :lol2::

http://www.youtube.com/watch?v=nzIYxV4gobE

Edytowane przez animuss

pytanie, czy Wesoła zaczeła produkcję ekogroszku po nazwą GROSZEK II w granulacji 8 - 25 mm ???

Dzisiaj byłem na jednym ze składów opału, który jest też niby dealerem i włśnie oni sprzedają taki groszek II za 790 zł. Niby Wesoła od nie dawno coś takiego produkuję.

Jak powiedziałem temu sprzedawcy, że wesoła produkuje tylko w granulacji do 31,5 mm to Pan (nie powiem, bo bardzo miły) stwierdził że to od nie dawna i nawet przedstawił mi wyniki testów tego węgla (jak dobrze pamiętam przez GIG):

wartośc opałowa 31000 J

wartośc cieplna 30000 J

zawartośc popiołu 5,4%

spiekalnośc 16 Ri

Trochę zastanawiające, jutro podjadę i kupię parę worków na próbę, bo dzisiaj niestety nie mieli.

ja to juz któryś z kolegów pisał niedawno- niedługo to każdy wegiel będa jako wesołą sprzedawać...:D

no właśnie się tak zastanawiam, czy to właśnie to forum się przyczyniło do tego, że pojawił się na tym składzie groszek z Wesołej, chociaż z drugiej strony wydaje mi się, że to za duży sprzedawca żeby się bawic w "kręcenie" ludzi.

tu można poczytac o tym sprzedawcy http://www.sambudrol.pl/

Bardzo polecam z Zakładu Przeróbczego Carter Trans Tomasz Kruk ekogroszek. Zakład Przeróbczy czyli już producent i to już z pewnymi standardami. Bardzo polecam ich ekogroszek. Lokalnie wiem, że sprzedaję się eko koło Częstochowy w Rędzinach firma FHU Pol-Trans Jakub Kmiecik ale to dla lokalnych klientów, a więkse ilości i lepsze ceny to Katowice Carter Trans Tomasz Kruk. Polecam. Spiekalność RI jest na poziomie 8 także super się pali, wilgotność dobra i kalorie 27MJ/kg, trzyma ciepło.