krzysztof7 30.09.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 4 tys z kawałkiem i można kupic kocioł z podajnikiem Mowa była o 2 tys, a nie o 4-rech. To dość zasadnicza różnica, jedynie 100% więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.09.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Mowa była o 2 tys, a nie o 4-rech. To dość zasadnicza różnica, jedynie 100% więcej. Dałem tu wczoraj był za 2500 zł ale już sprzedany http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-węgla-kamiennego&p=6148037&viewfull=1#post6148037 http://tablica.pl/oferta/piec-kociol-z-podajnikiem-na-ekogroszek-ID3L8nH.html#173956307b;promoted Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 01.10.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 wracając do tematu końca palenia węglem do 2020 roku to na czym to ma polegać ? 2020 rok i ciach nikt nie pali węglem ? troche bez sensu, może pozwolenia na budowe będą wydawane jedynie na domy z ogrzewaniem inne niż węglowe ? dopiero zacząłem przygodę z groszkiem a tu już koniec zapowiadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.10.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 wracając do tematu końca palenia węglem do 2020 roku to na czym to ma polegać ? 2020 rok i ciach nikt nie pali węglem ? troche bez sensu, może pozwolenia na budowe będą wydawane jedynie na domy z ogrzewaniem inne niż węglowe ? dopiero zacząłem przygodę z groszkiem a tu już koniec zapowiadają Dowalą akcyzę do węgla i już go nie kupisz będzie za drogi Kotły z automatycznym podawaniem o 30% emitują mniej CO,NO2,i innych zanieczyszczeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 01.10.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 ,,,, Kotły z automatycznym podawaniem o 30% emitują mniej CO,NO2,i innych zanieczyszczeń . To co napisałeś a ja podkreśliłem jest nieprawdą. Kotły z automatycznym podawaniem paliwa emitują około 80% więcej NOx niż tradycyjne kotły węglowe. Spowodowane jest to wyższą temperaturą w jakiej przebiegają reakcje spalania w komorze spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 01.10.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ale dymu z komina nie widać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.10.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 wracając do tematu końca palenia węglem do 2020 roku to na czym to ma polegać ? 2020 rok i ciach nikt nie pali węglem ? troche bez sensu, może pozwolenia na budowe będą wydawane jedynie na domy z ogrzewaniem inne niż węglowe ? dopiero zacząłem przygodę z groszkiem a tu już koniec zapowiadają Na razie tym się nie ma co przejmować ... Od wielu lat pamiętam jak straszą gazem LPG , już tyle razy miał być droższy od benzyny i wogóle nieopłacalny a jakoś tragedii nie ma ... Tak samo jak z tym węglem. Na razie są to jakieś dalekie plany i nie chodzi o likwidację piecy węglowych ale o zmniejszenie zanieczyszczeń (smog). Chodzi o to aby wymieniać stare piece na nowoczesne ... I dzięki temu zmniejszyć smog ... Tylko o to , a oczywiście gazety i media zrobiły z tego sensację XXI wieku ... Zapewne będą dopłaty dla tych co mają stare piece ... Nie będzie rewolucji w węglu bo skończyło by się na rewolucji na ulicach .... Dodatkowo zastanawia mnie te dążenie na siłę do ekologii ... Jakoś USA i Chiny które produkują najwiecej na świecie zanieczyszczeń mają gdzieś ekologię , tylko UE chce być EKO ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 01.10.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Na razie tym się nie ma co przejmować ... Od wielu lat pamiętam jak straszą gazem LPG , już tyle razy miał być droższy od benzyny i wogóle nieopłacalny a jakoś tragedii nie ma ... Tak samo jak z tym węglem. Na razie są to jakieś dalekie plany i nie chodzi o likwidację piecy węglowych ale o zmniejszenie zanieczyszczeń (smog). Chodzi o to aby wymieniać stare piece na nowoczesne ... I dzięki temu zmniejszyć smog ... Tylko o to , a oczywiście gazety i media zrobiły z tego sensację XXI wieku ... Zapewne będą dopłaty dla tych co mają stare piece ... Nie będzie rewolucji w węglu bo skończyło by się na rewolucji na ulicach .... Dodatkowo zastanawia mnie te dążenie na siłę do ekologii ... Jakoś USA i Chiny które produkują najwiecej na świecie zanieczyszczeń mają gdzieś ekologię , tylko UE chce być EKO ... Ja chętnie zrezygnuję już dziś. Nowy kociołek na gaz + wyrównanie różnicy węgiel/gaz i nie stawiam oporu. Jeżeli zrobią to za pomocą akcyzy, skończy się na tym, że powstaną zakłady przerobu węgla na "coś tam" i będziemy palić "czymś tam". Żarówek 100 watowych też już teoretycznie nie ma... Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie myśli że chodzi o ekologię. Jak zwykle są grupy interesów, które lobbują za konkretnymi rozwiązaniami na których oni zarobią. Podobnie jak na wiatrakach i fotowoltaice. Są to na tyle duże pieniądze i na tyle sporo różnych obwarowań, że przeciętny człowiek nie jest w stanie samodzielnie uruchomić produkcji takiej energii. Jedyne co, może zarobić 2-4% prowizji od sprzedaży + najel ziemi pod wiatrak/fotowoltaikę, Niedawno słyszałem coś na temat możliwości budowy domków jednorodzinnych przez banki. Warunkiem miała być produkcja energii elektrycznej (min. 20a działka) i oddawanie jej w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 01.10.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Ale dymu z komina nie widać.... Andrzejowi nie o dym się rozchodzi Tak samo w DS NOx jest bardzo dużo Edytowane 1 Października 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 01.10.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 KW SA jednak zmądrzała jakby 0 cenę Pieklorza z Piekar podnieśli " zaledwie " o 18 PLN / tona. 715 teraz jest na kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.10.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) To co napisałeś a ja podkreśliłem jest nieprawdą. Kotły z automatycznym podawaniem paliwa emitują około 80% więcej NOx niż tradycyjne kotły węglowe. Spowodowane jest to wyższą temperaturą w jakiej przebiegają reakcje spalania w komorze spalania. Nie wiem skąd masz takie rewelacje Edytowane 1 Października 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 01.10.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Nie wiem skąd masz takie rewelacje np. Piotr Hrycko ICHPW Zabrze Redukcja emisji NOx z wykorzystaniem katalizatorów do ogrzewnictwa indywidualnego. Jerzy Piszczek Arkadiusz Osicki Piotr Kukla PROGRAMY OGRANICZANIA NISKIEJ EMISJI Sposoby obliczania stanu wyjściowego i efektu ekologicznego. ps.Małe sprostowanie. Pan Piotr w swoim artykule pisze o 40% zwiększeniu emisji NOx kotłów z automatycznym załadunkiem paliwa w stosunku do kotłów z ręcznym załadunkiem. Drugi artykuł dotyczący ograniczenia niskiej emisji przytacza liczbę 80%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.10.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) np. Piotr Hrycko ICHPW Zabrze Redukcja emisji NOx z wykorzystaniem katalizatorów do ogrzewnictwa indywidualnego. Jerzy Piszczek Arkadiusz Osicki Piotr Kukla PROGRAMY OGRANICZANIA NISKIEJ EMISJI Sposoby obliczania stanu wyjściowego i efektu ekologicznego. ps.Małe sprostowanie. Pan Piotr w swoim artykule pisze o 40% zwiększeniu emisji NOx kotłów z automatycznym załadunkiem paliwa w stosunku do kotłów z ręcznym załadunkiem. Drugi artykuł dotyczący ograniczenia niskiej emisji przytacza liczbę 80%. Nie wiem co jet ja korzystałem z tych informacji : To działa na wyobraźnię http://i.imgur.com/o9MwnZV.png Edytowane 1 Października 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 01.10.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Nie wiem co jet ,,,, http://www.ichpw.zabrze.pl/cms.php?getfile=3441 http://www.energiaisrodowisko.pl/niska-emisja/PONE_efekt_ekologiczny.pdf strona - 9, tabela - 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.10.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) http://www.ichpw.zabrze.pl/cms.php?getfile=3441 http://www.energiaisrodowisko.pl/niska-emisja/PONE_efekt_ekologiczny.pdf strona - 9, tabela - 6 Tam w tym artykule ,który czytałem musi być jakaś manipulacja. Przekonałeś mnie . Ciekawe czy opierali się na jednym kociołku ,w moim na przykład nie widać takiej różnicy żeby oscylował na granicy normy . Edytowane 1 Października 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 01.10.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Tutaj : http://fluid.wme.pwr.wroc.pl/~spalanie/dydaktyka/spalanie_wyklad_mechanika/NOx/2_POWSTAWANIE_NOx.PDF jest bardzo ładnie w skróconej formie opisane i zilustrowane tworzenie się tlenków azotu podczas procesu spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 02.10.2013 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 być może nie umiem tego odpowiednio nazwać, ale wygląda to tak: [ATTACH=CONFIG]215305[/ATTACH] o dokładnie mam to samo Kocioł Defro UNi Duo 15 i ekogroszek z Wesołej.... Powiem szczerze walczę już z tym od kilkunastu dni i w żaden sposób nie idzie tego ustawić.... Moje ustawienia: CO 60 CWU 55 czas podawania 15s przerwa podawania 45s sila nadmuchu 40% praca podtrzymania 15s przerwa podtrzymania 10min wentylator w podtrzymaniu - czas pracy 5s, czas przerwy 4min Kocił dośc szybko łapie temperaturę i dosyc długo stoi w podtrzymaniu tzn około 40 min. Może Koledzy poradzą coś bo powiem szczerze że ekogrosze z jednego z marketów lepiej się spalał niz ta Wesoła... z góry dziekuje za porady Pozdrawiam Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 02.10.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Polska moim zdanie nie jest przygotowana na nagłe odcięcie się od ogrzewania węglowego. Powinni w pierwszej kolejności (jak już tak by miało być) zrezygnować z kotłów zasypowych. A co z miejscami gdzie nie ma innej możliwości niż ogrzewanie węglowe ? Przestawić się z węglowego ogrzewania na gazowe np. w moim przypadku to ogromny koszt, do nitki gazowej mam 80 m + zakup kotła, wkład kominowy. Nie ciekawa perspektywa :/ Mimo że to odległa perspektywa to mimo to martwi mnie ten plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 02.10.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Pablomoc Nie przejmuj się to co oni planują to przez 20lat nic się nie zmieni ,a problem nie leży w węglu tylko jakby mieli mózgi a nie styropiany to by widzieli jak Ludzi pokierować ,a nie się czepiać.Nie będą podcinać gałęzi na której siedzą to jest duża kasa. Edytowane 2 Października 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cabal 02.10.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 być może nie umiem tego odpowiednio nazwać, ale wygląda to tak: [ATTACH=CONFIG]215305[/ATTACH] Pale dopiero kilka dni Wesołą kupioną u mojego lokalnego sprzedawcy. Teoretycznie pakowana w worki w lipcu jak były te największe upały. Potem leżakowały pod plandeką. W praktyce facet chyba jednak nie kłamał, bo węgiel w środku suchutki na wiór. Obserwując te kilka dni ja mam dużo takiego proszku plus niewielkie ilości grubszych kawałków. Jestem jak narazie bardzo zadowolony. Ustawienia mam takie: CO-65 CWU-42 Mieszacz - 43 (czyli tyle idzie w grzejniki) Min temp powrotu - 45 Czas podawania - 7s Przerwa podawania - 55s Moc nadmuchu - 28%, przesłona wentylatora otwarta 100% Praca podtrzymanie - 14s Przerwa podtrzymania - 35 min Kocioł HKS Lazar UniKomfort 24kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts