lestek27 25.07.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 hehe bez przesady.Kolega palił w tamtym roku Pieklorzem i bardzo chwalił.Popiół pyłek i podobno rewelacyjnie się spalał. Mówił że w tym roku też go pewnie kupi ale wcześniej sprawdzi.Też chciałem tam kupić ten opał ale niestety facet się nie wyrobił z maszyną do workowania i nie będzie workował a ja nie chcę luzem.Sprawdzę jeszcze jeden może dwa składy w okolicy i trzeba będzie podjąć jakąś decyzję.Inny znajomy kupił też jakiś groch po 620żł tona i też mówił że sprawdzony tylko za tą cenę raczej nie można dostać konkretnego groszku na zimęNo chyba że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 25.07.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Wstepnie zadowolony jesteś z towaru z Bartexu??? ... Wstępnie tak, bo dojechał Reszta okaże się w praniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mark3k 26.07.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Zamówiłem w Bartexie 24 tony Pieklorza Bobrek w workach.. Zobaczymy jak dojedzie, oby nie był kanał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.07.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Witam ! Mam zamówione 3 tony miału odsiewanego (0-8mm) z Kareny. Ma mnie kosztować 690zł za tonę. Miał niby 26MJ. Pakowany w worki foliowe 20kg. Cieszę się że będą foliowe bo będzie czysto , ale ... no właśnie. jeśli bedzie mokry/wilgotny to taki niestety pozostanie Pani mówi że jesy suchy , tylko pytanie co dla niej oznacza suchy ? Popytałem sąsiadów skąd biorą opał. Znajomy bierze z lokalnego składu (choć oddalonego o kilkanaście km) (już 3 sezon) i jest zadowolony. Inni sąsiedzi również. Mają obecnie promocje i pakowany opał niby 26mj (Pani powiedziała że Chwałowice) za 800zł. Pakowany w worki jutowe (polipropylenowe) po około 30-40kg ... Mają promocje po 800zł. Mają też miał 24MJ (chyba Piast jeśli dobrze usłyszałem) za 600zł za tonę (pakowany) ale tutaj pakowany po około 50kg Zastanawiam się czy warto więc brac miał odsiewany z Kareny ... Kosztuje z transportem 690zł ... Czy jednak wziąć z lokalnego składu. Nie wiem czy się bawić w miał z Kareny jak różnica w cenie tak mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 26.07.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Wszystko zależy od twojej siły ile dźwigniesz aby zasypać zasobnik. Czy tylko ty będziesz to robił czy ktoś będzie mógł cię wyręczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 26.07.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 To może zapytaj czy w tę cenę 600 zł wliczone jest workowanie, bo może luzem jest tańszy. I wtedy jak będziesz miał trochę czasu i chęci mógłbyś sam poworkować po tyle ile będziesz chciał w worku. Plusem tego będzie, że będziesz wiedział co jest w workach, czy nie ma jakiś śmieci i niespodzianek, które później zablokują podajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 26.07.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 A u nas będzie test wesołej. Brat, do tej pory palący jaret+ , wyczyścił piec i wziął od nas 2 worki na próbę. Przerobił już kilka różnych firm i ma jako takie rozeznanie co jak się paliło (wiem że z pieklorza kupowanego w lokalnym składzie nie był zadowolony, wesołej nie miał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 26.07.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 A u nas będzie test wesołej. Brat, do tej pory palący jaret+ , wyczyścił piec i wziął od nas 2 worki na próbę. Przerobił już kilka różnych firm i ma jako takie rozeznanie co jak się paliło (wiem że z pieklorza kupowanego w lokalnym składzie nie był zadowolony, wesołej nie miał)To się zdziwi jak zobaczy ile jest popiołu z tego co wsypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.07.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Anulowałem zamówienie w Karenie. Zamówiłem 2 tony ekogroszku workowanego (podobno Chwałowicie 26MJ) za 800zł za tonę i jedną tonę miału workowanego (Piast ? 24MJ) (600zł za tonę). Trochę się bałem brać w ciemno 3 tony miału odsiewanego. Niby się cieszyłem bo pakowany w worki foliowe 20kg , ale jednak to miał odsiewany (pył) i nie wiem jak wygląda wilgotność takiego miału Niby sprzedawca zapewnia że suchy , ale prawdę to wie tylko pakowacz Poza tym pojecie suchy to pojecie względne .... Boję się że jeśli nie byłby suchutki to nigdy nie dosechł Pakować sam nie chce. 2 sezony sam pakowałem i stwierdziłem że już mam dość ... Człowiek się namęczy i ubrudzi Na próbę wziąłem 1T miału. Jak się sprawdzi i różnicy w spalaniu nie bedzie pomiedzy tym droższym ekogroszkiem to na nastepny sezon już tylko miał. Ale wyjdzie w "praniu" ... Poprzednio sam pakowałem opał (to znaczy z pomocą żony) i worki były ciężkie (do 40kg). Opał ładowaliśmy do podajnika razem z żoną , bo niestety 35kg to trochę za ciężko dla jednej osoby. Teraz będzie niestety podobnie. W Karenie były pakowane w worki po 20kg i spokojnie jedna osoba dawała by sobie radę , ale z drugiej strony mniej bedzie trzeba wsypać worków Edytowane 26 Lipca 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 26.07.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 To się zdziwi jak zobaczy ile jest popiołu z tego co wsypie. Ale zdziwienie będzie miłe czy raczej się na mnie wkurzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.07.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 anulowałem zamówienie w karenie. Zamówiłem 2 tony ekogroszku workowanego (podobno chwałowicie 26mj) za 800zł za tonę i jedną tonę miału workowanego (piast ? 24mj) (600zł za tonę). Trochę się bałem brać w ciemno 3 tony miału odsiewanego. Niby się cieszyłem bo pakowany w worki foliowe 20kg , ale jednak to miał odsiewany (pył) i nie wiem jak wygląda wilgotność takiego miału niby sprzedawca zapewnia że suchy , ale prawdę to wie tylko pakowacz poza tym pojecie suchy to pojecie względne .... Boję się że jeśli nie byłby suchutki to nigdy nie dosechł pakować sam nie chce. 2 sezony sam pakowałem i stwierdziłem że już mam dość ... Człowiek się namęczy i ubrudzi na próbę wziąłem 1t miału. Jak się sprawdzi i różnicy w spalaniu nie bedzie pomiedzy tym droższym ekogroszkiem to na nastepny sezon już tylko miał. Ale wyjdzie w "praniu" ... Poprzednio sam pakowałem opał (to znaczy z pomocą żony) i worki były ciężkie (do 40kg). Opał ładowaliśmy do podajnika razem z żoną , bo niestety 35kg to trochę za ciężko dla jednej osoby. Teraz będzie niestety podobnie. W karenie były pakowane w worki po 20kg i spokojnie jedna osoba dawała by sobie radę , ale z drugiej strony mniej bedzie trzeba wsypać worków nie ma eko z chwałowic o tej wartości!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.07.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Chwałowice jak podają mają 27, co do bobrka mam już drugą wiadomość że szukają następnej ściany.Nie ma go już jakiś czas na kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 26.07.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Ale zdziwienie będzie miłe czy raczej się na mnie wkurzy? Bedzie myślał ze ma gaz łupkowy Kaszpir dobry wybór, paliłem piastem w zeszłym sezonie, nie powiem złego słowa, na pewno lepsze to niż mąka węglowa o domniemanej kaloryczności 26MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 26.07.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Ale zdziwienie będzie miłe czy raczej się na mnie wkurzy? Zaciekawi się komu jego popiól się przydaje że mu go podbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5iatka 26.07.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 raczej polecam zakupy grosiwa w jutowych workach.20sztuk czeskiego z Bartex'u stoi pionowo otwarte. ( worki foliowe ) Na ściankach widać duże ilości skroplonej wody, nie wiem na ile to podeschnie - zostawię jeszcze z tydzień przed domem. Jakby było w jutowych - przy tej pogodzie 2 dni i pieprz. W piwnicy mam wilgoć, więc nie liczę, że tam wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.07.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Ścian się nie szuka tylko pokłady węgla Chwałowice mają obecnie 28-29MJ Skład, z którym współpracuje wzbogaca go pieklorzem piekarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.07.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Chwałowice jak podają mają 27, co do bobrka mam już drugą wiadomość że szukają następnej ściany. Nie ma go już jakiś czas na kopalni. Na Bobrku rzeczywiście jest kłopocik. Jak jeszcze KW SA się w końcu dogada z Węglokoksem odnośnie tej ich planowanej spółki i zgodnie z założeniami wniesie do niej Piekary, to w ogóle zrobi się nieciekawie. A ponoć już są "po słowie". Poza tym KW SA ma już oferty na finansowanie i wykonanie planowanej przez nich elektrowni Czeczott, jeszcze w tym roku ma się zawiązać spółka do realizacji tej inwestycji. Jak zbudują, węgiel z Piasta, Czeczotta i Ziemowita zrobi się bardzo trudno dostępny. Większość spalą sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 26.07.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 tonę miału workowanego (Piast ? 24MJ) (600zł za tonę). Po ubiegłosezonowych testach stwierdzam, że miał z Piasta to dobry wybór. Sam zakupiłem na ten sezon 3 tony 25Mj. U mnie w rejonie po 580 - 600zł luzem. 25Mj nie ma jeszcze tak masakrycznie dużo popiołu, siary i się nie spieka. Kociołek spala mi go mniej niż ekogroszku z innego składu po 680zł z kopalni "tajemnica handlowa". Szukałęm również miału z kopalni Piekary i Bobrka ale w moim rejonie nieosiągalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 26.07.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Witam Jak czytam, że ktoś kupuje miał z Piasta w kl 24 to nie mogę uwierzyć, że w dobie internetu i jego dobrodziejstw takie WPADY się zdarzają. Nie ma miału z tej kopalni w takiej klasie !!!! i nie dajcie się oszukać. To jest miał w kl 23, a w próbie wychodzi 24 do nawet 25, a miał klasyfikowany jako 25 wychodzi 26-27. Klasa 23 to ok 500 zł / tona luzem lub + 40 zł w workach, kl 25 pod 600 zł i ma wiecej groszku niż miału - idealny miał w cenie nie do przyjęcia. Jeśli chodzi o miał to osobiście uważam że jest jeden z najlepszych miałów cena-jakość-ilość popiołu. Jeśli ktoś palił lepszym miałem to proszę o wpis, a z pewnością zrobię porównanie w mojej lokomotywie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.07.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Miał 24 MJ bywa dostępny na Ziemowicie. W zasadzie to jest jeden pies - praktycznie ten sam węgiel co na Piaście. Wielu sprzedawców oferuje węgiel z Piasta i Ziemowita jako Piast wierząc, że ten ma lepszą markę u klientów. Wielu nawet wali dostawy kostki czy orzecha z tych 2 kopalni na jedną hałdę. Tak naprawdę Ziemowit aktualnie ma węgiel ciut lepszy od Piasta, ale to jest płynne i za chwilę Piast może być deczko lepszy. Coolerek, zapal sobie miałem 27D z Chwałowic - możesz się zdziwić. Na kopalni nawet taniej, niż Rokita z Czeczotta i tylko 6 dych drożej od miału 25D. Natomiast nie polecam prób z miałem 26 z Piekar - do podajnika się nie nada, jest w nim przeważnie ze 20% ziarna około 45-50 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts