Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Czy węgle wysokokaloryczne spala się inaczej niż węgle o niższej kaloryczności ?

Pytam bo paliłem miałem (niby Piast 23MJ) , teraz palę ekogroszkiem podoobno Chwałowice , ustawienia bardzo podobne i nie widzę różnicy w spalaniu.

W tamtym roku paliłem jakimś ruskim ekogrochem ze skladywegla i mam takie same spalanie (a może i lekko wyzsze ???) niż na gorszym teoretycznie opale ...

Jaki jest "optymalny" nadmuch ? Taki który nie powoduje powstawania niedopału ? Czy taki w którym temperatura szybciej rośnie ?

Pytam bo czym mocniej damy w "palnik" tym wyszą temperatura spalin czyli temepratura na wymienniku będzie szybciej rosla , tyle że część poleci kominem ...

No chyba że ten mój "Chwalowice" nie stał nawet koło "Chwalowic" ;)

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi wyszło, że lepiej palić na niższej mocy bez podtrzymania bo wtedy palnik jest stale rozgrzany i kocioł pracuje na stale wysokiej sprawności.

Krotność podawanie/przerwa to u mnie około 17, kocioł nie osiąga zadanych 65*C, ale w domu mam ciepło, no i SVER na poziomie 21-23,5 MJ/kg, czyli kocioł osiąga 70-80% sprawności.

Co ciekawe przy Wesołej wyższą sprawność osiągał przy mniejszej mocy średniodobowej niż obecnie, a to dlatego, że Wesoła dłużej się wypala niż mniej kaloryczne węgle i teraz muszę ją traktować większym nadmiarem powietrza, żeby uzyskać odpowiednią moc, i dopalić wszystko, lecz nie zbyt dużym, żeby nie powstał "kalafior" .

A jak u Ciebie z grzaniem CWU? Korzystasz z priorytetu?

Pali ktoś Juliuszem? Z nudów zacząłem kombinować z ustawieniami, ale mam wrażenie że jest gorzej niż było. Do tej pory miałem 4/40 i nadmuch 20% (WPA08A bodajże). Robiły mi się spieki popiołu, więc wydumałem że trzeba skrócić przerwę. Doszedłem do 4/24, ale spieki są dalej, a mam wrażenie że teraz więcej pali. Chociaż popiół wydaje się być dopalony.

Jakieś sugestie?

(...) Nie wiem jak to wychodzi wagowo bo nie mam odpowiedniej wagi ale objętościowo jak dla mnie jest OK.

Wesoła:

[ATTACH=CONFIG]237891[/ATTACH]

Bartex:

[ATTACH=CONFIG]237892[/ATTACH]

(...)

Widzę że z tym ekogroszkiem to nie ma miodu, kroją za ten węgiel jak za zboże, a tu spieki, szlaka... A tak wygląda popiół ze zwykłego groszka KWK Knurów - Szczygłowice za 600pln:

DSC_1319.jpg

Widzę że z tym ekogroszkiem to nie ma miodu, kroją za ten węgiel jak za zboże, a tu spieki, szlaka... A tak wygląda popiół ze zwykłego groszka KWK Knurów - Szczygłowice za 600pln:

[ATTACH=CONFIG]238735[/ATTACH]

No tylko nie zapominajmy o jednym - nie po to w kociołkach palimy, żeby popiół był ładny.

Mi wyszło, że lepiej palić na niższej mocy bez podtrzymania bo wtedy palnik jest stale rozgrzany i kocioł pracuje na stale wysokiej sprawności.

Krotność podawanie/przerwa to u mnie około 17, kocioł nie osiąga zadanych 65*C, ale w domu mam ciepło, no i SVER na poziomie 21-23,5 MJ/kg, czyli kocioł osiąga 70-80% sprawności.

Co ciekawe przy Wesołej wyższą sprawność osiągał przy mniejszej mocy średniodobowej niż obecnie, a to dlatego, że Wesoła dłużej się wypala niż mniej kaloryczne węgle i teraz muszę ją traktować większym nadmiarem powietrza, żeby uzyskać odpowiednią moc, i dopalić wszystko, lecz nie zbyt dużym, żeby nie powstał "kalafior" .

Niebawem sprawdzę jeszcze rosyjski z Bykowa bo na duży mróz może okazać się lepszy [szybciej się spala i nie spieka].

Suspenser a ile twój podajnik podaje kg/min ?

Widzę że nie tylko minertu z dmuchawą DC nie osiąga temp zadanej, jakiś nowy trend? :)

Jaki jest "optymalny" nadmuch ? Taki który nie powoduje powstawania niedopału ? Czy taki w którym temperatura szybciej rośnie ?

Pytam bo czym mocniej damy w "palnik" tym wyszą temperatura spalin czyli temepratura na wymienniku będzie szybciej rosla , tyle że część poleci kominem ...

No chyba że ten mój "Chwalowice" nie stał nawet koło "Chwalowic" ;)

Tak moim zdaniem jest optymalny nadmuch, ale tylko odpowiednio dobrany do danego gatunku węgla, np. u mnie przy wesołej to 40% i jest to najlepiej jak udało mi się metodą wielu prób ustawić, natomiast dawać dmuchaniem w "palnik" by szybciej podbić temperaturę w kotle niema sensu , gdyż może skutkować to zakłóceniem prawidłowego, równiejszego spalania , topnieniem żaru itp. szybszym podbiciem temperatury jeżeli takiej potrzebuję , zawsze reguluję przerwą w podawaniu nigdy dmuchaniem.

Dzisiaj zważyłem popiół z wesołej 4,0/100kg i jest to moim zdaniem wynik cieszący oko :D w zeszłym tygodniu paląc w dwutakcie miałem 5/100kg Dzięki sugestii Suspenser -a iż długie dochodzenie do zadanej to nie takie zło jak go malują ,i to się sprawdza w moim przypadku i chyba tak zostanie.

fotki porównawcze mam zrobione tylko jakoś mój Ubuntu nijak nie chce się z komunikować z X-perią muszę chyba jakiegoś sterownika poszukać. A na Bill-a jestem obrażony:p

Edytowane przez ReefKru

Wczoraj wjechał do mnie Juliusz i też się spieka, wcześniej z innego źródła był ok. tylko ta granulacja ( prawie wszystko pomiędzy 30-50 mm )

Więc przypuszczam że to nie Juliusz i trzeba będzie reklamować.

U mnie Wesoła z dwóch źródeł, a dwa całkiem inne jakościowo paliwa! kaloryczność podobna ale ilość popiołu , granulacja, waga itp. całkiem nie podobne do siebie nie chciałbym nikogo oskarżać o jakieś nieuczciwe praktyki, może jakieś dwa inne pokłady z jednej kopalni :confused:

Wczoraj wjechał do mnie Juliusz i też się spieka, wcześniej z innego źródła był ok. tylko ta granulacja ( prawie wszystko pomiędzy 30-50 mm )

Więc przypuszczam że to nie Juliusz i trzeba będzie reklamować.

Ale popiół się spieka, czy węgiel? Mnie się popiół spieka, ale spiekał się zawsze. Tylko w końcu chciałbym coś z tym zrobić, chociaż aż tak bardzo mi to nie przeszkadza.

Jakie masz ustawienia?

Do tej pory miałem 4/40 i nadmuch 20% (WPA08A bodajże). Robiły mi się spieki popiołu, więc wydumałem że trzeba skrócić przerwę. Doszedłem do 4/24, ale spieki są dalej, a mam wrażenie że teraz więcej pali. Chociaż popiół wydaje się być dopalony.

Jakieś sugestie?

Przerwę powinienieś raczej wydłuzyć a nie ją skracać - przynajmniej takie rady znajdziesz wcześniej w tym temacie.

[ATTACH=CONFIG]238735[/ATTACH]

Kolego, te 600 to może kosztuje groszek pod kopalnią.

U mnie w okolicy nie kupisz żadnego groszku taniej niż 900 zł i nie wiesz co kupujesz. Wolę dopłacić te parę dych i mieć sprawdzony opał.

Panowie jeśli chodzi o juliusza to kupiłem we wrześniu 3 tony workowanego:

http://www.wegielkamienny-katowice.pl/

Firma uczciwa zapłaciłem przelewem ale nie ma problemu by zapłacić kierowcy przy odbiorze w przyszłym roku również zamówię u nich juliusza, chyba że Suspenser przetestuje ten ruski z Bykowa. Jeśli chodzi o mnie to już raczej nie zdecyduję się od lokalnego dostawcy, ponieważ oszukują na każdym kroku.

W poprzednich postach możecie zobaczyć jak wygląda popiół z juliusza, węgiel idealny dla tych którzy nie chcą spędzać wielu godzin w kotłowni na ustawiniach pieca, ma bardzo dużą tolerancję do ustawień, jednego co trzeba tylko pilnować to właściwego dostępu tlenu (tak by nie występowała sadza na ściankach kotła). Niestety ten węgiel niedługo się skończy, pobierany jest z pokładu 510 i jego jakość jest powtarzalna tzn. jeśli u mnie w kotłowni znajduje się tzw. juliusz to u was będzie ten sam węgiel o tych samych parametrach. Jeśli jest inaczej tzn że dostawca was oszukał.

Pozdrawiam wieczorem dosypę kolejny woreczek i chyba pstryknę sobie przy tym żywczyka - tak dla kurażu :D

A słuchajcie czy może byłaby taka możliwość żeby się "skrzyknąć" i na przyszły sezon zrobić tzw. spółdzielnię u jednego sprawdzonego dostawcy i zamówić razem większą ilość to i cena byłaby lepsza? Ja jestem za.

Edytowane przez Mesjasz