Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Piotrek42 napisał:
WHO??? właśnie na dwustanie można zrobić oszczędności :) Popieram SUSPENSER-a w tym temacie . mało tego że mniej jestes w stanie spalić, ale praktycznie każde eko i praktycznie jak chcesz:)

może mi ktoś wyjaśnić w najprostrzy sposób o co chodzi ze spalanie dwustanowym i czym się różni od normalnego ?

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SUSPENSER napisał:
Powtarzam właśnie testy porównawcze Bruli w grupowym i dwustanie [natchnęła mnie do tego dyskusja z animuss - em] i wstępnie wychodzi, że przy tej samej nastawie dmuchawy Bruli grupowe spala więcej niż dwustan z moimi nastawami - lada dzień skończę testy i podam "suche dane".

Zmieniła się pogoda co może mieć wpływ na przyszłe wyniki, więc podaję to co mam do teraz:

Retortowy ręczny [dwustanowy] - moc dmuchawy: 28% - SVER = 16,32 MJ/kg

Retortowy auto [grupowy] - moc dmuchawy: 28% - SVER = 15,77 MJ/kg

Retortowy ręczny [dwustanowy] - moc dmuchawy: 29% - SVER = 14,0 MJ/kg [bardzo mało, więc albo trafiłem na worek z gorszym węglem, albo spierniczyłem ustawienie przerwy między podaniami - czas podawania bez zmian w dwustanowym tzn. 3 s - powtórzyłem test i były obie przyczyny naraz - czekam na wynik nowego testu]

Retortowy auto [grupowy] - moc dmuchawy: 29% - SVER = 15,31 MJ/kg

Komentarz:

- wniosek 1 - jak widać grupowe jest minimalnie mniej ekonomiczne od dobrych, sprawdzonych nastaw dwustanowego [około 3%],

- wniosek 2 - to im większy nastawiony nadmiar mocy tym większe straty w podtrzymaniu i mniejszy SVER, i nie rekompensuje tego wyższa sprawność w trybie pracy [im bliżej mocy nominalnej tym powinna być wyższa],

- wniosek 3 - grupowe łatwiej dobrze ustawić, a dwustan spierniczyć

Edytowane przez SUSPENSER

CooleR`ek napisał:
Jeśli chodzi o mnie nie zamierzam zamawiać a tym bardziej ryzykować. Z tego co pamiętam to oprócz kiepskiego groszku był jeszcze utrudniony kontakt i brak reakcji na reklamacje, a tego na nie zwalisz na konkurencję

No jak chcesz, ja wiem że teraz mają fajną spedycję, a jak towar jest dostępny to masz na drugi dzień :) Pozdrawiaaam

Tak jak pisalem , przedstawiam efekty i wrazenia ze spalania BOBRKA z dostawy Marcowej 2013r.

Zasyp wynosil 104 kg wazone na wadze lazienkowej. zaZasypane w srode o godz 16.00 .

Opal przesuszony w suszarni pod dachem w temp 10-12 stopni. Suszony przez 4dni.

Dzis o godz 9.30 wyciagnolem szuflade z taka iloscia oraz jakoscia popiolu ( ok 7 litrow po przesypaniu do wiaderka castorama ).

bobrek 001.jpgbobrek 002.jpgbobrek 003.jpg

W porownaniu do ubieglorocznej dostawy to popiol jest ciemniejszy , i jest go o jakis 1 litr wiecej .

Test zostal przeprowadzony na kociolku ELEKTROMET EKO KWP 25 sterownik R-501 ( dwustan ) , fajka z retorta , podajnik slimakowy.

Kotlownia na poziomie ( -1 ) , ilosc dostarczonego powietrza - min 13m / h ( zmierzone anometrem ) .

Powietrze dostarczane rura 150 , na zewnatrz jest czerpniabobrek1 001.jpg

Nastawy:

podarz wegla - 15

czas podarzy - 60s

predkosc wentylatora - 31

podtrzymanie - 10 min

zawor czerodrogowy na 5

czopuch otwarty , zawirowacze wstawione 6 sztuk.

Przy tych nastawach kociol co jedno podanie wegla podbijal 1 stopien .

Plomien jasnozolty , silny , skupiony ( z dostawy z tamtego roku byl ciemniejszy i okalal deflektor)

W porownaniu z zeszloroczna dostawa to eko z tego roku potrzebuje wiecej powietrza ( poprzednio przeslona wentylatora byla przyslonieta na 1,5cm ).

popiolu jest troszke wiecej.

Uziarnienie jest lepsze niz w tamtym roku.

Kalorycznosc wydaje mi sie natym samym poziomie.

Chcialem porownac go z innym eko ( np WESOLA ) , ale niestety nigdzie nie moge dostac PEWNEJ Wesolej tzn takiej bez domieszek .

Bo nie chce wydawac opini nie majac pewnosci czym pale.

bobrek1 002.jpg

SUSPENSER napisał:
Po 880 zł Wesoła z przesyłką - coś mi się nie chce wierzyć, że tak tanio mają/mieli czystą Wesołą - pewnie to mieszanka albo z miałem ...

W Bykowie 880 kosztuje bez transportu [chyba, że kilka ton w pobliżu składu].

Szczerze mówiąc to mało mnie interesuje czy to czysta Wesoła czy jakaś mieszanka, w sobotę zakończyłem test pierwszego pełnego zasypu i jestem zadowolony.

Smiało mogę to porównać do Ekoreta a cena 120 zł na tonie niższa.

Niestety w Karenie nie ma już tego groszku, nie wiadomo kiedy będzie i czy będzie taki sam.

Pasiu&Moniś napisał:
Szczerze mówiąc to mało mnie interesuje czy to czysta Wesoła czy jakaś mieszanka, w sobotę zakończyłem test pierwszego pełnego zasypu i jestem zadowolony.

Smiało mogę to porównać do Ekoreta a cena 120 zł na tonie niższa.

Niestety w Karenie nie ma już tego groszku, nie wiadomo kiedy będzie i czy będzie taki sam.

Ważne, że jesteś zadowolony, ale ...

Wesoła jest dużo lepsza od Ekoretu [wyższa kaloryczność], więc jeśli wyszła Ci porównywalnie to ani chybi była mieszanka, więc wolę "czystą" z okolicznego składu ;)

SUSPENSER napisał:
Grupowe w Bruli to nie dwustan - tak jak Piotrek napisał "prawie", ale właśnie to "prawie" robi dużą różnicę.

Powtarzam właśnie testy porównawcze Bruli w grupowym i dwustanie i wstępnie wychodzi, że przy tej samej nastawie dmuchawy Bruli grupowe spala więcej niż dwustan z moimi nastawami - lada dzień skończę testy i podam "suche dane".

Te badania są robione w małym przedziale czasowym .

SUSPENSER napisał:
Zmieniła się pogoda co może mieć wpływ na przyszłe wyniki, więc podaję to co mam do teraz:

Retortowy ręczny [dwustanowy] - moc dmuchawy: 28% - SVER = 16,32 MJ/kg

Retortowy auto [grupowy] - moc dmuchawy: 28% - SVER = 15,77 MJ/kg

Retortowy ręczny [dwustanowy] - moc dmuchawy: 29% - SVER = 14,0 MJ/kg [bardzo mało, więc albo trafiłem na worek z gorszym węglem, albo spierniczyłem ustawienie przerwy między podaniami - czas podawania bez zmian w dwustanowym tzn. 3 s - powtórzyłem test i były obie przyczyny naraz - czekam na wynik nowego testu]

Retortowy auto [grupowy] - moc dmuchawy: 29% - SVER = 15,31 MJ/kg

Komentarz:

- wniosek 1 - jak widać grupowe jest minimalnie mniej ekonomiczne od dobrych, sprawdzonych nastaw dwustanowego [około 3%],

- wniosek 2 - to im większy nastawiony nadmiar mocy tym większe straty w podtrzymaniu i mniejszy SVER, i nie rekompensuje tego wyższa sprawność w trybie pracy [im bliżej mocy nominalnej tym powinna być wyższa],

- wniosek 3 - grupowe łatwiej dobrze ustawić, a dwustan spierniczyć

No jest to jakieś światełko w tunelu ale spodziewałem się większych różnic .

Mam do was pytanie.

Co lepiej wziąść na próbę BOBEREK czy PIELKORZ ? z tego co rozmawiałem workowany tyko jak nie pada, trzymany pod dachem nie pod chmurką. Duży dostawca w regionie.

Do dzisiaj miałem Julisza ale przy tych warunkach cały zapas poszedł przez komin :)

knz napisał:
Mam do was pytanie.

Co lepiej wziąść na próbę BOBEREK czy PIELKORZ ? z tego co rozmawiałem workowany tyko jak nie pada, trzymany pod dachem nie pod chmurką. Duży dostawca w regionie.

Do dzisiaj miałem Julisza ale przy tych warunkach cały zapas poszedł przez komin :)

Pieklorz może być z Bobrka, Piekar lub Chwałowic, no chyba, że jest z ... rosji i tak go sobie nazwał sprzedawca.

Jak chcesz zamówić porządny węgiel, żeby wiedzieć jak wygląda i się pali, i mieć potem porównanie z innymi zamów trochę Wesołej z Bykowa [ lub kupopal.pl o ile koledzy dobrze go ocenią ].

Zapłacisz więcej niż na składzie [ koszt podniesie przesyłka ], ale będziesz miał na przyszłość odniesienie.

Dokąd nie spróbowałem Wesołej też nie wiedziałem, że węgiel może być tak dobry ...

dgasek napisał:
Ja też dziś zamówiem z kupopal . Powinien być w czwartek to napiszę co i jak. Ostatnio też miałem oryginalnie pakowanego Pieklorza - nie byłem w stanie ogarnąć spiekania . Piec Galmet EKOKWPGT 25kW, sterownik Elster , bawię się w pracy dwustanowej.

Przy zwykłym palniku fajkowym choćby nie wiem co czystego Pieklorza nie ma na razie szans spalić bez spieków, ale pomimo nich ma sporą kaloryczność - jakbyś go zmieszał z tanim czechem wynik byłby całkiem niezły ...

SUSPENSER napisał:
Pieklorz może być z Bobrka, Piekar lub Chwałowic, no chyba, że jest z ... rosji i tak go sobie nazwał sprzedawca.

Jak chcesz zamówić porządny węgiel, żeby wiedzieć jak wygląda i się pali, i mieć potem porównanie z innymi zamów trochę Wesołej z Bykowa [ lub kupopal.pl o ile koledzy dobrze go ocenią ].

Zapłacisz więcej niż na składzie [ koszt podniesie przesyłka ], ale będziesz miał na przyszłość odniesienie.

Dokąd nie spróbowałem Wesołej też nie wiedziałem, że węgiel może być tak dobry ...

Dziękuję za odpowiedź :)

Podglądam sobie ranking który zrobiłeś:)

Poczekam na kolegę aż dotrze do niego przesyłka.

W piętek będę na składzie to dopytam konkretnie co i jak z tym groszkiem bo takie info tylko dostałem że ma PIEKLORZA i BOBERKA ;/

Sprawdzić trzeba na pewno. już raz kupiłem na koniec sezonu kilka worków ze składu workowany na miejscu trzymany pod chmurką jak wsypałem w zasobnik to woda i miał ;/