kobra64 12.03.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Czyli wszystko się zgadza jeśli porównujesz czeski z Komoran 29 MJ/22MJ = 1,318 x 21,5 kg = 28,3 kg Wartość opałowa węgla z kopalni Most - Komorany nie przekracza 20 MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 13.03.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Czyli wszystko się zgadza jeśli porównujesz czeski z Komoran [wielu pisze tu o "czechu" - nie ma takiego węgla - są czeskie z Ledvic, Komoran itp. - tylko to coś mówi]: 29 MJ/22MJ = 1,318 x 21,5 kg = 28,3 kg Żeby policzyć koszty wystarczy wspomóc się moim rankingiem i podstawić ceny w których dana osoba ma konkretny węgiel - wtedy wyjdzie cena za GJ i własny ranking każdego liczącego. a przeliczając na PLN wesoła z lokalnego składu 790 zł/tona 21,5kg x 0,79zł = 16,98 zł/doba czeski Komorany 450 zł/tona 28kg x 0,45zł = 12,60 zł/doba 4,38 zł dziennie taniej czeskim, w skali miesiąca 135,78 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 13.03.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 a przeliczając na PLN wesoła z lokalnego składu 790 zł/tona 21,5kg x 0,79zł = 16,98 zł/doba czeski Komorany 450 zł/tona 28kg x 0,45zł = 12,60 zł/doba 4,38 zł dziennie taniej czeskim, w skali miesiąca 135,78 zł Czyli się nie opłaca, bo za te 135zł musisz 2x częściej czyścić piec i kotłownie. 2-3 razy więcej popiołu w koszu --> a cena za śmieci jeszcze w najbliższym czasie idzie w górę. Dodatkowe miejsce na węgiel. Częstsze załadunki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 13.03.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Czyli się nie opłaca, bo za te 135zł musisz 2x częściej czyścić piec i kotłownie. 2-3 razy więcej popiołu w koszu --> a cena za śmieci jeszcze w najbliższym czasie idzie w górę. Dodatkowe miejsce na węgiel. Częstsze załadunki itp. no coś w tym jest, ale popiołu 2-3 razy wiecej ??? jeśli chodzi o objętośc to faktycznie jest tego więcej, bo jeśli chodzi o wagę to troszkę wiecej jest z czeskiego. częstsze załadunki, to wychodzi 200kg w miesiącu więcej czeskiego czyli nie całe 2 załadunki więcej w miesiącu Jeśli chodzi o moje zdanie, to się waham dzisiaj rano wrzuciłem próbkę z kareny, zobaczę co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.03.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Od wczoraj pali się u mnie Bobrek z Bytomia 29MJ/kg. Kupiłem tylko 6 worków na próbę. Specjalnie zostawiłem takie same ustawienia jak na Chwałowicach 28MJ/kg.Co mogę powiedzieć o beberku? Tak jak się kiedyś spiekał, to spieka się nadal. W popielniku produkcja koksu.Albo mój kocioł i retorta go nie trawi, albo po prostu taki spiekający się eko. Kaloryczny chyba jest, bo tak na oko mniej go ubyło, ale te spieki i cena. Raczej nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.03.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Blaste, Ty albo coś źle z tym węglem robiłeś, albo dostałeś nie ten węgiel. Może warunki zewnętrzne mocno się różniły .Próbowałem u siebie i Ledvic, i Komoran. Zużycie Ledvic = Wesoła razy 1,6. Czech ma 2 razy więcej popiołu z kilograma, wiec będzie go 3-krotnie więcej. Zużycie Komorana - Wesoła razy 1,45. Czech ma 3 razy więcej popiołu z kilograma, więc będzie go przeszło pięciokrotnie więcej. Finansowo - jak się komuś chce, to zaoszczędzi na Komoranie ze 6 dych miesięcznie, na Ledvicach ze 3. Żeby już dokładnym być, to jakąś część tych oszczędności zeżrą dłużej pracujące silnik reduktora i dmuchawa. No to za 150 - 200 PLN-ów w skali roku nie chce mi się drugie tyle robić i sprawdzać, czy producent kotła pisze w DTR-ce o wilgoci i siarce tylko na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 13.03.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 kobra64 Miałem ostatnio czecha na próbę i też mieszałem go z wesoła i już się wyleczyłem czeskim. Także zgadzam się z tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 13.03.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 zyzolek może mniej podawania ,a więcej "wiatru"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.03.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 No niestety z Bobrkiem próbowałem w tym roku już 2 razy i obie próby nieudane.Chociaż KWSA i dilerzy zapewniali, że już nie ma problemu ze spiekami. Właściwie to ostatnim przyzwoitym eko na KWSA są Piekary, no ale 7 stówek w hurcie + 4 do 5 dni stania pod kopalnią za 26 MJ - to jest bez sensu. Ostatnio z czystej ciekawości zapytałem kilku wozaków, za ile pojadą na Piekary. Średnio 8 dych do tony. Czyli luzem w hurcie wyszłoby mnie 780 PLN za tonę. Paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.03.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) zyzolek może mniej podawania ,a więcej "wiatru"? Więcej wiatru, większe spieki i więcej koksu. Mniej wiatru, mniejsze spieki, mniej koksu, ale więcej sadzy. W zeszłym sezonie przećwiczyłem to na 2 tonach tego boberka. W tym roku jest to samo. Na szczęście kupiłem tylko 6 worków. Bobrek to eko raczej dla cierpliwych i bardzo doświadczonych palaczy. Zobacz komentarz Suspensera przy boberku. Potwierdzam. Edytowane 13 Marca 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 13.03.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 zyzolek ja dla Bobrka mam dmuchawe jak na fotce Moc dmuchawy - 30 podarz wegla - 20 przerwa - 60 czopuch przymkniety na godz 10 Przy tych ustawach kociol podbija co podanie 1 stopien. popiol jest taki Zakupiony w marcu 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 13.03.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 zyzolek Z tego co piszesz to jest tak źle i tak nie dobrze.Jaka to będzie przyszłość jak coraz gorzej z tymi węglami.Jak maiłbym teraz stanąć przed wyborem kotła to naprawdę grubo bym się zastanawiał czy wchodzić w węgiel.O ile dobrze rozumie to nie spalony koks jest wynikiem nie dotlenienia chyba że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.03.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 zyzolek Z tego co piszesz to jest tak źle i tak nie dobrze. Jaka to będzie przyszłość jak coraz gorzej z tymi węglami. Jak maiłbym teraz stanąć przed wyborem kotła to naprawdę grubo bym się zastanawiał czy wchodzić w węgiel. O ile dobrze rozumie to nie spalony koks jest wynikiem nie dotlenienia chyba że się mylę. Nie wiem, nie jestem ekspertem, ale to jedyny węgiel z jakim mam problem w moim kotle. Ustawiam tzw kompromis miedzy produkcją spieków, koksu i sadzy. Ale poza węglem z Bytomia, są też inne. Każdy może coś wybrać dla siebie. Dlatego przed zakupem większej ilości na sezon warto przetestować to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 13.03.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Jakiego "czecha" [Komorany czy Ledvice] ??? na takie trudne pytanie nie potrafił (nie chciał?) mi nawet odpowiedzieć sprzedawca, zatem nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 13.03.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Blaste, Ty albo coś źle z tym węglem robiłeś, albo dostałeś nie ten węgiel. Może warunki zewnętrzne mocno się różniły .Próbowałem u siebie i Ledvic, i Komoran. Zużycie Ledvic = Wesoła razy 1,6. Czech ma 2 razy więcej popiołu z kilograma, wiec będzie go 3-krotnie więcej. Zużycie Komorana - Wesoła razy 1,45. Czech ma 3 razy więcej popiołu z kilograma, więc będzie go przeszło pięciokrotnie więcej. Finansowo - jak się komuś chce, to zaoszczędzi na Komoranie ze 6 dych miesięcznie, na Ledvicach ze 3. Żeby już dokładnym być, to jakąś część tych oszczędności zeżrą dłużej pracujące silnik reduktora i dmuchawa. No to za 150 - 200 PLN-ów w skali roku nie chce mi się drugie tyle robić i sprawdzać, czy producent kotła pisze w DTR-ce o wilgoci i siarce tylko na wszelki wypadek. warunki zewnętrzne były bardzo podobne. zgodze się ze z czecha jest więcej popiołu ale objętościowo, bo patrząc na wagę to nie ma tak wielkiej różnicy. no ale zgadza się, że silniki, reduktory i inne bardziej dostają po du... przy czeskim groszku, aaa no i więcej syfu i kurzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.03.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 na takie trudne pytanie nie potrafił (nie chciał?) mi nawet odpowiedzieć sprzedawca, zatem nie wiem. Komorany są bardziej brązowe, a Ledvice lekko szarawe - w każdym razie jak zobaczysz oba rodzaje to będziesz odróżniał je "na oko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.03.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 a przeliczając na PLN wesoła z lokalnego składu 790 zł/tona 21,5kg x 0,79zł = 16,98 zł/doba czeski Komorany 450 zł/tona 28kg x 0,45zł = 12,60 zł/doba 4,38 zł dziennie taniej czeskim, w skali miesiąca 135,78 zł To chyba ceny luzem ? Przy Komoranach jak już koledzy napisali więcej trzeba składować, nosić [popiołu i węgla], pyli przy wsypywaniu, bardziej brudzi wymiennik więc i czyścić kocioł trzeba częściej, no i "w gratisie" ma 3 razy więcej siarki. Wywozu popiołu nie ma co liczyć jako koszt, bo od Lipca i tak za wywóz śmieci liczyć będą od osoby lub metrażu, a nie od ilości generowanych śmieci - taka to nowa myśl ekologiczna To fakt, że można Komorany jeszcze taniej ściągnąć zbierając się z sąsiadami i biorąc całą patelnię w Czechach i wtedy ekonomicznie jest nie do przebicia, ale ja się z nim na pewno paprał nie będę bo stać mnie na trochę droższy węgiel a miejsca nie mam zbyt wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.03.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 zyzolek ja dla Bobrka mam dmuchawe jak na fotce Zakupiony w marcu 2012. W Marcu 2012 to był inny węgiel - kup teraz i pokaż jaki będzie popiół Jaki masz palnik i sterownik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.03.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Wartość opałowa węgla z kopalni Most - Komorany nie przekracza 20 MJ. Zgadza się - podają 19,8 MJ/kg - nie w tą co trzeba tabelkę spojrzałem - dzięki za czujność http://www.energocom.cz/pl/parametry/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 14.03.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 W Marcu 2012 to był inny węgiel - kup teraz i pokaż jaki będzie popiół Jaki masz palnik i sterownik ? Kociolek Elektromet kwp 25 , sterownik R- 501 , podajnik slimakowy , retorta. Co rozumiesz przez slowa inny wegiel? Bo nie bardzo chce mi sie wierzyc ze ty z twoja wiedza dajesz sie lapac na wersje o innych scianach itp. Pamietasz moze 4 lata temu na Kazimierz jkuliusz bylo wstrzymane wydobycie ok miesiaca ,( jakas awaria . pozar nie pamietam) , a na skladach nadal oferowali Kazimierza - Juliusza twierdzac ze nowa dostawa:cool: Obawiam sie ze z Wesola bedzie to samo tzn zostanie "wchlonieta " przez pazernych mecenasow weglowych , ktorzy beda chcieli zrobic z klientow idiotow. Oczywiscie do tego przyczynia sie rowniez sama kopalnia , ktora nie proboje chronic towaru ( pakowanie wegla ) , a jak juz daje w o fercie sort typu 5-20mm to w momencie jak sie sezon konczy:D Co do Bobrka to co roku w marcu zamawiam wieksza ilosc ( dla siebie i znajomych ) i jak narazie jest ok ( chodzi o kalorycznosc). Popiol pokazalem zyzolkowi nie zeby sie chwalic tylko po to zeby pokazac ze nawet takie Eko jak Bobrek mozna spalic wydaje mi sie z nawet fajnym efektem. Wszystko zalezy od ustawien. Bo nie ma takich samyc budynkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts