miron11 08.02.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Kurcze, gdzie Wy mieszkacie, że takie ceny macie. U mnie Wesoła i pieklorz z Bobrka 900 (950 w workach). U mnie wesoła 800 luzem i 860 worki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 09.02.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) Spaliłem drugi worek ekonomicznie i wyszło 17,7 MJ/kg, co potwierdza moją teorię, że jednak przy mniejszej mocy mój kocioł ma większą sprawność. Pozwolę sobie dodać swoją teorię do Twojej praktyki. Napisałeś ( mój kocioł ) a ja dodam że przy wykorzystaniu Twojego doświadczenia. Sądzę że ktoś ustawiając moc kotła na większe mrozy, i bez zmiany ustawień gdy będzie cieplej będzie liczył na większą sprawność, to się przeliczy. Tym bardziej że szkoła palenia z dużą mocą i długim podtrzymaniem ma już mało zwolenników. Dodasz jakieś poprawki do teorii, lub obalisz ? Jutro spróbuję się zmierzyć z miałem z Marcela, a przy braku doświadczenia grupowe to chyba doby pomysł? Też powinienem dawno zmienić ustawienia, ale ostatnio mam trochę inny ruszt awaryjny i różne opcje obserwuję na jednej mocy. Edytowane 9 Lutego 2014 przez wojtek65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOGDANMBA170 09.02.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Mesjasz, najbardziej prawdziwa wersja to chyba znaczna domieszka rosyjskiego do Kazimierza jaki mi sprzedano,jednak charakterystyczny znak firmowy jaki zostawia po sobie to czarna błyszcząca wewnątrz kotła smoła, którą dobrze byłoby wyskrobać przynajmniej dwa razy w tygodniu,niestety z braku czasu robię to znacznie żadziej.Na szczęście zostało mi już tylko dziewięć worków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.02.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Pozwolę sobie dodać swoją teorię do Twojej praktyki. Napisałeś ( mój kocioł ) a ja dodam że przy wykorzystaniu Twojego doświadczenia. Sądzę że ktoś ustawiając moc kotła na większe mrozy, i bez zmiany ustawień gdy będzie cieplej będzie liczył na większą sprawność, to się przeliczy. Oczywiście, że zmieniłem ustawienia i te dla mocy dużej są inne niż dla małej - nie napisałem o tym wyraźnie bo to dla mnie oczywiste. Tym bardziej że szkoła palenia z dużą mocą i długim podtrzymaniem ma już mało zwolenników. Tym doświadczeniem wykazałem niesłuszność tej szkoły. Dodasz jakieś poprawki do teorii, lub obalisz ? Dodałem wyjaśnienie, żeby czytający zrozumieli teorię jednoznacznie i połączyli ją z praktyką. Jutro spróbuję się zmierzyć z miałem z Marcela, a przy braku doświadczenia grupowe to chyba doby pomysł? Też powinienem dawno zmienić ustawienia, ale ostatnio mam trochę inny ruszt awaryjny i różne opcje obserwuję na jednej mocy. Miałem nie paliłem, więc nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOGDANMBA170 09.02.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 U mnie wesoła 800 luzem i 860 worki. MIRON11, czy masz na myśli skład opału u Dubiela w Łańcucie,słyszałem ,że jest to solidna firma sprzedająca dobrą oryginalną Wesołą. W niedługim czasie będe musiał coś kupić chyba,że masz Wesołą z innego żródła to proszę podziel się wiadomościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron11 10.02.2014 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 MIRON11, czy masz na myśli skład opału u Dubiela w Łańcucie,słyszałem ,że jest to solidna firma sprzedająca dobrą oryginalną Wesołą. W niedługim czasie będe musiał coś kupić chyba,że masz Wesołą z innego żródła to proszę podziel się wiadomościami. Tak , wesoła od Dubiela. Kamienia zero, nie ma zrywania zawleczek / spaliłem 2 t/. Właśnie dzwoniłem odnośnie ceny bo muszę dokupić i poinformowano mnie, że jeżeli mam worki z poprzedniego zakupu to mogą mi zworkować do nich i od ceny 860 zł będzie taniej o 20 zł na tonie czyli 840. Myślę, że to uczciwe podejście do klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 10.02.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Pozwolę sobie dodać swoją teorię do Twojej praktyki. Napisałeś ( mój kocioł ) a ja dodam że przy wykorzystaniu Twojego doświadczenia. Sądzę że ktoś ustawiając moc kotła na większe mrozy, i bez zmiany ustawień gdy będzie cieplej będzie liczył na większą sprawność, to się przeliczy. Tym bardziej że szkoła palenia z dużą mocą i długim podtrzymaniem ma już mało zwolenników. Dodasz jakieś poprawki do teorii, lub obalisz ? Jutro spróbuję się zmierzyć z miałem z Marcela, a przy braku doświadczenia grupowe to chyba doby pomysł? Też powinienem dawno zmienić ustawienia, ale ostatnio mam trochę inny ruszt awaryjny i różne opcje obserwuję na jednej mocy. W jaki sposób ustawieniami zmieniaci moc kotła??? Dłuższe podawanie = krótsza pzrzerwa? A co z temperaturą? Może jakiś prosty schemat... nie chodzi o konkretne parametry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Ziel. 11.02.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam wszystkich, to moj pierwszy post !!! Czy ktos uzywa w tym sezonie ekogroszku z kopalni Piast ??? Z mezem spalilismy kolo 1,5 tony. Jestesmy dosc zadowoleni, jednak opal workowany musimy suszyc, gdyz jest zbytnio wilgotny Jak Wasze wrazaenia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.02.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 W jaki sposób ustawieniami zmieniaci moc kotła??? Dłuższe podawanie = krótsza pzrzerwa? A co z temperaturą? Może jakiś prosty schemat... nie chodzi o konkretne parametry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 11.02.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 człowiek się zastanawia jaki tu kociołek z podajnikiem zakupić ,a tu proszę w zwykłym takie sprawność ludzie osiągają.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=6362596&viewfull=1#post6362596 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.02.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 [ATTACH=CONFIG]242181[/ATTACH]\ Zyzolek... podziękował. Wynika z tego że na czuja dobrze sobie radziłem, nie ma sesnu wydłużac podawania bo może przesypywać, a cześciej znaczy lepiej bo miesza żar na palniiku. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.02.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 człowiek się zastanawia jaki tu kociołek z podajnikiem zakupić ,a tu proszę w zwykłym takie sprawność ludzie osiągają. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=6362596&viewfull=1#post6362596 Idą tą metodą wielu z nas "podajnikowców" ma ponad 95% bo temperatury czopucha grubo poniżej 100stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.02.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Idą tą metodą wielu z nas "podajnikowców" ma ponad 95% bo temperatury czopucha grubo poniżej 100stC. O qrcze mierząc tą metodą: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=6327953#post6327953 to chwilami mam ze 120% sprawności Pietia nie mierzy sprawności tylko mu się wydaje, że ją prawidłowo oblicza - powiem tylko tyle, że też kiedyś zanim zamontowałem ciepłomierz mierzyłem temperaturę czopucha i różne rzeczy mi się wydawały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 12.02.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Pietia nie mierzy sprawności tylko mu się wydaje, że ją prawidłowo oblicza Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.02.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 http://uwaga.tvn.pl/65367,news,,skladyweglapl__najwiekszy_detaliczny_sprzedawca_opalu_w_polsce__w_tarapatach,reportaz.html Przeklejam z forum Boleckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.02.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 http://uwaga.tvn.pl/65367,news,,skladyweglapl__najwiekszy_detaliczny_sprzedawca_opalu_w_polsce__w_tarapatach,reportaz.html Przeklejam z forum Boleckiego. Jutro będzie druga część w TV o wagach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.02.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Jutro będzie druga część w TV o wagach. W tamtym roku miałem opał z skladywegla.pl. Mieszkam pod Toruniem , więc mam "rzut beretem" do centrali firmy ... Opał miałem brany z toruńskiego składu. Pytałem się czy to rusek i mi potwierdzili (jacyś uczciwi ???) , bo później już że niby tylko polski ekogroch sprzedają Tyle że wystarczy poszukać i okaże się że są duzym importerem ruskiego wegla i nie mają żadnej umowy z PL kopalnią Ale wracając do węgla ... Palił się dośc dobrze , choć sporo popiołu i ... kamieni w popielniku (teraz wiem czemu tyle tego było ...) Opal sam workowałem i trochę kamieni powywalałem ale widac nie wszystkie ... Niestety trafiy mi się jakies dwa worki które musiałby mieć sporo kamieni i mój podajnik wymiekł i wymieniłem chyba na 1 worku z 5 zawleczek ... Masakra ... Państwo , policja i sądy powinny zając się nieuczciwymi sprzedawcami. Za takie coś firma powinna być w trybie natychmiastowym zamknięta a prezes powinien gnić w więzieniu ... Firma okradła zapewne setki tysięcy ludzi sprzedając im zanieczyszczony , zawilgocony , niedoważony opał ... To powinno być ścigane jak zorganizowana grupa przestępcza .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 12.02.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 ja w tym roku mam eko ze skladywegla.pl i jestem zadowolony opal suchy, nie kopci, jadę na tej samej zawleczce od poprzedniego sezonu. A już się cieszyłem że dobrego sprzedawcę w mojej okolicy znalazłem, a tu proszę, jakie kwiatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djhiq 13.02.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Kupiłem tonę (na szczęście tylko tyle) pseudo RETOPALU z Bartexu. Nie polecam nikomu nawet wrogowi. Węgiel jest tak silnie spiekalny że muszę go mieszać pół na pół z czechem zeby się to jako tako paliło. Jak możecie to odpuście sobie przynajmniej ten produkt tej firmy. Ja już nic więcej od nich nie kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.02.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Polecam program UWAGA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts