bobasxx 04.06.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Ja mam ślimaka. Czyli te 55 minut nie jest miarodajne, bo zimą to podtrzymanie zależy od strat budynku i od sposobu prowadzenia kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal84 04.06.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Tak, ale biorąc pod uwagę mój piec i mój dom widzę że na jednym ekogroszku spala mniej bo jest dłużej w podtrzymaniu niż na drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 04.06.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Ja mam ślimaka. Czyli te 55 minut nie jest miarodajne, bo zimą to podtrzymanie zależy od strat budynku i od sposobu prowadzenia kotła. No i od pogody (wietrznie czy nie) i od komina (jego ciągu) i dopływu powietrza do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merkury_22 09.06.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Witam wszystkich, proszę o poradę bo mam zagwozdkę. Znajomy ze składu przekonuje mnie do zakupu eko ruskiego, mówi że dostał bardzo ładny i kaloryczny - klienci którzy raz go kupili wracają po więcej. Tyle że ponoć jest z niego więcej popiołu, a ma to związek z większą zawartością siarki czy cuś, nie znam się na tym. Cena jest dobra bo 620/t. Do tej pory paliłem Jaretem, raz lepszym, raz gorszym, ale generalnie nie był zły, przyzwyczaiłem się, cena 650/t. Piec mam Kostrzewa Fuzzy Logic z podajnikiem ślimakowym. Myślicie że warto ryzykować? Czytałem że z tymi ruskimi to różnie bywa, to kamienie, to że śmierdzi bo siarki więcej, to że popiołu faktycznie więcej. Jaret królem eko też nie jest i jak zauważyłem większość z was go odradza ale poza tym że czasem było z nim sporo miału to nie był tragiczny. Może tak mi się tylko wydaje bo lepszym nie paliłem . Kiedyś dostałem Ekoret i ten był super ale niestety nie jest już w moim regionie dostępny. Dlatego też teraz nie wiem czy pójść na całość i na rok kupić tego ruska (4-5 ton), czy poszukać polskiego, ewentualnie zostać przy Jarecie. Poradźcie cuś. Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.06.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Witam wszystkich, proszę o poradę bo mam zagwozdkę. Znajomy ze składu przekonuje mnie do zakupu eko ruskiego, mówi że dostał bardzo ładny i kaloryczny - klienci którzy raz go kupili wracają po więcej. Tyle że ponoć jest z niego więcej popiołu, a ma to związek z większą zawartością siarki czy cuś, nie znam się na tym. Cena jest dobra bo 620/t. Do tej pory paliłem Jaretem, raz lepszym, raz gorszym, ale generalnie nie był zły, przyzwyczaiłem się, cena 650/t. Piec mam Kostrzewa Fuzzy Logic z podajnikiem ślimakowym. Myślicie że warto ryzykować? Czytałem że z tymi ruskimi to różnie bywa, to kamienie, to że śmierdzi bo siarki więcej, to że popiołu faktycznie więcej. Jaret królem eko też nie jest i jak zauważyłem większość z was go odradza ale poza tym że czasem było z nim sporo miału to nie był tragiczny. Może tak mi się tylko wydaje bo lepszym nie paliłem . Kiedyś dostałem Ekoret i ten był super ale niestety nie jest już w moim regionie dostępny. Dlatego też teraz nie wiem czy pójść na całość i na rok kupić tego ruska (4-5 ton), czy poszukać polskiego, ewentualnie zostać przy Jarecie. Poradźcie cuś. Pozdrawiam RadekJeżeli jest z niego więcej popiołu to jaki interes z tego ,30 zł na tonie różnicy wyjdzie na to samo więcej spalisz ,tylko popiołu się natargasz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merkury_22 09.06.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Nie bardzo mi pomogłeś. Więcej popiołu owszem, ale za to jest bardziej kaloryczny. Wszystko oczywiście nie sprawdzone tylko zasłyszane. Czytałem jednak że faktycznie ten syberyjski jest często nawet sprzedawany jako nasz polski - oczywiście w zupełnie innej cenie :/ - i klienci nie są się w stanie zorientować. Moje pytanie kierowane było do osób, które mają doświadczenie z eko rosyjskim / syberyjskim. Wnioski potrafię sam wyciągnąć. PozdrawiamRadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 09.06.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Nie bardzo mi pomogłeś. Więcej popiołu owszem, ale za to jest bardziej kaloryczny. Wszystko oczywiście nie sprawdzone tylko zasłyszane. Czytałem jednak że faktycznie ten syberyjski jest często nawet sprzedawany jako nasz polski - oczywiście w zupełnie innej cenie :/ - i klienci nie są się w stanie zorientować. Moje pytanie kierowane było do osób, które mają doświadczenie z eko rosyjskim / syberyjskim. Wnioski potrafię sam wyciągnąć. Pozdrawiam Radek A nie lepiej po prostu kupić 2-3 worki i zobaczyć jak się pali? Co znaczy "ładny i kaloryczny"? Za 620PLN cudów ciężko oczekiwać głównie w kontekście zimy. Do grzania CWU brać próbę - jak grzeje i trzyma w podtrzymaniu to luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 09.06.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Nie bardzo mi pomogłeś. Więcej popiołu owszem, ale za to jest bardziej kaloryczny. Wszystko oczywiście nie sprawdzone tylko zasłyszane. Czytałem jednak że faktycznie ten syberyjski jest często nawet sprzedawany jako nasz polski - oczywiście w zupełnie innej cenie :/ - i klienci nie są się w stanie zorientować. Moje pytanie kierowane było do osób, które mają doświadczenie z eko rosyjskim / syberyjskim. Wnioski potrafię sam wyciągnąć. Pozdrawiam Radek Rosja, a tym bardziej Syberia jest bardzo rozległa i nie mają jednej kopalni. To tak jak by ktoś powiedział że ma na sprzedaż polski eko. Najlepiej kupić trochę, przetestować i samemu wyciągnąć wioski. Miałem kiedyś taki "syberyjski", spalał się w miarę dobrze. Tylko w moim odczuciu mocniej smolił kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 09.06.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Co do syberyjskich to potwierdzam dziś skończył mi sie w podajniku syberyjski, a kocioł w środku wygląda masakrycznie, nigdy więcej takie wynalazku, juz chyba lepiej jakim słabym polakiem palić na grzanie CWU, niz tymi wynalazkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merkury_22 09.06.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Dzięki bardzo za opinie. Faktycznie chyba cudów nie ma co oczekiwać. Myślałem żeby go przetestować ale musiałbym instalacje całą uruchomić bo co ja sprawdzę grzejąc tylko CWU. Zostanę zatem chyba przy polskim, do wyboru w moim rejonie tylko Jaret, Silesia albo Pieklorz. Oczywiście można zamówić przez neta coś innego, ale płacenie za przesyłkę 150zł to moim zdaniem niepotrzebny wydatek. PozdrawiamRadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.06.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Co do syberyjskich to potwierdzam dziś skończył mi sie w podajniku syberyjski, a kocioł w środku wygląda masakrycznie, nigdy więcej takie wynalazku, juz chyba lepiej jakim słabym polakiem palić na grzanie CWU, niz tymi wynalazkami Wysoka kaloryczność na lato się nie opłaca.W okresach wyższych temperatur może występować niecałkowite spalanie nadmiaru gazów z węgla, powstają zabrudzenie kotła i komina, a więc straty energii.Latem nie da się przetestować odpowiednio węgla. Edytowane 10 Czerwca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 10.06.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Nie bardzo mi pomogłeś. Więcej popiołu owszem, ale za to jest bardziej kaloryczny. Wszystko oczywiście nie sprawdzone tylko zasłyszane. Czytałem jednak że faktycznie ten syberyjski jest często nawet sprzedawany jako nasz polski - oczywiście w zupełnie innej cenie :/ - i klienci nie są się w stanie zorientować. Moje pytanie kierowane było do osób, które mają doświadczenie z eko rosyjskim / syberyjskim. Wnioski potrafię sam wyciągnąć. Radek Trudno tu mówić o jakiejś większej kaloryczności węgli rosyjskich i kazachskich, skoro generalnie kształtuje się ona w granicach 22-24 Mj/kg Skoro wnioski umiesz wyciągać sam, to chyba wszystko jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.06.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Witam wszystkich, proszę o poradę bo mam zagwozdkę. Znajomy ze składu przekonuje mnie do zakupu eko ruskiego, mówi że dostał bardzo ładny i kaloryczny - klienci którzy raz go kupili wracają po więcej. Tyle że ponoć jest z niego więcej popiołu, a ma to związek z większą zawartością siarki czy cuś, nie znam się na tym. Cena jest dobra bo 620/t. Do tej pory paliłem Jaretem, raz lepszym, raz gorszym, ale generalnie nie był zły, przyzwyczaiłem się, cena 650/t. Piec mam Kostrzewa Fuzzy Logic z podajnikiem ślimakowym. Myślicie że warto ryzykować? Czytałem że z tymi ruskimi to różnie bywa, to kamienie, to że śmierdzi bo siarki więcej, to że popiołu faktycznie więcej. Jaret królem eko też nie jest i jak zauważyłem większość z was go odradza ale poza tym że czasem było z nim sporo miału to nie był tragiczny. Może tak mi się tylko wydaje bo lepszym nie paliłem . Kiedyś dostałem Ekoret i ten był super ale niestety nie jest już w moim regionie dostępny. Dlatego też teraz nie wiem czy pójść na całość i na rok kupić tego ruska (4-5 ton), czy poszukać polskiego, ewentualnie zostać przy Jarecie. Poradźcie cuś. Pozdrawiam Radek Rosyjski który brałem w Bykowie był całkiem niezły [testy pod linkiem w stopce], więc zależy co to za "Ruski" ma ten znajomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 10.06.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 w karenie pojawila sie silesia macie jakies opinie na ten temat? moze kobra ? ceny pozostalych podniesli strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 11.06.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 WitamA mnie bardzo zastanawia to:http://allegro.pl/wesola-ekogroszek-eko-groszek-workowany-wysokokal-i3254131226.htmlTylko skąd taka cena?Kupował ktoś u nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 11.06.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 w karenie pojawila sie silesia macie jakies opinie na ten temat? moze kobra ? ceny pozostalych podniesli strasznie Z tego co kojarze to Silesia ma w ofercie groszek 8-25 o kalorycznosci ok 25 Mj. Do tej pory wszystko z kopalni szlo glownie na Czechy i Niemcy ( elektrownie). Ale jezeli zeczywiscie jest to Silesia to warto sprobowac , moze bedezie to strzal na miare " EKO- SEZON":-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 11.06.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ja brałem 2 tony wesołej i tonę komoran na okres letni. Jak najbardziej polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.06.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 w karenie pojawila sie silesia macie jakies opinie na ten temat? moze kobra ? ceny pozostalych podniesli strasznie Witam. Po pewnej toczonej na tym forum dyskusji z koleżanką o nicku Handlowiec kupiłem tego trochę od firmy z Czeladzi ( niestety nie pamiętam nazwy, handlują Silesią i ruskiem) i pooglądałem u nich hałdy tego węgla. Kaloryczność na poziomie Retopalu, sporo wyższa ( ale jeszcze znośna) spiekalność, popiół też potrafi się spiekać. Ziarno bardzo nierówne, dużo takich podłużnych śledzi o średnicy co prawda poniżej 25mm, ale długości nieraz i 50 mm. Popiołu sporo, tak 8 do 10%. Myślę, że w cenie ruskiego warto by kupić, ale raczej tylko do palników do 35mm, zwykłe retorty mogą mieć problem. No chyba, że Karena to jeszcze dodatkowo odsiewa albo kruszarką traktuje. Tak na marginesie - sorry, że się nie udzielam, ale jestem w trakcie budowy siedziby firmy, problemów od groma. Pozdrawiam - Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 12.06.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Ja brałem 2 tony wesołej i tonę komoran na okres letni. Jak najbardziej polecam. Tylko zastanawia mnie cena, nawet z przesyłką wychodzi taniej niż w moich okolicach EKORET. Cena jest ok 100 - 150 zł niższa niż u innych, podobnie rzecz się ma nawet z Komoranami 440 + 140 przesyłka. Mam w chwili obecnej równie wiele obaw co i chęci zakupu, więc półki co czekam. @ Tyson, paliłeś tym węglem? Czytałem Twój wpis odnośnie wrażeń wizualnych, chciałbym aby z paleniem było równie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 13.06.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 tak paliłem, wesoła wydaje się być wesołą, tak samo znikoma ilość popiołu co w próbce z kareny. Komorany palę cały czas, teraz grzeją wodę i są ok. Wagi się zgadzają, 25 kg to 25 kg, węgiel był suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts