rybniczanin 09.08.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Jaki dokładnie masz model kotła z jakim sterownikiem i palnikiem ? Przecież w temacie o zużyciu ekogroszku pisała jaki ma kocioł i jej nawet odpisywałeś ...... Piec Galmet KWP2M 22 KW (z obrotową retortą)....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.08.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Przecież w temacie o zużyciu ekogroszku pisała jaki ma kocioł i jej nawet odpisywałeś Ech dużo ostatnio się u mnie dzieje i się zamotałem - dzięki za przypomnienie. Ja bym wziął do takiego kotła Wesołą - na obrotowej retorcie trzeba się mocno postarać, żeby były spieki przy takim węglu skoro u sąsiada przy zwykłej i nie uszczelnionym palniku się nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.08.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Karoka a masz juz ten super wypasiony eko???pewnie we wrześniu trza będzie coś kupić do palenia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 11.08.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 w przypadku pelletu firmy Stelmet to ich pellet ma zawsze taką samą wilgotność i kaloryczność także wiemy za co płacimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 11.08.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Tyle że pellet najzwyczajniej w świecie się nie opłaca (to pisałam ja - użytkowniczka tego paliwa przez 1,5roku i zdecydowanie od niego odchodząca). Pellet ma cenę ma ekogroszku albo i wyższą (stelmet na allegro czy golden z Piszu po 950zł są + koszty transportu) a niestety kaloryczność dużo niższą. Żeby nie być gołosłowną wyszukałam w necieDla pelletu LAVA ta wartość to 19,00 MJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 MJ/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.08.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Tyle że pellet najzwyczajniej w świecie się nie opłaca (to pisałam ja - użytkowniczka tego paliwa przez 1,5roku i zdecydowanie od niego odchodząca). Pellet ma cenę ma ekogroszku albo i wyższą (stelmet na allegro czy golden z Piszu po 950zł są + koszty transportu) a niestety kaloryczność dużo niższą. Żeby nie być gołosłowną wyszukałam w necie Dla pelletu LAVA ta wartość to 19,00 MJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 MJ/kg Dobrze piszesz - dodać by jeszcze trzeba, że tyle deklaruje producent-sprzedawca, a np. w przypadku ekogroszku rzadko deklaracje sprzedawców są zgodne z rzeczywistością - często podają nawet o 20-30% większą kaloryczność od podawanej przez kopalnie z których biorą ten węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 11.08.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Słuchy były nieprecyzyjne - już jest groszek 5-25 zamiast Pieklorza na Bobrku. Cena 664,20 - jak na Centrum i Chwałowicach. Za to spiekalność do 40 RI, typ węgla 32.2. Dla starych fajek mocno ryzykowny wybór, zresztą i kwadratowe palniki raczej będą mieć problemy.Czyli na KWSA zostały już w zasadzie tylko Piekary z dobrym towarem. U mnie Bobrek (jak mniemam to o czym pisze Kobra) z nowej dostawy jest w promocji. 930zł w workach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.08.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Oryginalnie workowany Pieklorz jest jeszcze dostępny na kopalni, ponoć ze spiekalnością do 20 RI. Ale nie bardzo to rozumiem - cała reszta węgla do 40RI, brak Pieklorza luzem, a w workach że niby jest. Jakaś ściema albo " do wyczerpania zapasów ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.08.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Kobra chyba się zgodzisz ? Wprowadzając jakąś logikę, jakie mogą mieć obenie zapasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.08.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 No właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 12.08.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Oryginalnie workowany Pieklorz jest jeszcze dostępny na kopalni, ponoć ze spiekalnością do 20 RI. Ale nie bardzo to rozumiem - cała reszta węgla do 40RI, brak Pieklorza luzem, a w workach że niby jest. Jakaś ściema albo " do wyczerpania zapasów ". No przecierz trzeba sie pozbyc BORUTY no nie ? A w jaki sposob to niewazne , przeciez przecietny klient i tak sie nie kapnie:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 12.08.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Oryginalnie workowany Pieklorz jest jeszcze dostępny na kopalni, ponoć ze spiekalnością do 20 RI. Ale nie bardzo to rozumiem - cała reszta węgla do 40RI, brak Pieklorza luzem, a w workach że niby jest. Jakaś ściema albo " do wyczerpania zapasów ". Kobra ja tam znawcą węgla nie jestem. Po prostu skojarzyłem to z twoim postem. Węgiel, który widziałem w zeszłym tygodniu - tak jak tłumaczył mi sprzedawca - to jest nowość, jest z kopalni Bobrek ale w nazwie nie ma już Pieklorz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 12.08.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Ciekawe jak to jest węgiel ogólnie tanieje, kopalnie tną etaty i mrożą pensje a ekogroszek w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.08.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Kobra ja tam znawcą węgla nie jestem. Po prostu skojarzyłem to z twoim postem. Węgiel, który widziałem w zeszłym tygodniu - tak jak tłumaczył mi sprzedawca - to jest nowość, jest z kopalni Bobrek ale w nazwie nie ma już Pieklorz. Martinos, mnie chodziło o to, że KW SA coś w bambuko leci z tym Bobrkiem. No bo skoro całe bieżące wydobycie mają węgiel typ 32.2 i spiekalność 20 - 40 RI to niby skąd mogą mieć w ofercie workowanego Pieklorza 32.1 ze spiekalnością 10 - 20RI? A jak ten węgiel u Ciebie na lokalnym składzie to już groszek 5 - 25 z Bobrka, to sobie go odpuść. Będą z nim problemy. Pietruch, Boruta to są Jankowice. Gdyby to mieli sprzedawać za Pieklorz, to już byłaby absolutna porażka. Chyba, że chodziło Ci o Rokitę, ale jego nie sprzedaje Bobrek, tylko Centrum. Zresztą tez jako jedyny produkt typ 32.1 o spiekalności do 20RI. Jakieś cuda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.08.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Martinos jak ci się chce to podjedź, mam zagrzebanego bobrka jeszcze chyba z 10 palet na tyle wiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 13.08.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Martinos, mnie chodziło o to, że KW SA coś w bambuko leci z tym Bobrkiem. No bo skoro całe bieżące wydobycie mają węgiel typ 32.2 i spiekalność 20 - 40 RI to niby skąd mogą mieć w ofercie workowanego Pieklorza 32.1 ze spiekalnością 10 - 20RI? A jak ten węgiel u Ciebie na lokalnym składzie to już groszek 5 - 25 z Bobrka, to sobie go odpuść. Będą z nim problemy. Pietruch, Boruta to są Jankowice. Gdyby to mieli sprzedawać za Pieklorz, to już byłaby absolutna porażka. Chyba, że chodziło Ci o Rokitę, ale jego nie sprzedaje Bobrek, tylko Centrum. Zresztą tez jako jedyny produkt typ 32.1 o spiekalności do 20RI. Jakieś cuda... Sorki masz racje chodzilo mi o ROKITE Nie zmienia to faktu ze przecietny klient nie bedzie wnikal czy to Bobrek czy centrum. No bo skad niby ma takie rzeczy wiedziec skoro jest taka informacja o sortach weglowych oraz ich spiekalnosci i przeznaczeniu najczesciej podawana przez kopalnie lub zaklady przetworcze. Sam dobrze o tym wiesz , bo sie tym zajmujesz i widzisz jaki metlik robi sie ludziom:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal84 13.08.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Testował ktoś może Silesię z Kareny, bo nie wiem czy kupować czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 15.08.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 witam,dawno mnie tu nie było. Mam pytanie, czy dalej najlepszym węglem będzie wesoła ??? czy może się coś zmieniło ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 18.08.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Zbigmaz Zasypałes juz tą wesołą z Bartexu?? Jestem ciekaw jak sie sprawuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.08.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Nie wsypałem bo za bardzo nie mam czasu doglądać a z tego co wiem musiałbym zmienić ustawienia. Za mało popiołu i może gasnąć, a co do testów to nie taka pogoda bo to tylko podtrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts