Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Zamawiałam w bartexie w poniedziałek wieczorem - dzisiaj dostawa już u mnie w garażu. Tak jak prosiłam zapakowany w worki jutowe.

Co do suchości to ja się zbytnio nie znam ale jak otworzyłam worek to nie był w środku wilgotny. Worek zważony na wadze domowej 24,9 czyli ok.

O jakości na razie nie napiszę bo palić ekogroszkiem zaczniemy dopiero za kilka tygodni jak nam się te zapas pelletu skończy

wrzucam foty jak to wygląda, m.in wielkość groszków w porównaniu z typowym wkładem tea-light:

DSCF0072.jpgDSCF0076.jpg

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ja wczoraj dostałem zamówienie z Bartexu. Worki jutowe tak jak były zamawiane. Co do suchości myślałem ze będzie ideał aż się będzie z niego kurzyć, ale jest taki ze można go śmiało sypać do podajnika, zanim będę go palił to doschnie ładnie. Kolejna sprawa w losowo otwartym worku wydaje mi się ze jest trochę drobnej frakcji czyt. miału. Może tak się trafiło, Co do jakości ciężko powiedzieć bo nie paliłem tym jeszcze. Generalnie jestem zadowolony i polecam firmę.

Balzak planujesz przecinać worki, żeby lepiej schły czy zostawiasz je w całości?

Po co przecinać worki polipropylenowe ? One są przewiewne i opał świetnie w nich schnie ...

Niestety jak będzie w nich miał (pył) to się z nich sypie niesamowicie ...

Ja przez 2 lata miałem tak pakowany ekogroszek i nie chcę . Za dużo syfu. Jak opał całkowicie wysechł to zaczął się rozpadać i zaczął się tworzyć pył i niesamowity syf :(

Balzak planujesz przecinać worki, żeby lepiej schły czy zostawiasz je w całości?

Po to zamówiłem w jutowych żeby tego nie rozcinać ni nic. doschnie sam tylko boje się tego syfu o jakim pisze kaszpir007. Ale jakoś damy rade. może nie będzie tak zle byle było suche :) Inaczej chcąc żeby było suche by trzeba było zamówić luzem albo w big bagu a potem jak wyschnie zaworkować w szczelne worki foliowe.

Fakt, tak jak Zbigmaz napisał worki suche w dotyku i po kilku godzinach zero znaku wody pod paletami

No to na początek o dostawie.

Paleta ładnie zapakowana, woreczki czyste, te z góry suche a w środku czuć lekką wilgoć. Wszystko owinięte stretch folią. Kartka z nazwą grochu pomiędzy folią a workiem.

Na stretch folii od środka widać skropliny wody co tylko świadczy o tym że węgiel był workowany jak był wilgotny.

Wesoła woda.jpg Jak zdejmowałem folię to można powiedzieć że ręce miałem no prawie mokre lub bardzo wilgotne. Skoro na foli była woda to i na workach w dolnej warstwie też powinna być i była.

Wesoła.jpg Cały czas opisuję "Wesołą"

Czas na to jak wygląda wewnątrz worka.

Wesoła 1.jpgWesoła 2.jpg

Widać wilgoć. Jest to worek wyjęty z trzeciej warstwy od góry.

Dotykając rękami czuć wilgoć, nie wodę a wilgoć. Nie cieknie, nie kapie, jest po prostu wilgotny.

Wesoła woda.jpg

Tamto było o "Wesołej"

Teraz o "Pieklorzu"

Stretch foli nie będę pokazywał bo była podobna.

Worków też nie będę pokazywał bo były podobne :p

Ale szybko to idzie :)

W środku widać mniejszą wilgoć i jakby sort minimalnie mniejszy.

Piekorz.jpg w dotyku też jest wyraźniejsze odczucie że jest bardziej suchy.

Porównując dotykiem to :

"Wesoła" "Pieklorz"

IMG_20130725_141857.jpg IMG_20130725_141929.jpg

Jeżeli chodzi o wagę to ważyłem na tej samej wadze co cały poprzedni zakup, zwykła waga łazienkowa.

" Wesoła" "Pieklorz"

IMG_20130725_142500.jpgIMG_20130725_142436.jpg

Teraz czekam na to aż zasypię i co tam spadnie do popielnika i jak będzie na palniku. Ale na to muszę jeszcze poczekać bo mam za mało czasu :(

Na stretch folii od środka widać skropliny wody co tylko świadczy o tym że węgiel był workowany jak był wilgotny.

Jak zdejmowałem folię to można powiedzieć że ręce miałem no prawie mokre lub bardzo wilgotne. Skoro na foli była woda to i na workach w dolnej warstwie też powinna być i była.

Po całym dniu stania palety w garażu (zamknięte okna i brama) u nas też wystąpiły skropliny na folii strechowej, nie było tego jak przyjmowałam dostawę ok 8rano. Na chłopski rozum wygląda na to że groszek odparowuje. Na workach (jutowe) stoją krople wody. Mąż właśnie skończył przerzucanie zamówienia na właściwe miejsce i niestety worki pomoczyły mu ubranie. Aha u nas nawet górne worki miały na sobie skropliny czego nie było rano ani wcześniej w dzień.

Aha po 2 worki na każdej palecie były uszkodzone

Tamto było o "Wesołej"

Teraz o "Pieklorzu"

Stretch foli nie będę pokazywał bo była podobna.

Worków też nie będę pokazywał bo były podobne :p

Ale szybko to idzie :)

W środku widać mniejszą wilgoć i jakby sort minimalnie mniejszy.

[ATTACH=CONFIG]202715[/ATTACH] w dotyku też jest wyraźniejsze odczucie że jest bardziej suchy.

Porównując dotykiem to :

"Wesoła" "Pieklorz"

[ATTACH=CONFIG]202716[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]202717[/ATTACH]

Jeżeli chodzi o wagę to ważyłem na tej samej wadze co cały poprzedni zakup, zwykła waga łazienkowa.

" Wesoła" "Pieklorz"

[ATTACH=CONFIG]202718[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202719[/ATTACH]

Teraz czekam na to aż zasypię i co tam spadnie do popielnika i jak będzie na palniku. Ale na to muszę jeszcze poczekać bo mam za mało czasu :(

To się nazywa recenzja:)

Czyli rozumiem że nie jest ogólnie zły.

Ja jak kupiłem na samym początku marketowy to w porównaniu do tego to było błoto.

Instalator powiedział że on pali lepszym miałem niż ten groch.

Pieklorz jest droższy od Wesołej?

Bo z tego co kolega opisuje to Pieklorz chyba trochę lepszy.

To się nazywa recenzja:)

Czyli rozumiem że nie jest ogólnie zły.

Ja jak kupiłem na samym początku marketowy to w porównaniu do tego to było błoto.

Instalator powiedział że on pali lepszym miałem niż ten groch.

Pieklorz jest droższy od Wesołej?

Bo z tego co kolega opisuje to Pieklorz chyba trochę lepszy.

Pieklorz tańszy o około 5 dych