blachaxxx 14.03.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Ogolnie to wychodzi 950zl za tone to troche duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 14.03.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 kaszpoir007 wątpię aby ten rusek miał wysoką liczbę Ri.Te z wysoką Ri mają właśnie mało popiołu ,a zlepy o których piszesz to zapewne duża zawartość w węglu części niepalnych, o niskiej temperaturze topnienia ,które tworzą się przy zbyt obfitym napowietrzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.03.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Krzycho, spróbuj zostawić na dmuchawie tak z 1,5 - 2 cm prześwitu i wtedy dobierz przerwę. Wbrew pozorom więcej wiatru nie zawsze znaczy więcej mocy. Jak dmuchasz na 100% to i 1 do 3 proporcja może być za biedna. Problem z tym brakiem regulacji obrotów . ZUG dobrze piszesz - sprzedawany w Polsce ruski węgiel raczej się nie spieka. Przy większym nadmuchu spieka się popiół i stapiają się z nim wszelkie zawarte w węglu wynalazki - kamyki, łupki i co tam jeszcze się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 15.03.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Dziś jest 15 dzień palenia Wesołą z Kareny. Spaliłem około 280kg --> ~20kg/doba. Po tym czasie widzę 3 rzeczy, których nie obserwowałem wcześniej. 1. Są kamyki. Z tych 280kg miałem niecałe 2 pojemniki popiołu. W tych 2 pojemnikach tak na oko było z 2-3 garście kamyków. To jest normalne? Kiedy patrzyłem do worka (a patrzyłem w miarę dokładnie) to żadnego kamienia nie dojrzałem. Tak jakby były "obrośnięte" węglem, który później się spala. 2. Ma w popielniku sporo takiego brązowo-delikatnie pomarańczowego-rudego pyłu i drobnego popiołu. Co to oznacza? 3. Klasycznych spieków jest mało ale jeśli się pojawiają to mają dziwną budowę. Są twarde i sprawiają wrażenie jakby były ze stopionego metalu, szkła lub plastiku. I pytanie do osób, które zamawiały próbki z Kareny. Jak to się u was pali? Jakie obserwacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.03.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Martinos, ja nie mam z Kareny, tylko z kopalni. I powiem Ci tak - wszystko co opisałeś wskazuje, że masz węgiel z Wesołej. On tak ma - śladowe ilości kamienia, rudy popiół i brak spieków żużlowych. Piszesz 2 - 3 garście kamieni z 280 kg węgla - znaczy, że pewnie poniżej 1%. Nie żebym bronił Kareny, ale oni Ci tego nie dosypali. Te twarde spieki żużlowe tworzą się z wypalonej skały płonnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 15.03.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Martinos, ja nie mam z Kareny, tylko z kopalni. I powiem Ci tak - wszystko co opisałeś wskazuje, że masz węgiel z Wesołej. On tak ma - śladowe ilości kamienia, rudy popiół i brak spieków żużlowych. Piszesz 2 - 3 garście kamieni z 280 kg węgla - znaczy, że pewnie poniżej 1%. Nie żebym bronił Kareny, ale oni Ci tego nie dosypali. Te twarde spieki żużlowe tworzą się z wypalonej skały płonnej. No to luz Pozostaje tylko jeszcze walka z popcornem i niedopalonymi cząstkami (szczególnie w cieplejsze dni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 15.03.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Kurczę ja mam wesołą z B&E i popiół jest szary jak z papierosa i śladowe ilości ,a kamienia niema żadnego:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.03.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 (edytowane) W tamtym roku zdarzyło mi się kilkukrotnie kruszyć orzech II na eko i kamień też był. Może w B&E płucznie mają i sortują. To na tyle wielka firma że jestem w stanie w to uwierzyć. Edytowane 15 Marca 2013 przez kobra64 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 15.03.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Tyle co mi wiadomo to tak mają.Ostatnio zakupiłem od nich na próbę Kazimierza i z mieszałem z Wesołą z Kareny ,nie chciało mi się TO skończyć Palić (żart).Efekt bardzo pozytywny ,paliło się długo a popiołu tak samo mało jak po samej Wesołej.Także w tym sezonie TA para wyszła najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gasiorek1 15.03.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Czytam i czytam i ogarnia mnie przerażenie jaki to doktorat trzeba zrobić. Dobrze, że można skorzystać z Waszych doświadczeń. Przede mną kupienie pieca. Mam pytanie: czy potwierdzacie, że Wasze ogrzewanie jest najbardziej ekonomiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.03.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 ZUG, To rezygnujesz z domieszki czecha? Słabiej od Kazika w mieszance wypada? Jak pisałeś, że z czechem zamieszasz to tak sobie myślałem, że mogą Ci się dziury w zasypie robić jak czech będzie dużo szybciej od Mysłowic znikał, potem trudniej powietrze może być opanować - lewe kanały się mogą porobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.03.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Kolego gasiorek, to zależy. Jaki masz duży dom, jak ocieplony itp. Opisz to wszystko w wątku Ranking Kotłów i na pewno otrzymasz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 15.03.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 (edytowane) ZUG, To rezygnujesz z domieszki czecha? Słabiej od Kazika w mieszance wypada? Jak pisałeś, że z czechem zamieszasz to tak sobie myślałem, że mogą Ci się dziury w zasypie robić jak czech będzie dużo szybciej od Mysłowic znikał, potem trudniej powietrze może być opanować - lewe kanały się mogą porobić. Bo tak było i doprowadziło do nadprodukcji węglowodorów i ciężko było mi opanować Kocioł ,ale jakoś sobie poradziłem. Ewidentnie nie chciało palić się warstwowo ,tylko jakoś nie równo-miernie się wypalało. Jak mieszałem 70%wesoła i 30% czech to było dobrze z tym że po tym czuchu nic nie zostawało (nawet popiołu) ,natomiast jak zmieszałem odwrotnie to miałem cyrki także daje sobie spokój z czechem ,chyba że nim samym na jesień czy wiosnę ale to już za dużo mieszania. Co do Kazika to czech się chowa ,chyba że B&E na pod puchę dali mi te próbkę. Zmieszałem 10kg Kazika(B&E) z 10kg Wesoła(Kareny) i tak wyliczyłem aby o 7rano już był koniec(wyliczenie średnie na podstawie innych węgli) i efektem było tak ,że zaglądam do kotła a tam tyle jeszcze żaru że "głowa mała" lekko prze ruszt owałem i zwiększyłem temp. na kotle gdzie poszybowała do góry i tak o 9.30 musiałem przerzucać żar na górę następnego zasypu bo chyba do 12-stej bym do firmy nie pojechał. I trzeba wziąć jeszcze pod uwagę że ostatnio mrozy jak cholera by najmniej u mnie na pomorzu. Edytowane 15 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 15.03.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Opińie iezbyt ciekawe http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/akcesoria-do-piecow/paliwo-do-kotlow-c-o/opinie-paliwo-do-kotlow-ekogroszek-barter,p178863,l1019.html Zobacz sobie parę stron wcześniej, było trochę postów o ekogroszu z LM. Ten w zielonych workach to brunatny w brązowych kamienny. Więc jedni piszą o brunatnym a drudzy pewnie o kamiennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.03.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 No i się pokichało z ustawieniami. Żadne nie działają jak przyszło trochę mrozu. Obecnie ćwiczę 6/25 i pełne otwarcie wentylatora. Wcześniej 6/30 i 1/2 wentylator. Ani przy jednym, ani przy drugim kocioł nie osiąga zadanej temp. 58 st. C. Pracuje cały czas, jak się zatrzymuje to na 3 minuty, żeby zasuwać dalej przez 1/2 godziny. Pamiętać trzeba jeszcze o spiekach, jak zmniejszysz proporcję. Co się dzieje? Rura się nie grzeje... ,co jest? Pozdrawiam, Krzysiek Tak jak kobra napisał - wentyl na 2-3 cm. Spróbuj dać podawanie 3, przerwę dopasuj i patrz co się będzie działo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.03.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 ale który z leroy tam jest kilka eko?? Ekogrosz brązowy - włącz szukajkę to znajdziesz moje wpisy i zdjęcie worka w tym wątku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.03.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 (edytowane) Zobacz sobie parę stron wcześniej, było trochę postów o ekogroszu z LM. Ten w zielonych workach to brunatny w brązowych kamienny. Więc jedni piszą o brunatnym a drudzy pewnie o kamiennym. Ten w workach 20kg z Leroy'a był brunatny, paliłem nim latem zeszłego sezonu, ten w workach 25kg jest jakąś mieszanką z węgla kamiennego, produkcja Barter. Właśnie dzisiaj przyjechały do mnie 2 tony. Cena z dostawą 690zł/tona. Moim skromnym zdaniem dobre eko za rozsądną cenę. Mój Klimosz 35kw nie ma z nim żadnych problemów. Żadnych spieków, popiół i sadza w normie. Pali się podobnie, jak Kazik Juliusz Edytowane 15 Marca 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 15.03.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 potwierdzam to co napisał zyzolek tylko ze ja płaciłem 720zl/t w Toruniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzycho SO 15.03.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Tak jak kobra napisał - wentyl na 2-3 cm. Spróbuj dać podawanie 3, przerwę dopasuj i patrz co się będzie działo ... Było podawanie 5/30 tak jak Kobra radził, było 6/30 i inne, wentylator wachlowałem w tą i tamtą i nic. Wróciłem na noc do sprawdzonych w miarę 10/35, a wiatr na 30 % odsłony. Przy krótkich ustawach też spieka. Najgorsze, że piec przestał mieć przerwy. Odsapnie na chwilę i go gna... Ostatni eksperyment przed końcem spalenia 1,5 tony kruszonego niesortu z Wesołej jest pomieszanie go z Kazimierzem, którego zostało mi 3 worki jeszcze z tamtego roku. Spodziewam się dobrego efektu. Żeby była jasność, gdybym umiał machnąć ręką na te spieki, to ta Wesoła jest O.K. , cholernie wydajna, musi co ma te 30MJ/kg. Trzeba wam wiedzieć, że to jest to niesort z ok. 30 procent grubszego miału... i u mojego dostawcy z Wesołej dostaję go po 650,0 zł obecnie+pogryzienie 50 + workowanie 70 + transport 50/ tonę.Cały koszt to 820 zł/t. Ostatnia dostawa, z grudnia Kazimierza z akcyzą wprawdzie to 930 zł/ t.- workowany. Jeden czort. Koledzy, ile w tym prawdy że Wesoła z Kareny już jest domieszkowana inny węglem celem eliminacji spieków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.03.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Było podawanie 5/30 tak jak Kobra radził, było 6/30 i inne, wentylator wachlowałem w tą i tamtą i nic. Wróciłem na noc do sprawdzonych w miarę 10/35, a wiatr na 30 % odsłony. Przy krótkich ustawach też spieka. Najgorsze, że piec przestał mieć przerwy. Odsapnie na chwilę i go gna... Ostatni eksperyment przed końcem spalenia 1,5 tony kruszonego niesortu z Wesołej jest pomieszanie go z Kazimierzem, którego zostało mi 3 worki jeszcze z tamtego roku. Spodziewam się dobrego efektu. Żeby była jasność, gdybym umiał machnąć ręką na te spieki, to ta Wesoła jest O.K. , cholernie wydajna, musi co ma te 30MJ/kg. Trzeba wam wiedzieć, że to jest to niesort z ok. 30 procent grubszego miału... i u mojego dostawcy z Wesołej dostaję go po 650,0 zł obecnie+pogryzienie 50 + workowanie 70 + transport 50/ tonę.Cały koszt to 820 zł/t. Ostatnia dostawa, z grudnia Kazimierza z akcyzą wprawdzie to 930 zł/ t.- workowany. Jeden czort. Koledzy, ile w tym prawdy że Wesoła z Kareny już jest domieszkowana inny węglem celem eliminacji spieków? Jak to ? -"najgorsze że piec przestał mieć przerwy"- to właśnie bardzo dobrze że chodzi cały czas . To może spróbuj w drugą stronę 15/52 lub 20/70 może węgiel musi dłużej leżakować na palniku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts