zyzolek 08.01.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Martinos, doskonale Cię rozumiem.Głowice to dobry pomysł, wtedy nie potrzebujesz termostatu pokojowego. Jak na razie jakiś kaganiec jest potrzebny. Z własnego doświadczenia po 5 sezonach palenia, nie przywiązywał bym tak wielkiej uwagi do tego, czy są jakieś spieki, koks czy szlaka w popielniku. Idealny popiół jest do uzyskania tylko z dobrego eko, a takie eko to jak wygrana 6 w lotto. Najważniejsze ile pali na dobę i czy nie wygasa. I to wszystko. Osobiście wyleczyłem się z dążenia do idealnego popiołu jak z papierosa, bo nawet worek, workowi nierówny.Jeśli masz problemy w podtrzymaniu z wygasaniem, to skróć częstotliwość przedmuchów i podawania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 08.01.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 jesli regulator miał by cykl pompy ze załącza ją cylicznie co kilka minut na kilka sekund to ok, to nie stygnie tak woda w instalacji i ciepło w pomieszczeniu jest mieszane nie ma uczucia chłodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.01.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Z własnego doświadczenia po 5 sezonach palenia, nie przywiązywał bym tak wielkiej uwagi do tego, czy są jakieś spieki, koks czy szlaka w popielniku. Idealny popiół jest do uzyskania tylko z dobrego eko, a takie eko to jak wygrana 6 w lotto. Musi być bardzo dobry węgiel i nastawy sterownika - wtedy to wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.01.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Musi być bardzo dobry węgiel i nastawy sterownika - wtedy to wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]233955[/ATTACH] A u mnie wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.01.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 A u mnie wygląda to tak Nie widać za bardzo co spada z palnika i w ogóle mało przy nim popiołu po prawej stronie - czyściłeś go tam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.01.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Nie widać za bardzo co spada z palnika i w ogóle mało przy nim popiołu po prawej stronie - czyściłeś go tam ? Jestem leniwy i czyszczę raz na miesiąc. A to są czeskie Komorany w akcji i tak to u mnie wygląda. Popiołu trochę jest, czasami szlaka, czasami spieki w popielniku. Nie przejmuję się tym za bardzo. Generalnie popiół dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.01.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Jestem leniwy i czyszczę raz na miesiąc. A to są czeskie Komorany w akcji i tak to u mnie wygląda. Popiołu trochę jest, czasami szlaka, czasami spieki w popielniku. Nie przejmuję się tym za bardzo. Generalnie popiół dobry. To wszystko jasne - przy Komoranach płomień jest zdecydowanie dłuższy jak widać niż przy Wesołej Wrzucam jeszcze fotkę z popielnika: Edytowane 8 Stycznia 2014 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 08.01.2014 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Wrzucam jeszcze fotkę z popielnika: [ATTACH=CONFIG]233967[/ATTACH] Jak widzę taki popielnik to znaczy że mój Ekoret się dobrze pali......) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.01.2014 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Jak widzę taki popielnik to znaczy że mój Ekoret się dobrze pali......) Specjalnie wrzuciłem, żeby ludzie w kompleksy nie popadali, że ma być sam "pyłek". I przy takim popiele osiągam najwyższą sprawność przy obecnym zapotrzebowaniu na ciepło [średniodobowa moc ok. 2 - 2,5 kW]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 09.01.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 No i dobrze... bo jak zdjęcie palnika było to faktycznie ładny pyłek. Ale treraz faktycznie małe zapotrzebowanie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 09.01.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Panowie o co chodzi z ta cegla ? bo mam podobny problem ze z jednej strony sie zapada a zdrugiej wysypuje. Ps. Macie linka do tematu gdzie pokazane bylo uszczelnienie retorty bo nie moge znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReefKru 09.01.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Kupiłem wczoraj tonę Wesołej z Bartexu i tonę Wesołej z Kareny. Zobaczymy co przyjedzie i jak będzie się palić. Oczywiście nie omieszkam się podzielić wrażeniami. Pozdrawiam Witam wszystkich Ciekaw jestem z efektów porównania "Wesołej" z tych dwóch firm sam posiadam z Bartexu i jak narazie spala się nieźle popiół można porównać do tego jaki na kolego SUSPENSER ale także zastanawiam się nad zakupem w Karenie więc jestem zainteresowany wynikiem . Jeżeli jeszcze mogę dodać ,do tej pory w mojej karierze spalanie ekogroszku od IX 2013 (defro komfort 20KW ) moim wzorcem idealnego spalania był Retopal Ruch II papier. którego to ostatnie 15 szt kupiłem na lokalnym składzie, na nim to osiągnąłem tzw popiołek z papierosa, dlatego dziwi mnie opinia niektórych o spiekalności, niestety tenże Retopal juz nie do kupienia . Jeszcze pytanko czy palił ktoś Rubinem z Batrexu ? Edytowane 9 Stycznia 2014 przez ReefKru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.01.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 To wszystko jasne - przy Komoranach płomień jest zdecydowanie dłuższy jak widać niż przy Wesołej Wrzucam jeszcze fotkę z popielnika: [ATTACH=CONFIG]233967[/ATTACH] Grześ.... i TY tak ten tego... tą złotówkę razem z popiołem wywaliłes??? czy recykling zrobiłes??? widziałeś minertu kapsla rzucał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.01.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Grześ.... i TY tak ten tego... tą złotówkę razem z popiołem wywaliłes??? czy recykling zrobiłes??? widziałeś minertu kapsla rzucał To była opłata za wyniesienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 09.01.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Musi być bardzo dobry węgiel i nastawy sterownika - wtedy to wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]233955[/ATTACH] Na jakich mniej więcej proporcjach uzyskałeś taki popiół bo rozumiem ze to popiół z Wesołej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 09.01.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Witam wszystkich Ciekaw jestem z efektów porównania "Wesołej" z tych dwóch firm sam posiadam z Bartexu i jak narazie spala się nieźle popiół można porównać do tego jaki na kolego SUSPENSER ale także zastanawiam się nad zakupem w Karenie więc jestem zainteresowany wynikiem . Porównanie będzie jeszcze ciekawsze bo obecnie palę Wesołą z Kareny zakupioną na wiosnę i jestem bardzo zadowolony. Zobaczymy... jedna paleta ma być jutro a druga w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 09.01.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Porównanie będzie jeszcze ciekawsze bo obecnie palę Wesołą z Kareny zakupioną na wiosnę i jestem bardzo zadowolony. Zobaczymy... jedna paleta ma być jutro a druga w poniedziałek. Jak dojedzie to napisz co nieco o węglu też chce zamówić z bartexu coś, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauer111 09.01.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Musi być bardzo dobry węgiel i nastawy sterownika - wtedy to wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]233955[/ATTACH] tylko ciekawe ile wytrzyma ślimak przy tak niskim spalaniu w palniku? Chyba że to do zdjęcia tylko:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReefKru 09.01.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Jak dojedzie to napisz co nieco o węglu też chce zamówić z bartexu coś, Do mnie przyszedł trzy dni po zamówieniu kontakt według mnie wzorowy tylko kurier -poczta informowali o przywozie praktycznie pod samymi drzwiami około godz .21.00 a że oddział mojej firmy do którego szedł eko mam oddalony jakieś 25 km więc troszku problemu było, Węgiel przyszedł mokry ale nie kapało z worów (jutowe) chociaż prosiłem o foliowe teraz nie żałuję bo zaskoczyło mnie jak szybko przesychają w całości w ciepłej kotłowni bez otwierania ok 48 godz . Węgiel ważony na wadze łazienkowej wyszło ok. 23.5 kg co mnie zszokowało! ważąc na przemysłowej legalizowanej CAS DB-1H i wyszło 24.4 kg więc takimi łazienkowymi wagami niema co się sugerować. Ustawienia na Defro komfort 20KW temp na dzisiaj dzień 3 noc -3 3s praca 35s postoju nawiew 40% przysł 100% otwarta Popiół jak mówiłem podobny do takiego jaki ma SUSPENSER wcześniej wziąłem u naszego lokalnego przedstawiciela KHW Wesołą ale się moim zdaniem nadmiernie spiekał więc wątpię w jego autentyczność dlatego jestem ciekaw porównania tego paliwa z różnych firm. Dzisiaj ważyłem popiół ze 100kg eko ok 5 kg popiołu nie wiem czy to dobry wynik bo innych nie ważyłem . Edytowane 9 Stycznia 2014 przez ReefKru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.01.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 tylko ciekawe ile wytrzyma ślimak przy tak niskim spalaniu w palniku? Chyba że to do zdjęcia tylko:P To palenie nie jest niskie - żar był mniej więcej na poziomie powierzchni palnika, a że po bokach usypały się szańce z popiołu to tylko pomaga w dopalaniu, więc ich nie ruszałem. Oczywiście nie jest tak cały czas, ale gdy trafiłem na takie szańce z popiołu zrobiłem fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts