Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Czytam Was od dawna .Dziś postanowiłem dołączyć.

Palę od siedmiu lat ekogroszkiem. Kocioł Budmet z Czeladzi 38 KW. Ogrzewam dwie chałupy .Jedna z kotłownią, pow jakieś 200 m2 i druga obok połączona podziemną złączką o pow ok. 150 m2.

Różnie bywało, psioczyłem to na węgiel, to na jego cenę, szczególnie ostatnio.(jak zaczynałem eko z Kazimierza nad którego pokładami mieszkam kosztował 450 zeta.:D)

Psioczyłem na podzespoły kotła. Trzy razy wymieniałem ślimak podajnika.Jak się okazuje na własną prośbę.Źle dobrane parametry na sterowniku.

Obecnie przeprosiłem się z kotłem, do cen przyzwyczaiłem, chodź dalej psioczę.

Tyle wstępu.

Ad rem.

Ostatnie moje występy dotyczą wongla z Wesołej.

Polecił mi go serwisant z Mysłowic. Kupiłem 10 worków na próbę i uznałem, że wchodzę.

Zakupiłem 1,5 tony. Trzeba wam wiedzieć, że mówię tu o węglu kruszonym i niesortowanym z prywatnego składu obok Kop. Wesoła. Bywa, że w worku trafi się 30 % miału. To wszystko szło w próbach 10 worków. Po zakupie 1,5 tony szlak trafił ustawienia. Telefon do serwisanta i zmiana ustawień. Twierdzi on że Wesoła od niedawna fedruje jakiś nowy pokład o kaloryczności 29 MJ/kg . Wszyscy wiecie jaka to gimnastyka.Problem polega na spiekalności tego węgla. Nie sposób tego ustawić.Po trzech tygodniach przy ustawieniach :

Podawanie 18 s

Przerwa 95 s

Wentylator 50 % przysłony ( nie mam na programatorze siły dmuchawy)

w miarę jest mało spieków, ale są.

Czy ktoś z was zna problem i ma jakieś sugestie?

Ja wymiękam.Wydłużanie czasów postoju nie pomaga, wręcz odwrotnie. Większy nadmuch zwiększa spiek.

KOBRA, pamiętam twój ranking ekogroszku.Wesoła nr 1 !!!

Potwierdzam jest dobry. Obecnie jednym workiem ogrzewam te 350 m2. Rewelacja gdyby nie ten spiek !Domy dobrze docieplone. Na starym 10 cm styropian + styropapa na dachu , na nowym 15 cm styropian i 25 cm wełna na poddaszu.

Chciałbym przy tym węglu zostać.Węgiel kaloryczny, suchy. Zawsze za dopłatą mogę kupić przesiany.Jednak jak wyrzucam spieki w popiele, którego nie ma za wiele, to mnie trafia. Tak jak piszecie na forum skończył się eko wiarygodne. Workowany Ekoret to nie jest węglem z Kazimierza !!!. Tenże natomiast kupiony ze składu w Mysłowicach w grudniu, w każdym worku miał ze trzy litry wody po rozmrożeni i 15 % popiołu. Po wysuszeni, albo bardzie podsuszeniu palił się znakomicie - zero popiołu. Kaloryczność jednak niższa od obecnie palonego z Wesołej.

Kłopot z suszeniem i straty na wodzie i miale. Taki proceder jest nieuczciwy i winien być karany. Cena 900 zł/ t z transportem, Wesoła niesort 730 zł/t, z transportem i rozładunkiem. Sortowany 830 zł/t. Węgiel workowany, zimą.

Tyle na dziś, wybaczcie, rozpisałem się.

Poradźcie coś proszę co do tych spieków.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Witam.

Krzycho SO jaki masz ten sterownik , bo budmet z tego co pamietam to dawal albo COMPIT lub TECH .

Compit posiada takowa funkcje , w Techu tez taka jest.

No chyba ze masz cos innego?

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

NO panowie... mam ekoret workowany :) (orginalnie worki z zielonym nadrukiem) zawsze zamieniam sie z kumplem po 10-20 worków w sezonie i kiszka , dobre eko którym był w zeszłym roku, zeszło na psy ! nie jest tak kaloryczne, w zeszłym roku w tych temp spalałem ok 16kg/doba, teraz 19kg/doba ,poza tym potrafi się spiec, dużo spieków,wiecej popiołu zdecydowanie nie warte tej ceny !! można je porównać z kalorycznością do jareta ( nawet nie plusa) a jaret jest o 1/3 albo połowę tańszy !

