lysy1l 28.09.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Nie przesadzaj. Za 2 tys to podajnik kupisz a nie kocioł z podajnikiem., nawet w Kasto. Takie cuda to tylko w Erze Za 2 tys. na pewno nie, ale za 3.9 tys osobiście w Casto widziałem: http://www.castorama.pl/kociol-c-o-komfort-18-kw-prawy.html Producent Termo-Tech Stąporków. Edytowane 28 Września 2013 przez lysy1l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof7 28.09.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Nie trzeba mieć już od razu kotła z podajnikiem aby spalać w nim prawidłowo. Nie możemy też winić zwykłych ludzi że kopcą ponieważ nie wszyscy ludzie muszą się na tym znać od tego są konstruktorzy którzy uczą się w tej dziedzinie ,a my za to płacimy. Ale wygląda na to że mamy wolną amerykankę robią co im się podoba nie patrząc na przyszłość. Ale to przecież POLSKA. Tu się z Tobą zgodzę w 100%. Zrobić najtańszy badziew, aby się tylko jakoś paliło. I właśnie o to "jakoś" najbardziej chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof7 28.09.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Za 2 tys. na pewno nie, ale za 3.9 tys osobiście w Casto widziałem: http://www.castorama.pl/kociol-c-o-komfort-18-kw-prawy.html Producent Termo-Tech Stąporków. OK. Ale to jest niemal 100% więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.09.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 może podpowiecie co by z piecem pokombinować bo zaczęły nam się spieki robić (żużel?) i popiołu po 4 dniach cała węglarkapiec defro akm uni 15kww okresie grzania samej wody worek wesołej starczał na 9dnipuściliśmy ogrzewanie na cały dom tydzień temu i 'zeżarło' do dzisiaj 2 worki ustawienia spisane z piecaCO 58CWU 50czas podawania 10sprzerwa podawania 70ssila nadmuchu 30%praca podtrzymania 15sprzerwa podtrzymania 38minwentylator w podtrzymaniu - czas pracy 35s, czas przerwy 15min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.09.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Pumpaluna, zrób zdjęcie tych spieków. Żużel z Wesołej - to by jakaś nowość była. Może to jednak koks? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.09.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 być może nie umiem tego odpowiednio nazwać, ale wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 29.09.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 być może nie umiem tego odpowiednio nazwać, ale wygląda to tak: [ATTACH=CONFIG]215305[/ATTACH] Kobra, trochę to przypomina mój przypadek z zeszłej zimy, nie? pumpaluna, niech się wypowiedzą fachowcy ale ja powiem ci w skrócie jak było u mnie. Wesoła w ogóle mi się nie spiekała ale dosyć mocno koksowała. U mnie problemem było podtrzymanie. Większość koksu tworzyła się na tym etapie. Dokładnie przy takich warunkach jak ostatnio kiedy piec w ciagu dnia ma długie przestoje. Przyjrzyj się temu... Po drugie miałem Wesołą, która miała sporo dodatków: kamyczki i inne obiekty, które po prostu się topiły i powstawały takie twarde formacje jakby bryłkę smoły obsypać popiołem. ma wrażenie, że u ciebie jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.09.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Dałbym podawanie 5 sekund, przerwa 40 i patrzył, co będzie. To niewielka wbrew pozorom zmiana, z proporcji 1 do 7 na 1 do 8. Ten nadmuch jeszcze też by można nieco chyba obniżyć, ale to już w następnych krokach. Widać i trochę koksu i trochę żużla i jakiś kamyk się trafi. Ale co innego mnie zastanawia - po 4 dniach węglarka popiołu? Pisałaś - 2 worki na tydzień. Czyli co - z ok. 30 kilogramów węgla taka ilość popiołu? Ta węglarka to niby to wiaderko metalowe ze zdjęcia? To by były straszne ilości. W każdym razie - nieWesołe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.09.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 nie, nie, węglarka to hmm pojemnik który był w komplecie z piecem, taka rynienka która jest w środku pieca cały czas. To metalowe wiadro (10litrowe) to z 3 opróżnień się uzbierało. Mąż mówi, że wsypując zawartość worka do podajnika kamyków nie zauważył. Aha, brat który też pali wesołą z tego samego źródła nie ma spieków i popiołu znacznie mniej niż my ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.09.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Znaczyłoby, że wagowo wychodzi Ci jakieś 8 % popiołu. To już nie dramat, ale jak na Wesołą to ze 2 razy za dużo. Trzeba walczyć z nastawami. Na początek spróbuj tak, jak napisałem. Jak dalej będzie koks w popiele, wydłużaj po troszkę przerwę. Jak koks zniknie, możesz zacząć po trochę obniżać nadmuch. Wtedy po którymś obniżeniu znów pojawi się koks - znów zacznij po trochę wydłużać przerwę. I tak do skutku - znajdź najniższą nastawę, przy której jeszcze będzie dosyć mocy, żeby zagrzać chatę. Zapisz nastawy i temperaturę zewnętrzną - będzie wskazówka na przyszły sezon. Jak się bardzo ochłodzi i przestanie wystarczać - skróć przerwę. Być może zacznie przerzucać - wtedy podnieś odrobinę nadmuch. Jak uzyskasz zadowalający efekt - zapisz, przyda się na następny sezon. Cierpliwość w przypadku kotła na ekogroszek ze sterownikiem dwustawnym jest cnotą nieocenioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 30.09.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Nie przesadzaj. Za 2 tys to podajnik kupisz a nie kocioł z podajnikiem., nawet w Kasto. Takie cuda to tylko w Erze 4 tys z kawałkiem i można kupic kocioł z podajnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.09.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 4 tys z kawałkiem i można kupic kocioł z podajnikiem To dlaczego kupiłeś prawie 2x droższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 30.09.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 To dlaczego kupiłeś prawie 2x droższy? bo miałem na to fundusze, jeżeli ktoś ma ograniczone fundusze na zakup kotła to w okolicach 4 tys można coś takiego kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gary1982 30.09.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam. Potrzebuje informacji na temat Ekogroszeka z Knurowa 790zł luzem 840zł pakowany, kaloryczność 24,7 MJ/Kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.09.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Ale z Knurowa to znaczy że sprzedawca ma siedzibę w Knurowie czy że ten węgiel to z KWK Knurów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 30.09.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Knurów, to węgiel 34.2 30 Mj/kg o bardzo wysokiej spiekalności i kompletnie nie nadaje się do kotłów retortowych. Poza tym ta kopalnia nie ma w ofercie ekogroszku, a nawet zwykłego groszku. To może być przesiewka z miału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.09.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 łysy, dlatego właśnie pytam i dziwuję się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 30.09.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Sorry, nie pisałem do Ciebie, bo wiem, że Ty wiesz;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.09.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam. Potrzebuje informacji na temat Ekogroszeka z Knurowa 790zł luzem 840zł pakowany, kaloryczność 24,7 MJ/KgW takiej cenie taki groszek? Współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.09.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 bo miałem na to fundusze, jeżeli ktoś ma ograniczone fundusze na zakup kotła to w okolicach 4 tys można coś takiego kupić To wszystko zmienia.Nie ma tematu w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts