Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Czy może ktoś próbował ekogroszku B&Eenergy czerwony

Witam.

Ja kupiłem ostatnio tonę i jestem zadowolony. W porównaniu do tego, co oferowały mi lokalne składy w mojej okolicy, to węgiel naprawdę ok jeśli chodzi o kaloryczność. Na początku dość mocno mi się sklejał na retorcie, ale zmniejszyłem nadmuch i jak na razie jest dobrze. Popiołu mogłoby być trochę mniej, ale tragedii nie ma. Węgiel w foliowych workach, nieco wilgotny.

No i się posralo.

Firma która mi sprzedała tydzień temu tonę wesolej z linka, kiedy chciałem dzisiaj zamówić jeszcze 3 tony, to mi odpisali ze wesołej już nie mają.

Lipa straszna bo gdybym to wiedział spieszył bym się bardziej z zakupem. Węgiel pierwsza klasa, moc i popiół o tym świadczą. A cena z dostawą 880zl to była rewelacja.

No ale teraz tylko żałować i czekać na taka samą okazję.

No i się posralo.

Firma która mi sprzedała tydzień temu tonę wesolej z linka, kiedy chciałem dzisiaj zamówić jeszcze 3 tony, to mi odpisali ze wesołej już nie mają.

Lipa straszna bo gdybym to wiedział spieszył bym się bardziej z zakupem. Węgiel pierwsza klasa, moc i popiół o tym świadczą. A cena z dostawą 880zl to była rewelacja.

No ale teraz tylko żałować i czekać na taka samą okazję.

widziałem twój link i tez się tym zainteresowałem wczoraj. Na allegro widze, że jeszcze oferta wisi...

widziałem twój link i tez się tym zainteresowałem wczoraj. Na allegro widze, że jeszcze oferta wisi...
no tak ale towaru już nie mają. Pani która mnie miło obsluzyla poprzednio cos mówiła ze mają tego sporo bo 5 czy 6 aut, a ja myślałem ze ten tydzień tego nie sprzedadzą. A jednak.

Szkoda bo towar pierwsza klasa.

A może się kapneli ze mają za tanio i zaczną sprzedaż za chwilę ale w wyższej cenie? Wszystkiego można się spodziewać

Sezon zakończony i zaraz wątek milknie? A to przecież za miesiąc góra dwa zacznie się poszukiwanie tego Naj... Eko

Jeśli pogoda się utrzyma to sprawdzę ile MJ/kg wyciągnę z którego węgla, ale to trochę potrwa - ostatnio gdy dogrzewałem jeszcze trochę w domu to z Pieklorza z Żernickiej wyszło 11,04 MJ/kg [zimą wychodziło około 16,5 MJ/kg].

No tak ale jak będę grzal sama cwu, to jak się ma do tego samoczynne wypalanie węgla w czasie podtrzymania? Tak mi się wydaje ze brunatny krócej polezy na palniku a co za tym idzie bedzie musiał być częściej podany aby nie zgasl.no i teraz jeszcze kwestia jaką temperaturę pieca ustawić? O ile stopni większą niż zasobnika cwu? Tutaj już bardzie możemy porównywać spalanie, bo większego znaczenia nie maja współczynniki domu. Latem liczy się piec, zasobnik, liczba domowników i intensywność kąpieli :)

Ile wy zuzywacie eko na ogrzanie cwu.

Edytowane przez teodor2424

No tak ale jak będę grzal sama cwu, to jak się ma do tego samoczynne wypalanie węgla w czasie podtrzymania? Tak mi się wydaje ze brunatny krócej polezy na palniku a co za tym idzie bedzie musiał być częściej podany aby nie zgasl.no i teraz jeszcze kwestia jaką temperaturę pieca ustawić? O ile stopni większą niż zasobnika cwu? Tutaj już bardzie możemy porównywać spalanie, bo większego znaczenia nie maja współczynniki domu. Latem liczy się piec, zasobnik, liczba domowników i intensywność kąpieli :)

Ile wy zuzywacie eko na ogrzanie cwu.

Teodor spaliłem chyba ponad 12 ton czecha i powiem ci że wg. tego co zaobserwowałem to błędne wnioski wyciągasz.

Przy czechu w trybie lato przerwę w podtrzymaniu miałem ustawioną na 150min czyli prze 2,5 godziny żadnego dmuchania ani podkładania paliwa, kociołek po tym podawał dwie małe porcje, przedmuchiwał i stał dalej.

Podejrzewam że na żadnym "czarnym" węglu przy małym poborze wody nie uda się przy tak długich czasach utrzymać kociołka przy życiu.

Zaczynam teraz 6-ty sezon grzać wodę kotłem, powiedzieć mogę jak to wyglądało u mnie w zeszłym sezonie.

Zasobnik Kospel 140L z podwójnym płaszczem, 7 osób w domu, zasobnik 130kg wystarczał na około 7,5 tygodnia, średnio wychodziło około 2,7kg/dobę.

W sterowniku ustawione strefy czasowe na CWU, żeby nie dogrzać wody wtedy kiedy np. śpimy czy nikogo niema w domu ( praca, szkoła )

Edytowane przez karoka65
literówka

Teraz pytanie ledvice czy komorany? No i chyba tona to za dużo a już nie mam gdzie zmieścić opału na przyszły sezon. A co możecie polecić z marketowych tanich czeskich? Bo to lepsze wyjście niż kupowanie z neta całą paletę i jeszcze transport. Wogóle kupię jakiegoś sensownego czecha niżej niż 500/t acha co z parametrami temperatur na piecu i w cwu? Jak to macie poukładane. Edytowane przez teodor2424