MARTINOS 05.08.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Witam, dawno mnie tu nie było. Widzę, że bez różnicy styczeń czy sierpień - węgiel i tak dostarcza wielu emocji. Krótkie pytanie: gdzie w tym roku jest dobra Wesoła z uziarnieniem do 25mm i w workach nie-foliowych? Ktoś już probował lub robił zakupy w Bykowie, Karenie czy innym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 05.08.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Witam, dawno mnie tu nie było. Widzę, że bez różnicy styczeń czy sierpień - węgiel i tak dostarcza wielu emocji. Krótkie pytanie: gdzie w tym roku jest dobra Wesoła z uziarnieniem do 25mm i w workach nie-foliowych? Ktoś już probował lub robił zakupy w Bykowie, Karenie czy innym miejscu?Ja swoją opisałem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek&p=6060963&viewfull=1#post6060963 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 05.08.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 witam! A ja w tym roku kupuje EKORET ....ponoć oryginalny ....sie zobaczy ...a wy co myślicie -----730 luzem Kraków u znajomego ...sam przywozi !Wygląda nieźle ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 05.08.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 witam! A ja w tym roku kupuje EKORET ....ponoć oryginalny ....sie zobaczy ...a wy co myślicie -----730 luzem Kraków u znajomego ...sam przywozi ! Wygląda nieźle !Każdy wygląda dobrze, weź na próbę parę kg i do kotła. Jak to znajomy to się nie obrazi i poczeka z ceną aby nie podnieść a ty się dowiesz co ci daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.08.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 W Karenie pojawiła się opcja dostawy ich transportem zamiast kurierem. Cena do 50 do 110 w zależności do miejsca dostawy, tyle że czas realizacji wynosi do 45 dni. Czyli dalej kurier przy dużym zamówieniu, bądź własny transport przy zamówieniu zbiorowym. Mały przykład: U mnie na placu wungiel np. 900pln z dostawą kurierem będzie lekko z 1020 a nawet 1040 a jak grupka zamówi całą "lufę" może być 850pln Ot taka nasza Polska rzeczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 06.08.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak przebiegły testy Wesołej u brata? Ciekaw jestem bo chcę zamówić i fajnie by było wiedzieć czy warty tej ceny czy nie bardzo. nie miałam bnetu w zasięgu więc dopiero teraz odpiszę (chociaż widzę, że masz już zakup za sobą) - brat bardzo zadowolony, zamówił już dla siebie i dla znajomego - przede wszystkim mało popiołu a w porównaniu z poprzednimi doświadczeniami z eko ten z wesołej na dłużej starcza Witam! A ja tak podłączę się pod temat i zapytam. Czym bardziej opłaca się palić? Ekogorszkiem czy pelletem? Sąsiad mi ostatnio mówił, że idzie w to bo tańsze niby i wydajniejsze. Ktoś ma może doświadczenie w tym zakresie? my paliliśmy rok pelletem, niestety koszt nas niemile zaskoczył - tone pelletu kosztuje tyle samo co ekogroszku przy tym że najlepszy dostępny w moim regionie pellet to tylko 19 podczas gdy eko braliśmy z dedykowaną 28 brat palił jaretem+ i wychodziło mu 1worek eko w rozliczeniu 2worków pelletu (golden pellets - Pisz) duży plus pelletu za czystość i przyjemny zapach Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez pumpaluna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 08.08.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 duży plus pelletu za czystość i przyjemny zapach Czyli: Bądź "EKOLOGICZNY" płać Więcej! A przepraszam bardzo nie powinno być na odwrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.08.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Czyli: Bądź "EKOLOGICZNY" płać Więcej! A przepraszam bardzo nie powinno być na odwrót?Powinno ale koszt wyprodukowania jest bardzo drogi dlatego paliwo to ma cenę taką a nie inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 08.08.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Nie bardzo rozumiem jak może być koszt produkcji peletu duży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.08.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Nie bardzo rozumiem jak może być koszt produkcji peletu duży...Zadzwoń do producenta pelletu to ci powie dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.08.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 A co mi tam,o ile się nie mylę to maszyna (cała linia ) kosztuje chyba 100tyś $ produkujesz nią ok 14t na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.08.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Pelet jest drogi nie przez koszty produkcji, a przez elektrownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.08.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Pelet jest drogi nie przez koszty produkcji, a przez elektrownieA dlaczego? Nie chcą go brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 09.08.2013 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 pewnie muszą go brać bo unia nakazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.08.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Pellet jest drogi bo obróbka i zbieranie drogie. Np wierzba energetyczna potrzebuje dużego pola do uprawy Od zasadzenia do zbiorów 3-4 lata, potem co 2 lata, a roboty przy tym co nie miara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.08.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Wierzbę raczej się suszy i spala jako zrębkę, pelety robią z odpadów poprodukcyjnych.Przykładowe ceny z 2005r Ze słomy 310zł/t, najwyższej jakości 550zł/t. Od tego czasu jest już tylko drożejDo tego nasza postępowa energetyka nie chce kupować peletu gorszej jakości, dlatego za ten lepszy trzeba płacić 950-1000zł/t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.08.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 U mnie w okół domu na polach same plantacje wierzb. Jeszcze nie wyrosły, a już sprzedane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 09.08.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 No i mam zagwozdkę, po przeczytaniu całej powyższej dyskusji wraz z wyliczeniami już byłam zdecydowana na eko z Wesołej a tu Pani z Kareny mówi mi że do mojego pieca Juliusz lepszy. Że niby mniej spieka się. I bądź tu mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 09.08.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 ... Bobrek zaś już oficjalnie wycofał z oferty Pieklorza luzem. Chodzą słuchy, że od przyszłego miesiąca pojawi się w ofercie Bobrka groszek 5 - 25 zamiast Pieklorza... Słuchy były nieprecyzyjne - już jest groszek 5-25 zamiast Pieklorza na Bobrku. Cena 664,20 - jak na Centrum i Chwałowicach. Za to spiekalność do 40 RI, typ węgla 32.2. Dla starych fajek mocno ryzykowny wybór, zresztą i kwadratowe palniki raczej będą mieć problemy.Czyli na KWSA zostały już w zasadzie tylko Piekary z dobrym towarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.08.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 No i mam zagwozdkę, po przeczytaniu całej powyższej dyskusji wraz z wyliczeniami już byłam zdecydowana na eko z Wesołej a tu Pani z Kareny mówi mi że do mojego pieca Juliusz lepszy. Że niby mniej spieka się. I bądź tu mądry Jaki dokładnie masz model kotła z jakim sterownikiem i palnikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts