pablomoc 26.09.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 worek 20 kg kosztuje 12 z groszami, a napisałem ze za 25 zł tego właśnie jest 40 kg, pieklorz za 25 zł 25kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 26.09.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 worek 20 kg kosztuje 12 z groszami, a napisałem ze za 25 zł tego właśnie jest 40 kg, pieklorz za 25 zł 25kg też tak w tamtym roku liczyłem;) spróbuj raczej porównywać wydajność z jednego worka a nie cenę... zarówno wydajność pod koniec września jak i pod koniec grudnia... kwestie popiołu i zasyfienie pieca pomijam bo każdy lubi co innego. worki są po 20kg. ale już z wodą? zauważ, że wilgotność jest podana - nawet 25% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.09.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 worek 20 kg kosztuje 12 z groszami, a napisałem ze za 25 zł tego właśnie jest 40 kg, pieklorz za 25 zł 25kg Worek 20 kg kosztuje 12,60 , 629zł/T a wilgotność na worku 20 - 25 % a w rzeczywistości jak wygląda Pablomoc ? bo węgiel brunatny chłonie więcej wilgoci niż kamienny.Jak jest gnój to może być 10-12 kg a teraz powinno być co najmniej 15 kg węgla a resztę woda do wysuszenia - odparowania w kotle z większą stratą lub w kotłowni z mniejszą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 26.09.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) Worek 20 kg kosztuje 12,60 , 629zł/T a wilgotność na worku 20 - 25 % a w rzeczywistości jak wygląda Pablomoc ? bo węgiel brunatny chłonie więcej wilgoci niż kamienny.Jak jest gnój to może być 10-12 kg a teraz powinno być co najmniej 15 kg węgla a resztę woda do wysuszenia - odparowania w kotle z większą stratą lub w kotłowni z mniejszą . Hehe już byłem prawie w drodze do castoramy po dwie tony Wolę być w gronie przepłacających za wesoły węgiel. Miałem doczynienia z czeskim eko trochę mokrym i z suchym. Suchy jest akceptowalny. Miałem do czynienia z węglem kamiennym zaj... mokrym - palił się super (firma bsm salt). Za nawóz to się inne pieniądze płaci, bo jak nazwać coś co jeszcze nie jest węglem kamiennym a ma w sobie 25% wody? Do tego jak to komorany, to poszukaj wstawionych w tym wątku zdjęć ślimaka, chyba suspenser wstawiał. Ewentualnie można go spróbować przekonać żeby testy zrobił, ciekawe czy się zgodzi )) ? Za 679 zł (16,99 za 25kg)w majstrze jest czech z komoran (suchy) i nawet mnie nie rusza. Cena 500zł to max co jestem gotów zapłacić. Wolę przepłacić za pewne eko (w mojej okolicy za niepewny węgiel muszę wydać min 750zł + transport lub w miarę przyzwoity za ponad 800zł a pewnego ekoreta luzem mam po 930), w razie draki zmieszać nawet z SUCHYM czechem. Chętnie posłucham wrażeń z palenia węglem brunatnym o wilgotności 25%. Przy tej wilgotności mamy 840zł/tona - tak się ludziom tanio węgiel sprzedaje. Edytowane 26 Września 2013 przez vaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 26.09.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 jeśli chodzi o zakwalifikowanie to firma nazywa ten węgiel --> cytuję: Ekogroszek miękki, płomienny zwany młodym węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 26.09.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) jeśli chodzi o zakwalifikowanie to firma nazywa ten węgiel --> cytuję: Ekogroszek miękki, płomienny zwany młodym węglem No jakoś to trzeba sprzedać... Też bym tak pisał jakbym go sprzedawał - marketing dźwignią handlu. Niestety w tym świecie uczciwi sprzedawcy JESZCZE dostają po czterech literach. Ale jeden ślimak, drugi ślimak ludzie się wyedukują. Nic tak nie edukuje jak portfel. @zyzol Co Ty ogrzewasz, że za 4 sezony kilka tirów węgla spaliłeś? Edytowane 26 Września 2013 przez vaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 26.09.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 @zyzol Co Ty ogrzewasz, że za 4 sezony kilka tirów węgla spaliłeś? On ma taką mikro-chałupę tylko kubaturę ma wieeeeelką ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.09.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) jeśli chodzi o zakwalifikowanie to firma nazywa ten węgiel --> cytuję: Ekogroszek miękki, płomienny zwany młodym węglem Panowie jak jest suchy to można go łykać ,przy zakupie musi być suchy i tani ,bo tanio go nie kupimy jak będzie gnój nawet jak cena będzie zachęcająca . Wartość opałowa waha się od 7,5 do 21 MJ/kg Edytowane 26 Września 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 26.09.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 był tu przecież kolega, który mieszka tuz przy granicy i woził sobie czecha bez polskich pośredników. mówił wtedy o cenie około 350zł/tona jeśli się nie mylę... no to tutaj można by było się trochę pomęczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 26.09.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 On ma taką mikro-chałupę tylko kubaturę ma wieeeeelką ) A tak, już rzuciłem okiem Kup najpierw worek albo dwa i spal to. Zobaczysz jaki jest smród z mokrego zasiarczonego węgla. Chałupę masz fajną, szkoda żebyś podjazd wysypywał "tanim opałem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.09.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 miałem na myśli właśnie siarkę. 10% z tony to 100kg. jak jest suchy, to pół biedy. Dodam tylko, że brunatny nawet w stanie powietrzno suchym zawiera o wiele więcej wilgoci niż kamienny. Podejrzewam, że z tą siarką to może być podobnie jak z wilgotnością węgla - jeszcze kilka lat temu nie przejmowałem się nią i wrzucałem do zasobnika węgiel mokry aż ciekło z worków - 2 sezony wystarczyły, żeby korozja zasobnika [zapewne także ślimaka] ruszyła konkretnie - potem nawet konserwacja zasobnika i stosowanie suchego węgla nie pomogło i po niecałych 5 latach poległ najpierw ślimak a potem zasobnik. Czy warto więc ryzykować szybsze przerdzewienie wymiennika [co w praktyce oznacza konieczność wymiany kotła] stosując węgiel z dużą zawartością siarki [niewiele tańszego lub nawet relatywnie droższego od kamiennego z wysoką kalorycznością i małą zawartością siarki] to niech sobie każdy sam przeliczy. Mi się na pewno nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.09.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Do tego jak to komorany, to poszukaj wstawionych w tym wątku zdjęć ślimaka, chyba suspenser wstawiał. Ewentualnie można go spróbować przekonać żeby testy zrobił, ciekawe czy się zgodzi )) ? Już kiedyś robiłem test Komoran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.09.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Ale chyba nikt o zdrowych zmysłach nie sypie do podajnika węgla, z którego cieknie woda ciurkiem z worka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.09.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Ale chyba nikt o zdrowych zmysłach nie sypie do podajnika węgla, z którego cieknie woda ciurkiem z worka??? Takiego węgla się nie sypie tylko wlewa do zasobnika i jak patrzymy na pusty zasobnik i nie ma innego wegla pod ręką to nie ma wyjścia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 26.09.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 też tak w tamtym roku liczyłem;) spróbuj raczej porównywać wydajność z jednego worka a nie cenę... zarówno wydajność pod koniec września jak i pod koniec grudnia... kwestie popiołu i zasyfienie pieca pomijam bo każdy lubi co innego. worki są po 20kg. ale już z wodą? zauważ, że wilgotność jest podana - nawet 25% dlatego pale pieklorzem, a w tej chwili tesuje ekoret Tak tylko liczę, w tamtym roku paliłem mniej kalorycznymi groszkami typu kazimierz juliusz lub carbon rn z cato i innymi wynalazkami z okolicznych składów i mam porównanie ile idzie groszku przy mniejszej kaloryczności, dłuższe dochodzenie do zadanej temp itp. ale idzie im ten groszek, nie ma co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 27.09.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 http://biznes.onet.pl/weglem-nie-napalisz,18567,5579320,1,prasa-detal Do 2020 r. Polacy będą musieli przestać ogrzewać domy węglem. Rząd chce wprowadzić program antysmogowy – informuje "Gazeta Wyborcza". Polska jest na przedostatnim miejscu w UE pod względem jakości powietrza. W czwartek na sejmowej komisji ochrony środowiska omawiany był program rządowy rozwiązania tej kwestii. "Zakładamy wprowadzenie dopłat do likwidacji domowych pieców węglowych i zastąpienie ich bardziej ekologicznym ogrzewaniem. Będą też dopłaty do ociepleń domów, by koszty ogrzewania były niższe" – relacjonuje Stanisław Żelichowski (PSL) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 27.09.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Już kiedyś robiłem test Komoran To bardziej żart niż sugestia. Jakoś nie wierzę abyś wsypał taki węgiel prosto z worka do swojego zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 27.09.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Ale chyba nikt o zdrowych zmysłach nie sypie do podajnika węgla, z którego cieknie woda ciurkiem z worka??? Kup to sam zobaczysz. Kup sobie ze dwa worki do testów i zasyp. Węgiel nie musi wcale wyglądać na bardzo mokry. Zobaczysz co potem będzie na ściankach zasobnika. Ja miałem doświadczenia (dobre) z bardzo mokrym kamiennym z którego się lało, może twoje z brunatnym będą podobne. Ale jak tylko założyłem nowy kociołek w lipcu, jedyny ekogroszek jaki był pod ręką, to czech z nomi. Wziąłem 2 ostatnie worki, jeden był rozerwany. Do dziś pamiętam smród, rosę na zasobniku i rdzawe plamy. To jak do tej pory najgorszy węgiel jaki miałem. Palił się i wcale nie wyglądał na mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 27.09.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Kamienny jest wilgotny tylko z zewenątrz - struktura raczej uniemożliwia nasiąkanie. A czech działa jak gąbka i nawet wydając się suchy jest... mokry. ja akurat dostałem od nich w miarę suchutki ale pamiętam stoisko w castoramie w zeszłym roku. Sceny jak z "Taniec z mopami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.09.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Ustalałem dziś dostawy z dilerem KW SA. Pocieszył mnie niezmiernie - od 01.10 ceny orzecha i kostki około 25 PLN w górę, Retopal około 10 PLN w górę, Pieklorz z Piekar około 50 PLN w górę. Bez zmian na razie mają zostać miały, groszki i groszek 5 - 25. Qrwa, 750 PLN za Piekary na kopalni - toż to masakra jakaś będzie, przy tych kolejkach poniżej tysiąca w detalu ciężko będzie za luz zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts