Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

To ja kupuję Juliusza po 1k za tonę żeby jak najmniej szkodzić sobie i innym, a ty kmiocie spalasz zużyty olej w piecu węglowym? no k....a gratuluję.

HE... Śmieszny jesteś dla mnie możesz i płacić po 5 tyś za tone jak taki pro ekologiczny jesteś. Palisz węglem ale dbasz o ekologie bo ma w nazwie eko... Śmieszy już mnie to wszystko !

Wystarczy ze wybuchnie jakiś wulkan i cała ta wasza ekologia w łeb idzie.... ale trzeba wszystkim wmawiać ze to wszystko jest dla ekologii i trzeba płacić za to podwójnie. A prawda jest taka ze to kolejny pić na wodę fotomontaż, tylko po to żeby wyciągnąć jak najwięcej kasiory od zwykłego zjadacza chleba !

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie,

jak tam przebiega u was w tym roku palenie Wesołą? Ja mam towar z Bykowa.

Zupełnie nie mam problemów ze spiekami, nie mam problemów z temperaturą na piecu.

Ale mam spore problemy z niedopałkami. W zeszłym roku też trochę tego było ale w tym roku jest tego naprawdę sporo.

Mam wrażenie jakby część była zupełnie nie do spalenia.

Próbowałem nawet to spalić na siłę --> obniżyłem podawanie + zwiększałem ilość powietrza ale zamienić w pył się tego nie dało.

Z ostatniego zsypu (~150kg) to zebrałem tego dobrą węglarkę.

Na zdjęciu pokazane jest już to odebrane z węglarki. Ktoś ma podobne problemy?

Wrzucać to ponownie do zbiornika czy to już do niczego się nie nadaje?

Ja też palę wesołą ale mój popiół wygląda inaczejpopiół.jpg

mam pytanie, szczególnie do osób palących wesołą - a ile teraz idzie wam ekogroszku jak zaczęły się przymrozki?

nam w zeszłym tygodniu poszły 3 worki (wcześniej zużywaliśmy worek na 4 dni)

no i nasz popiół zdecydowanie nie wygląda tak "klarownie" jak u mirona

Ja spalam ok. 22 kg na dobę. Metraż 200m kw. w domu 22 stopnie

Co do popiołu - to może ja mam prawdziwą wesołą. Sprzedawca dał mi certyfikat z kopalni i poinformował, że mogę zrobić próbę w ciepłowni, która posiada laboratorium. Myślę, że gdyby było coś nie tak z węglem to nie byłby taki pewny co do próby.

Miron a jaka jest cena wesołej tam gdzie kupowałeś?

My mamy do ogrzania ok 150m2 (użytkowej w projekcie jest 122m2) - w części podłogówka reszta normalne grzejniki. Nie mamy czujników pokojowych ani tego "czegoś" pogodowego (jestem laikiem, sorki nie znam prawidłowych nazw), wszystko mąż ustawia ręcznie. mamy jakieś 23 stopnie no i woda oczywiście też gorąca 24/7

Miron a jaka jest cena wesołej tam gdzie kupowałeś?

My mamy do ogrzania ok 150m2 (użytkowej w projekcie jest 122m2) - w części podłogówka reszta normalne grzejniki. Nie mamy czujników pokojowych ani tego "czegoś" pogodowego (jestem laikiem, sorki nie znam prawidłowych nazw), wszystko mąż ustawia ręcznie. mamy jakieś 23 stopnie no i woda oczywiście też gorąca 24/7

Ja kupiłem jeszcze po 880 zł . Ale kolega kupił teraz , nie workowany to 800 zł a w workach po 25 kg to 860 zł za tonę,

my kupowaliśmy w lipcu w bartexie, teraz kosztuje 810 workowany i zastanawiam się czy brać znowu u nich czy szukać dalej. transpor 125zł tona

z rzeczy o których pisałeś wydaje mi się istotnych to na tych moich na worku nie ma specyfikacji żadnej (jedynie kartka była jak przyszło na palecie że to wesoła)

Mark3k - a jak u Ciebie ze zużyciem eko??

my kupowaliśmy w lipcu w bartexie, teraz kosztuje 810 workowany i zastanawiam się czy brać znowu u nich czy szukać dalej. transpor 125zł tona

z rzeczy o których pisałeś wydaje mi się istotnych to na tych moich na worku nie ma specyfikacji żadnej (jedynie kartka była jak przyszło na palecie że to wesoła)

U mnie sporawo. Na dzień dzisiejszy ok 25-26 kg/24h. Dom nie ocieplony ok 165m2 powierzchni grzewczej (piętrowy). W tym tygodniu chyba ułożę na poddaszu styro + płyta osb. Mam nadzieję, ze jakieś zmiany na plus będą.

Ps: W domu u Taty na parterze: 24oC, u mnie na pietrze: 22 do 22,5oC. Nie lubię zimy w domu i kufajki na plecach także nie lubię.:D

Edytowane przez mark3k

Nasz dom ma dopiero 1,5roku, więc poprzednia zima dla mnie jest zupełnie nie miarodajna bo to była pierwsza zima tutaj i w ogóle z ogrzewaniem (pomijam że ogrzewaliśmy dom pelletem). W porównaniu z tym co mają znajom i sąsiedzi to z ociepleniem nie jest źle ale mogło być i lepiej - styro 15cm grafitowa genderka 032, 25cm supermaty isovera lambda 033 na dach, okna ze współczynnikiem całego 0,8, budowany z bk na klej

jedynie nie wiem jaki styro na podłogach mamy bo to załatwiał mąż

Ja dostałem taki certyfikat 2013-10-25 09.28.11.jpg