Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mogę sprawdzić nawet 5 kg, tyle, że będzie duża niedokładność, więc praktycznie worek 25 kg to taka optymalna ilość.

Aktualnie mam zasyp do około 8.11 więc wcześniej i tak nie wchodzi to w grę bo zasobnika opróżniał nie będę.

Na śląsku masz ICHPW w Zabrzu.

Jest jeszcze coś takiego : http://www.mec.ostrowiec.biz.pl/uslugi.html

No i sprawa feralnego towaru z Bobrka sie wyjasnila:)

Otoz po wynikach badan na tego wegla w laboratorium przy jednej z uczelni wyzszyc w Krakowie , i stwierdzeniu w trakcie tego badania ze jest to wegiel typu 34.2 , znajomy postanowil zareklamowac towar w KWSa (jako ze bylo tego 24 tony).

KWSA podeszla bardzo profesjonalnie do sprawy i w toku postepowania reklamacyjnego stwierdzila ze jest to towar pochodzacy z KWK Knurow - Szczyglowice, ktory byl przeznaczony dla jednego z przedstawicieli handlowych Kwsa.

Towar ten byl do odebrania na Bobrku poniewaz w/w przedstawiciel handlowy rowniez dokonywal zakupu innego sortu w duzych ilosciach , ktory pochodzil z Bobrka.

Reasumujac :

- Jestem na plus zaskoczony podejsciem do klieta i procedury reklamacyjnej przez KWSA

- Nie wiem czy istnieje cos w stylu transportu miedzykopalnianego , ale wydaje mi sie ze jest to pewien sposob podejscia do potencjalnego klienta.

- Przedstawiciel handlowy przyjechal i zabral te 24 tony od znajomego, a znajomy z Bobrka przywiozl Groszek 5-25 , ktory zeczywiscie jest ciezki w opanowaniu , ale JEST PLOMIEN typowy dla wegli typu 32 lub 33:):)

Pisze to aby pokazac ze moze w tym kraju pewne instytucje zajmujace sie sprzedaza wegla zrozumialy , ze klient jest bardzo waznym ogniwem w lancuszku handlowym.

W przeciwienstwie do kolegi lysy1l KWSA w zaden sposob nie negowala wiedzy klienta , jak rowniez nie wydawala odrazu wyrokow co do typu wegla .

Pamiętam jak kilka lat temu zakładałem piec z podajnikiem i kupowałem Retopal'a, było pięknie bo cena po 320 za tone. Z roku na rok drożej a cena ekogroszku coraz wyższa a węgiel coraz gorszy. W ubiegłym roku kupiłem Retopal i palić sie nie dało, same spieki, kalafiory, może chrzczony był. Kupiłem miał 23k, podobno z Piasta, strasznie nierówny, raz popiół jak z papierosa, kilka godzin później spieki, niedopałki.

Wydaje mi się że jakość węgla drastycznie spadła i jest on coraz gorszej jakości a cena to jakaś porażka. Duża zasługa w tym składów opałowych...

No i sprawa feralnego towaru z Bobrka sie wyjasnila:)

Towar ten byl do odebrania na Bobrku poniewaz w/w przedstawiciel handlowy rowniez dokonywal zakupu innego sortu w duzych ilosciach , ktory pochodzil z Bobrka.

Jasne, Kompania Węglowa wysłała 24 tony Knurowa-Szczygłowice na Bobrek. Nigdy o takim czymś nie słyszałem.

24 tony bierze prawie każdy klient i to jest żadna ilość.

Każda opowieść jest dobra...

Jasne, Kompania Węglowa wysłała 24 tony Knurowa-Szczygłowice na Bobrek. Nigdy o takim czymś nie słyszałem.

24 tony bierze prawie każdy klient i to jest żadna ilość.

Każda opowieść jest dobra...

Skoro 24 tony to dla ciebie zadna ilosc :o no coz....

Wyglada na to ze jestes jakims sprzedawca/wlascicielem/producentem , dla ktorego istnieje tylko Polski wegiel , ktory ma potencjalny Kowalski zakupic i niedyskutowac ?

Moze poprostu pewne podmioty zajmujace sie sprzedaza wegla naprawde zmienily podejscie do klienta , widzac w jakich ilosciach oraz w jakiej cenie naplywa do nas np : Czeski i Rosyjski wegiel?

Moze poprostu zaczynamy sie uczyc kultury handlu?

Przeciez nie od dzisiaj wiadomo ze Knurow-Szczyglowice posiada opal nie bardzo nadajacy sie do spalniaw kotlach z podajnikiem.

Wiesz przeciez ze KWSA posiada dobrych duzych przedstawicieli handlowych , z ktorymi robi sie transakcje na sumy ktore dla przecietnego Kowalskiego sa malo realne, i jezeli znajdzie sie jakis przedstawiciel ktory akurat potrzebuje dana ilosc opalu , ktory nie jest najlepszym, to jak myslisz czy producent pojdzie na reke przedstawicielowi ktory ktory robi konkretny zakup w jego spolkach?

Czy tez go mowiac brzydko go oleje i tym samym pozostanie bez kasy z towarem niebardzo chodliwym?

FIKU-MIKU , CZYLI WALENIE KLIENTA W ROGI ZACZYNA SIE JUZ BEZPOSREDNIO NA KOPALNIACH ORAZ ZAKLADACH RZETWORCZYCH:x

czyli oprostu zaczyna sie tworzyc handel (wymiana) miedzykopalniana tego co wdanej chwili nie schodzi badz jest do D....y.

Nie chce w tym miejscu obrazac , ani oskarzac uczciwyc dilerow , jak rowniez wlascicieli skladow.

Poprostu w takiej sytuacji nic innego nie przychodzi mi na mysl w zwiazku zta sytuacja.

To badziewie z 2013 wyjechało z kopalni Bobrek ( jest to w 1000% pewne )

Najpierw piszesz, że węgiel na 1000% wyjechał z kopalni Bobrek, sugerując, że to kopalnie kombinują z węglem (i tu jest cała istota tego co nawywijałeś), a potem już nagle pojawia się przedstawiciel handlowy i bajka o odbiorze węgla z jednej kopalni na drugiej.

Od prawie 20-tu lat odbieram węgiel i flot bezpośrednio z kopalń (Sośnica, Knurów-Szczygłowice, Marcel, kiedyś jeszcze na Rymerze, Chwałowicach, Jankowicach i Rydułtowy-Anna), a nie u przedstawiciela i jeszcze nigdy nikt niczego mi nie podmienił, ani nie pomylił.

Następnym razem zanim zaczniesz robić aferę poznaj dokładne okoliczności tego, co opisujesz. Prawda jest taka, że zapewne nie kupiliście tego węgla na kopalni, tylko u jakiegoś przedstawiciela i stąd wzięły się problemy i bajka o węglu z Knurowa na Bobrku.

Proponuję Ci już nie brnąć dalej, bo jak widzisz zaczyna to wyglądać groteskowo.

P.S.

24 tony węgla w sezonie dla dobrego składu opału to żadna ilość, paru klientów. W tym kontekście to napisałem. Tyle akurat bierze jedna wanna.

Edytowane przez lysy1l

Łysy, transporty między kopalniami się zdarzają, nawet dość często - tyle że w ramach współpracy ruchów zakładów dwuruchowych. Często np. orzech z Czeczotta był sprzedawany na Piaście, jak już Czeczott wyszedł z handlu grubymi sortami. Bobrek z Centrum też czasami sobie przesyłają towar. Tyle, że to zawsze są wahadła ( kolej ). Ale o jakichś takich przerzutach jak kol. Pietruch pisze nie słyszałem nigdy. W dodatku na dzisiaj to przedstawiciele i dilerzy walczą o każdą awizację na grube sorty na Bobrku, Piekarach, Piastach, Ziemowitach itp. A o ekogroszkach nawet nie wspominam - tu KW SA łaskę robi, że da towar. No może poza Retopalem, To ciągle jest rynek producenta, nie rynek klienta.

Najpierw piszesz, że węgiel na 1000% wyjechał z kopalni Bobrek, sugerując, że to kopalnie kombinują z węglem (i tu jest cała istota tego co nawywijałeś), a potem już nagle pojawia się przedstawiciel handlowy i bajka o odbiorze węgla z jednej kopalni na drugiej.

Od ponad 20-tu lat odbieram węgiel i flot bezpośrednio z kopalń (Sośnica, Knurów-Szczygłowice, Marcel, kiedyś jeszcze na Rymerze, Chwałowicach, Jankowicach i Rydułtowy-Anna), a nie u przedstawiciela i jeszcze nigdy nikt niczego mi nie podmienił, ani nie pomylił.

Następnym razem zanim zaczniesz robić aferę poznaj dokładne okoliczności tego, co opisujesz. Prawda jest taka, że zapewne nie kupiliście tego węgla na kopalni, tylko u jakiegoś przedstawiciela i stąd wzięły się problemy i bajka o węglu z Knurowa na Bobrku.

Proponuję Ci już nie brnąć dalej, bo jak widzisz zaczyna to wyglądać groteskowo.

P.S.

24 tony węgla w sezonie dla dobrego składu opału to żadna ilość, paru klientów. W tym kontekście to napisałem. Tyle akurat bierze jedna wanna.

Sluchaj nie wiem co tu jest groteskowego.

Bo jak przeczytasz dokladnie moj post to jest tam napisane ze :

w toku postepowania reklamacyjnego KWSA stwierdzila ze jest to faktycznie wegiel typ 34.2 , ktory byl przeznaczony dla jednego z Przedstawicieli handlowych!!! ( NIgdzie nie napisalem w jakich ilosciach ten przedstawiciel to zamowil!! )

Nigdzie nie napisalem ze to znajomy jest tym przedstawicielem.

wyobraz sobie ze jest on zwyklym Kowalskim , ktory ma prawo wiedziec dlaczego taki a nie inny towar dostal.

I KWSA mu to wyjasnila.

A propos " BAJECZKI" transporcie miedzykopalnianym to KOBRA chyba jasno to opisal ( no chyba ze wedlug ciebie jego wersja to tez bajka)

Nigdzie w Postach nie pisalem dosadnie w jaki sposob taki transport sie odbywa miedzykopalniami.

i co tutaj jest groteskowego? , bo jak narazie to stwierdzasz ze tylko ty sie nie mylisz .

Acha nigdzie w postach zwiazanych z KWSA nie uzylem slowa OSZUSTWO !!!

w przeciwienstwie do ciebie

Łysy, transporty między kopalniami się zdarzają, nawet dość często - tyle że w ramach współpracy ruchów zakładów dwuruchowych. Często np. orzech z Czeczotta był sprzedawany na Piaście, jak już Czeczott wyszedł z handlu grubymi sortami. Bobrek z Centrum też czasami sobie przesyłają towar. Tyle, że to zawsze są wahadła ( kolej ). Ale o jakichś takich przerzutach jak kol. Pietruch pisze nie słyszałem nigdy. W dodatku na dzisiaj to przedstawiciele i dilerzy walczą o każdą awizację na grube sorty na Bobrku, Piekarach, Piastach, Ziemowitach itp. A o ekogroszkach nawet nie wspominam - tu KW SA łaskę robi, że da towar. No może poza Retopalem, To ciągle jest rynek producenta, nie rynek klienta.

Z calym szacunkiem ale pisales sam pare postow wstecz ze znajomy wziol z Bobrka 100 ton Groszku....

I tam jakos nie bylo mowy o jakies lasce ze strony KWSA

Sluchaj nie wiem co tu jest groteskowego.

A propos " BAJECZKI" transporcie miedzykopalnianym to KOBRA chyba jasno to opisal ( no chyba ze wedlug ciebie jego wersja to tez bajka)

Transport występuje między kopalniami wieloruchowymi. To napisał. Znajdź w necie o co chodzi.

Acha nigdzie w postach zwiazanych z KWSA nie uzylem slowa OSZUSTWO !!!

w przeciwienstwie do ciebie

No to przypominam jeszcze raz, co napisałeś:

FIKU-MIKU , CZYLI WALENIE KLIENTA W ROGI ZACZYNA SIE JUZ BEZPOSREDNIO NA KOPALNIACH ORAZ ZAKLADACH RZETWORCZYCH

czyli oprostu zaczyna sie tworzyc handel (wymiana) miedzykopalniana tego co wdanej chwili nie schodzi badz jest do D....y.

( NIgdzie nie napisalem w jakich ilosciach ten przedstawiciel to zamowil!! )

Sam nie wiesz, co piszesz:

Reasumujac: - Przedstawiciel handlowy przyjechal i zabral te 24 tony od znajomego...

Transport występuje między kopalniami wieloruchowymi. To napisał. Znajdź w necie o co chodzi.

Nie wiem jak to sie odbywa , i na jaka skale chociazby w KWSA , ( chodzi mi o rodzaj transportu , tonaz.....)

No to przypominam jeszcze raz, co napisałeś:

FIKU-MIKU , CZYLI WALENIE KLIENTA W ROGI ZACZYNA SIE JUZ BEZPOSREDNIO NA KOPALNIACH ORAZ ZAKLADACH RZETWORCZYCH

No i gdzie tu pada bezposrednio slowo oszustwo?

Przeciez oszstwem ze strony KWSA byloby oferowanie towaru z innej nie nalezacej do spolki kopalni ( co jest niemozliwe)

Na dzien dzisiejszy KWK Knurow-Szczyglowice nalezy do KWSA , no chyba ze masz inne wiadomosci.

A co nie jest to Fiku-Miku dla potencjalnego Kowalskiego chcacego kupic towar dla kilku osob?

Przeciez nie kazdy handluje weglem i jest tak obeznany jak KOBRA , KAROKA...itp

Dlatego dazeniem moim i znajomego bylo dowiedziec sie : dlaczego dany towar nie spelnia kryteriow podanych przez KWSA, co zreszta uzyskalismy bezposrednio w KWSA .

Sam nie wiesz, co piszesz:

Reasumujac: - Przedstawiciel handlowy przyjechal i zabral te 24 tony od znajomego...

No i co w tym dziwnego?

To swiadczy o uczciwosci przedstawiciela handlowego . A ze pofatygowal sie i zabral od znajomego to jego wielki plus.

Swiadczy o tym ze szanuje klienta

Pietruch, 3 patelnie. I czekał na nie 2 tygodnie, aż diler mu łaskawie dał awizację. A wychodzi na to, że dał mu tylko dlatego, żeby samemu się z tym w detalu nie babrać i klientów nie tracić ( ten diler ma 4 składy detaliczne ) - widocznie już się wcześniej poparzył.

Kobra sam wiesz ze te dwa tygodnie to niestety robi sie standardem , i to nie tylko na kopalniach KWSA.

Co do tego dilera ( oczywiscie bez obrazy dlaniego) , to wydaje mi sie ze jego i innych zachowanie jest naturalnym odruchem ( niestety ) Polaka , ktory tak jak piszesz mogl sie wczesniej popazyc i w dobie bezpardonowej walki o klienta podal ten towar dalej zeby miec czyste rece .

Coz nie nam to oceniac.

Zobacz sobie ile ekoret ma siarki, Janina, Sobieski, Piast....

czech poniżej 1,7 vs około 1,4

sorry, ale 1,7 do 10% przy komoranach to jak dla mnie zaj... różnica, jeszcze zazwyczaj mokrych. Bo mniejszą siarkę jak wiadomo mają ledvice. Jak wiadomo palą się jak papier. Jeżeli palisz tylko czechem, to najzwyczajniej w świecie nie masz porównania.

sorry, ale 1,7 do 10% przy komoranach to jak dla mnie zaj... różnica, jeszcze zazwyczaj mokrych. Bo mniejszą siarkę jak wiadomo mają ledvice. Jak wiadomo palą się jak papier. Jeżeli palisz tylko czechem, to najzwyczajniej w świecie nie masz porównania.

Kolego, poczytaj sobie parametry węgla.

Nie wiem skąd nagle wziąłeś 10% przy Komoranach, skoro kopalnia podaje poniżej 1,7???