pumpaluna 22.08.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Niestety nie wiem jaki mamy sterownik, a właściwie wiem - to co dawało defro w standardzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.08.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Tą wesołą z Bartexu zamawiacie na cały rok niezależnie od pogody, czy tylko na wielkie mrozy. Jeśli tak to czym będziecie palić w okolicach zera i potem na wiosnę/lato? Ja w tamtym sezonie paliłem Wesołą ( własnej produkcji, nie z Bartexu) cały czas. Trzeba trochę pokombinować przy grzaniu samego CWU, ale da się bezproblemowo to ogarnąć. Odpowiednie parametry podtrzymania i chodzi. Musiałem też lekko uchylić klapkę na dmuchawie ( terminator ciągu ). Problemów nie było. Pumpaluna, AKM UNI ma palnik rynnowy. Po zmianie opału trzeba przez kilka dni popilnować, żeby strefa żaru nie cofała się zanadto w stronę kosza. Doregulować parametry podtrzymania, inaczej możecie się zapoznać z działaniem systemu Strażak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.08.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Kupiłem dzisiaj ekogroszek na kopalni KWK Chwałowice. Miało byc 4 tony ale załadowali jakoś 3880 kg. Ekogroszek oznaczony jest na fakturze jako "Groszek 5-25 0320/cc" Typ 32.1. - 27 MJ/kg. Cena wychodzi po 665 zł za 1 tonę. Wygląda tak jak poniżej na fotkach. Jest trochę wilgotny ale jak parę dni podeschnie to go zapakuję w worki polipropylenowe i do kotłowni. Na zimę starczy a i jeszcze zostanie coś na przyszłe lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.08.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Te 10 kWh to prąd który zużywa kocioł wraz z pompami ? Tak, mam założony podlicznik, do którego jest podpięty tylko kocioł z osprzętem. Podlicznik sprawdzam w momencie kiedy przychodzi inkasent i spisuje liczniki główne. Bedzie u mnie za jaki tydzień, a od pocątku lipca przybyło tylko 8kWh. Dzięki za informacje - to bardzo mało - myślałem, że więcej prądu idzie - planuję podłączyć swój kocioł przez podlicznik na zimę i sprawdzić ile prądu pobiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cabal 22.08.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Tak, mam założony podlicznik, do którego jest podpięty tylko kocioł z osprzętem. Podlicznik sprawdzam w momencie kiedy przychodzi inkasent i spisuje liczniki główne. Bedzie u mnie za jaki tydzień, a od pocątku lipca przybyło tylko 8kWh. Dzięki za informacje - to bardzo mało - myślałem, że więcej prądu idzie - planuję podłączyć swój kocioł przez podlicznik na zimę i sprawdzić ile prądu pobiera. Jeśli dobrze pamiętam to w zimie ciągnie za około 60-70 zł na 2 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 24.08.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 pewnie to będzie głupie pytanie ale czy to czym palimy przy cwu a przy ogrzewaniu domu ma jakieś znaczenie poza różnicą w cenie ? Ja zimą paliłem głównie Wesołą i po jej wyczerpaniu Piekarami. Teraz na zimę kupują Wesołą - głownie ze względu na małą ilość popiołu i w miarę czyste spalanie. Latem grzeję CWU. Nie dałem się namówić na czeski węgiel (miałem trochę w zeszłym roku ) ani jakieś "ruskie" cuda. Po małych próbach wybór padł na Retopal - taki drobnoziarnisty. Cena OK bo w okolicach 650-700PLN. Fajnie się spala, dopala i dobrze trzyma żar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danekspol 27.08.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Ja zimą paliłem głównie Wesołą i po jej wyczerpaniu Piekarami. Teraz na zimę kupują Wesołą - głownie ze względu na małą ilość popiołu i w miarę czyste spalanie. Latem grzeję CWU. Nie dałem się namówić na czeski węgiel (miałem trochę w zeszłym roku ) ani jakieś "ruskie" cuda. Po małych próbach wybór padł na Retopal - taki drobnoziarnisty. Cena OK bo w okolicach 650-700PLN. Fajnie się spala, dopala i dobrze trzyma żar. Ja zamówiłem wczoraj 2 tony węgla "Gold" z Bartexu, ale niestety okazało się, że nie mają go na stanie. Czyżby forumowicze opróźnili magazyny firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.08.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Nie wiem, jak tam jest w Bartexie, bo to jednak bardzo nie moja skala, ale ja na obecne awizacje na groszek II z Wesołej czekałem...2 i pół tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 27.08.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Siema Czy około 3 kg na dobe na podgrzewanie wody (46 stopni) dla 4-osobowej rodziny to dużo spala czy w normie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.08.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 W NORMIE . Chociaż są tacy co i 2,5 kg spalają. U mnie średnio wychodzi to 3,5 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 27.08.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 ,,,, Chociaż są tacy co i 2,5 kg spalają. ,,,, Spojrzyjcie tutaj : https://esterownik.pl/sterownik/1337 Proponuje szczególnie przyjrzeć się wykresom. Można podejrzeć, podpytać, docenić umiejętności i wiadomości użytkownika kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 27.08.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 No ale to 1o-ka jest. Ja mam 16-ke - z samego faktu że jest większy chyba wiecej weźmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 27.08.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 W NORMIE . Chociaż są tacy co i 2,5 kg spalają. U mnie średnio wychodzi to 3,5 kg Ok to dobrze w zasadzie 100 kg na miesiac to wydaje sie być w miare ekonomicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.08.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 W dniach od 5 do 10 sierpnia 2013 r. zostało u mnie w domu 2 osoby to spalanie w tych dniach też szacowało się w granicach 2,5 do 2,7 kg na dobę. No ale przy czterech dorosłych osobach to już więcej. https://esterownik.pl/sterownik/2622 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 27.08.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 W NORMIE . Chociaż są tacy co i 2,5 kg spalają. U mnie średnio wychodzi to 3,5 kg Pewnie są i tacy co wyznają zasadę: "umyje się w zimnej ale błysnę zużyciem na forum" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.08.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Spojrzyjcie tutaj : https://esterownik.pl/sterownik/1337 Proponuje szczególnie przyjrzeć się wykresom. Można podejrzeć, podpytać, docenić umiejętności i wiadomości użytkownika kotła. Tam jest taki opis: "Przyjęta sprawność kotła dla trybu Lato: 45%, dla trybu Zima: 65%" 45% na Lato to bardzo dużo, a 65% na zimę to bardzo mało - nijak nie zgadza się z moimi pomiarami kotła, który mam [Lato ok. 30%, zima 80%]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 27.08.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 a wodę grzejecie 24/7 czy tylko w ustalonych godzinach macie ciepłą? U nas 4osoby, woda non stop kolor gorąca leci no i nie minął tydzień jak zasypaliśmy wesołą a już worek 'zeżarło' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 27.08.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Tam jest taki opis: "Przyjęta sprawność kotła dla trybu Lato: 45%, dla trybu Zima: 65%" 45% na Lato to bardzo dużo, a 65% na zimę to bardzo mało - nijak nie zgadza się z moimi pomiarami kotła, który mam [Lato ok. 30%, zima 80%]. Zawijan niedawno napisał "To nie producent "wymyślił"... To userzy "zmolestowali" producenta, żeby takie coś stworzył - więc im stworzył. Nie wiem, jak to zrobił, tzn. nie wiem, jaki jest ten wzór obliczeniowy na moc. Nie wiem, bo uważam to za zbędny bzdet i nie interesowałem się tym ani przez chwilę. Wiem natomiast, że jest to bardzo, bardzo przybliżona wartość, bo dane wpisywane do tego wzoru są obarczone dużymi błędami: -wartość opałowa - niezweryfikowana, -przyjęta ilość paliwa na 1 obrót ślimaka - silnie zmienna w zależności od uziarnienia paliwa, -sprawności kotła - przyjęte szacunkowo, -ilość zużytego paliwa - jeśli użytkownik nie przeważa paliwa dostarczonego, obarczona błędem (wiadomo jakim), -ilość zużytego paliwa - jeśli użytkownik przeważa paliwo dopiero tuż przed zasypaniem, obarczona błędem wynikającym z przeschnięcia paliwa. Producent potwierdza to zresztą w swojej notce informacyjnej, cytuję: "Wszystkie prezentowane dane są wyliczone, przybliżone i mogą różnić się od rzeczywistych" Jedyna prawdziwa wartość w tych statystykach, które wylicza eCoal - to koszt zużytego paliwa (w PLN) w układzie narastającym. Jeśli użytkownik przeważa paliwo tuż po jego zakupie, to prawdziwa jest także ilość zużytegom paliwa (w kg). Tyle. Kto ciekawy tych mocy - musi założyć licznik ciepła." Poprawię na ten sezon grzewczy mój układ pomiarowy ciepłomierza (czujka powrotu zamocowana solidnie, ale tylko przylgowo), to także podam parę VER-ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vicodin 28.08.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam wszystkich:) potrzebuję Waszej pomocy. Przeprowadziliśmy się do małopolski i wynajęliśmy dom, w którym pali się ekogroszkiem. Właściciele kupowali w castoramie na promocjach ale chcielibyśmy kupić coś lepszego, w sensie bardziej wydajnego. Pomóżcie...chcemy ekogroszek pakowany dostaliśmy ofertę z transportem na 880zł z wesołej w mysłowicach...mamy skan certyfikatu:zakup był rok temu w grudniu 2012 sortyment: 0322 groszek IIklasa 20/040/04Tonaż 25.060Wartość opałowa: 29153kJ/kgpopiół 3.4%wilgoć 6.36%siarka 0.38%co o tym myślicie? no i kolejne, wybaczcie ale nie dam rady przebić się przez te wszystkie strony tematu, z który Pieklorz najlepiej kupić, biorąc pod uwagę, że z jednym był problem w zeszłym roku (tyle zdążyłam zgłębić na forum)...Kazimierz Juliusz, Chwałowice, Piekary śl. ? jaki lepszy rozmiar: 8-24? czy 5-25? mamy też takie oferty: PIEKLORZ "KWK JULIAN PIEKARY ŚL." CIEPŁO SPALANIA 28MJ/kgTYP WĘGLA --- 31,2WYMIAR ZIARNA --- 8-24 mmWARTOŚĆ OPAŁOWA Qir 26 MJ/kgZAWARTOŚĆ POPIOŁU Ar 3-7%ZAWARTOŚĆ SIARKI Str 0,4-0,6%SPIEKALNOŚĆ 0 - 5 PIEKLORZ "KWK CHWAŁOWICE" (GROSZEK 5-25mm) CIEPŁO SPALANIA 29MJ/kgTYP WĘGLA --- 32,1WYMIAR ZIARNA --- 5-25 mmWARTOŚĆ OPAŁOWA Qir 27 MJ/kgZAWARTOŚĆ POPIOŁU Ar 4-7%ZAWARTOŚĆ SIARKI Str 0,4-0,6%SPIEKALNOŚĆ 0-5 KAZIMIERZ "KWK JULIUSZ" CIEPŁO SPALANIA 27MJ/kgTYP WĘGLA --- 31,2WYMIAR ZIARNA --- 8-24 mmWARTOŚĆ OPAŁOWA Qir 25 MJ/kgZAWARTOŚĆ POPIOŁU Ar 3-7%ZAWARTOŚĆ SIARKI Str 0,4-0,6%SPIEKALNOŚĆ 0 co Wy na to? zima się zbliża, a my totalnie nie mamy pojęcia jak się za to zabrać, te ostatnie 3 oferty z transportem to 960 za tonę, co wychodzi chyba cholernie drogo... ? a musimy kupić z 6 ton żeby potem nie było problemu... może ktoś zna uczciwego sprzedawcę w okolicach nowego targu, rabki, zakopanego? będę wdzięczna za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.08.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Koleżanko, ten certyfikat z 2012 to niewiele już jest wart. Oznacza tylko, ze ktoś w grudniu 2012 kupił na Wesołej patelnię groszku II. Chyba nie sądzisz, że sprzedaje ja do dzisiaj? Parametry węgla z Piekar i z Chwałowic są naciągane, szczególnie liczba Rogi ( spiekalność ). Wartość opałowa Kazimierza Juliusza jest też naciągana. Napisz, jaki to ten piec macie, jaka firma, palnik i sterownik, będzie łatwiej coś doradzić Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez kobra64 poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts