Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Animuss zgadzam się z tobą ,dodam tylko że zawirowywacze raczej spowalniają przelot spalin ponieważ mam takie 4 na 8 kanałów. Producent z Biecza celowo 4 kanały zostawił otwarte ponieważ co za dużo to niezdrowo , za duże opory w przepływie, tak wyszło w badaniach.

Chyba nie do końca masz rację, zmniejszenie przekroju, powoduje wzrost prędkości strugi.

Jak już animuss podał przykład rzeki to przy tym pozostanę. Wyobraź sobie mały strumyczek, woda płynie sobie powoli korytem o szerokości 20 cm, jak włożysz w koryto kamień o szerokości 10 cm, to woda opływająca ten kamień przyspieszy.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możliwe, ale przymykając, copuch lub go zatykając prędkość wentylatora raczej nie spadnie ,przepływ spalin tak. Spaliny przeciskając się szparą będą miały większą prędkość bo ciśnienie wzrośnie, ale spalin będzie mniej przechodzić a więc mniej "energii" będą oddawać, ściany kotła szybciej je wystudzą a na końcu mogą mieć za niską temparaturę

Kolego , zwężając strumień zwiękrzysz prędkość nie ilość , chodzi mi o sytuacje gdy przegniesz, możesz to zauważyś zimą , to jest spiętrzenie wody ,wtedy wylewa. Wracając do kotła ,to producent chyba nie żałował 4 blaszek, tylko badania wykazały że bez nich jest efektywniej. przynajmniej ja mam taką wiedzę od "Ogniwo"

dodam tylko że zawirowywacze raczej spowalniają przelot spalin , za duże opory w przepływie, tak wyszło w badaniach.
Zwiększają ale trzeba wiedzieć jak je zrobić ,zrezygnowali bo temperatura spalin pewnie tak spadła że kotły zaczęły by szybko gnić i nie nastarczyli by na reklamacje .

, zmniejszenie przekroju, powoduje wzrost prędkości strugi.

Wyobraź sobie mały strumyczek, woda płynie sobie powoli korytem o szerokości 20 cm, jak włożysz w koryto kamień o szerokości 10 cm, to woda opływająca ten kamień przyspieszy.

Zmniejszenie przekroju, powoduje wzrost prędkości strugi ale my nie zmniejszamy przekroju ,no możne ze 3% ale nie ma to wpływu.

Możliwe, ale przymykając, copuch lub go zatykając prędkość wentylatora raczej nie spadnie ,przepływ spalin tak. Spaliny przeciskając się szparą będą miały większą prędkość bo ciśnienie wzrośnie, ale spalin będzie mniej przechodzić a więc mniej "energii" będą oddawać, ściany kotła szybciej je wystudzą a na końcu mogą mieć za niską temperaturę
To złe porównania ,nie wkładamy kamieni do kotła ,czasem szamot w innym miejscu, ani blach w poprzek :no: zawirowywacze trzeba zrobić profesjonalnie tak żeby po złożeniu -włożeniu powstałe kanały od początku do końca miały taką samą średnicę .

Panowie nie o to chodzi nikt nie zmniejsza przekroju kanałów wymiennika wsadzając zawirowywacze zrobione profesjonalnie ,wydłuża się droga którą muszą pokonać.To tak jak z kominem jak dołożymy jeszcze 2 metry tej samej średnicy rur na górę komina to zwiększa się cug .

Edytowane przez animuss

Troszkę o wadze ekogroszku.

Dzisiaj kupiłem z innego składu 10 worków x 25 kg ekogroszku. Coś mnie tknęło i postanowiłem zważyć te niby 250 kg. Ważę na wadze łazienkowej, gdzie tolerancja jest +/- 100g. Worki miały taką wagę: 23.2 23.7 24.9 23.9 24.3 24.6 24.1 24.3 23.9 24.4 (kg). Groszek jest suchy. Powiedziano mi, że był pakowany jakiś czas temu i przetrzymywany w blaszanym magazynie. Czy nie uważacie, że niektóre mają za dużą niedowagę? Czy to norma i nie ma o co gęby drzeć? Czy może ten opał tak ''schudnąć''? Dlaczego nigdy/lub prawie nigdy/ nie ma worków o wadze 25.1 25.2 (kg)? Jakie macie uwagi w tym temacie?

Na workach masz podaną tolerancję ważenia np. +-0,5 kg lub 2,5%, do tego faktycznie węgiel dosychając traci na wadze, ale różnice które podałeś na opale z tego samego składu są naprawdę duże, więc albo maja wagę niedokładną, albo różnie ważącym wychodzi.

Zauważ, że w testach zawsze sprawdzam wagę worków i bardzo rzadko mają one 25 kg.

różnice które podałeś na opale z tego samego składu są naprawdę duże, więc albo maja wagę niedokładną, albo różnie ważącym wychodzi.

Zauważ, że w testach zawsze sprawdzam wagę worków i bardzo rzadko mają one 25 kg.

Muszę napisać o pozytywnej reakcji właściciela składu węgla. Zadzwoniłem do szefa i przedstawiłem mu te wyniki, że taka duża jest różnica. Gość zadeklarował mi, że dowiezie jeszcze jeden woreczek groszku i sprawdzi u siebie, dlaczego taką różną wagę mają. Widać z tego, że jeszcze są starający się być uczciwi sprzedawcy.

w testach zawsze sprawdzam wagę worków i bardzo rzadko mają one 25 kg.

To kupujecie workowany ekogroch na sztuki (w supermarkecie) czy na kg (na składzie)?

W takim razie przy zakupie luzem dochodzi teraz dodatkowy atut węgiel tańszy , więcej kg i wody nie da się zamknąć w nim bez worka bo nadwyżka przeleci na posadzkę , czyli więcej cukru w cukrze .Ciekawe jak to wygląda w supermarkecie czy kilo cukru waży jeszcze 1 kg.

Muszę napisać o pozytywnej reakcji właściciela składu węgla. Zadzwoniłem do szefa i przedstawiłem mu te wyniki, że taka duża jest różnica. Gość zadeklarował mi, że dowiezie jeszcze jeden woreczek groszku i sprawdzi u siebie, dlaczego taką różną wagę mają. Widać z tego, że jeszcze są starający się być uczciwi sprzedawcy.

Robus, a jakie eko kupiłeś z tego składu i jak się u Ciebie pali?

z tego co kiedyś mądrzy ludzie pisali to jakiś 1% na 10-20stC różnicy temperatur

ja u siebie robiłem po 2 sztuki w kazdy kanał(mam pionowe) i notowałem spadek temperatury rzędu 40-50stC.

w tym sezonie paliłem bez zawirowywaczy ale w przyszłym znów chyba do nich wrócę

Timon120777 Co myślisz o takich zawirowywaczach które byście zrobili ?

http://img826.imageshack.us/img826/7257/zawirowywacze.png

,,,, Co myślisz o takich zawirowywaczach które byście zrobili ?

Ja bym nie wykorzystał żadnej z Twoich propozycji.

Jeżeli te zawirowacze mają być umieszczone nad paleniskiem, to efektem ich zastosowania, będzie gwałtowne wychłodzenie niedopalonych par i gazów pochodzących z termicznego rozkładu węgla.

myślę że obojętne czy symetryczny czy asymetryczny bo z rozkładu to mi wychodzi jednakowa droga dla spalin i tu i tu

pytanie jest tylko czy Ci ta konstrukcja przez wyczystkę wejdzie w kanały-to jedyny kłopot ale zakładam nieśmiało że to już sprawdziłeś

Czy dać cztery jak na rysunku i u Ciebie były cztery ,czy trzy może lepiej bo zbytnio się wychłodzą spaliny .

zwróć uwagę że asymetryczny pokrywa równomiernie pole (jak rurki od podłogówki) i ujście jest dalej jedno od drugiego a z drugiej strony można dać odwrotnie , konstrukcja przez wyczystkę wejdzie bez problemu .Mam aż pięć kanałów pionowych .

http://cdn20.muratordom.smcloud.net/t/forum.muratordom.pl/thumbnails/_8ce522e718eb501df4c7fa382af56914_800x600_rozmiar-niestandardowy.jpg

Ja bym nie wykorzystał żadnej z Twoich propozycji.

Jeżeli te zawirowacze mają być umieszczone nad paleniskiem, to efektem ich zastosowania, będzie gwałtowne wychłodzenie niedopalonych par i gazów pochodzących z termicznego rozkładu węgla.

Palenisko jest daleko od wymiennika, jest odpowiednia przestrzeń w komorze szamotowej do dopalenia par i gazów .

Timon120777 Co myślisz o takich zawirowywaczach które byście zrobili ?

http://img826.imageshack.us/img826/7257/zawirowywacze.png

Ja bym dal ten symetryczny.

Rozmawialem przedwczoraj z czlowiekiem ktory posiada bardzo duza wiedze (nie tylko teoretyczna ) na temat predkosci czastek gazow , i on radzi zeby zrobic cos podobnego do mojego elektrometa jak ty dales foto , z tym ze onon chce dac 5 poprzeczek na kazdym z dwoch wymiennikow liczac od dolnego.

Na ostatnim radzil zebym zrobil cos w ksztalcie stozka zmniejszajacego sie ku czopuchowi.

Koniec stozka mialby sie konczyc ok 5cm przed czopuchem.

Niestety czlowiek ten ma zasade abuy zmusic drugiego do myslenia , zanim wytlumaczy dlaczego tak ma byc:eek:

Jak dla mnie to moze chodzic oto zebuy na koncu zwiekszyc predkosc ujscia spalin ?

Nie wiem moze sie myle ?

Mało tego powinny mieć kształt choinki ze spadkiem ku dołowi.W obecnej formie zatkają bardzo szybko.

dlaczego myślisz że kształt choinki będzie lepszy???

i tak pył osiądzie i nie zsunie się w dół póki ktoś nimi nie potrząśnie.

moje są poziome i nie powodowały zatkania kanałów wymiennika