pablomoc 20.10.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Powiem wam jak to wygląda u nas w praktyce. W mojej gminie można uzyskać dofinansowanie na nowy piec. Wg zasady: bycie EKO opłaca się. Wymagane są 3 dokumenty: 1. Certyfikat EKO pieca. 2. Kontrola instalacji kominowej - zostało wystawione przez kominiarza bez wejścia na dach. 3. Potwierdzenie utylizacji starego pieca. 30% wartości pieca zostało zwrócone. O ile pamiętam to przez 5 lat musi być użytkowany w danym miejscu. Nikt nigdy nie był zobaczyć czy piec w ogóle jest nie wspominając już o kontroli czy działa "ekologicznie". Ale jest coś pozytywnego. W mojej miejscowości (około 1000 mieszkańców) w ciągu ostatnich 2 lat przybyło kilkadziesiąt pieców i ciągle przybywa. Coraz mniej dymiących kominów... Sprzedawcy tną się między sobą - piece są w dobrych cenach. no i widzicie, nie trzeba od razu zakazywać bo to będzie zbyt gwałtowne, zastąpienie śmieciuchów kotłami na eko już w dużym stopniu ograniczy emisje co2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 20.10.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Mam nadzieję że system dotacji działa w całej Polsce bo z tym różnie bywa.Jeszcze jest bariera ,bo zraz się będzie słyszało "panie wie pan ile ekogroszek kosztuje kogo na to stać" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henry-x 20.10.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 (edytowane) Powiem wam jak to wygląda u nas w praktyce. W mojej gminie można uzyskać dofinansowanie na nowy piec. Wg zasady: bycie EKO opłaca się. Wymagane są 3 dokumenty: 1. Certyfikat EKO pieca. 2. Kontrola instalacji kominowej - zostało wystawione przez kominiarza bez wejścia na dach. 3. Potwierdzenie utylizacji starego pieca. 30% wartości pieca zostało zwrócone. O ile pamiętam to przez 5 lat musi być użytkowany w danym miejscu. Nikt nigdy nie był zobaczyć czy piec w ogóle jest nie wspominając już o kontroli czy działa "ekologicznie". Ale jest coś pozytywnego. W mojej miejscowości (około 1000 mieszkańców) w ciągu ostatnich 2 lat przybyło kilkadziesiąt pieców i ciągle przybywa. Coraz mniej dymiących kominów... Sprzedawcy tną się między sobą - piece są w dobrych cenach. U mnie był komisyjny odbiór,dopiero po urzędniczej wizycie wykonawca otrzymał kasę Edytowane 20 Października 2013 przez henry-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 20.10.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Mam nadzieję że system dotacji działa w całej Polsce bo z tym różnie bywa. Jeszcze jest bariera ,bo zraz się będzie słyszało "panie wie pan ile ekogroszek kosztuje kogo na to stać" . Nie działa, na podkarpaciu nie ma dotacji. ale już tylko 7km odemnie w małopolsce są dotacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 20.10.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Nie działa, na podkarpaciu nie ma dotacji. ale już tylko 7km odemnie w małopolsce są dotacje. Zgadza się. Tez pytałem w gminie i otrzymałem odpowiedź że nie ma ale może będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 20.10.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Tytuł tematu na forum: Ranking paliwa typu ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.10.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 suspenser bardziej mi chodziło o nie prawidłowe palenie węgli co wiadomo jest bardzo toksyczne(co jest ostatnio powodem całego zamieszania) ,a jeśli chodzi o CO2 to chore podejście co do norm przez Unię i ich rygorystyczne przepisy co prędzej czy później dojdzie i do NAS co na pewno zmieni i wpłynie na zdobywanie źródeł ciepła bez którego nie jesteśmy wstanie istnieć. Wystarczy zakazanie produkcji "śmieciuchów" badziewnie zrobionych "dolnospalinowców" nałożyć rygorystyczne normy na kotły aby zapewniały prawidłowe spaliny i nie będzie żadnych problemów jakie ostatnio zostały nagłośnione w mediach. Najwyraźniej z jakichś powodów nie jest to robione jak być powinno, a przecież wzór jak działać jest - Normy Euro 1,2,3,4,5 w motoryzacji i zakaz wjazdu do centrów miast pojazdami np. poniżej Euro 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 21.10.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Tytuł tematu na forum: Ranking paliwa typu ekogroszek. mogłeś przypomnieć około 200 stron wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 21.10.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Zgadza się. Tez pytałem w gminie i otrzymałem odpowiedź że nie ma ale może będzie:) U mnie jak były dotacje ( bo teraz nie ma) to jeszcze był warunek że kocioł ma być bez rusztu awaryjnego i obojętnie jak go nazwiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 21.10.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 U mnie jak były dotacje ( bo teraz nie ma) to jeszcze był warunek że kocioł ma być bez rusztu awaryjnego i obojętnie jak go nazwiemy. Ja akurat mam bez takiego rusztu więc może jakaś szansa by była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 21.10.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Ja też będę działał w tym kierunku i zobaczymy jak to działa:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.10.2013 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Jest wynik. Spala się bardzo ładnie, popiół super - niemalże jak z papierosa - nie miałem czasu go zważyć - tu już niech ktoś inny się postara i napisze ile % go jest. Węgiel był suchy, błyszczący [udawał mokry ] - no i najważniejsze - uzyskałem z niego więcej niż z zeszłorocznego Pieklorza tj. 14,96 MJ/kg [z Pieklorza było 14,15 MJ/kg, Wesoła z Bykowa testowana kilka dni wcześniej 17,62 MJ/kg]. Żar trzyma ładnie - nie wypala się jak Wesoła, więc także na okresy przejściowe i lato to bardzo dobry węgiel. Z tym udawaniem mokrego to racja, do samego końca w zasobniku szklisty. Co do popiołu to nie wiem czy dobrze wskazała moja waga (łazienkowa) ale wyszło mi 7% Reszta wniosków co do mocy w podobnym odczuciu. Edytowane 22 Października 2013 przez zbigmaz01 błąd literowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejfit 22.10.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Suspenser ile potrzebujesz węgla żeby go przebadać ? Kto na śląsku robi takie badania profesjonalnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.10.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Suspenser ile potrzebujesz węgla żeby go przebadać ? Kto na śląsku robi takie badania profesjonalnie ? Mogę sprawdzić nawet 5 kg, tyle, że będzie duża niedokładność, więc praktycznie worek 25 kg to taka optymalna ilość. Aktualnie mam zasyp do około 8.11 więc wcześniej i tak nie wchodzi to w grę bo zasobnika opróżniał nie będę. Na śląsku masz ICHPW w Zabrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 23.10.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Kupiłem czecha niby z ledwic na okres przejściowy. Od sierpnia 20-go do końca października (bo załadowałem pełny zasobik) wzięło 650 kg..... (25kg na tydzień brał w sierpniu na wode, wiec około 100 kg na miesiąc) a pozostały czas (wrzesień i październik) to juz z ogrzewaniem domu. Czy stosując lepszy wegiel poszło by mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.10.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Kupiłem czecha niby z ledwic na okres przejściowy. Od sierpnia 20-go do końca października (bo załadowałem pełny zasobik) wzięło 650 kg..... (25kg na tydzień brał w sierpniu na wode, wiec około 100 kg na miesiąc) a pozostały czas (wrzesień i październik) to juz z ogrzewaniem domu. Czy stosując lepszy wegiel poszło by mniej? Odpowiem jak pewna pani w reklamie: pytanie retoryczne Ale o ile mniej tego to chyba nikt nie odgadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 23.10.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Kupiłem czecha niby z ledwic na okres przejściowy. Od sierpnia 20-go do końca października (bo załadowałem pełny zasobik) wzięło 650 kg..... (25kg na tydzień brał w sierpniu na wode, wiec około 100 kg na miesiąc) a pozostały czas (wrzesień i październik) to juz z ogrzewaniem domu. Czy stosując lepszy wegiel poszło by mniej? u mnie "schodzi" około 80kg/miesiąc Ledvic na CWU. Lepszego na pewno zeszłoby mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 23.10.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 u mnie "schodzi" około 80kg/miesiąc Ledvic na CWU. Lepszego na pewno zeszłoby mniej. Ile mniej? Strzelam 10%, A różnica w cenie 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.10.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Ile mniej? Strzelam 10%, A różnica w cenie 50% A co z siarką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.10.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 I te 50% to jest na wyrost i to duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts