zyzolek 13.06.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tysonjaki nadmuch ustawiasz na Komorany? Więcej czy mniej?Lada chwila u mnie zacznie ciągnąć Komorany z podajnika i tak zastanawiam się, czy konieczne będę korekty ustawień w porównaniu do polskiego eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 14.06.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Ja zwiększyłem powietrze ale popiół nie jest idealny, więc nie doradzę. Karoka na pewno będzie wiedział jak to odpowiednio ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszKosmyk 17.06.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Czy to prawda, że groszek syberyjski jest często sprzedawany jako polski? Bo ma podobną kaloryczność, ale jest tańszy?Jestem trochę nowy w temacie, do zimy jeszcze chwila, ale do tego czasu już pewnie stanie u mnie nowy kocioł i chciałbym zebrać trochę informacji. Bardzo smolą te syberyjskie węgle? Opłaca się zaoszczędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.06.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Czy to prawda, że groszek syberyjski jest często sprzedawany jako polski? Bo ma podobną kaloryczność, ale jest tańszy?Jestem trochę nowy w temacie, do zimy jeszcze chwila, ale do tego czasu już pewnie stanie u mnie nowy kocioł i chciałbym zebrać trochę informacji. Bardzo smolą te syberyjskie węgle? Opłaca się zaoszczędzić? Było już o tym ... Najlepsze ruskie ekogroszki mają kaloryczność do 22-24MJ , jednakże na jaki się trafi to ruletka , bo zapewne bywają też o gorszej kaloryczności ... Najlepsze ekogroszki polskie mają kaloryczność prawie 30MJ więc jak widzisz różnica jest ... Ci co sprzedają ruski jako polski po prostu oszukują ... Są polskie ekogroszki o kalorycznej zbliżonej do ruskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.06.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Było już o tym ... Najlepsze ruskie ekogroszki mają kaloryczność do 22-24MJ , jednakże na jaki się trafi to ruletka ... Zgadza się i to nomen omen rosyjska Koledze DariuszKosmyk polecam poczytać wątek z testami [link w stopce] oraz kilkanaście ostatnich stron tego wątku to będzie już trochę podszkolony w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 18.06.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 No to co ledwo sie zima skończyła a tu trzeba od nowa zapasy robić rozumiem że Wesoła z Bykowa dalej utrzymuje standard, wiec trzeba sie bedzie zaopatrzyć. Z czeskich grochów to chyba Ledvice na palenie latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 19.06.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Witam kolegów Mam takie pytanie czy ktoś palił ekogroszkiem z kopalni Wieczorek??? jakie opinie, tak sie składa ze u mnie jest skład który posiada takowy groszek cena może nie rewelacyjna no ale 900zł/t workowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.06.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 No to co ledwo sie zima skończyła a tu trzeba od nowa zapasy robić rozumiem że Wesoła z Bykowa dalej utrzymuje standard, wiec trzeba sie bedzie zaopatrzyć. Z czeskich grochów to chyba Ledvice na palenie latem? Tak nadal z Bykowa jest ok - sąsiad ostatnio zamówił bo mu brakło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 19.06.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 A gdzie kupię w jakiejś dobrej cenie z dostwą węgiel w sieci? Kobra poczynileś juz jakieś kroki w tym kierunku? Za miesiąc będę w kraju i w tym czasie muszę zamówić węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 19.06.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 A gdzie kupię w jakiejś dobrej cenie z dostwą węgiel w sieci? . No właśnie, dobre pytanie. Ja też poszukuję. Bo Karena trochę przesadziła z cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 19.06.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Oczywiście cenag nie jest głównym czynnikiem wyboru, chodzi o towar dobry jakościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 19.06.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 A Bartex firma sprawdzał ktoś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.06.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 A gdzie kupię w jakiejś dobrej cenie z dostwą węgiel w sieci? Kobra poczynileś juz jakieś kroki w tym kierunku? Za miesiąc będę w kraju i w tym czasie muszę zamówić węgiel. Kupopal.pl - mają Wesołą pod nazwą Eco Kazimierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.06.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Witam kolegów Mam takie pytanie czy ktoś palił ekogroszkiem z kopalni Wieczorek??? jakie opinie, tak sie składa ze u mnie jest skład który posiada takowy groszek cena może nie rewelacyjna no ale 900zł/t workowany. Wieczorek to jest bardzo dobry węgiel. Odrobinę cieplejszy od Wesołej, popiołu bardzo mało. Niestety, przeważnie się dość mocno spieka - mniej więcej tak jak Bobrek. Bywa, że trafi się z dolnego zakresu spiekalności i wtedy jest rewelacyjny, ale to rzadkość. Jako składnik do mieszanki na pół z Retopalem na coś w rodzaju Ekoret Super Plus - polecam. Weź trochę na próbę i jak nie będzie spiekał kupuj zapas na zimę - to znaczy, że mieliście fart - Ty i właściciel składu. Beata& Sławek - sory, ale mam budowę i brak mi czasu na poszukiwania. Za jakieś 3 - 4 tygodnie powinienem trochę odzipnąć i wtedy popracuję nad jakimś towarkiem. Na razie zresztą i tak brak możliwości przeprowadzenia jakichś testów - po 30 i kilka stopni mamy regularnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 20.06.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 A Bartex firma sprawdzał ktoś?? Kilka postów wcześniej pisał o niej Tyson. Sam zakupiłem tam wesołą. Niestety na razie nie mogę jej sprawdzić. Z transportem wychodzi 900 za wesołą. Komorany i ledvice również mają tanio. Zamówiłem na razie paletę, jak coś to wezmę jeszcze 2 a jak nie to w bykowie lub kup opał. Już na poziomie kontaktów mailowych widać różnicę pomiędzy bykowem a bartexem. W bykowie szybciej odpisują na maile, są konkretniejsi. To jednak absolutnie nie przekreśla bartexu, zobaczymy jak będzie z opałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 20.06.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 A ten cały byków prowadzi sprzedaż wysyłkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina40 20.06.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Może lepszy będzie pellet???? Poczytałam troszkę na ten temat na http://www.pelletforum.pl/index.phpi mocno się zastanawiam co wybrać??? Ma ktoś doświadczenie z pelletem??? Proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 20.06.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Może lepszy będzie pellet???? Poczytałam troszkę na ten temat na http://www.pelletforum.pl/index.php i mocno się zastanawiam co wybrać??? Ma ktoś doświadczenie z pelletem??? Proszę o rady. cytat z forum: "producent o którym myślę nazywa się Kordas-Heating w Bydgoszczy, mają bardzo dobre rozwiązania techniczne zastosowane w swoich urządzeniach, sami używamy w biurze kotła na pellet o mocy 25 kW, super sprawa, ogrzewamy 90 m2, mocy nadto a zużycie pelletu, prawie żadne, polecam" to u mnie trzeba 2,5 kotła. sensu ekonomicznego brak. pellet w cenie 450zł napewno by się sprawdził - po 900zł dziękuję. na tym samym forum: "cena 690pln za paletę" - co to za jednostka miary, zwłaszcza jak to nie paleta euro? może to być nawet 1000 za tonę. najlepszy ekogroszek tyle nie kosztuje (no chyba że w leroyu). zmień forum pellet byłby spoko na lato, jest mniej brudzący, bardziej ekologiczny ale w Polsce najlepiej zarabia się na śmieciach. W tym wypadku też, w końcu to odpad. Podejrzewam że 700zł czystego zysku. Edytowane 20 Czerwca 2013 przez vaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 20.06.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 A ten cały byków prowadzi sprzedaż wysyłkową? Wysyłają. Robią to szybko i sprawnie. wysyłka 100zł kurierem rohling suus. http://allegro.pl/hit-ekogroszek-opal-polski-kwk-wesola-29-mj-i3327769283.html - ich aukcja http://allegro.pl/wesola-ekogroszek-eko-groszek-workowany-wysokokal-i3317985522.html - bartexu tak jak pisałem, w bykowie pełen profesjonalizm, w bartexie ładniejsza oprawa i niższa cena, gorszy kontakt. Co do węgla - jeszcze nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 21.06.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Wysyłają. Robią to szybko i sprawnie. wysyłka 100zł kurierem rohling suus. http://allegro.pl/hit-ekogroszek-opal-polski-kwk-wesola-29-mj-i3327769283.html - ich aukcja http://allegro.pl/wesola-ekogroszek-eko-groszek-workowany-wysokokal-i3317985522.html - bartexu tak jak pisałem, w bykowie pełen profesjonalizm, w bartexie ładniejsza oprawa i niższa cena, gorszy kontakt. Co do węgla - jeszcze nie wiem. Przy zamawianiu w Bartexie warto zapytać w jakie worki zapakowany jest węgiel, wesołą dostałem w workach polipropylenowych (bardzo fajne), komorany zaś w słabych workach foliowych, podczas przenoszenia trzeba bardzo uważać bo łatwo się rwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts