Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tą wesołą z Bartexu zamawiacie na cały rok niezależnie od pogody, czy tylko na wielkie mrozy. Jeśli tak to czym będziecie palić w okolicach zera i potem na wiosnę/lato?

Ja w tamtym sezonie paliłem Wesołą ( własnej produkcji, nie z Bartexu) cały czas. Trzeba trochę pokombinować przy grzaniu samego CWU, ale da się bezproblemowo to ogarnąć. Odpowiednie parametry podtrzymania i chodzi. Musiałem też lekko uchylić klapkę na dmuchawie ( terminator ciągu ). Problemów nie było. Pumpaluna, AKM UNI ma palnik rynnowy. Po zmianie opału trzeba przez kilka dni popilnować, żeby strefa żaru nie cofała się zanadto w stronę kosza. Doregulować parametry podtrzymania, inaczej możecie się zapoznać z działaniem systemu Strażak.

Kupiłem dzisiaj ekogroszek na kopalni KWK Chwałowice. Miało byc 4 tony ale załadowali jakoś 3880 kg. Ekogroszek oznaczony jest na fakturze jako "Groszek 5-25 0320/cc" Typ 32.1. - 27 MJ/kg. Cena wychodzi po 665 zł za 1 tonę.

Wygląda tak jak poniżej na fotkach. Jest trochę wilgotny ale jak parę dni podeschnie to go zapakuję w worki polipropylenowe i do kotłowni. Na zimę starczy a i jeszcze zostanie coś na przyszłe lato.

100_4683.jpg

100_4685.jpg

Te 10 kWh to prąd który zużywa kocioł wraz z pompami ?

Tak, mam założony podlicznik, do którego jest podpięty tylko kocioł z osprzętem. Podlicznik sprawdzam w momencie kiedy przychodzi inkasent i spisuje liczniki główne. Bedzie u mnie za jaki tydzień, a od pocątku lipca przybyło tylko 8kWh.

Dzięki za informacje - to bardzo mało - myślałem, że więcej prądu idzie - planuję podłączyć swój kocioł przez podlicznik na zimę i sprawdzić ile prądu pobiera.

Tak, mam założony podlicznik, do którego jest podpięty tylko kocioł z osprzętem. Podlicznik sprawdzam w momencie kiedy przychodzi inkasent i spisuje liczniki główne. Bedzie u mnie za jaki tydzień, a od pocątku lipca przybyło tylko 8kWh.

Dzięki za informacje - to bardzo mało - myślałem, że więcej prądu idzie - planuję podłączyć swój kocioł przez podlicznik na zimę i sprawdzić ile prądu pobiera.

Jeśli dobrze pamiętam to w zimie ciągnie za około 60-70 zł na 2 miesiące

pewnie to będzie głupie pytanie ale czy to czym palimy przy cwu a przy ogrzewaniu domu ma jakieś znaczenie poza różnicą w cenie ?

Ja zimą paliłem głównie Wesołą i po jej wyczerpaniu Piekarami. Teraz na zimę kupują Wesołą - głownie ze względu na małą ilość popiołu i w miarę czyste spalanie. Latem grzeję CWU. Nie dałem się namówić na czeski węgiel (miałem trochę w zeszłym roku :bash:) ani jakieś "ruskie" cuda. Po małych próbach wybór padł na Retopal - taki drobnoziarnisty. Cena OK bo w okolicach 650-700PLN. Fajnie się spala, dopala i dobrze trzyma żar.

Ja zimą paliłem głównie Wesołą i po jej wyczerpaniu Piekarami. Teraz na zimę kupują Wesołą - głownie ze względu na małą ilość popiołu i w miarę czyste spalanie. Latem grzeję CWU. Nie dałem się namówić na czeski węgiel (miałem trochę w zeszłym roku :bash:) ani jakieś "ruskie" cuda. Po małych próbach wybór padł na Retopal - taki drobnoziarnisty. Cena OK bo w okolicach 650-700PLN. Fajnie się spala, dopala i dobrze trzyma żar.

Ja zamówiłem wczoraj 2 tony węgla "Gold" z Bartexu, ale niestety okazało się, że nie mają go na stanie.

Czyżby forumowicze opróźnili magazyny firmy?

Spojrzyjcie tutaj : https://esterownik.pl/sterownik/1337

Proponuje szczególnie przyjrzeć się wykresom.

Można podejrzeć, podpytać, docenić umiejętności i wiadomości użytkownika kotła.

Tam jest taki opis:

"Przyjęta sprawność kotła dla trybu Lato: 45%, dla trybu Zima: 65%"

45% na Lato to bardzo dużo, a 65% na zimę to bardzo mało - nijak nie zgadza się z moimi pomiarami kotła, który mam [Lato ok. 30%, zima 80%].

Tam jest taki opis:

"Przyjęta sprawność kotła dla trybu Lato: 45%, dla trybu Zima: 65%"

45% na Lato to bardzo dużo, a 65% na zimę to bardzo mało - nijak nie zgadza się z moimi pomiarami kotła, który mam [Lato ok. 30%, zima 80%].

Zawijan niedawno napisał

"To nie producent "wymyślił"... To userzy "zmolestowali" producenta, żeby takie coś stworzył - więc im stworzył.

Nie wiem, jak to zrobił, tzn. nie wiem, jaki jest ten wzór obliczeniowy na moc. Nie wiem, bo uważam to za zbędny bzdet i nie interesowałem się tym ani przez chwilę.

Wiem natomiast, że jest to bardzo, bardzo przybliżona wartość, bo dane wpisywane do tego wzoru są obarczone dużymi błędami:

-wartość opałowa - niezweryfikowana,

-przyjęta ilość paliwa na 1 obrót ślimaka - silnie zmienna w zależności od uziarnienia paliwa,

-sprawności kotła - przyjęte szacunkowo,

-ilość zużytego paliwa - jeśli użytkownik nie przeważa paliwa dostarczonego, obarczona błędem (wiadomo jakim),

-ilość zużytego paliwa - jeśli użytkownik przeważa paliwo dopiero tuż przed zasypaniem, obarczona błędem wynikającym z przeschnięcia paliwa.

Producent potwierdza to zresztą w swojej notce informacyjnej, cytuję: "Wszystkie prezentowane dane są wyliczone, przybliżone i mogą różnić się od rzeczywistych"

Jedyna prawdziwa wartość w tych statystykach, które wylicza eCoal - to koszt zużytego paliwa (w PLN) w układzie narastającym. Jeśli użytkownik przeważa paliwo tuż po jego zakupie, to prawdziwa jest także ilość zużytegom paliwa (w kg).

Tyle.

Kto ciekawy tych mocy - musi założyć licznik ciepła."

Poprawię na ten sezon grzewczy mój układ pomiarowy ciepłomierza (czujka powrotu zamocowana solidnie, ale tylko przylgowo), to także podam parę VER-ów.

Witam wszystkich:)

potrzebuję Waszej pomocy. Przeprowadziliśmy się do małopolski i wynajęliśmy dom, w którym pali się ekogroszkiem. Właściciele kupowali w castoramie na promocjach ale chcielibyśmy kupić coś lepszego, w sensie bardziej wydajnego. Pomóżcie...

chcemy ekogroszek pakowany dostaliśmy ofertę z transportem na 880zł z wesołej w mysłowicach...

mamy skan certyfikatu:

zakup był rok temu w grudniu 2012

sortyment: 0322 groszek II

klasa 20/040/04

Tonaż 25.060

Wartość opałowa: 29153kJ/kg

popiół 3.4%

wilgoć 6.36%

siarka 0.38%

co o tym myślicie?

no i kolejne, wybaczcie ale nie dam rady przebić się przez te wszystkie strony tematu, z który Pieklorz najlepiej kupić, biorąc pod uwagę, że z jednym był problem w zeszłym roku (tyle zdążyłam zgłębić na forum)...

Kazimierz Juliusz, Chwałowice, Piekary śl. ?

jaki lepszy rozmiar: 8-24? czy 5-25?

mamy też takie oferty:

PIEKLORZ "KWK JULIAN PIEKARY ŚL."

CIEPŁO SPALANIA 28MJ/kg

TYP WĘGLA --- 31,2

WYMIAR ZIARNA --- 8-24 mm

WARTOŚĆ OPAŁOWA Qir 26 MJ/kg

ZAWARTOŚĆ POPIOŁU Ar 3-7%

ZAWARTOŚĆ SIARKI Str 0,4-0,6%

SPIEKALNOŚĆ 0 - 5

PIEKLORZ "KWK CHWAŁOWICE" (GROSZEK 5-25mm)

CIEPŁO SPALANIA 29MJ/kg

TYP WĘGLA --- 32,1

WYMIAR ZIARNA --- 5-25 mm

WARTOŚĆ OPAŁOWA Qir 27 MJ/kg

ZAWARTOŚĆ POPIOŁU Ar 4-7%

SPIEKALNOŚĆ 0-5

KAZIMIERZ "KWK JULIUSZ"

CIEPŁO SPALANIA 27MJ/kg

TYP WĘGLA --- 31,2

WYMIAR ZIARNA --- 8-24 mm

WARTOŚĆ OPAŁOWA Qir 25 MJ/kg

ZAWARTOŚĆ POPIOŁU Ar 3-7%

SPIEKALNOŚĆ 0

co Wy na to?

zima się zbliża, a my totalnie nie mamy pojęcia jak się za to zabrać, te ostatnie 3 oferty z transportem to 960 za tonę, co wychodzi chyba cholernie drogo... ? a musimy kupić z 6 ton żeby potem nie było problemu...

może ktoś zna uczciwego sprzedawcę w okolicach nowego targu, rabki, zakopanego?

będę wdzięczna za pomoc...

Koleżanko, ten certyfikat z 2012 to niewiele już jest wart. Oznacza tylko, ze ktoś w grudniu 2012 kupił na Wesołej patelnię groszku II. Chyba nie sądzisz, że sprzedaje ja do dzisiaj? Parametry węgla z Piekar i z Chwałowic są naciągane, szczególnie liczba Rogi ( spiekalność ). Wartość opałowa Kazimierza Juliusza jest też naciągana. Napisz, jaki to ten piec macie, jaka firma, palnik i sterownik, będzie łatwiej coś doradzić Edytowane przez kobra64
poprawki