Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

he 80 kg na misiąc tak słabego węgla albo zużycie wody masz żadne albo perpetum mobile:). Ja na czechu 90 kg dwa tygodnie zbiornik cwu 300l.

nie wiem jakie mam zużycie ciepłej wody. Ogólne średnio 12m3 miesiąc. Zbiornik 200L bardzo dobrze zaizolowany. Ustawienia "wyżyłowane" na maxa. toć wiadomo, że w lecie piec prawie non stop w podtrzymaniu i paliwo zużywa się przede wszystkim do podtrzymania.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wsypałem już do podajnika Kazika Julka....na te 'kilka' minut palenia to widzę, że lepsze to i ładniejsze niż komorany. Kwestia ceny. Jak kupowałem ( tylko 500kg ) to Komorany po 470pln /1T, teraz już więcej i opłacalność wątpliwa. Jak kupujesz w Czechach, to zupełnie inna bajka.

Druga sprawa - jak się ma ciut ciut czasu to można do podajnika zaglądać, w przeciwnym razie- na przykład nie będzie mnie tydzień zimą w domu to na czeskim na pewno te kilka dni nie wytrzyma. Na lepszym węglu jest szansa, że nie braknie.

@zyzolek:

jaki to "charakterek" ma akita ? - mam owczarka niemieckiego :yes:

Kolego, poczytaj sobie parametry węgla.

Nie wiem skąd nagle wziąłeś 10% przy Komoranach, skoro kopalnia podaje poniżej 1,7???

Sorki, 1,4% - w każdym razie sporo. Zresztą wiele zależy od ceny zakupu. W moich stronach czeskie eko 680zł tona, przez neta z transportem chyba 700zł tona - a to wiele zmienia. Zresztą może to wina mojego kociołka, bo to żadne cudo, ale mam dużo syfu z tego węgla, u zyzolka wygląda to inaczej.

Pogoda na razie sprzyja , choć na początku października rano były u mnie przymrozki nawet do -5 stopni ...

Sezon rozpocząłem ostatniego dnia września. Wrzuciłem na początek ruska jaki pozostał ze starego sezonu. Niecały załadunek starczył na 15dni ...

Później dorzuciłem 50kg miału niby z Piasta (zapewne 23MJ , bo sprzedawca mówił że to Piast 24MJ a takiego nie ma , jak już 23MJ albo 25MJ ).

I potem jeszcze 2 worki ekogroszku ruskiego. Zrobiłem mieszankę i chyba to błąd ...

Jak palił się rusek było ok , jak zaczął się palić miał to zaczęła się jazda. Opał przesypywał się , sklejał. Masakra.

Dopiero dośc drastyczne zmniejszenie czasu podawania pomogło ...

Teraz zastanawiam się czy ten miał jest tak kaloryczny w stosunku do "ruska" czy co ? Bo jakoś rusek na proporcji 1/5 chodził ok i nie przesypywał a miał na proporcji prawie 1/7 potrafił coś jeszcze lekko przesypać lub niedopalić ...

na razie pogoda łaskawa i sterownik podłogówki też stara się aby nie przegrzać chałupy ...

Teraz widzę że spieki robią się większe i boję się że zaczął się palić już ekogroszek a on nie lubił zbyt mocnego nadmuchu.

Człowiek uczy się na błędach. Nie ma sensu łączyć miału z ekogroszkiem i to całkowicie róznym , bo miał wymaga innego trybu pracy a ekogroszek innego ...

Ciekawy jestem jak ten "niby Piast" zachowa się jak będę niższe temperatury , na razie patrząć w stosunku do ruska wygląda że jest kaloryczniejszy ? No chyba że po prostu miał ma większą "gęstość" i to że musiałem zmniejszyć ilośc podawania wcale nie oznacza że jest kaloryczniejszy ...

Patrząc na ilość opału ile mi się "zużywa" na CO i CWU sądzę że miesiąc październik zamknę na zużyciu około 200kg ekogroszku łączonego z miałem .

Bo widzę że mimo że podajnik zapełniałem (nie do końca) 14 października to jest jeszcze z połowa podajnika i sądzę że spokojnie starczy do końca miesiąca :)

To chyba mój rekord :)

Ma ktoś doświadczenia z miałem z Piasta 23MJ ? Jak ten miał wygląda ? Zastanawiam się czy da się jakoś rozpoznać czy to miał z Piasta 23Mj czy 25Mj i czy wogóle on jest z Piasta ?

Patrząc na popiół to nie jest on tak ładny jak z mojego ruska. Z ruska popiół był bardzo czesto jak z papierosa , a tutaj widać spieki i syfy , choć spieki daje się palcami rozkruszyć i w większości nie widac w nich zawartości węgla ...

Ale się rozpisałem :)

Ja też będę działał w tym kierunku i zobaczymy jak to działa:yes:

ZUG - W poprzednim sezonie miałeś takie wielkie plany związane z modyfikacją twojego kociołka bez dmuchawy.

Jakieś palniki szamotowe i inne wynalazki miałeś rzekomo pozamawiane i co ?

Gotowy byłeś stanąć na przysłowiowe noże z każdym kto śmiał wspomnieć o wymuszonym nadmuchu i spalaniu

drobniejszych sortymentów węgla.

A tu kilka miesięcy upłynęło i ZUG myśli o ekogroszku, a może również o podajniku z nadmuchem.

Tylko że musisz sobie zdać sprawę z tego że wszystko co ma w swojej nazwie EKO jest dodatkowo extra płatne więc z ekonomią na pewno niema to nic wspólnego.

kaszpir007

To że za nim dojdzie do tego co jest np. w Niemczech to upłynie wiele czasu.

Ale w DE jest tak że jak jest zgłoszenie to przychodzą do domu i sprawdzają specjalnym przyrządem CO2.

I nikt tu nie wpada w paranoję ale możesz być pewny że era węgli kiedyś się skończy ale nie przez to że zabraknie węgla ale przez to że będą ścisłe nakazy norm CO2. (o ile dobrze pamiętam to jest odroczenie do 2020roku).

Taka jest UNIA

Nie uświadamiaj nas bo MY o tym wszystkim wiemy ,ale pewne rzeczy trzeba przewidywać i faktycznie jak animuss wspomniał jak zaczyna być o tym głośno to prędzej czy później odbije sie to echem.

Oj ZUG, ty to chyba z choinki się urwałeś.

Gdzie Rzym a gdzie Krym ?

Jakie warunki klimatyczne i finansowe panują w Niemczech, a jakie u nas.

My mamy kilkaset miliardów zagranicznego zadłużenia i większość z tego poszła pewnie na gaz i ropę.

Więc o czym ty w ogóle piszesz ?

Palenie węglem to w naszym klimacie tradycja i konieczność i na pewno nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie próbował tego zmienić.

Dzięki temu że spalaliśmy i spalamy nadal węgiel, mogliśmy chronić nasze lasy.

Węgla mamy w brud a inne paliwa musimy sprowadzać za kolejne, kolejne i kolejne kredyty.

Dużo szumu wokół węgla robią pseudo-ekolodzy, lobbyści energetyki jądrowej których to niestety ale sporo się ostatnio u nas rozpanoszyło.

Panowie, zakupiłem 100 kg groszku w lokalnym mini markecie budowlanym. Na opakowaniu była naklejka kto to pakował. Zadzwoniłem i pytam się z kąd ten groszek. Gość na to, że Mysłowice Wesoła. Cena groszku to 22 zł za worek 880zł/t. Groszek się na razie dosusz. Zrobiłem kilka fotek jak to wygląda. Oceńcie sami.

Jakie opinie są o tym groszku ?

P1020151.jpg

P1020152.jpg

P1020153.jpg

P1020154.jpg

Dla porównania moja Wesoła jako tło , a w pojemniku nie wiem co. Latem kosztowało 680 za tonę, do CWU na lato nadaje się , popiołu jest z tego ok. 10% . Według sprzedawcy pochodzi z zakładu w Sosnowcu, ma 24-25 MJ i on podaje dziwną nazwę " FLIS " . Co to może być? [ATTACH=CONFIG]220932[/ATTACH]

Może mu chodzi o EkoFins? Taki ekomiał robią w Sosnowcu. Ale to powinno w tym być trochę miału.

Panowie, zakupiłem 100 kg groszku w lokalnym mini markecie budowlanym. Na opakowaniu była naklejka kto to pakował. Zadzwoniłem i pytam się z kąd ten groszek. Gość na to, że Mysłowice Wesoła. Cena groszku to 22 zł za worek 880zł/t. Groszek się na razie dosusz. Zrobiłem kilka fotek jak to wygląda. Oceńcie sami.

Jakie opinie są o tym groszku ?

Wygląda prawidłowo ( o ile można ocenić ze zdjęcia ), błyszczący ciemny grafit bez przerostów . Może być Wesoła.

Może mu chodzi o EkoFins? Taki ekomiał robią w Sosnowcu. Ale to powinno w tym być trochę miału.

Miału w tym nie ma, a sprzedawca upierał się że to nie EkoFins. Co jest to jest, ważne że w temp. jesiennych ogrzewanie tym wychodzi taniej jak Wesołą, a zimą zobaczymy.

Dzięki kobra.