jack18 20.07.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Kiedyś to sprawdzałem i najwidoczniej nie miałem tak suchego ekogroszku [leżał około roku pod wiatą], żeby dodanie do niego wody w czymś pomogło a wręcz przeciwnie każda dodana ilość pogarszała SVER. Własnie Twój test miałem na mysli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.07.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) Wszystkim spragnionym nie tylko dobrego paliwa z okazji łykendu: Nie pytajcie mnie o tłumaczenie bo może z połowę jestem w stanie "rozszyfrować" - pewnie minertu powinien dać radę ze wszystkim Edytowane 21 Lipca 2013 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 21.07.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) SUSPENSER próbowałeś może dochodzić jak jest z kalorycznością czeskiego eko. Inne wartości podaje czeska kopalnia , a inne sprzedawcy. Zrobiłem sobie tego lata kilka jesiennych dni ( 2-3 grzejniki + dużo wody z bojlera ) żeby był stały odbiór ciepła ok. 3 kW - takie testy około 8- godzinne. Na Kormoranach przy kotle trochę zabrudzonym wychodziło 12-14 MJ / kg , ale jak na wyczyszczonym wyszło 16 MJ , tyle samo co EKO-FINS, to reszta moich testów traci wiarygodność. Z tego powodu wymontowałem ciepłomierz i porównałem wskazania obu czujników w jednej wodzie, różnica ok. 0,05 - 0,1 st. C , to może być 2-3 % błędu. Przepływ w porównaniu do wodomierza też się zgadza. Edytowane 21 Lipca 2013 przez wojtek65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.07.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 SUSPENSER próbowałeś może dochodzić jak jest z kalorycznością czeskiego eko. Inne wartości podaje czeska kopalnia , a inne sprzedawcy. Zrobiłem sobie tego lata kilka jesiennych dni ( 2-3 grzejniki + dużo wody z bojlera ) żeby był stały odbiór ciepła ok. 3 kW - takie testy około 8- godzinne. Na Kormoranach przy kotle trochę zabrudzonym wychodziło 12-14 MJ / kg , ale jak na wyczyszczonym wyszło 16 MJ , tyle samo co EKO-FINS, to reszta moich testów traci wiarygodność. Z tego powodu wymontowałem ciepłomierz i porównałem wskazania obu czujników w jednej wodzie, różnica ok. 0,05 - 0,1 st. C , to może być 2-3 % błędu. Przepływ w porównaniu do wodomierza też się zgadza. Testowałem czeski - wyniki są pod linkiem w stopce, zawsze biorę pod uwagę wyniki z kopalni bo większość sprzedawców łże jak diabli byle oszukać klientów [i nikt ich za to nie ściga niestety]. Wpływ zabrudzenia wymiennika na SVER też kiedyś sprawdziłem. Może przy tym EKO-FINS miałeś lepiej dobrane parametry spalania, albo faktycznie ma porównywalną kaloryczność do Komoran [16 MJ z nich to bardzo dobry wynik - 80% sprawności]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 21.07.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Wolałbym żebyś napisał że może mieć więcej niż 20MJ , bo 80% sprawności przy mocy 3kW śmiesznie wygląda. 83% to SKAM-P 12 ma na mocy znamionowej. Paliłem czeskim z jednego składu przez miesiąc i było dobrze, jak wziąłem z innej dostawy, bez zmiany parametrów w podtrzymaniu 2 razy wygasł. Ten jest z jeszcze innego składu i niby czeski ale każdy inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 22.07.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Zamówiliśmy ostatecznie 2t wesołej z bartex'u z zaznaczeniem, że chcemy worki jutowe. Ceny już idą w górę, w prawdzie na razie jest to 15zł/tona ale pewnie lada moment ceny jeszcze poszybują więc nie było na co czekać. Jeśli dotrzymają słowa to w czwartek będziemy mieli dostawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 22.07.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Bartex podwyższył cene o 15 zł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5iatka 22.07.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 dzisiaj brałem 250kg grosiwa czeskiego, to kobitki mówiły, że idzie do góry. Trzeba zerknąć na portal aukcyjny - pewnie się zmieni, albo napisać to podadzą price Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 22.07.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Bartex podwyższył cene o 15 zł?? cena w nowych aukcjach na allegro poszła już w góre. Te 760zł obowiązuje tylko do wygaśnięcia aukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 22.07.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Zamówiliśmy ostatecznie 2t wesołej z bartex'u z zaznaczeniem, że chcemy worki jutowe. Ceny już idą w górę, w prawdzie na razie jest to 15zł/tona ale pewnie lada moment ceny jeszcze poszybują więc nie było na co czekać. Jeśli dotrzymają słowa to w czwartek będziemy mieli dostawę Testowałeś ten groszek? Jak wygląda? Suchy? Też szukam czegoś i ze względu na to że u mnie w okolicy to nie za bardzo jest dobry opał to myślałem też o tym który zakupiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 22.07.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 My do tej pory paliliśmy pelletem, to będzie nasza pierwsza próba z ekogroszkiem. Wzięliśmy z bartexu po dobrych recenzjach na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 22.07.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Też zamówiłem 2 tony Wesołej w Bartexie jeszcze w starej cenie i całe szczęście, że nie zastanawiałem się długo, bo jak widać jak tylko zaczęło się pisanie na forum to cena poszła w górę. Powinien być koło czwartku i mam nadzieję, że będzie suchy tak jak obiecywali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.07.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Dla ludzi z tego forum powinni jakiś rabat liczyć na hasło (np:forum FM), sprzedaż im wzrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 22.07.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Też zamówiłem 2 tony Wesołej w Bartexie jeszcze w starej cenie i całe szczęście, że nie zastanawiałem się długo, bo jak widać jak tylko zaczęło się pisanie na forum to cena poszła w górę. Powinien być koło czwartku i mam nadzieję, że będzie suchy tak jak obiecywali. Mi mieli dziś wysłać ale coś tak kurier nie dojechał Pani pisała emaila i przepraszała wysyłka ma być jutro rano. Na pytanie moje do pani czy widziała towar i czy jest suchy zapewniała ze teraz tylko suchy workują. A teraz coś z dnia dzisiejszego jadać pewną trasą zobaczyłem ciekawy skład z weglem a mówie zalece zobacze co mają i po ile, Mieli ekoreta i Pieklorza z Juliana wszystko orginalnie pakowane, se myśle wezme Juliana bo nigdy nim nie paliłem to zobacze cena bezsensowna bo za 50kg zapłaciłem 53zł, fajne worki papierowe mocne przyjemne w dotyku kłade do bagaznika i do domu, w domu wory do kotłowni i myśle sobie zajrze sobie co tam wśrodku po otwarciu worka oczy mi wpadły do niego ze zdziwienia a tam ekogroszek mokry jak diabli az zona zaczeła sie zmiać ze mnie i z tych moich groszków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5iatka 23.07.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Czeskie grosiwo z Bartexu w workach foliowych leży na chodniku przed domem i widać w środku wilgoć skraplającą się na ściankach. Worki z mikro-wentylacją, ale nie sądzę by dało radę przeschnąć. Węgiel mokry nie jest, ale po mojemu mógłby być suchszay, Kilka otwarłem i tak sobie postoją zobaczymy co dalej. Następną turę spróbuję przewieźć w workach jutowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.07.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Czeskie grosiwo z Bartexu w workach foliowych leży na chodniku przed domem i widać w środku wilgoć skraplającą się na ściankach. Worki z mikro-wentylacją, ale nie sądzę by dało radę przeschnąć. Węgiel mokry nie jest, ale po mojemu mógłby być suchszay, Kilka otwarłem i tak sobie postoją zobaczymy co dalej. Następną turę spróbuję przewieźć w workach jutowych.Ja pisałem o workach jutowych a co przyjedzie to się okaże. Ma być jutro lub pojutrze. Dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 23.07.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Ja pisałem o workach jutowych a co przyjedzie to się okaże. Ma być jutro lub pojutrze. Dam znać. ja w bartexie też zaznaczyłam, że ma być w jutowych; kuriera dzisiaj zamawiali więc powinno dotrzeć w czwartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 24.07.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 ja w bartexie też zaznaczyłam, że ma być w jutowych; kuriera dzisiaj zamawiali więc powinno dotrzeć w czwartekJa już mam potwierdzenie od kuriera że będzie jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 25.07.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Też dostałam potwierdzenie, że będzie rano, tylko szkoda że to było chwilę po 7ej jak urlop mam Nie sądziłam, że ekogroszek przywiezie mi kurier poczty polskiej, mam tylko nadzieję że pan się da "ugadać" i wstawi mi te palety do garażu bo u nas ulewy dzisiaj zapowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 25.07.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Czy ktoś już odebrał dostawę tej Wesołej z Bartexu?Ciekaw jestem czy suchy i wszystko ok.Sam też mam ochotę kupić.Dziś rano napisałem do nich i odpisali że jak dobrze wszystko pójdzie to w poniedziałek lub wtorek był by u mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts