Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

http://www.karena.pl/ekogroszek_loteria.html#wesola

To gdzie mozna kupic wesola na probe ?, bo ten wegiel to sie wesolo pali :D

Zrezta juz ktos napisla na forum iz teraz kazdy wegiel bedzie sie nazywal wesola.

Tu kupisz oryginalny [chociaż na stronie o nim nie piszą - pewnie ledwo wyrabiają już z dostawami]:

http://ekogroszek-sklad.pl/

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrezta juz ktos napisla na forum iz teraz kazdy wegiel bedzie sie nazywal wesola.

Hehe, dopóki kilku chłopaków nie napisze że jest do du...

Co roku jest nowy lider i zaraz widać to na składach :)

Hehe, dopóki kilku chłopaków nie napisze że jest do du...

Co roku jest nowy lider i zaraz widać to na składach :)

Bez cieplomierza ciezko wyciagac wnioski, nie chce komus psuc opini, lub robic reklamy, opisuje jak spalalo sie w moim kotle, przejade sie pod

ten Wroclaw( ok 200km) aby miec punkt odniesienia do innych wegli.

W tych czasach pewność oryginalności to chyba na 100% tylko z kopalni i to prosto z szybu. :-)

Na próbę zamów sobie z promowanego tutaj składu z Bykowa plus coś np. Kareny. Bo obie propozycje są OK ale to dwie różne oferty. Zobaczysz co dla Ciebie będzie lepsze. Plus poczytaj opinie znawców - bo z tego co słyszę to nawet jeśli dziś kupisz bedzie OK to za kilka miesięcy może być trudno o kontynuację w tej samej jakości.

Byków sprzedawał to grube ziarno jako 5-25 i to jeszcze pod inną nazwą ale później się zreflektowali i na stronie jest już 8-31. Dla mnie osobiście za takie postępowanie jest duży minus. Ale węgiel był dobry (chyba stara dostawa) ładnie się spalał nawet u takiego amatora jak ja. Niestety granulacja tylko dla fanów. Z jednej strony szkoda podajnika itp. a z drugiej jeśli kotłownię masz za ścianą (ja tak mam) to musisz się przyzwyczaić do pisków i chrupania. Choć to też moja subiektywna opinia na podstawie doświadczeń z moim piecem. Plus to co pisał KOBRA. W Wesołej są kamienie - potwierdzam jego słowa. Lepiej trafić na kamień w drobniejszej granulacji niż tej grubszej.:-)

Z Kareny węgiel jest w granulacji 5-25 i jest ładnie przesiany. Niestety wg sugestii min. od Kobry wygląda na to, że jest to już węgiel z nowej dostawy (inna ściana itp) i jest już problem z niedopalaniem się czy małymi spiekami. Ale tutaj też jest to moja subiektywna opinia.

Ale oba węgle mają "moc" i to co mnie najbardziej interesuje: jest masakrycznie mało popiołu i zdecydowanie mniej osadów wewnątrz pieca.

A na tym skldzie mozna kilka workow na próbę? Zamowil bym tone ale mam kociol 18kw nie wiem jaka retorta ale boje sie ze moze byc granulacja za duza, i byla by lipa jakbym zostal z 1t ekogrosika.

Pewnie można - zadzwoń i spytaj [może wyślą Ci worek 25 kg kurierem], albo poczekaj 1-2 dni bo mam właśnie u siebie woreczek Wesołej od nich z ostatniej dostawy.

Mają teraz tą frakcję 8-20 [chociaż w praktyce jest to 5-20 z tego co widzę po wsypaniu do zasobnika] i faktycznie jest dużo drobniejszy niż wcześniej, wilgotny ale nie cieknie, bez miału - pali się u mnie od godziny i na razie widzę, że moc jest, a popiołu i spieków nie ma, ale warto poczekać 1-2 dni i będzie wszystko jasne.

A moze lepiej zeby. Powstaly sklady wegla jak stacje benzynowe , jest statoil,shell,bp i tam paliwo jest raczej ok , a wiadomo ze na stacjach prywatnych w wiekszosci lewe paliwa. Jak by powstaly firmy kontrolowane jak paliwa nie bylo by oszustów bo nikt by u nich towaru nie kupil a teraz to kazdy moze otwozyc sklad i wciskac zwirek jako eko.

A moze lepiej zeby. Powstaly sklady wegla jak stacje benzynowe , jest statoil,shell,bp i tam paliwo jest raczej ok , a wiadomo ze na stacjach prywatnych w wiekszosci lewe paliwa. Jak by powstaly firmy kontrolowane jak paliwa nie bylo by oszustów bo nikt by u nich towaru nie kupil a teraz to kazdy moze otwozyc sklad i wciskac zwirek jako eko.

A najlepiej jakby na każdej stacji można było kupić węgiel, tankujesz parę litrów do auta i przy okazji parę worków do pieca :D