No i nastepne eko z " ZASTRZEZONA " nazwa idzie sie je....c :bash: .

Czyzby juz w orginalkach bylo robione fiku miku:stirthepot: ?>

Niedlugo jak tak dalej pojdzie to bedziemy robic ranking pod tytulem:

" NAJBARDZIEJ ZJE....E EKO " oczywiscie wszystko dotyczyc bedzie " ZASTRZEZONYCH" nazw wszelkiego rodzaju eko groszkow .

A wszystko to w majestacie prawa Najjasniejszej Rzeczypospolitej!!!.:mad:

Dzięki,

podejmę próbę, ale jutro, sorry dziś ale za dnia, obawiam się popielnika pełnego spieków rankiem jak teraz zmienię ustawy.

A trzecia funkcja - wentylator, jakie sugestie przysłony?

Dam znać jakie efekty.

Dzięki

Pzdro

Nastawy będą takie same, tylko zmieni się ilość podawanego węgla ,wentylatora nie tykaj na razie .Poszukaj instrukcji od sterownika i podaj jego nazwę tutaj .

Pamiętaj, to wszystko dla dobra klienta! :-)

Dojdzie do tego że jaki węgiel kupować trzeba będzie sobie podawać na priva ,żeby nie podrabiali nazwy.

Edytowane przez animuss

Dzięki,

podejmę próbę, ale jutro, sorry dziś ale za dnia, obawiam się popielnika pełnego spieków rankiem jak teraz zmienię ustawy.

A trzecia funkcja - wentylator, jakie sugestie przysłony?

Dam znać jakie efekty.

Dzięki

Pzdro

Witaj. Wesoła rzeczywiście poszła na nową ścianę, już 3 dostawa mi się ostatnimi czasy spiekała.Wszystkie po 7 lutego, wcześniej żadna. Chyba będzie " po towarze " na przyszły sezon. Ty będziesz miał dodatkowy kłopot - masz nieprzesiane po kruszarce, ten pył się spieka mocniej. No i ten ster bez regulacji obrotów dmuchawy tez Ci nie pomoże, przy Wesołej manewry przesłoną to ostateczność. Próbuj maksymalnie skracać czas cyklu, może pomóc. Ja bym przymknął dmuchawę na 3/4, dał podawanie 5, przerwę 30 i popatrzył. Ten koks Ci zawsze jedną strona wyrzuca? A spiek na palniku nie jak kalafior tylko raczej jak kolba kukurydzy?

Martinos, nie bój nic. Nawet jak będzie spiekać, to nie są jakieś megaspieki. Po prostu trochę koksu czasem spada do popielnika. Jak będziesz miał towar przesiany po skruszeniu, problem będzie naprawdę niewielki. O ile w ogóle będzie, większość dostaw - nawet z lutego - była dobra. Zresztą obrotówka powinna to łyknąć, tylko na krótkich cyklach. Taki palnik dodatkowo rozrywa spiek obrotem, nie tylko częstym podaniem. Ja tylko piszę, że jak tak z tym towarem będzie nadal i zrobi się loteria, to ja go już sprzedawał w przyszłym sezonie nie będę. Zrobię lepszy.

Witaj. Wesoła rzeczywiście poszła na nową ścianę, już 3 dostawa mi się ostatnimi czasy spiekała.Wszystkie po 7 lutego, wcześniej żadna. Chyba będzie " po towarze " na przyszły sezon. Ty będziesz miał dodatkowy kłopot - masz nieprzesiane po kruszarce, ten pył się spieka mocniej. No i ten ster bez regulacji obrotów dmuchawy tez Ci nie pomoże, przy Wesołej manewry przesłoną to ostateczność. Próbuj maksymalnie skracać czas cyklu, może pomóc. Ja bym przymknął dmuchawę na 3/4, dał podawanie 5, przerwę 30 i popatrzył. Ten koks Ci zawsze jedną strona wyrzuca? A spiek na palniku nie jak kalafior tylko raczej jak kolba kukurydzy?

Dzięki KOBRA, już myślałem, że ze mną coś nie tak. Tym bardziej, że sugerowałem się Twoją opinią o Wesołej.

Spiek był przy ustawieniu 18/95 bardziej jak kukurydza .Wyrzucał zasadniczo z przeciwległej do podajnika( zasobnika).

Teraz ustawiłem 8/45 i już jest lepiej. Dmuchawa 1/2 przysłonięta. Powiedz jaki jest mechanizm działania przy tym skracaniu czasów...?

Krzycho, skracaj podawanie zachowując proporcję podawanie - przerwa. Teraz masz koło 1do 5,5, czyli przy 5 sek. podawania wyjdzie Ci koło 28 przerwy. Jak się nie zrobi dziura, to dałbym 30. Trochę po prostacku może Ci pomóc położenie np. cegły szamotowej na kołnierzu retorty od tej strony, gdzie zrzuca koks. Jak najbliżej zewnętrznej krawędzi kołnierza i oprzeć o ścianę kotła, wtedy ten koks który spadał dłużej zostanie na palniku i częściowo się dopali. Raz na dzień - dwa przegarniesz górkę na środek palnika.

Trochę po prostacku może Ci pomóc położenie np. cegły szamotowej na kołnierzu retorty od tej strony, gdzie zrzuca koks. Jak najbliżej zewnętrznej krawędzi kołnierza i oprzeć o ścianę kotła, wtedy ten koks który spadał dłużej zostanie na palniku i częściowo się dopali. Raz na dzień - dwa przegarniesz górkę na środek palnika.

ja tak robię przy mocniejszym ekogroszku i efekt jest bardzo zadowalający

Krzycho, skracaj podawanie zachowując proporcję podawanie - przerwa. Teraz masz koło 1do 5,5, czyli przy 5 sek. podawania wyjdzie Ci koło 28 przerwy. Jak się nie zrobi dziura, to dałbym 30. Trochę po prostacku może Ci pomóc położenie np. cegły szamotowej na kołnierzu retorty od tej strony, gdzie zrzuca koks. Jak najbliżej zewnętrznej krawędzi kołnierza i oprzeć o ścianę kotła, wtedy ten koks który spadał dłużej zostanie na palniku i częściowo się dopali. Raz na dzień - dwa przegarniesz górkę na środek palnika.

Dzięki Kobra. Tak jak mówię jak na niesort nie jest źle. Muszę w całości przepalić 3 t tego węgla. Jednak nie ma co narzekać. Ma chyba te 29 MJ, cena za zmielenie 50/t, za transport 50/t z Mysłowic do Sosnowca, workowanie 80/t PLN. Węgiel suchy miału ok 25 %. Wydajność lepsza od Kazimierza. Jak dojdę do optymalnych ustawień to będę dalej klientem tego składu w Mysłowicach. Z cegłą będę robił próby jak dalej będą spadać spieki, ale już obserwuję znaczną poprawę, od rana jest zaledwie kilka mniejszych sztuk.

Pozdrawiam, Krzysiek

Dzięki Kobra. Tak jak mówię jak na niesort nie jest źle. Muszę w całości przepalić 3 t tego węgla. Jednak nie ma co narzekać. Ma chyba te 29 MJ, cena za zmielenie 50/t, za transport 50/t z Mysłowic do Sosnowca, workowanie 80/t PLN. Węgiel suchy miału ok 25 %. Wydajność lepsza od Kazimierza. Jak dojdę do optymalnych ustawień to będę dalej klientem tego składu w Mysłowicach. Z cegłą będę robił próby jak dalej będą spadać spieki, ale już obserwuję znaczną poprawę, od rana jest zaledwie kilka mniejszych sztuk.

Pozdrawiam, Krzysiek

W Myslowicach w tamtym sezonie bralem eko ze skladu CARBO-TRANS w czerwonych workach na probe.

Towar byl nawt do zaakceptowania , ale cenowo malo oplacalne zeby go sprowadzac do mnie.

Nie wiem jak w tym roku.

Cy wogole istnieje jeszcze ten sklad.

Krzycho, no tak jak pisałem Martinosowi. Te spieki dość groźnie wyglądają na palniku, ale przy dobrych ustawieniach taka kolba zdąży się położyć i dopalić. Spadnie bardzo niewiele i w fajce zawsze na jedną stronę. U Ciebie pewnie więcej, to " zasługa " miału i braku regulacji obrotów dmuchawy. Swoją drogą 25% miału? Strasznie badziewiarską musi mieć gość maszynkę. Ja po skruszeniu wysiewam - wychodzi 10 - 12% max.

W Myslowicach w tamtym sezonie bralem eko ze skladu CARBO-TRANS w czerwonych workach na probe.

Towar byl nawt do zaakceptowania , ale cenowo malo oplacalne zeby go sprowadzac do mnie.

Nie wiem jak w tym roku.

Cy wogole istnieje jeszcze ten sklad.

Istnieje.

Brałem od nich pierwszy raz w w tym sezonie w grudniu.

Kazimierz Juliusz w workach. Zraziłem się nieco wilgotnością, bo z worków się lało po odmrożeniu i zawartością miału, jakieś 10 %.

Telefon interwencyjny nic nie dał. Handlowiec tłumaczył, że zimą węgiel musi być mokry i zamarznięty bo taki wychodzi z płuczki z kopalni. To skąd miał pytam?Ja u Bareji... Ostatecznie po wysuszeniu węgiel się spalił, chociaż dwa razy zaklinował mi się w podajniku mokrą breja miału z węglem. Teraz mam kruszony niesort i trzy razy więcej miału i nic się nie dzieje w podajniku, gdyż wszystko suche jak pieprz, a kupowane w lutym. Są inne problemy, ale opanujemy spieki powoli....

Witam.

Krzycho SO jaki masz ten sterownik , bo budmet z tego co pamietam to dawal albo COMPIT lub TECH .

Compit posiada takowa funkcje , w Techu tez taka jest.

No chyba ze masz cos innego?

Pietruch podaję raz jeszcze ten sterownik i twierdzę, że nie ma regulacji siły nadmuchu wentylatora.

Sterownik to: Geco G-403-M12340T- P02, rok produkcji 2004

Krzycho, no tak jak pisałem Martinosowi. Te spieki dość groźnie wyglądają na palniku, ale przy dobrych ustawieniach taka kolba zdąży się położyć i dopalić. Spadnie bardzo niewiele i w fajce zawsze na jedną stronę. U Ciebie pewnie więcej, to " zasługa " miału i braku regulacji obrotów dmuchawy. Swoją drogą 25% miału? Strasznie badziewiarską musi mieć gość maszynkę. Ja po skruszeniu wysiewam - wychodzi 10 - 12% max.

Kobra serwisant kotła rekomendując mi ten skład twierdził, że po przemiale ma on do 30 %, ja na oko mogę jedynie potwierdzić, że może tyle mieć.Dostawca twierdzi że do 15 %. Co gorsza obserwuję, że rozkład miału w workach nie jest jednakowy. Jak to mówią darowanemu, lub prawie darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy...;), Teść emeryt górnik , talony z Wesołej pierwszy raz podarował. Dziękuję Bogu, że to w ogóle idzie....

Teraz wracam do ustawień. Wasze uwagi prowadzą w bardzo dobrym kierunku. Dzięki też za uwagi podobne Animussa. Spalanie staje się prawie całkowite. Pojawia się jednak inny problem.

Zaczyna nagrzewać się rura podajnika.

Jest ciepła nie rozgrzana. Bywało gorzej w przeszłości. Jestem na to wyczulony, gdyż przez to wymieniałem już trzy razy ślimak, który się wypala na końcu.

Jak nie urok to sr...ka ? Działo się to przy 8/45. Teraz testuję 10/50. Obawiam się schodzenia czasami w dół tj 6/30 lub 5/30, ze względu na to przegrzewanie ślimacznicy.

Nadmienię, że przy ustawie 18/95 spieki były, ale rura zimna...

Pozdrawiam,

Krzysiek

Spalanie staje się prawie całkowite. Pojawia się jednak inny problem.

Zaczyna nagrzewać się rura podajnika.

Jest ciepła nie rozgrzana. Bywało gorzej w przeszłości. Jestem na to wyczulony, gdyż przez to wymieniałem już trzy razy ślimak, który się wypala na końcu.

Jak nie urok to sr...ka ? Działo się to przy 8/45. Teraz testuję 10/50. Obawiam się schodzenia czasami w dół tj 6/30 lub 5/30, ze względu na to przegrzewanie ślimacznicy.

Nadmienię, że przy ustawie 18/95 spieki były, ale rura zimna...

Pozdrawiam,

Krzysiek

Przy 5/30 powinno już być mało spieków, ale czy te 30 jest prawidłowe musisz ocenić sam [i ewentualnie skorygować] patrząc na to czy żar sięga co najmniej 1 -2 cm nad płaszczyznę palnika - jeśli będzie poniżej płaszczyzny [zapadnięty] to będzie powodem nagrzewania się rury podajnika.

Przykładowo u mnie kocioł 18 kW działa dobrze w trybie 2 stanowym w cyklu 3/50 [ale ograniczyłem moc ustawieniami, stąd te 50] i rura się nie nagrzewa.