Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spaliłem drugi worek ekonomicznie i wyszło 17,7 MJ/kg, co potwierdza moją teorię, że jednak przy mniejszej mocy mój kocioł ma większą sprawność.

Pozwolę sobie dodać swoją teorię do Twojej praktyki.

Napisałeś ( mój kocioł ) a ja dodam że przy wykorzystaniu Twojego doświadczenia. Sądzę że ktoś ustawiając moc kotła na większe mrozy, i bez zmiany ustawień gdy będzie cieplej będzie liczył na większą sprawność, to się przeliczy. Tym bardziej że szkoła palenia z dużą mocą i długim podtrzymaniem ma już mało zwolenników.

Dodasz jakieś poprawki do teorii, lub obalisz ?

Jutro spróbuję się zmierzyć z miałem z Marcela, a przy braku doświadczenia grupowe to chyba doby pomysł?

Też powinienem dawno zmienić ustawienia, ale ostatnio mam trochę inny ruszt awaryjny i różne opcje obserwuję na jednej mocy.

Edytowane przez wojtek65

Mesjasz, najbardziej prawdziwa wersja to chyba znaczna domieszka rosyjskiego do Kazimierza jaki mi sprzedano,jednak charakterystyczny

znak firmowy jaki zostawia po sobie to czarna błyszcząca wewnątrz kotła smoła, którą dobrze byłoby wyskrobać przynajmniej dwa razy w tygodniu,

niestety z braku czasu robię to znacznie żadziej.

Na szczęście zostało mi już tylko dziewięć worków.

Napisałeś ( mój kocioł ) a ja dodam że przy wykorzystaniu Twojego doświadczenia. Sądzę że ktoś ustawiając moc kotła na większe mrozy, i bez zmiany ustawień gdy będzie cieplej będzie liczył na większą sprawność, to się przeliczy.

Oczywiście, że zmieniłem ustawienia i te dla mocy dużej są inne niż dla małej - nie napisałem o tym wyraźnie bo to dla mnie oczywiste.

Tym bardziej że szkoła palenia z dużą mocą i długim podtrzymaniem ma już mało zwolenników.

Tym doświadczeniem wykazałem niesłuszność tej szkoły.

Dodałem wyjaśnienie, żeby czytający zrozumieli teorię jednoznacznie i połączyli ją z praktyką.

Jutro spróbuję się zmierzyć z miałem z Marcela, a przy braku doświadczenia grupowe to chyba doby pomysł?

Też powinienem dawno zmienić ustawienia, ale ostatnio mam trochę inny ruszt awaryjny i różne opcje obserwuję na jednej mocy.

Miałem nie paliłem, więc nie mam pojęcia.

U mnie wesoła 800 luzem i 860 worki.

MIRON11, czy masz na myśli skład opału u Dubiela w Łańcucie,słyszałem ,że jest to solidna firma sprzedająca dobrą oryginalną Wesołą.

W niedługim czasie będe musiał coś kupić chyba,że masz Wesołą z innego żródła to proszę podziel się wiadomościami.

MIRON11, czy masz na myśli skład opału u Dubiela w Łańcucie,słyszałem ,że jest to solidna firma sprzedająca dobrą oryginalną Wesołą.

W niedługim czasie będe musiał coś kupić chyba,że masz Wesołą z innego żródła to proszę podziel się wiadomościami.

Tak , wesoła od Dubiela. Kamienia zero, nie ma zrywania zawleczek / spaliłem 2 t/. Właśnie dzwoniłem odnośnie ceny bo muszę dokupić i poinformowano mnie, że jeżeli mam worki z poprzedniego zakupu to mogą mi zworkować do nich i od ceny 860 zł będzie taniej o 20 zł na tonie czyli 840. Myślę, że to uczciwe podejście do klienta.

Napisałeś ( mój kocioł ) a ja dodam że przy wykorzystaniu Twojego doświadczenia. Sądzę że ktoś ustawiając moc kotła na większe mrozy, i bez zmiany ustawień gdy będzie cieplej będzie liczył na większą sprawność, to się przeliczy. Tym bardziej że szkoła palenia z dużą mocą i długim podtrzymaniem ma już mało zwolenników.

W jaki sposób ustawieniami zmieniaci moc kotła???

Dłuższe podawanie = krótsza pzrzerwa? A co z temperaturą?

Może jakiś prosty schemat... nie chodzi o konkretne parametry...:)

Witam wszystkich, to moj pierwszy post !!! Czy ktos uzywa w tym sezonie ekogroszku z kopalni Piast ??? Z mezem spalilismy kolo 1,5 tony. Jestesmy dosc zadowoleni, jednak opal workowany musimy suszyc, gdyz jest zbytnio wilgotny :( Jak Wasze wrazaenia ???

człowiek się zastanawia jaki tu kociołek z podajnikiem zakupić ,a tu proszę w zwykłym takie sprawność ludzie osiągają.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=6362596&viewfull=1#post6362596

Idą tą metodą wielu z nas "podajnikowców" ma ponad 95% bo temperatury czopucha grubo poniżej 100stC.:)

Idą tą metodą wielu z nas "podajnikowców" ma ponad 95% bo temperatury czopucha grubo poniżej 100stC.:)

O qrcze mierząc tą metodą:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=6327953#post6327953

to chwilami mam ze 120% sprawności :lol2:

Pietia nie mierzy sprawności tylko mu się wydaje, że ją prawidłowo oblicza - powiem tylko tyle, że też kiedyś zanim zamontowałem ciepłomierz mierzyłem temperaturę czopucha i różne rzeczy mi się wydawały ;)

Jutro będzie druga część w TV o wagach.

W tamtym roku miałem opał z skladywegla.pl. Mieszkam pod Toruniem , więc mam "rzut beretem" do centrali firmy ...

Opał miałem brany z toruńskiego składu. Pytałem się czy to rusek i mi potwierdzili (jacyś uczciwi ???) , bo później już że niby tylko polski ekogroch sprzedają ;) Tyle że wystarczy poszukać i okaże się że są duzym importerem ruskiego wegla i nie mają żadnej umowy z PL kopalnią :)

Ale wracając do węgla ...

Palił się dośc dobrze , choć sporo popiołu i ... kamieni w popielniku (teraz wiem czemu tyle tego było ...)

Opal sam workowałem i trochę kamieni powywalałem ale widac nie wszystkie ...

Niestety trafiy mi się jakies dwa worki które musiałby mieć sporo kamieni i mój podajnik wymiekł i wymieniłem chyba na 1 worku z 5 zawleczek ...

Masakra ...

Państwo , policja i sądy powinny zając się nieuczciwymi sprzedawcami. Za takie coś firma powinna być w trybie natychmiastowym zamknięta a prezes powinien gnić w więzieniu ...

Firma okradła zapewne setki tysięcy ludzi sprzedając im zanieczyszczony , zawilgocony , niedoważony opał ...

To powinno być ścigane jak zorganizowana grupa przestępcza ..

Kupiłem tonę (na szczęście tylko tyle) pseudo RETOPALU z Bartexu. Nie polecam nikomu nawet wrogowi. Węgiel jest tak silnie spiekalny że muszę go mieszać pół na pół z czechem zeby się to jako tako paliło. Jak możecie to odpuście sobie przynajmniej ten produkt tej firmy. Ja już nic więcej od nich nie kupię