Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Powiem wam jak to wygląda u nas w praktyce. W mojej gminie można uzyskać dofinansowanie na nowy piec. Wg zasady: bycie EKO opłaca się.:D

Wymagane są 3 dokumenty:

1. Certyfikat EKO pieca.

2. Kontrola instalacji kominowej - zostało wystawione przez kominiarza bez wejścia na dach.:cool:

3. Potwierdzenie utylizacji starego pieca.

30% wartości pieca zostało zwrócone. O ile pamiętam to przez 5 lat musi być użytkowany w danym miejscu.

Nikt nigdy nie był zobaczyć czy piec w ogóle jest nie wspominając już o kontroli czy działa "ekologicznie".:-P

Ale jest coś pozytywnego. W mojej miejscowości (około 1000 mieszkańców) w ciągu ostatnich 2 lat przybyło kilkadziesiąt pieców i ciągle przybywa. Coraz mniej dymiących kominów...

Sprzedawcy tną się między sobą - piece są w dobrych cenach. ;)

no i widzicie, nie trzeba od razu zakazywać bo to będzie zbyt gwałtowne, zastąpienie śmieciuchów kotłami na eko już w dużym stopniu ograniczy emisje co2

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiem wam jak to wygląda u nas w praktyce. W mojej gminie można uzyskać dofinansowanie na nowy piec. Wg zasady: bycie EKO opłaca się.:D

Wymagane są 3 dokumenty:

1. Certyfikat EKO pieca.

2. Kontrola instalacji kominowej - zostało wystawione przez kominiarza bez wejścia na dach.:cool:

3. Potwierdzenie utylizacji starego pieca.

30% wartości pieca zostało zwrócone. O ile pamiętam to przez 5 lat musi być użytkowany w danym miejscu.

Nikt nigdy nie był zobaczyć czy piec w ogóle jest nie wspominając już o kontroli czy działa "ekologicznie".:-P

Ale jest coś pozytywnego. W mojej miejscowości (około 1000 mieszkańców) w ciągu ostatnich 2 lat przybyło kilkadziesiąt pieców i ciągle przybywa. Coraz mniej dymiących kominów...

Sprzedawcy tną się między sobą - piece są w dobrych cenach. ;)

U mnie był komisyjny odbiór,dopiero po urzędniczej wizycie wykonawca otrzymał kasę :)

Edytowane przez henry-x

suspenser bardziej mi chodziło o nie prawidłowe palenie węgli co wiadomo jest bardzo toksyczne(co jest ostatnio powodem całego zamieszania) ,a jeśli chodzi o CO2 to chore podejście co do norm przez Unię i ich rygorystyczne przepisy co prędzej czy później dojdzie i do NAS co na pewno zmieni i wpłynie na zdobywanie źródeł ciepła bez którego nie jesteśmy wstanie istnieć.

Wystarczy zakazanie produkcji "śmieciuchów" badziewnie zrobionych "dolnospalinowców" nałożyć rygorystyczne normy na kotły aby zapewniały prawidłowe spaliny i nie będzie żadnych problemów jakie ostatnio zostały nagłośnione w mediach.

Najwyraźniej z jakichś powodów nie jest to robione jak być powinno, a przecież wzór jak działać jest - Normy Euro 1,2,3,4,5 w motoryzacji i zakaz wjazdu do centrów miast pojazdami np. poniżej Euro 3.

Jest wynik.

Spala się bardzo ładnie, popiół super - niemalże jak z papierosa - nie miałem czasu go zważyć - tu już niech ktoś inny się postara i napisze ile % go jest.

Węgiel był suchy, błyszczący [udawał mokry :)] - no i najważniejsze - uzyskałem z niego więcej niż z zeszłorocznego Pieklorza tj. 14,96 MJ/kg [z Pieklorza było 14,15 MJ/kg, Wesoła z Bykowa testowana kilka dni wcześniej 17,62 MJ/kg].

Żar trzyma ładnie - nie wypala się jak Wesoła, więc także na okresy przejściowe i lato to bardzo dobry węgiel.

Z tym udawaniem mokrego to racja, do samego końca w zasobniku szklisty. Co do popiołu to nie wiem czy dobrze wskazała moja waga (łazienkowa) ale wyszło mi 7%

Reszta wniosków co do mocy w podobnym odczuciu.

Edytowane przez zbigmaz01
błąd literowy

Suspenser ile potrzebujesz węgla żeby go przebadać ? Kto na śląsku robi takie badania profesjonalnie ?

Mogę sprawdzić nawet 5 kg, tyle, że będzie duża niedokładność, więc praktycznie worek 25 kg to taka optymalna ilość.

Aktualnie mam zasyp do około 8.11 więc wcześniej i tak nie wchodzi to w grę bo zasobnika opróżniał nie będę.

Na śląsku masz ICHPW w Zabrzu.

Kupiłem czecha niby z ledwic na okres przejściowy. Od sierpnia 20-go do końca października (bo załadowałem pełny zasobik) wzięło 650 kg..... (25kg na tydzień brał w sierpniu na wode, wiec około 100 kg na miesiąc) a pozostały czas (wrzesień i październik) to juz z ogrzewaniem domu. Czy stosując lepszy wegiel poszło by mniej?

Kupiłem czecha niby z ledwic na okres przejściowy. Od sierpnia 20-go do końca października (bo załadowałem pełny zasobik) wzięło 650 kg..... (25kg na tydzień brał w sierpniu na wode, wiec około 100 kg na miesiąc) a pozostały czas (wrzesień i październik) to juz z ogrzewaniem domu. Czy stosując lepszy wegiel poszło by mniej?

Odpowiem jak pewna pani w reklamie: pytanie retoryczne ;)

Ale o ile mniej tego to chyba nikt nie odgadnie.

u mnie "schodzi" około 80kg/miesiąc Ledvic na CWU. Lepszego na pewno zeszłoby mniej.